Zimní jídla: vařte si odlehčené pokrmy s dostatkem vitamínů


zimní jídlo

Známe to snad všichni. Po Novém roku se každý bojí stoupnout na váhu, jelikož nás vánoční svátky donutily mlsat cukroví a další dobroty. Navíc v chladném zimním počasí si málokdo z nás jde zaběhat ven. Je proto potřeba upravit si jídelníček a dát si zdravý oběd a dietní večeři. Ukážeme vám, jaká zimní jídla si můžete vařit, abyste si pročistili organismus a možná i shodili nějaké to kilo dolů. Víte, jaká zimní jídla byste si měli vařit? rádi vám ukážeme, co můžete v zimě v kuchyni vykouzlit.

Zimní jídla pomohou s detoxem organismu

S detoxem našeho organismu pomohou zimní jídla, která nejsou nijak náročná na přípravu. Pokud si chcete spravit postavu a pročistit přes zimu tělo, je dobré držet se při sestavování jídelníčku několika zásad:

  • těžké přílohy vyměňte za dostatek zeleniny (místo brambor nebo hranolek si dejte třeba rajčata, okurek a papriku)
  • na snídani si dejte skvělé zelené smoothie, které obsahuje velké množství vitamínů
  • jezte kuřecí a drůbeží maso
  • zahrňte do jídelníčku pohanku, zázvor a chilli
  • dopřejte si hodně bílkovin- vajíčka, mléčné výrobky
  • nezapomínejte na semínka obsahující prospěšné mastné kyseliny

Zdravý oběd: Salát s medovou zálivkou

Na oběd v zimním období, kdy je naše tělo oslabené a náchylné k nemocem, můžete zkusit třeba zdravý, křupavý a lehký salát s medovou zálivkou.

Ingredience

  • 400 g krůtího maso
  • zelený salát
  • salátová okurka
  • rajčata
  • červená cibule
  • 4 vajíčka
  • hrst oříšků
  • chilli paprika

Zálivka

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • půlka citronu
  • trochu soli a pepře

Salát s medovou zálivkou- postup

Tento zdravý oběd připravíte raz dva. Všechny suroviny na zálivku smíchejte dohromady ve velké misce. Salát operte a natrhejte na menší kousky, okurky a rajčata nakrájejte na kostky, stejně jako uvařené a oloupané vajíčko. Červenou cibuli nakrájejte na kolečka a oříšky oprahněte na pánvičce. Vše dáme do mísy se zálivkou a pečlivě promícháme. Na závěr dáme do misky na nudličky nakrájené a orestované kuřecí maso a poté posypeme praženými ořechy a rozdrcenou chilli papričkou.

Dietní večeře- zapečené pohankové rizoto s houbami

Mezi skvělá zimní jídla patří i pohankové rizoto s houbami. Tato dietní večeře obsahuje velmi zdravou pohanku, která obsahuje mnoho minerálních látek a je cenným zdrojem bílkovin. Pohanka posiluje imunitní systém a podporuje prokrvování.

Ingredience

  • 2 hrnky pohanky
  • 4 hrnky vody
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce oleje
  • trochu soli, pepře a kmínu
  • 250 g hub (čerstvé nebo mražené)

Zapečené pohankové rizoto s houbami- postup

Pohanku dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, osolíme a na mírném plamenu pod pokličkou vaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme bobtnat dalších 20 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji ji restujeme do zlatova. Potom přidáme nakrájené houby, osmahneme a posypeme kmínem, solí a pepřem a podusíme asi 10 minut. Směs dáme k pohance a promícháme. Vše nasypeme do pekáče, který jsme si před tím vymazali máslem nebo olejem. Dáme do trouby a pečeme na 180 stupňů přibližně 10 minut.

 

publikováno: 2. 2. 2018
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.