Jak na sušené ovoce: křížaly z jablek v sušičce nebo v troubě


křížaly

Na zahrádce jste sesbírali všechna jablka a nyní již nevíte co s nimi? Co takhle si z jablek a dalšího přebytečného ovoce nadělat sušené ovoce neboli křížaly? Křížaly jsou nejen velmi zdravé, ale také skvěle chutnají. Udělat si doma sušené ovoce je lehké a levné. Ukážeme, jak nejlépe na sušené ovoce v sušičce i v troubě.

Sušené ovoce alias křížaly: co vše lze sušit

Křížaly nejsou pouze usušená jablka, ale sušené plátky různých druhů ovoce od nejznámějších jablek přes hrušky, švestky, třešně až po meruňky, broskve a hrozny. Jedná se o osvědčenou metodu, při níž sušené ovoce neztrácí svoji chuť, je výborně skladovatelné, a především si ponechává i cenné vitamíny. Sušené ovoce je rychlým zdrojem energie, obsahuje především vitamíny A, B1 B3 i B6 a minerály jako vápník železo, draslík, fosfor, měď atd. Podzimní ovoce, které jsme nyní sesbírali, si můžeme díky sušení užít i v zimě. Lze je sušit v sušičce nebo i troubě. Pojďme si ukázat, jak z krásných jablek ze zahrádky udělat křížaly pomocí sušičky.

Křížaly z jablek v sušičce krok za krokem

Nejprve je potřeba jablka omýt a očistit. Používáme vždy celé, čerstvé a zralé plody bez mechanického poškození. Jablka nesmí být například shnilá nebo příliš potlučená. Poté nakrájíme jablka na plátky. Čím tenčí plátky jablka nakrájíme, tím budou křížaly z jablek křupavější. Naopak čím větší plátky budou, tím více budou křížaly šťavnatější.

Ovoce ze sušičky vs. lyofilizované ovoce - srovnání

Jablka vložíme do sušičky. Sušička je nejideálnějším způsobem sušení křížal, protože zaručí kvalitní usušení ovoce. Teplotu na sušení křížal nastavíme na cca 50 – 55° C. Křížaly z jablek v sušičce budou hotové za zhruba 30 minut. Necháme je asi hodinu vychladnout a poté křížaly z jablek dáme do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku. Křížaly uložíme na temnější místo při pokojové teplotě. Takto křížaly z jablek vydrží 1 až 2 roky.

sušené ovoce 


Tip! Jablka nebo i hrušky po rozkrájení ní rychle hnědnou. Aby měly křížaly stále krásnou bílou barvu, ponoříme plátky do vody s citronovou šťávou (250 ml vody a 1 lžíce citronové šťávy) asi na 5 minut a nechte okapat.

Sušení jablek v troubě jako levnější varianta

Jestli si nechceme pořizovat drahou sušičku, lze jablka sušit rychle a levně i v troubě. Postupujeme stejným způsobem jako při sušení jablek v sušičce, akorát nakrájená jablka pokládáme na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby. Dvířka trouby necháme pootevřená, aby mohla vlhkost při sušení křížal v troubě odcházet. Nikdy nesušíme na více jak 85 °C – tím u sušeného ovoce zničíme veškeré vitamíny, barvu i vůni. Při sušení jablek v troubě začneme na zhruba na 30°C. Jakmile budou křížaly polosuché, zvýšíme teplotu až na 70°C. Ke konci sušení jablek teplotu v troubě opět zmírníme.

Těmito způsoby lze udělat doma nejen křížaly z jablek, ale i z ostatního druhu ovoce, které potom můžete brát s sebou na cesty nebo pojídat při televizi. Křížaly se hodí i při pečení, do kaší nebo müsli. Především ze sušených jablek nebo pomerančů lze vytvořit krásné dekorace, většinou v období Vánoc.

Zajímá vás problematiku sušení ovoce? Pak si nenechte ujít náš nový článek, ve kterém jsme se zaměřili na srovnání sušeného ovoce ze sušičky a lyofilizované ovoce z obchodu.

publikováno: 12. 10. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.