Jak na sušené ovoce: křížaly z jablek v sušičce nebo v troubě


křížaly

Na zahrádce jste sesbírali všechna jablka a nyní již nevíte co s nimi? Co takhle si z jablek a dalšího přebytečného ovoce nadělat sušené ovoce neboli křížaly? Křížaly jsou nejen velmi zdravé, ale také skvěle chutnají. Udělat si doma sušené ovoce je lehké a levné. Ukážeme, jak nejlépe na sušené ovoce v sušičce i v troubě.

Sušené ovoce alias křížaly: co vše lze sušit

Křížaly nejsou pouze usušená jablka, ale sušené plátky různých druhů ovoce od nejznámějších jablek přes hrušky, švestky, třešně až po meruňky, broskve a hrozny. Jedná se o osvědčenou metodu, při níž sušené ovoce neztrácí svoji chuť, je výborně skladovatelné, a především si ponechává i cenné vitamíny. Sušené ovoce je rychlým zdrojem energie, obsahuje především vitamíny A, B1 B3 i B6 a minerály jako vápník železo, draslík, fosfor, měď atd. Podzimní ovoce, které jsme nyní sesbírali, si můžeme díky sušení užít i v zimě. Lze je sušit v sušičce nebo i troubě. Pojďme si ukázat, jak z krásných jablek ze zahrádky udělat křížaly pomocí sušičky.

Křížaly z jablek v sušičce krok za krokem

Nejprve je potřeba jablka omýt a očistit. Používáme vždy celé, čerstvé a zralé plody bez mechanického poškození. Jablka nesmí být například shnilá nebo příliš potlučená. Poté nakrájíme jablka na plátky. Čím tenčí plátky jablka nakrájíme, tím budou křížaly z jablek křupavější. Naopak čím větší plátky budou, tím více budou křížaly šťavnatější. Jablka vložíme do sušičky. Sušička je nejideálnějším způsobem sušení křížal, protože zaručí kvalitní usušení ovoce. Teplotu na sušení křížal nastavíme na cca 50 – 55° C. Křížaly z jablek v sušičce budou hotové za zhruba 30 minut. Necháme je asi hodinu vychladnout a poté křížaly z jablek dáme do vzduchotěsné nádoby nebo sáčku. Křížaly uložíme na temnější místo při pokojové teplotě. Takto křížaly z jablek vydrží 1 až 2 roky.

sušené ovoce 


Tip! Jablka nebo i hrušky po rozkrájení ní rychle hnědnou. Aby měly křížaly stále krásnou bílou barvu, ponoříme plátky do vody s citronovou šťávou (250 ml vody a 1 lžíce citronové šťávy) asi na 5 minut a nechte okapat.

Sušení jablek v troubě jako levnější varianta

Jestli si nechceme pořizovat drahou sušičku, lze jablka sušit rychle a levně i v troubě. Postupujeme stejným způsobem jako při sušení jablek v sušičce, akorát nakrájená jablka pokládáme na plech pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby. Dvířka trouby necháme pootevřená, aby mohla vlhkost při sušení křížal v troubě odcházet. Nikdy nesušíme na více jak 85 °C – tím u sušeného ovoce zničíme veškeré vitamíny, barvu i vůni. Při sušení jablek v troubě začneme na zhruba na 30°C. Jakmile budou křížaly polosuché, zvýšíme teplotu až na 70°C. Ke konci sušení jablek teplotu v troubě opět zmírníme.

Těmito způsoby lze udělat doma nejen křížaly z jablek, ale i z ostatního druhu ovoce, které potom můžete brát s sebou na cesty nebo pojídat při televizi. Křížaly se hodí i při pečení, do kaší nebo müsli. Především ze sušených jablek nebo pomerančů lze vytvořit krásné dekorace, většinou v období Vánoc.

publikováno: 12. 10. 2017
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.