Domácí sušení ovoce v sušičce vs. lyofilizované ovoce z obchodu

Domácí sušení ovoce v sušičce vs. lyofilizované ovoce z obchodu

Jedním ze způsobů, jak se v podzimních a zimních měsících nadopovat pořádnou dávkou vitamínů, je konzumovat sušené ovoce. Je plné vitamínů a bez problémů vydrží i několik měsíců. Pokud máte dostatek vlastní úrody, určitě jste přemýšleli nad domácím sušením ovoce v sušičce. V obchodech se zdravou výživou ale narazíte i na ovoce sušené mrazem, tak zvané lyofilizované ovoce. Přináší řadu výhod, doma si jej ale nevyrobíte.

Sušení ovoce v sušičce je ideálním způsobem zpracování

Sušení ovoce v sušičce má celou řadu výhod. Vyplatí se zejména v případě, kdy máte dostatek vlastní úrody, kterou nestíháte zpracovávat a konzumovat tak, aby se nezkazila. Sušit můžete celou řadu druhů, od jablek přes hrozny po meruňky. Při sušení ovoce v sušičce je třeba dodržet základní pravidla správného sušení, o kterých jsme psali už dříve. Také je důležité počítat s tím, že po sušení ovoce změní svou konzistenci a také chuť.

Ne každému ovoce ze sušičky chutná, protože zkrátka není příliš šťavnaté, na druhé straně bývá trochu gumové. Počítejte také s tím, že i při šetrném sušení se z ovoce vytratí určitá část vitamínů a zdraví prospěšných látek. Pořád se však jedná o nejoblíbenější metodu konzervace ovoce, protože vydrží dlouhou dobu a má celou řadu využití, od pečení po přidávání do jogurtů a müsli.

sušené ovoce

Ovoce sušené klasickou metodou.

Sušení ovoce mrazem – lyofilizované ovoce

Hitem poslední doby je sušení ovoce mrazem neboli lyofilizované ovoce. Mrazáky k dlouhodobému uchování potravin používáme téměř v každé domácnosti, věděli jste ale, že se dá mrazem i sušit? Lyofilizace se velmi často používá u lesního ovoce, které si uchová svou chuť, barvu i vitamíny. Během této metody se například jahoda šokově zmrazí na velmi nízkou teplotu a potom se suší nízkým tlakem, takže se vypaří veškerá voda. Potom se ovoce opět rozmrazí a vznikne v podstatě čerstvé ovoce, které v sobě nemá žádnou vodu. Vypadá trochu scvrkle, ale je plné chuti a zdraví prospěšných látek. 

Lyofilizace – termín označující metodu sušení, která je založená na sublimaci zmrzlé vody. K sublimaci dochází při velmi nízkém tlaku a teplotě. Voda přechází z pevného skupenství do plynného, a to aniž by se během tohoto procesu proměnila ve vodu. Díky tomu se sušený materiál, nejčastěji ovoce, nemůže poškodit. To je také hlavní výhody lyofilizace ve srovnání s klasickou metodou sušení v sušičce na ovoce.

 

Doma si lyofilizované ovoce nevyrobíte

Při výrobě lyofilizovaného ovoce se musí potravina šokově zmrazit na teplotu kolem -80 °C. Toho v domácích podmínkách rozhodně nedosáhnete. Pokud si tak chcete na lyofilizovaném ovoci pochutnat, budete si jej muset koupit. K sehnání je obvykle ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou, v běžných obchodních řetězcích jsou na pultech stále produkty sušené běžnou metodou, navíc doplněné o emulgátory, syřidla, cukry a další konzervační látky. Při nákupu lyofilizovaného ovoce počítejte také s vyšší cenou, která je dána náročnější technologií výroby. Výsledek ale stojí za to.

Další možnosti zpracování lesního ovoce

Lyofilizované ovoce do jogurtu, müsli i na čaj

Pokud si pořídíte lyofilizované ovoce, je řada možností, jak jej zpracovat a konzumovat. Nejčastěji s ním setkáte v kvalitních müsli směsích, využijete jej také při výrobě vlastního müsli. Sušené ovoce může přidávat do jogurtů nebo jej použít při pečení. Lyofilizované ovoce je skvělé pro přípravu vynikajícího ovocného čaje. Stačí hrst ovoce zalít horkou vodou, nechat několik minut louhovat a vychutnat si plný lahodný nápoj s vůní lesa. Jaké ovoce použijete je jen na vás, my máme rádi kombinaci jahod, borůvek a malin.

Musli a ovoce

Sušení ovoce v sušičce je skvělé, pokud máte dostatek ovoce, které si chcete sami zpracovat. Pokud si ale půjdete do obchodu koupit sušené ovoce a budete si moci vybrat mezi klasickým sušeným ovocem a tím lyofilizovaným, dejte přednost sušení mrazem. Je zdravější, bez chemických přísad, barviv a konzervantů.



Diskuse k článku

  • Martin

    07:42 21. 2. 2023 0
    Chtěla bych se zeptat, jestli si doma můžu vyrobit lyofilizované ovoce? Existují nějaké přístroje? Na internetu jsem nic nenašla. Díky za případné odpovědi.
    • Redakce Chytré bydlení

      08:29 22. 2. 2023 0
      Dobrý den, domácí výroba lyofilizovaného ovoce bohužel není možná. Technologie je hodně specifická, mrazí se při velmi nízkých teplotách (až -100 °C), suší se v několika cyklech při sníženém tlaku, s využitím vakua apod.

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Tak to máte pech, já ale neočekávám, že bych měl takovou kliku a zrovna trefil kuchyni �...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme u nich kuchyň objednávali už v březnu, takže jsme tu soutěž zaznamenali až doda...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Čau všichni, máte někdo zkušenost s tou soutěží u Oresi, co u nich teď běží? Jaký ...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Jak upevnit kotevní patky k pergole nebo zahradnímu domku

Možná máte hotový projekt pergoly nebo zahradního domku a řešíte, jak správně upevnit dřevěné sloupky. Právě tady přichází na řadu kotevní patky. Nejde jen o to, „aby to drželo“. Správné kotvení vám zajistí sta...

Byt

Jak si připravit domácí zmrzlinu z ovoce, které sami sklidíte

Až se vaše zahrada rozvoní jahodami, rybízem nebo meruňkami, není nic lepšího než si část té sladké úrody proměnit v osvěžující zmrzlinu. Domácí verze skvěle chutná a navíc víte, co v ní opravdu je. Žádná zbyte...

Pálená cihla: 8 věcí, které vás možná překvapí

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Jak vybrat řetěz, který bude pevný a odolný

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

Jak čistit mosazné předměty: praktické tipy

Možná máte také doma předměty z mosazi. Jejich zlatý nádech působí teplým dojmem, navíc navozuje atmosféru dob minulých. Ať už máte mosazné dekorace, kování nebo nádobí, udržení jejich lesku vyžaduje pravidelno...

Špatně spíte? Zkuste použít brýle proti modrému světlu

Večer se převalujete v posteli, nemůžete usnout a v hlavě vám běží myšlenky jako v rychlíku? Pokud před spaním často koukáte do telefonu nebo sledujete filmy na notebooku, není to náhoda. Modré světlo z obrazov...