Domácí uzení ryb hravě zvládnete i s přenosnou udírnou

Domácí uzení ryb hravě zvládnete i s přenosnou udírnou

Je vůbec pro Čechy nějaký koníček typičtější, než rybaření? Kromě toho, že posezení u vody skýtá skvělý relax, na úlovcích si pak nemusí pochutnávat jenom sám rybář, ale užitek z nich mívají i ostatní. Následně zbývá už jen vyřešit otázku, jakým způsobem bude ryba upravená. Aby byl zkompletován seriál o udírně, podívejte se na to, jak se dají ryby 


Rybaření se věnují malí i velcí, muži i ženy a všichni společně si pak mohou pochutnat na úlovcích. Uzené ryby jsou delikatesou a příjemným zpestřením jídelníčku. Musí se dávat pozor na jejich přesolení, které nastává dříve, než u ostatního masa.

Uzení ryb se využívá už dlouhá léta k uchování ryb alespoň po krátkou dobu. Uzení čerstvých úlovků je navíc záležitost chvilky a pochutnáte si přímo královsky.

Které ryby patří do udírny

Křehké a chutné maso ryb je ideální udit co nejčerstvější. Závisí na tom i chuť po vytažení z udírny. Platí, že čím čerstvější ryba, tím bude lepší výsledek. Navíc – proč ryby skladovat, když si můžete kdykoliv chytit čerstvou.
Na pultech obchodů narazíte většinou na mořské ryby. Ty jsou jistě lahodné, s čerstvou rybou z řeky, rybníka nebo jezera je těžké srovnávat.

Domácí uzení ryb

Příprava ryby na uzení

Při přípravě ryb k uzení je nejdůležitější částí nasolování.
Do udírny je možno zavěsit jakékoliv ryby – sladkovodní i mořské, které se pro to hodí ještě o něco víc. Sami si pak musíte vyzkoušet, jaká úprava se vám zamlouvá nejvíce, a na které si maximálně pochutnáte. Časem tak přijdete na ideální směs koření, která k uzeným rybám „pasuje" nejvíc.
Při nasolování nezáleží na tom, jestli se jedná o rybu, která celý život strávila v řece nebo v moři. Slaná voda se na masu projeví jen minimálně, a proto také musí projít tímto procesem.
Využít lze suché nasolování i nakládání do láku.
Rybě stačí odležení jen v řádu několika hodin.

Suché nasolování
Ryba se zevnitř i zvenku potře solí (vyhněte se dusitanové soli). Silnější části ryb je třeba nasolit více. I tak ale hrozí, že některé části ryby budou nasoleny málo, jiné zase příliš – trik neexistuje, to se ale zlepší až zkušenostmi a praxí.

Rovnoměrné náložení do láku
Toho se dosáhne naložením úlovků do láku. Čím větší ryba, tím musí být lák koncentrovanější. Množství soli se ale odvíjí také od doby, po kterou bude ryba naložena.
Rady pro přípravu správného láku jsou různé. Pro krátké nasolení je možno rozpustit tolik soli, kolik voda pojme. Při naložení ryb přes noc (cca 12 hodin) se dá orientovat podle hodnoty 800g soli na 10litrů vody.
Při nejvyšší možné koncentraci láku stačí menším rybám hodina, velkým dvě hodiny.

Při míchání láku zohledňujte velikost ryb. Zvláštní kategorií jsou filety, kterým stačí menší koncentrace.Před uzením je vždy omyjte, aby na povrchu nezůstala zbytečná sůl, sliv a krev.

Uzení ryb


Koření při uzení ryb

Použití koření na ryby je diskutabilní téma. Někomu by bez něj nechutnaly, jiní naopak mají za to, že ochucování degraduje přirozenou chuť a a jejich cílem je, aby ryba zůstala "svá" i po úpravě.
Pro ozvláštnění lze ale používat méně výrazná koření a byliny. Jednou z možností je jejich přidání do solného láku, další variantou pak potření ryby až těsně před uzením.
Doporučovaná směs koření se skládá z pepře, koriandru, nového koření a jalovcových bobulí. Ryby se mohou udit po boku zavěšené větvičky jalovce.

Které ryby udit

Mražené ryby nejdou ideální, v nouzi se ale samozřejmě dají využít.
Z čerstvých ryb jsou nejčastěji využívaní úhoři, osrouni, tresky, štiky, sledi nebo halibuti. Zapomenout nelze ani na pstruha a oblíbeného kapra.

Vhodné dřevo

V každém případě musí být perfektně suché.
Pro ideální chuť je vhodné vyzkoušet více druhů – doporučované jsou spíše ovocné stromy, na ty ale pozor - mohou se na něm držet stopy od postřiků.

Uzení za tepla i za studena

Do udírny se ryby vkládají nabodnuté na kovových jehlách i na speciálních delších hácích. Při uzení za studena dosahuje kouř teploty mezi 18-20°C a trvá tak samozřejmě déle (půlkilový kus ryby vezme minimálně 6 hodin). Ryby uzené tímto způsobem mají specifickou konzistenci. Dají se krájet na tenké plátky a jsou velmi měkké. Typicky se tímto způsobem upravuje losos.
Uzení studeným kouřem udělá rybu o něco trvanlivější a tužší.

Teleskopická udírna

Ryby si můžete chutně připravit hned u vody. Pro tento účel existují teleskopické udírny, které najdou místo ve víkendové výbavě na víkend u vody a lehce se dají sbalit s sebou. Většina má úpravu současně pro zavěšení i využití roštu. A pro ty nejpohodlnější je v některých případech možno použít elektrické vytápění.
Udit se dá využitím pilin i dřevěnou štěpkou.

Základem přenosné udírny jsou dva díly – horní a dolní část, pak nesmí chybět výsuvný popelník, rošt, víko a úchyt pro přenášení.
Musí se počítat s tím, že přenosné udírny jsou menší, a tak se v nich nedají udit větší porce masa (což se týká i velkých ryb).

Ne každý je nadšeným konzumentem ryb (a vlastně vodních živočichů obecně). Uzené ryby mají ale natolik zajímavou chuť, že právě tento způsob úpravy může být správným krokem, jak k nim najít cestu. Vůně linoucí se z udírny nenechá nikoho v klidu.



Diskuse k článku

  • Hanakl

    20:01 26. 1. 2017 0
    Dobrý den, a co zkusit vyloženě gril na uzení ryb?

Přírodní materiály v interiéru: Hřejivé, krásné a luxusní

Materiály, které jsou přírodní jsou pro nás naprosto zásadní. Od chvíle, co jsme koupili nové bydlení se oprav...

Vyplatí se topit klimatizací? Máme pro vás přehled výhod i nedostatků

To, zda se vyplatí topit klimatizací, závisí na několika faktorech, jako jsou velikost místnosti, počet osob v...

Jak natřít radiátor? Máme pro vás několik užitečných tipů

Drátěný kartáč je na starou barvu opravdu nejlepší. Nám to ukázali, když rodiče potřebovali nabarvit radiátory...

Cesta za úsporou začíná výměnou oken! Klidně i na podzim a v zimě

Za sebe musím říct, že opravdu nový okna pomohly, ale ne jen od momentálního tématu, úspora energií, ale u nás...

Chystáte rekonstrukci bydlení? Přinášíme 5 tipů, na co byste si měli dávat pozor

Při rekonstrukci bytu jsme dávali důraz na co nejpřírodnější materály, kvůli tomu, abychom doma neměli žádné z...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

<a href="sd">wdd</a> [url=ds]sd[/url] [sds](https://google.com) https://google.com

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Máte pravdu, potvrdili, že se poplatek má týkat jen odběru pod stropem cen.

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Joo je to pro mě super zpráva, když se k nim v podstatě teprve chystám přejít, ale nic m...
Zobrazit všechna témata

Jak uskladnit barvy, lepidla a další stavební hmoty, aby vydržely co nejdéle

Pořídili jste si barvu, silikon, lepidlo či jinou stavební hmotu, a po dokončení práce vám ještě dost materiálu zůstalo? Pokud dodržíte základní pravidla skladování, vydrží vám dlouhé měsíce. Poradíme, na co si...

Sníh a mráz vs. venkovní stínění – na co si dát pozor?

Sněžení a mrazy tu budou ještě chvíli s námi. Pokud používáte venkovní stínění (rolety, nebo žaluzie), měli byste je používat s obezřetností. Pokud se objeví námraza, při stahování či vytahování byste mohli mec...

Byt

Pěstujte doma lyrový fíkus. Listy s výrazným žilkováním si zamilujete

Lyrový fíkus (neboli Ficus lyrata či Fiddle Leaf Fig) je skvělou volbou pro každého, kdo hledá krásnou a elegantní pokojovou rostlinu. Tyto fíkusy se vyznačují svými vysokými a štíhlými listy s výrazným žilková...

Ozvláštněte interiér obkladem z dřevěných lamel či akustických panelů

Dřevo má v moderním interiéru své pevné místo a designéři přichází s novými nápady, jak jej do prostoru zakomponovat. V posledních letech jsou v oblibě obklady z dřevěných lamel, případně předpřipravených akust...

Pojezdová keramická dlažba – před dům i na parkovací stání

Příjezdové cestičky i parkovací stání se nejčastěji řeší pokládkou zámkové dlažby, případně jiným typem betonových dlaždic. Zajímavou alternativou je však keramická dlažba s parametrem pojezdu, která řeší mnoho...

Výbor (předseda) SVJ – pozor na nejčastější prohřešky

Pokud vlastníte byt v bytovém domě, zřejmě se vás týkají záležitosti spojené se sdružením vlastníků jednotek (SVJ). Ať už jste pouhým vlastníkem, nebo rovnou členem výboru, či předsedou, ohlídejte si dodržování...

Dejte sbohem svíčkám z parafínu. Zdraví příliš neprospívají

Také si během zimních měsíců zlepšujete náladu vonnými svíčkami, které do domovů vnáší hřejivou atmosféru a prostor provoní? Pak zbystřete. Většina svíček, ať už vonných, nebo čajových, je vyrobená na bázi para...

Máte kopu knih a nevíte kam s nimi? Pořiďte si elektronickou čtečku

Patříte mezi vášnivé čtenáře a knihy se povalují všude po vašem bytě či domě? Už nemáte kam další a další knihy ukládat? Popřemýšlejte nad pořízením elektronické čtečky knihy, která vám ušetří spoustu místa. Mn...

5 důležitých pravidel pro saunování

Plánujete pořízení domácí sauny, nebo pravidelně navštěvujete některá z wellness center? V obou případech byste měli znát základní pravidla pro saunování, díky kterým dosáhnete maximálního účinku z hlediska zdr...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...

Vrut se vám protáčí? Poradíme, jak opravit vyvrtaný otvor, který je příliš široký

Konstrukční díly mnoha kusů nábytku, doplňků a vybavení jsou spojená vruty. Ty se šroubují do předvrtaného otvoru. Může se ale stá...

5 výhod teplovodního podlahového vytápění

Topná sezóna se rozbíhá, a tak je na realizaci nového topného systému už v podstatě pozdě. Pokud ale vás rekonstrukce nebo realizace novostavby teprve čeká, budete stát před rozhodnutím, pro jaká způsob vytápěn...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...