Staňte se mistry při grilování ryb

Grilování ryb – 5 tipů pro dokonalý výsledek

K letním večerům neodmyslitelně patří grilování. Ať už se rozhodnete grilovat na zahradě, chalupě nebo na dovolené, pečlivá příprava a správný postup je základem úspěchu. Mezi delikatesy jako stvořené pro gril jsou různé druhy ryb, které vynikají jemnou chutí s nádechem kouřového aroma.

Grilování ryb však může být náročnější, než se na první pohled zdá. Při přípravě se můžeme dopustit několika chyb, které výslednou chuť i konzistenci negativně ovlivní. Sepsali jsme pro vás 5 tipů, díky kterým se stanete mistry grilu a ryby připravíte vždy na výbornou.

1. Neuspěchejte obracení ryb

Mnozí se do grilování ryb dvakrát nehrnou, protože se jim rybí kůže vždy přilepí k rozpálenému grilu a při obracení potrhá. Aby byla konzistence ryby pevná a kůže i kusy masa zůstaly vcelku, je nutné na obracení příliš nespěchat. Připravené grily pokládejte vždy na pořádně rozpálený rošt a nechejte je pár minut propékat. Potom zkuste rybu opatrně otočit na druhou stranu, ale pokud je k roštu přilepená, ještě pár minut vyčkejte. Až kůže zhnědne a zkřehne, od horké mřížky se sama uvolní a otáčení půjde jak mávnutím proutku.

Čtěte také:

Domácí výčep na letní grilovačky

Marinády na grilované maso, díky kterým před známými zazáříte

Marináda na grilovanou krkovici a správný postup grilování

Grilovaná zelenina: Jaké druhy grilovat a jak správně postupovat

2. Ryby dochuťte, s kořením to ale nepřehánějte

Čím čerstvější a kvalitnější rybu zvolíte, tím menší množství koření používejte. Je vhodné zachovat přirozenou delikátní chuť ryby, byla by škoda přebít je silným aromatickým kořením. I čerstvá ryba se však zaslouží dochucení. Stačí ji asi půl hodiny před grilováním potřít olivovým olejem a posypat mořskou solí, pepřem a zakápnout citronovou šťávou. Máte-li rádi vůni bylinek, rybu decentně dochuťte například rozmarýnem nebo tymiánem. Delší nakládání a marinování ryb není u čerstvých ryb nutné, hodí se spíše pro mražené mořské ryby, které o svou přirozeně lahodnou chuť i vůni při procesu zpracování a mražení přišly.

Ryby dochuťte mořskou solí, pepřem, citronem a decentně i bylinkami

3. Grilujte ryby i s kůží

Často se na nás obrací čtenáři s dotazem, jestli upřednostnit grilování ryb s kůží, nebo si dát práci s jejím odstraněním. Doporučení je jednoznačné – ryby vždy grilujte i s kůží. Pokud vám nechutná, odstraňte ji až po ugrilování. Kůže zajišťuje soudržnost masa, a tak se vám nestane, že by se ryba na roštu rozpadla na mnoho kousků nebo nedejbože popadala do topeniště. Kůže také obsahuje tuk, který je nositelem chuti, ryby s kůží jsou tak objektivně chutnější a výraznější. Odstraňování kůže před grilováním je pracná a v důsledku je spíš na škodu než k užitku.

Ať už budete grilovat podkovy, nebo filety, kůži nesundávejte

4. Před každým grilováním důkladně vyčistěte gril, rošt i pomůcky

Můžete mít sebekvalitnější rybu, ale při grilování na zašpiněném a umaštěném grilu uspokojivého výsledku nedosáhnete. Připečené zbytky jídla a mastnota, která na roštu zůstala po předchozím použití, způsobí hořkost a pachuť na rybách. Než roztopíte gril, věnujte pozornost jeho vyčištění. Nečistěte jen samotný rošt, ale také všechny komponenty grilu a rovněž pomůcky – obracečky, pinzety, držáky apod. Kontakt čerstvé ryby s připálenými zbytky jídla zkrátka nevěstí nic dobrého a pokrm zbytečně pokazí. Přečtěte si článek o čištění grilu, ve kterém se tomuto tématu podrobně věnovali.

5. Než se do ryby zakousnete, nechejte ji odpočívat

Podařilo se vám ochucenou rybku ogrilovat dozlatova, aniž by se při obracení potrhala? Gratulujeme ke skvělému výsledku! Než se však do ryby pustíte, ještě chvilku počkejte. Před podáváním počkejte přibližně 3 až 5 minut. Maso získat čas na zotavení, zkřehne a bude mnohem šťavnatější. Po pár minutách bude teplota ryby ideální ke konzumaci a chuť bude podstatně lepší, než kdybyste ji ochutnali hned po sundání z grilu.

Problematice grilování se věnujeme dlouhodobě. Přečtěte si některý z předchozích článků:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Dřevěná pracovní deska má v moderní kuchyni své místo

Tak s tím souhlasím, za mě je dřevo jedno z nejlepších materiálu, které by měl člověk do své domácnosti volit,...

Jak na výběr oken

Za mě dobrých 5 typů pro někoho kdo se v oknech neorientuje. Ještě bych si dovolil podotknout, že bych si důkl...

Postavte si gabionový plot. Montáž zvládnete sami

Dobrý den,

tloušťka 30 cm by neměla být problém. Protože ale bude plot poměrně vysoký, měl byste použít st...

Krásná a funkční zároveň. Víme, jak si chytře zařídit koupelnu, kam se budete těšit

Ono v závěru je podle mého úplně jedno, jestli je koupelna malá, či velká. Zrovna tahle místnost by měla být h...

Vhodně zvolená podlaha vám zajistí úspory, bezpečí i pohodlí

Vhodně zvolená podlaha je za mě důležitá jak v domě, tak v bytě (v bytě především kvůli sousedům). I když za n...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Měli jsme to v podobném časovém rozsahu i přesto že jsme brali kuchyň na splátky, proto...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Ohledně kuchyní jsem se dost inspirovala na IG a pinterestu, abych předešla pak na prodejn�...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Pokud bych za současných podmínek plánoval změnu dodavatele, tak by to pravděpodobně byl...
Zobrazit všechna témata

Kulatá zrcadla a zrcadla s osvětlením - perfektní doplněk do každého interiéru

Zrcadla spojují funkčnost a dekorativnost, díky čemuž jsou dokonalým doplňkem téměř každého interiéru. Zdobí naše stěny a nábytek. Další výhodou je možnost přístupu k mnoha velikostem a tvarům, takže je snadno ...

Aktivní vs. pasivní rekuperace – znáte hlavní rozdíly?

Rekuperace tepla je důležitou součástí moderního bydlení, u novostaveb je pak povinností. Zvyšuje energetickou účinnost a komfort domova. Znáte ale rozdíl mezi aktivní a pasivní rekuperací? Každá má svá specifi...

5 praktických vychytávek do vaší dílny

I vy si zasloužíte dílnu, která bude tak vybavená, aby práce v ní byla co nejefektivnější a nejpříjemnější. Právě správné vybavení může zlepšit vaše kutilské dovednosti. Pojďme se podívat na pět skvělých vychyt...

Byt

Naplánujte si kuchyni chytře

Stojíte mezi čtyřmi zdmi, které mají tvořit hranice kuchyně a přemýšlíte, jak by měla nakonec vypadat? Ať už zařizujete kuchyni zcela novou, nebo tu stávající jen rekonstruujete, základem všeho je plánování kuc...

7 důvodů, proč pořídit kuchyňský ostrůvek

Kuchyňský ostrůvek – někdo ho miluje, jiný nenávidí. Je výsadou moderních interiérů, vždy ale záleží na konkrétním návrhu. Kuchyňský pult totiž plní různé funkce, někdy obsahuje dřez, jindy funguje jako barový ...

Kam vyrazit k moři v létě 2024 levně?

Léto je časem, kdy se mnozí z nás touží vydat za teplem a odpočinkem. Pokud stále váháte, kam letos vyrazit na dovolenou, máme pro vás přehled zajímavých destinací, které nabízejí nejen slunce, ale i bohatý kul...

Jarní Allegro Days nabízí slevy až 40 %

Potřebujete nové zahradní nářadí nebo vybavení domácnosti? Internetová nákupní platforma Allegro přichází s jarními Allegro Days. Oblíbená nákupní akce proběhne v týdnu od 8. do 14. dubna a nabídne slevy až 40 ...

Jak správně čistit granitový dřez

Granitové dřezy přidávají kuchyni nejen šmrnc, ale také nesmírnou praktičnost. A to zejména díky své odolnosti a snadné údržbě. Aby však váš dřez zůstal jako nový, je třeba věnovat mu pravidelnou péči. Pojďme s...

Chytrá svítidla dokážou měnit barevné spektrum podle denní doby

Biorytmy, naše vnitřní hodiny, jsou zásadní pro naše pohodlí a produktivitu. Studie ukazují, že správné osvětlení v průběhu dne dokáže přímo ovlivnit kvalitu spánku, náladu a celkový energetický stav. Chytrá sv...