Rozbor vody – co by voda neměla obsahovat – 2. část

Rozbor vody – co by voda neměla obsahovat – 2. část

Poté, co jsme si v předchozím díle představili nejzákladnější pojmy spojené s vyhodnocováním výsledků rozboru vody, se zaměříme na konkrétní ukazatele kvality vody. Jako první jsou na řadě mikrobiologické ukazatele. Rozbor mikrobiologické nezávadnosti se na hygienických stanicích a ve specializovaných laboratořích provádí obvykle společně s analýzou chemických parametrů.


Při rozboru mikrobiologické nezávadnosti obvykle pracovníci laboratoří obvykle obvykle používají metodu takzvaného identifikátoru fekálního znečištění. Při tomto postupu rozboru vody hledají typické bakterie žijící ve střevním traktu člověka a teplokrevných živočichů.

Nulová tolerance pro escherichia coli

Pokud se některá z bakterií ve vodě objeví, lze to považovat za znak toho, že voda může obsahovat další patogenní bakterie a viry pocházející právě ze střevního traktu (tyfus apod.). Aby byla voda v tomto směru opravdu nezávadná, nesmí na objemu 100 mililitrů dojít k objevení žádné z těchto bakterií. Limit je zde tedy skutečně nulový a stejné „podmínky“ platí také pro bakterie koliformní, které se mohou vyskytovat i v půdě.

Základní mikrobiologické ukazatele rozboru vody

Při rozboru pitné vody se sledují tyto základní mikrobiologické ukazatele:

Clostridium perfringens

  • bakterie, která je běžnou součástí střevní flóry teplokrevných zvířat i u čtvrtiny lidské populace

  • tvoří velmi odolné spory, používají se jako indikátor filtrace a přítomnosti virů a prvoků v upravené vodě

Enterokoky

  • výjimečně se mohou množit i v půdě a na rostlinách, které nebyly nijak fekálně znečištěny

Escherichia coli

  • asi nejznámější z těchto bakterií

  • je v současnosti asi nejlepším indikátorem fekálního znečištění

  • je citlivá na okolní vlivy, a tak na rozdíl od clostridium perfringens většinou indikuje čerstvé znečištění

 

Fotolia_44952575_XS

 

Koliformní bakterie

  • neškodné bakterie, které osidlují střevní trakt, ale také půdu

  • přesto se mezi nimi výjimečně vyskytují patogenní kmeny tvořící toxiny

  • používány jako indikátor účinnosti úpravy a dezinfekce vody, sekundární kontaminace nebo vysokého obsahu živin v upravené vodě

 Mikroskopický obraz

  • abioseston: tzv. abioseston tvoří částice jak organického, tak anorganického původu. Pokud se nachází v pitné vodě, většinou pochází z rozvodného systému. Může se sem ale do vody dostat také kontaminací během distribuce. Většinou je složen z rostlinných částí a živočišných tkání, částic půdy nebo prachu, pylu a produktů koroze.

  • počet organismů: organismy mikroskopických velikostí mohou ve vodě indikovat špatnou účinnost úpravy této vody, kontaminaci podzemního zdroje nebo také nízkou biologickou stabilitu. Počítají se i mrtvé organismy.
  • živé organismy:u tohoto ukazatele se počítají pouze živé organismy, které nebyly usmrceny desinfekcí. Mikroskopický obraz živých organismů indikuje především špatnou účinnost dezinfekčních přípravků.

Počty kolonií při 22°C a při 36°C

  • Tento parametr jednoduše udává počty kolonií v těchto teplotách.

 

Limity mikrobiologických ukazatelů vody

V této tabulce si ukážeme přehled ukazatelů včetně jejich limitů. Typy limitů jsme si představili v předchozím díle. Zkratka KTJ značí kolonii tvořící jednotku.

Č.

UKAZATEL

JEDNOTKA

LIMIT

TYP LIMITU

1

Clostridium perfringens

KTJ/100 ml

0

Mezní hodnota

2

enterokoky

KTJ/100 ml

0

Nejvyšší mezní hodnota

3

Escherichia coli

KTJ/100 ml

0

Nejvyšší mezní hodnota

4

koliformní bakterie

KTJ/100 ml

0

Mezní hodnota

5

mikroskopický obraz – abioseston

%

10

Mezní hodnota

6

mikroskopický obraz – počet organismů

jedinci/ml

50

Mezní hodnota

7

mikroskopický obraz – živé organismy

jedinci/ml

0

Mezní hodnota

8

počty kolonií při 22ºC

KTJ/100 ml

200

Mezní hodnota

9

počty kolonií při 36ºC

KTJ/100 ml

20

Mezní hodnota


V dalších dílech se budeme věnovat fyzikálním, chemickým a organoleptickým ukazatelům, které je možné ve vodě sledovat, abychom zjistili její kvalitu a nezávadnost.



Diskuse k článku

  • Milos Rezac

    11:02 2. 4. 2013 0
    To mi pripomina, ze bych mel zacit premyslet nad rozborem vody u sebe na chalupe. Myslim, ze po tehle zime a mnozstvi roztateho snehu (jestli tam u nas v kopcich tedy nekdy roztaje), to bude sakra potreba.

Dobrý kontakt k tématu

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme se zprvu dívali po té vyšší řadě, hlavně kvůli inspiraci, ale nakonec jsme šl...
Zobrazit všechna témata

Jak bojovat proti zamlženým zrcadlům v koupelně

Je nepříjemné, když po horké sprše nemůžete použít zrcadlo v koupelně, protože je zamlžené. Mlžení zrcadel je bežným jevem, se kterým se možná setkáváte i vy. A projevuje se i během letního období. Dá se s tím ...

6 důvodů, proč dlouho neodkládat zateplení podkroví

Podkroví je jedním z míst, kde dochází k největším únikům tepla v domě. Ať už ho v roce 2025 využíváte jako obytný prostor, nebo jen skladujete věci, zateplení podkroví byste neměli příliš odkládat. Nejen že uš...

Dosáhněte čistšího vzduchu i vody díky moderní filtraci

Kvalitní filtrace je důležitá pro ochranu vašeho zdraví, životního prostředí i technologií samotných. Čtěte dál a dozvíte se, proč je filtrace plynů a kapalin důležitá nejen v oblasti průmyslu, ale i v běžném ž...

Byt

Současné trendy v kuchyňské keramice

Ve světě designu se kuchyňská keramika přeměňuje z pouhé funkce na výraz stylu. Dlouhodobě sledujeme, jak se barvy, tvary a povrchy posouvají dál a jak se spojí estetika s použitím v běžné praxi a každodenním ž...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Sháníte palivové dřevo a stavební řezivo? S námi jste vždy o krok napřed

S blížící se zimou se každý ohání, aby svůj sklep naplnil palivovým dřívím a zajistil si doma útulné teplo. Pokud palivové dřevo také sháníte, u nás jste na správné adrese. A máme i stavební řezivo pro případ, ...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...