
Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny
Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali darem. Pojďme si ho zkusit připravit sami. Je to jednoduché, chutná báječně a navíc spotřebujete ovoce, které by jinak skončilo v koši.
V tomto článku vám ukážeme, co všechno budete potřebovat, jak čaj připravit, co všechno můžete obměnit a jak ho správně uchovat. Ať už se chystáte na podzimní večer s knihou, nebo hledáte originální jedlý dárek, domácí pečený čaj je trefa do černého.
Co všechno budete potřebovat
Na pečený čaj si nachystejte hlavně ovoce. Ideální je kombinovat víc druhů, aby výsledná chuť nebyla fádní. Hodit se vám bude také cukr, koření a případně trochu rumu nebo citrónové šťávy pro doladění. Přidat můžete i bylinky, například meduňku nebo tymián, pokud chcete zajímavý twist.
Z vybavení si připravte větší pekáč, vařečku, troubu a čisté sklenice s víčky. Pokud máte zavařovací hrnec, bod pro vás, ale obejdete se i bez něj. Důležité je hlavně všechno pořádně umýt a připravit si pracovní plochu, protože krájení ovoce a míchání čaje bývá trochu nepořádné, ale zábavné.
Jaké ovoce vybrat
Nebojte se experimentovat. Výborně fungují jablka, hrušky, švestky, meruňky nebo borůvky. Klidně ale použijte i rybíz, angrešt nebo ostružiny. Čím různorodější ovoce, tím komplexnější bude chuť. A pokud vám doma přezrávají banány nebo broskve, je to ideální příležitost je zachránit.
Sáhněte po ovoci, které máte rádi, nebo které zrovna dozrává na zahradě. Můžete vytvořit ovocný mix s převahou jedné složky nebo vsadit na harmonii protikladů. Třeba sladká jablka se špetkou rybízu udělají s čajem malý zázrak. Vždycky jde hlavně o to, aby vás výsledná chuť těšila.
Jak na pečený čaj krok za krokem
Nejdřív si nachystejte ovoce. Omyjte ho, zbavte stopek a případných pecek. Nakrájejte ho na menší kousky, aby se dobře propeklo. Vložte ho do pekáče, zasypte cukrem, přidejte trochu citrónové šťávy a přisypte koření – skořici, hřebíček, badyán nebo třeba kardamom. Promíchejte.
Troubu předehřejte zhruba na 180 stupňů. Pekáč vložte dovnitř a pečte asi 40 až 50 minut. Občas promíchejte, aby se ovoce nepřipalovalo. V tu chvíli se vám domem začne linout vůně, kterou žádná svíčka nenahradí. Po upečení směs ještě horkou přelijte do čistých sklenic a zavíčkujte.
Jak si připravit pečený čaj k pití
Pečený čaj se podává tak, že do hrnečku dáte asi dvě až tři lžičky směsi a zalijete horkou vodou. Poměr si můžete upravit podle chuti. Někdo má rád silnější, někdo jemnější. Pokud chcete, přidejte kapku rumu, medu nebo plátek pomeranče.
Skvěle vypadá i v průhledných skleničkách, kde vyniknou barvy ovoce. Můžete ho nabídnout návštěvě nebo si ho schovat na večer pod deku. A když venku prší, je to přímo lék na duši. Jednoduchý, teplý a voňavý rituál, který si zamilujete.
Jak ho uchovat co nejdéle
Pokud chcete čaj spotřebovat hned během několika týdnů, stačí směs uchovat v lednici. V dobře uzavřené sklenici vám vydrží až měsíc. Pokud si ale děláte větší zásobu, doporučujeme čaj zavařit. Sklenice otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout a uskladněte na tmavém místě.
Dejte si pozor na čistotu sklenic i víček. Jakákoli nečistota může zkrátit trvanlivost nebo zkazit chuť. Při každém otevření kontrolujte vůni i vzhled. A pokud se vám náhodou některá sklenice zakalí nebo začne kvasit, raději ji vyhoďte. U domácích výrobků jde vždycky o čerstvost.
Zkuste si s chutěmi pohrát
Pečený čaj je skvělý prostor pro vlastní nápady. Místo cukru zkuste med, javorový sirup nebo špetku třtinového cukru s vanilkou. Koření obměňte podle nálady – třeba badyánem nebo sušenou levandulí. Fantazii se meze nekladou, a možná si vytvoříte svou vlastní rodinnou kombinaci.
Výborný nápad je také čaj darovat. Stačí ozdobná sklenice, jutový provázek a malá visačka s návodem k použití. Přidejte vlastní vzkaz nebo recept a máte dárek, který potěší a zahřeje. A pokud připravujete čaj s dětmi, nechte je navrhnout etikety – radost z tvoření zaručena.
Proč věnovat čas přípravě pečeného čaje
Domácí pečený čaj je jednoduchý, voňavý a naprosto přizpůsobitelný tomu, co máte rádi. Přesně víte, co v něm je, a navíc si při jeho přípravě krásně zpomalíte. Ať už ho vaříte pro sebe, nebo jako dárek, vždycky v něm bude kousek vaší nálady a péče.
Zkuste si letos udělat vlastní várku. Vezměte si volné odpoledne, pozvěte kamarádku nebo děti a proměňte přípravu čaje v malý rituál. Uvidíte, že vás to chytne. A až si v zimě uvaříte šálek z vlastní směsi, budete rádi, že jste se do toho pustili.
Diskuse k článku