Pusťte se do uzení! Přečtěte si, jak postavit domácí udírnu

Pusťte se do uzení! Přečtěte si, jak postavit domácí udírnu

Pokud patříte mezi milovníky uzeného masa či jiných uzených pokrmů, nemusíte být závislí pouze na nabídce obchodů s potravinami. Průmyslově vyuzené maso se jen těžko vyrovná chuti doma upraveného masa, ještě navíc z vlastní postavené udírny. Máme pro vás několik tipů a rad, jak postupovat při stavbě domácí skříňové udírny.

Uzení - tradiční způsob úpravy masa

Již v pravěku lidé upravovali maso kouřem, protože tím zvyšovali jeho trvanlivost. Nyní existuje spousta druhů udíren. Lze je samozřejmě koupit hotové. Většinou se jedná o dřevěné nebo nerezové varianty. Oblíbené jsou například nerezové multifunkční udírny, na kterých můžete i grilovat. Na trhu se také objevují malé pícky pro douzování potravin. Některé firmy vyrábí udírny zděné na zakázku. Nic se však nevyrovná pocitu, když poprvé ochutnáte maso vyuzené ve vlastnoručně postavené udírně.

Skříňová udírna – návod na stavbu

Nejběžnější udírnu v českých vesnicích – takzvanou skříňovou udírnu – můžete postavit z mnoha materiálů. Nejčastěji se staví z cihel nebo ze dřeva. Princip fungování je však u všech velmi podobný. Udírnu můžete zkombinovat i se zahradním krbem nebo grilem. Vznikne vám tak úžasná „zahradní kuchyně“, kde můžete pořádat různé oslavy a párty.

Prvním důležitým krokem je stavba základů či základové desky. Mohutnost základů samozřejmě musí odpovídat zvolenému materiálu, zděné udírny musí mít velmi stabilní základy, jinak mohou začít praskat a přestanou těsnit. Pro dřevěné a plechové udírny vystačí pevný podklad. Skříňová udírna se dá rozdělit prakticky na čtyři části – ohniště, kouřovod, udící skříň a komín.


Ohniště

Ohniště musí být níže než komora pro uzení. Lze také využít nerovností zahrady a ohniště například umístit do svahu pod skříň. Ohniště by mělo být určitě menší než udící skříň. Uvnitř samozřejmě musí být rošt, na kterém budete rozdělávat a udržovat oheň, a pod rošt zasunete popelník. Vevnitř by mělo být ohniště vyložené šamotem zvládajícím vysoké teploty. Na pohledové straně musí být dvoje dvířka – jedny pro přikládání a druhé pro odebírání popelníku. Zároveň mají obě dvířka důležitou regulační funkci, proto by v nich měl být regulovatelný průduch (jako u klasických dvířek u kamen). Horními dvířky se dá ochladit kouř, spodní dvířka slouží ke zvyšování intenzity ohně.

Kouřovod

Kouřovod je spojovací část mezi ohništěm a udící skříní. Jako kouřovod lze využít rouru od kamen nebo ho lze vyzdít. Kouřovod musí být nakloněný, aby kouř mohl samovolně stoupat do skříně. Délka kouřovodu by měla být alespoň dva metry, pokud je kouřovod vedený zemí, doporučuje se délka až čtyři metry. Kouřovod by měl být ideálně zakončen uprostřed spodní strany skříně.

Udící skříň

Velikost skříně zvolte podle pro vás potřebné kapacity udírny. Většinou má základna do 90 x 90 cm. Výška udírny by měla být stanovená tak, aby se dobře manipulovalo s dvířky, proto můžete udící skříň podložit vyšším soklem. Pokud uděláte sokl dutý, můžete zde ukládat dřevo pro uzení. Soklem zároveň vyřešíte sklon kouřovodu, protože skříň bude přirozeně výše než ohniště.

Uvnitř skříně hned nad vyústěním kouřovodu je vhodné udělat mříž z latěk, která by rozptylovala kouř po celé udírně. Nad ní by měla být například drátěná síť. Ta se musí dát z udírny dvířky vyndat, protože zachycuje odpadávající kousky uzených potravin. Kousek pod „stropem“ skříně je třeba napevno umístit dvě latě (viz. jednoduchý nákres), na které příčně položíte latě například se zavěšeným masem. Nad latěmi vyvrtejte díru pro teploměr s dlouhým měřidlem. Teploměr určené přímo pro udírny lze koupit a jeho cena se pohybuje kolem dvou set korun. Nezbytnou součástí udírny jsou samozřejmě dvířka, která musí výborně těsnit a být dostatečně velká.

Komín

Vršek skříně je zakončený komínem odvádějící z prostoru kouř. Postačí obyčejná roura od kamen, kterou můžete vylepšit záklopkou regulující koncentraci kouře ve skříni. Jako záklopku můžete použít cokoliv, co ucpe komín.

Jak udit

Udit lze třemi způsoby. Prvním, ale u domácích udíren nepoužívaným, způsobem je uzení za studena. V takovém případě má kouř do dvaceti stupňů Celsia a maso se udí velmi pomalu, vlastně několik dní. Druhým již využívanějším způsobem je uzení teplým kouřem, který má teplotu okolo šedesáti až sedmdesáti stupňů. Třetí a nejrychlejší způsob je uzení při teplotě kouře sahající až k devadesáti stupňům. Maso je poměrně rychle vyuzené, ztrácí však na trvanlivost a chuti. Obecně platí, že se trvanlivost snižuje se zvyšující se teplotou kouře při uzení. Ideálním dřevem pro uzení jsou tvrdá dřeva – obvykle buk a habr. Někdy se využívají ovocné dřeviny – švestka nebo třešeň, do buku lze přidat i jalovcové dřevo.


Na domácí uzení se zaměřujeme dlouhodobě. Přečtěte si některý z dřívějších článků, které sklidily velký úspěch:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Co všechno by měly splňovat bezpečnostní dveře?

Super shrnutí, rozhoduje výběr správného dodavatele. Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti, dveře mohou mít všemo...

Zpátky do lavic: Připravte dětský pokoj na školní rok

Jsou tu super tipy, čeho se držet, dětský pokoj by měl být pro děti hlavně příjemné ale i zdravé prostředí, pr...

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Hele já to s nimi mám na dva a je to pro mě až až. Ono to teďka bude bez tak zlomový s t...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Kovové konstrukce, které vám vydrží do konce života

Kovové konstrukce, brány a zábradlí jsou součástí mnoha domů i firem. Avšak aby vám vydržely skutečně dlouho, musí je vyrobit někdo, kdo má práci s kovem v malíku. Čtěte dál a dozvíte se, proč má poctivé zámečn...

Jak na ambientní osvětlení v obývacím prostoru

Jedno centrální světlo uprostřed stropu obýváku bývalo standardem. Ale pro vytvoření příjemné atmosféry nestačí. Pokud chceme, aby se nám v obýváku dobře odpočívalo, mluvilo, četlo i dívalo na filmy, potřebujem...

Byt

5 tipů, jak vybrat moderní lustr do ložnice

Chystáte se vylepšit ložnici a váháte nad tím, jaký lustr zvolit? Možná vás překvapí, kolik parády udělá jedno světlo. Správně zvolený lustr umí prostor proměnit, dodat mu atmosféru a vytvořit příjemné místo pr...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Dopravní stavby: přesnost a zkušenosti rozhodují o kvalitě

Železniční tratě, mosty i zastávky – všechny tyto stavby musí být navržené s maximální přesností a v souladu s nejpřísnějšími normami. Čtěte dál a dozvíte se, proč je práce v oblasti dopravních staveb tak nároč...

Malebná obec na soutoku Mohelky a Jizery

Ve Středočeském kraji v okrese Mladá Boleslav, zhruba čtyři kilometry severně od Mnichova Hradiště, najdete malebnou obec, kde žije asi stovka obyvatel. Je to místo, kde říčka Mohelka ústí do řeky Jizery a kde ...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Domácí sypaný čaj z koření a sušeného ovoce, který vás v zimě zahřeje

Když venku mrzne a tma padá už odpoledne, není nic lepšího než zalít si šálek horkého čaje a cítit, jak se teplo pomalu vrací do těla. Nemusíme ale sahat po hotových sáčcích z obchodu. Sypaný čaj si zvládneme p...