
Tradice v podobě hostinců v Česku stále žije: Kam na dobré pivo a klasickou českou kuchyni?
Pivo tvoří neopominutelnou součást kulturního dědictví Česka. Jak se vyvíjely hostince napříč historií a co mohou svým hostům nabídnout dnes?
V krčmách se scházely významné osobnosti našich dějin
Hospoda neboli hostinec či pohostinství je restaurace, jejíž součástí je výčep a kuchyně. Tyto provozovny se svou rázovitou atmosférou odedávna formují historii českých zemí. První krčmy se podle kronikářů objevily na našem území už v 11. století.
Původně tato zařízení vznikala při klášterech a sloužila k občerstvení a ubytování věřících poutníků. Postupně se však jejich působnost rozšířila také do měst a na vesnice. V tehdejších krčmách bylo krom piva možné sehnat už i něco k jídlu a zřejmě nabízely rovněž nocleh.
Postupem času se zformovala široká škála podniků různého typu od dělnických hospůdek přes rozmanité lokály orientované na živnostníky, studenty, obchodní cestující až po měšťanské hostince s vyhrazenými stoly pro místní elitu.
V lokálech často nechyběl kulečníkový stůl, orchestrion (předchůdce dnešních jukeboxů), forbes (tehdejší malý výherní automat) a ve venkovní části též kuželník. Součástí býval často sál pro konání společenských zábav a i letní, menší či větší zahradní posezení pod korunami stromů.
Byť v některých se scházeli samozřejmě i lidé z okraje společnosti, nešlo o místa, kterým by se slušný člověk raději vyhnul. Do podobných podniků chodívaly ty nejvýznamnější osobnosti své doby, jako byl například Mozart, magistr Kelly, či dokonce sám Tomáš Garrigue Masaryk. Doslova se tak u jejich stolů psala historie. Zejména v souvislosti se společenskými a kulturními snahami označovanými jako národní obrození se hostincům dostalo značné pozornosti a zažily tehdy ohromný rozkvět.
Hospody a hostince si svou popularitu uchovaly
A jak vypadají hospody nynější? Největší část celého prostoru je určena pochopitelně pro návštěvníky. Nacházejí se v ní stoly a židle, popřípadě vše, co by mohlo sloužit k pobavení hostů. Obvykle to bývají hrací automaty, šipkový terč, kulečníkový stůl, jukebox, televizní přijímač atd.
Soudobé podniky se především snaží o navrácení původní specifické atmosféry. Vrací se k ideji staročeských vsí a vzájemné sousedské pospolitosti u dobrého moku i kvalitního jídla. Právě hospody a hostince tak bývají těmi pilíři, které se snaží udržet při životě i tradiční českou gastronomii, ovšem samozřejmě v moderním hávu – poctivě a z kvalitních surovin.
Na tuto jedinečnou kontinuitu dnes navazuje též hostinec Zlatá Hvězda. Jde o podnik s tradicí sahající již do roku 1812. V současnosti je zaměřený především na přípravu české kuchyně a také provozovatelé nabízejí pivo značky Svijany. Kromě posezení nabízí rovněž možnost pořádání svateb a dalších rodinných či podnikových akcí.
Diskuse k článku