
Zažijte znovu radostnou chuť dětství a vypravte se do cukrárny
Z návštěvy cukrárny bývají nadšené nejen děti, ale také mnozí dospělí. Kde se vlastně vzala tradice chození za sladkými dobrotami?
Na počátku sladké tradice stál med
Cukrárna je místo sloužící k maloobchodnímu prodeji a většinou také k přímé konzumaci zákusků, dortů a jiných sladkostí. Tyto provozy bývají obvykle vybaveny stoly a židlemi, u kterých je možné si zákusek sníst a vypít si čaj, dát si kávu, čokoládu nebo limonádu. Dnes jsou rozšířené po celém světě.
K tomu, abychom nahlédli na počátek sladké tradice, se musíme vrátit skutečně hluboko do historie. Dostupné prameny dokládají, že se cukrovinky a další sladké výrobky vyráběly již ve starém Egyptě kolem roku 3 400 před naším letopočtem. Nepoužíval se ale cukr, dominantním sladidlem byl med. Ten byl vnímán jako exkluzivní surovina, a dokonce byl pokládán za dar samotných bohů.
Ve starověkém Řecku se vyráběly speciální svatební koláčky zvané oplatky, které se pekly mezi dvěma rozpálenými žehličkami. Proto se první cukráři nazývali oplatkowcy. Dnes bychom tuto cukrovinku mohli přirovnat nejlépe k populárním vaflím.
Zásadním mezníkem se stal objev perníku, který můžeme považovat za první významný druh cukrářského výrobku. Tento objem se datuje do éry středověku. Slazení medem ještě pokračovalo. Cukr byl v této dějinné etapě sice již znám, ale také považován za luxusní zboží vyhrazené těm nejvyšším vrstvám.
Medové a sladké pečivo se v té době zřejmě vyrábělo již i v českých zemích, byť poznatky z této oblasti nemáme úplně spolehlivě doloženy. K rozvoji cukrářského řemesla následně přispěla v 16. století dostupnost kakaa v Evropě. Tato surovina se dostala na starý kontinent z Ameriky. Není také bez zajímavosti, že badatelé v témže období objevili i výraz „tort“, a to ve Francii.
Jak se z 19. století stal zlatý věk cukru
Teprve 19. století však výrobou cukru z cukrové řepy definitivně zpečetilo masové rozšíření cukru a spolu s tím i doslova zlatý věk celého cukrářského řemesla. Vznikly dnes už legendární sladkosti jako bezé, nugát nebo griliáš, které si dopřáváme dodnes. V roce 1832 vytvořil rovněž tehdy šestnáctiletý Franz Sacher, jenž byl v té době učedníkem, také slavný Sacherův dort.
Následovalo otevírání prvních moderních kaváren a cukráren. Anglická cukrárna v Pateley Bridge vznikla už v roce 1827 a jde o nejstarší podnik svého druhu na světě. Funguje přitom dodnes. Zajít si do cukrárny můžete samozřejmě i u nás. Nejeden z nás má tento prostor spojen hlavně s pověstnou chutí dětství, když nás na sladké potěšení brali rodiče či prarodiče, například za odměnu po vysvědčení nebo třeba tehdy, když došlo na oslavu narozenin. Cukrárna je zkrátka místem plným příjemných vzpomínek a úžasných vjemů.
Chcete si připomenout nostalgickou chuť dětství nebo zkrátka jen využít klidný prostor, kde si můžete vychutnávat jedinečný um mistrů cukrářů? Vyzkoušejte cukrárnu VENEZIA. Cukrárna Rumburk je rodinný podnik, který už bezmála tři dekády nabízí zákusky podle tradičních receptur, ale i moderní dezerty. Cukrárnu najdete v Rumburku. Pakliže sem zrovna nemůžete vážit cestu, jistě vám vhod přijde i rozvážková služba.
Diskuse k článku