Pěstujete chřest? Přečtěte si o něm 8 zajímavých faktů


chřest sklizeň

Chřestová sezóna je v plném proudu! Ačkoliv Česká republika ve srovnání s Rakouskem nebo Německem z hlediska množství konzumace chřestu zaostává, přesto patří mezi významné pěstitele této rostliny. Pěstování chřestu na českých zahradách je však stále populárnější, stejně jako příprava chřestových pokrmů, které se hojně objevují i na jídelních lístcích předních restaurací. Pokud jste se i vy pustili do pěstování chřestu a už jej sklízíte, přečtěte si 8 zajímavých faktů, které vás možná překvapí.

1) Česká republika je v pěstování chřestu vyhlášená

I když na chřestové plantáže v Česku zas až tak často nenarazíme, přesto je naše země považována za vyhlášeného pěstitele této delikatesy. V posledních desetiletích zažívá pěstování chřestu velkou renesanci a vrací se tak k tradici, která u nás sahá až do 19. století. Právě v tomto období se věhlasné chřestové plantáže nacházely na jižní Moravě, konkrétně v Ivančicích. I dnes na chřest v této lokalitě narazíte. Dnes však nejsou největší chřestové plantáže v Ivančicích, ale v Hostíně na Mělnicku, odkud putují do celé republiky.

2) Slovo „chřest“ existuje v českém jazyce stovky let

Ve všech evropských zemích se označení pro tuto rostlinu odvozuje z řeckého slova asparagos. Český ekvivalent chřest však v našich zemích používáme už po staletí. Podle dochovaných písemných pramenů se označení chřest vžilo už od doby Karla IV. Pokud pro rostlinu používáte označení špargl, vězte, že jde o germanismus, tedy slovo přejaté z němčiny.

3) Chřestu svědčí lehká písčitá půda

Pustili jste se do pěstování chřestu a výsledky stojí za to? Pak jste se velkou pravděpodobností vysadili chřest do kvalitní půdy, na kterou si tato rostlina opravdu potrpí. Pěstování chřestu jako takové příliš složité není, ovšem jen v případě, zajistíte-li vhodné podmínky k pěstování. Základem úspěchu je kvalitní lehká písčitá půda plná živin. Tento typ půdy se nachází třeba právě na Mělnicku. Také proto se chřestu v této lokalitě velmi dobře daří.

4) Zavadlý chřest snadno oživíte

Sklidili jste chřest a chtěli z něj připravit chutný pokrm, ale zjistili jste, že vám zavadnul a nevypadá zrovna čerstvě? Vrátit mu život není vůbec těžké. Stačí, když jej na chvíli ponoříte do ledové vody, kterou smícháte s trochou soli. Po několika minutách chřest ožije a bude opět vypadat čerstvě a chutně.

5) Bílý a zelený chřest jsou stejné druhy rostliny

Pokud chřest už nějakou dobu pěstujete, jistě víte, že bílý i zelený chřest jsou stejné druhy rostliny. Barva chřestu totiž závisí na způsobu pěstování. Jemnější chuť a pevnější slupku má chřest bílý, který se před sklizní překryje vrstvou zeminy nebo fólií. Zelený chřest se nepřekrývá, a tak své typické zelené zbarvení získá díky fotosyntéze. Nemění se jen barva, ale také chuť. Zelený chřest je výraznější a má měkčí slupku, která se při zpracování nemusí loupat.

6) Oblíbená odrůda chřestu je pojmenovaná po manželce G. Washingtona

Jednou z nejoblíbenějších odrůd šparglu je Martha Washington. Pěstuje se zejména v USA a oblibu získala díky dobré úrodě způsobené dlouhými oddenky. Tato odrůda získala své pojmenování po Martě Washingtonové, manželce amerického prezidenta George Washingtona.

7) Konzumace chřestu je spojená s nepříjemným zápachem moči

Pokud zkonzumujete větší množství chřestu, s velkou pravděpodobností budete vylučovat moč zapáchající po čpavku. Vědci stále nezjistili přesný důvod, zřejmě to má co dočinění s chemickou reakcí, kdy se při trávení vytváří specifický enzym s typickým čpavkovým odérem. Jde o typický projev spojený s konzumací chřestu, které není nijak škodlivý.

8) Chřest konzumujte co nejdříve po sklizni

Pokud si na zahradě pěstujete vlastní chřest, doporučujeme jej sklízet až ve chvíli, kdy jej máte v plánu využít k dalšímu zpracování. Ve chvíli, kdy chřest sklidíte, totiž začne ztrácet cukr, a tak přijde o svou typickou nasládlou chuť. Doporučujeme proto konzumovat chřest nejpozději dva dny poté, co jej sklidíte.

Také paříte mezi milovníky chřestu? Věříme, že jsme vás obohatili o nové poznatky, které jste až doteď neznaly. Přejeme hodně úspěchů při pěstování chřestu a spoustu kulinářských zažitků. Nenechte si ujít další články zaměřené na zeleninu a ovoce:

publikováno: 2. 6. 2020
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.