Připravte si chutný domácí jogurt. Rychle, snadno a bez jogurtovače

Připravte si chutný domácí jogurt. Rychle, snadno a bez jogurtovače

Bílý jogurt bývá na denním jídelníčku mnoha lidí. Někdo si na něm pochutnává k snídani či svačině, jí ho samotný, nebo s rozmíchaným ovocem či marmeládou, ale také jej přidává třeba do různých pokrmů. Oblíbený domácí jogurt si můžete dokonce i vyrobit sami doma. A ani k tomu nebudete potřebovat jogurtovač.

Výroba jogurtů doma snadno a rychle

Jogurt je v podstatě mléko, na které působí ty správné a dobré bakterie. V obchodech však narazíte na výrobky, které obsahují spoustu přidaných látek, jako jsou barviva, konzervanty a další chemie. Máte rádi jogurty, ale nechcete jíst ty, které jsou běžně dostupné v obchodech a s pravým jogurtem často mají jen pramálo společného? Můžete kupovat buď bio jogurty od farmářů, které ale bývají dost drahé, nebo si jogurt vyrobit sami doma, respektive v mléku namnožit živé kultury vašeho oblíbeného jogurtu.

Jakmile si budete jogurt vyrábět doma, budete mít kontrolu nad jeho složením a budete vědět, že jíte skutečně čerstvý a poctivý jogurt. Navíc ušetříte, protože domácí jogurt může být i o polovinu levnější než jogurt koupený v obchodě.

Domácí výroba jogurtů bez jogurtovače

Výroba jogurtů není složitá, a navíc k tomu ani nepotřebujete žádné speciální přístroje a pomůcky. Na trhu sice existuje takzvaný jogurtovač, ale jogurt si doma vyrobíte i bez něj. Hlavní úlohou jogurtovače je totiž zajistit stálou teplotu potřebnou k tomu, aby jogurtové bakterie v mléce optimálně rostly. Výroba domácích jogurtů bez jogurtovače tedy není o moc složitější, stačí nádobu s mlékem zabalit do deky, uložit do postele s peřinami nebo postavit na radiátor zapnutý na nízkou teplotu.

Kvalitní domácí jogurt si žádá ty nejlepší suroviny

Při výběru surovin na domácí jogurt myslete na to, že jejich kvalita bude určovat i kvalitu výsledného výrobku. Základem je kvalitní a dobré mléko. Ideální je použít mléko přímo od farmáře, ale postačí vám i obyčejné plnotučné mléko z obchodu. Pokud použijete polotučné mléko, bude výsledný jogurt řidší. Dále budete potřebovat jogurtovou kulturou, kterou získáte z kelímku klasického bílého nepřislazovaného jogurtu. Ideální jsou poctivé selské jogurty.

To je ze surovin vše. Potřebovat budete ještě hrnec, kovovou metličku a zavařovací či jiné sklenice s víčkem. Hodit se vám může také potravinářský teploměr, ale obejdete se i bez něj.

Výroba jogurtu začíná uvařením mléka

Jakmile máte vše připravené, můžete začít s výrobou domácího jogurtu.

  1. V hrnci přiveďte pomalu k varu litr mléka a za stálého míchání nechte asi pět minut probublávat. Díky tomu, že mléko povaříte, bude výsledný domácí jogurt pěkně hustý. Pokud se bojíte, aby se vám mléko nepřipálilo, můžete jej vařit ve vodní lázni. Stačí napustit hrnec vodou a na něj položit menší nádobu s mlékem.
  2. Uvařené mléko sundejte z plotny a zchlaďte ve větší nádobě, nebo třeba dřezu se studenou vodou. Během chlazení můžete mléko promíchávat metličkou, abyste proces ještě urychlili. Snížíte tak riziko, že se do mléka dostanou nevhodné bakterie, které by mohly výsledný jogurt zkazit.
  3. Poté už přichází čas, kdy do mléka přimícháte jogurt, aby se jeho živé kultury mohly množit. Potřebují k tomu teplotu kolem 40 až 45 °C. Ideální je měřit ji potravinářským teploměrem, použít můžete ale i čistý prst. Pokud jej ponoříte do mléka a nevydržíte déle než pět sekund, je ještě příliš horké. Jestli je ale teplé a vydržíte v něm alespoň, než napočítáte do pěti, je to ta správná teplota. Pokud je mléko chladnější, bude ho potřeba zase zahřát.
  4. Jakmile má mléko vhodnou teplotu, přimíchejte do něj čtyři lžíce jogurtu. Poté už vezměte uzavíratelné sklenice, které můžete před plněním sterilizovat horkou vodou, aby byly skutečně čisté. Do každé sklenice nalijte uvařený jogurt, uzavřete a uložte je na teplé místo. 
  5. Můžete je zabalit do peřiny nebo deky, případně je na pekáči vložit na radiátor, který lehce topí. Díky tomu si jogurt udrží svou teplotu a živé kultury v něm budou moci pracovat a kysat. Takto nechte jogurt zrát po dobu pěti až šesti hodin, nejlépe přes noc.

Domácí jogurt by měl být dostatečně hustý

Nakonec sklenice opatrně otevřete a zkontrolujte výsledek. Jogurt by měl být dostatečně hustý. Můžete zkusit obrátit sklenici dnem vzhůru, a pokud v ní jogurt zůstane, má tu správnou konzistenci. Při rozmíchání je pak o něco řidší a má typickou nakyslou chuť bílého jogurtu. Na povrchu se může také vytvořit nažloutlá tekutina, syrovátka, kterou odlijete nebo stáhnete papírovým ubrouskem. Lžíci syrovátky si můžete nechat také na výrobu příštího jogurtu.

Výroba jogurtů bez jogurtovače v tuto chvíli končí. Počkejte ještě, než jogurt zcela vychladne a poté jej dejte do lednice. Jogurt by vám měl bez problémů vydržet minimálně týden. Občas je potřeba slít syrovátku, která se z jogurtu uvolňuje.

Aby se domácí výroba jogurtů bez jogurtovače skutečně povedla, je třeba dbát zejména na správnou teplotu mléka při přípravě a samozřejmě také na kvalitu použitých surovin. Nesmírně důležité je udržovat dokonalou čistotu. Sklenice musí být naprosto čisté, aby se vám jogurt nezkazil. Stejně tak musí být čisté vše, co přijde s jogurtem během jeho výroby do styku. Proto se vyhněte olizování nástrojů nebo jejich pokládání mimo pracovní plochu.

Chutný domácí jogurt

Zdravý a chutný domácí jogurt na 100 způsobů

Domácí výroba jogurtů bez jogurtovače je skutečně rychlá, snadná a zvládne ji každý. Během několika málo hodin si tak vytvoříte zdravou pochoutku, která je dobrá jak pro děti, tak i pro dospělé. Obsahuje látky prospěšné pro náš organismus, hlavně vápník, fosfor, bílkoviny, vitamíny i bakterie, které podporují obranyschopnost těla. Tyto živé kultury navíc pomáhají střevní mikroflóře a podporují dobré zažívání.

Pokud se vám zdá jogurt příliš kyselý, můžete si do něj přidat trošku třtinového cukru, med, marmeládu, kompotované či čerstvé ovoce nebo třeba müsli. Domácí bílý jogurt můžete připravit i k přípravě jogurtového nápoje. Skvěle se hodí také jako zálivka do salátů nebo k přípravě marinád na maso.

Výborný domácí jogurt tak bude mít spoustu možností využití. Domácí výroba jogurtů bez jogurtovače vám navíc zajistí kontrolu nad tím, že jíte skutečně kvalitní jogurt bez nejrůznějších přidaných látek. A jestli se vám jogurt napoprvé nepovede úplně ideálně, nezoufejte. Záleží zejména na surovinách, proto zkoušejte různá mléka a jogurty, než přijdete na kombinaci, která je pro vás nejlepší.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Přírodní materiály v interiéru: Hřejivé, krásné a luxusní

Materiály, které jsou přírodní jsou pro nás naprosto zásadní. Od chvíle, co jsme koupili nové bydlení se oprav...

Vyplatí se topit klimatizací? Máme pro vás přehled výhod i nedostatků

To, zda se vyplatí topit klimatizací, závisí na několika faktorech, jako jsou velikost místnosti, počet osob v...

Jak natřít radiátor? Máme pro vás několik užitečných tipů

Drátěný kartáč je na starou barvu opravdu nejlepší. Nám to ukázali, když rodiče potřebovali nabarvit radiátory...

Cesta za úsporou začíná výměnou oken! Klidně i na podzim a v zimě

Za sebe musím říct, že opravdu nový okna pomohly, ale ne jen od momentálního tématu, úspora energií, ale u nás...

Chystáte rekonstrukci bydlení? Přinášíme 5 tipů, na co byste si měli dávat pozor

Při rekonstrukci bytu jsme dávali důraz na co nejpřírodnější materály, kvůli tomu, abychom doma neměli žádné z...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

<a href="sd">wdd</a> [url=ds]sd[/url] [sds](https://google.com) https://google.com

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Máte pravdu, potvrdili, že se poplatek má týkat jen odběru pod stropem cen.

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Joo je to pro mě super zpráva, když se k nim v podstatě teprve chystám přejít, ale nic m...
Zobrazit všechna témata

Jak uskladnit barvy, lepidla a další stavební hmoty, aby vydržely co nejdéle

Pořídili jste si barvu, silikon, lepidlo či jinou stavební hmotu, a po dokončení práce vám ještě dost materiálu zůstalo? Pokud dodržíte základní pravidla skladování, vydrží vám dlouhé měsíce. Poradíme, na co si...

Sníh a mráz vs. venkovní stínění – na co si dát pozor?

Sněžení a mrazy tu budou ještě chvíli s námi. Pokud používáte venkovní stínění (rolety, nebo žaluzie), měli byste je používat s obezřetností. Pokud se objeví námraza, při stahování či vytahování byste mohli mec...

Ozvláštněte interiér obkladem z dřevěných lamel či akustických panelů

Dřevo má v moderním interiéru své pevné místo a designéři přichází s novými nápady, jak jej do prostoru zakomponovat. V posledních letech jsou v oblibě obklady z dřevěných lamel, případně předpřipravených akust...

Pojezdová keramická dlažba – před dům i na parkovací stání

Příjezdové cestičky i parkovací stání se nejčastěji řeší pokládkou zámkové dlažby, případně jiným typem betonových dlaždic. Zajímavou alternativou je však keramická dlažba s parametrem pojezdu, která řeší mnoho...

Výbor (předseda) SVJ – pozor na nejčastější prohřešky

Pokud vlastníte byt v bytovém domě, zřejmě se vás týkají záležitosti spojené se sdružením vlastníků jednotek (SVJ). Ať už jste pouhým vlastníkem, nebo rovnou členem výboru, či předsedou, ohlídejte si dodržování...

Dejte sbohem svíčkám z parafínu. Zdraví příliš neprospívají

Také si během zimních měsíců zlepšujete náladu vonnými svíčkami, které do domovů vnáší hřejivou atmosféru a prostor provoní? Pak zbystřete. Většina svíček, ať už vonných, nebo čajových, je vyrobená na bázi para...

Máte kopu knih a nevíte kam s nimi? Pořiďte si elektronickou čtečku

Patříte mezi vášnivé čtenáře a knihy se povalují všude po vašem bytě či domě? Už nemáte kam další a další knihy ukládat? Popřemýšlejte nad pořízením elektronické čtečky knihy, která vám ušetří spoustu místa. Mn...

5 důležitých pravidel pro saunování

Plánujete pořízení domácí sauny, nebo pravidelně navštěvujete některá z wellness center? V obou případech byste měli znát základní pravidla pro saunování, díky kterým dosáhnete maximálního účinku z hlediska zdr...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...

Vrut se vám protáčí? Poradíme, jak opravit vyvrtaný otvor, který je příliš široký

Konstrukční díly mnoha kusů nábytku, doplňků a vybavení jsou spojená vruty. Ty se šroubují do předvrtaného otvoru. Může se ale stá...

5 výhod teplovodního podlahového vytápění

Topná sezóna se rozbíhá, a tak je na realizaci nového topného systému už v podstatě pozdě. Pokud ale vás rekonstrukce nebo realizace novostavby teprve čeká, budete stát před rozhodnutím, pro jaká způsob vytápěn...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...