Úspora energie v kuchyni: zkroťte nenasytné spotřebiče

Úspora energie v kuchyni: zkroťte nenasytné spotřebiče

Trápí vás vysoké účty za energie? Začněte šetřit v kuchyni, která bývá často kvůli velké koncentraci spotřebičů jejich největším žroutem. Pokud se inspirujete následujícím tipy, pak za plyn, elektřinu a vodu, kterou spotřebujete v kuchyni, můžete výrazně uspořit. 

Možností, jak snížit náklady v kuchyni, je celá řada. Některé jsou jen o změně zvyků, jiné si vyžadují finanční investici. Pokud se ale inspirujete alespoň z části, můžete si být jisti, že na konečném zúčtování se to bude znát.

Boj se spotřebiči

Mrazničky a chladničky

Právě tyto dva spotřebiče běží 365 dnů v roce a tvoří 15 – 20% spotřeby celé domácnosti. Energii přijímá jen když dochlazuje či domrazuje, jinak funguje jako termoska, takže průměrná spotřeba je kolem tří korun denně.  Nejvíce energie se pak spotřebuje v okamžiku, kdy je do nich vložen teplejší obsah, jež je potřeba ochladit. Proto kupříkladu vařené potraviny nikdy nevkládejte horké. Úspory dosáhnete také regulací teploty – v chladničce ji nastavte na 5°C, v mrazáku pak na – 18°C. Jen dva stupně navíc pak znamenají spotřebu vyšší až o 15%. 
Při koupi se zaměřte na výkon kompresoru, který informuje o chladícím výkonu, a také se snažte spotřebič neumisťovat do boxu, kde bývá minimální odtah teplého vzduchu. Teplota v zadní části může dosáhnout až 40°C, čímž se pak smazávají jakékoliv rozdíly mezi ekonomickými třídami.

Tipy:

  • odstraňujte námrazu (zvyšuje spotřebu)
  • vše, z čeho by se mohla odpařovat vody, přikryjte
  • chladničku zbytečně neotvírejte a kontrolujte těsnost dvířek
  • vybírejte spotřebiče s vhodnou velikostí – velká poloprázdná lednice je zbytečná
Chcete platit za energie méně? Srovnejte si dodavatele.

Sporáky

Rozdíl ve spotřebě plynového a elektrické sporáku je minimální. Sklokeramická deska dokáže pak ušetřit až 800 Kč ročně. Nejvýhodnější koupí jsou potom indukční sporáky, jejichž cena je ale natolik vysoká, že investice by se vám vrátila až po desítkách let používání. Navíc je k takovému sporáku potřeba pořídit i speciální nádobí.
Jelikož je sporák zapínán jen na krátkou dobu, výraznější doporučení k úspoře proto neexistují. Snad jen nenechávat běžet plotny zbytečně na prázdno, což však snad nikdo nedělá už jen v rámci bezpečnosti.

Fotolia_35273670_XS

Mikrovlnná trouba 

Výhoda mikrovlnné trouby spočívá v tom, že na rozdíl od klasické trouby se ohřívá jen pokrm, nikoliv nádoba a samotný prostor. Nerozlišuje se na energetické třídy, protože použité technologie jsou u všech stejné. Uspořit se dá v případě, že používáte „mikrovlnku“ ke grilování – vyhledejte program, který kombinuje jak gril, tak ohřev. Na rozdíl od chladničky nezáleží na tom, zda je trouba zabudovaná či nikoliv – spotřeba je vždy stejná. 

Pečící trouba

Moderní trouby disponují širokými možnostmi: mají funkce na rozmrazování, udržení teploty, speciální program na kynutí těsta, ohřev s ventilátorem… Existují trouby horkovzdušné, parní či pyrolytické. Už při nákupu vybírejte nejnižší energetickou třídu a zaměřte se i na možnost chlazení stěn. Pro pečení jsou vhodné tmavé nádoby, které lépe přijímají teplo – ideálně smaltované formy a pekáče. Jako zbytečné se ukázalo i předehřívání trouby, v případě nutnosti však maximálně 6 minut. Při samotném pečení pak otevírejte dvířka co nejméně.  Využívejte možnost přípravy více pokrmů najednou, případně již hotové jídlo vložte do teplé trouby, kdy máte možnost ušetřit za použití mikrovlnky.

 388659531_b46f78fa97

Mytí nádobí

Myčka nádobí už dávno nepatří jen do filmů – jedná se o velmi užitečného pomocníka, který dokáže nádobí umýt za spotřeby menší, než sami použijete při mytí dřezu. Nijak zásadní není ani spotřeba elektrické energie – ve výsledku se myčka stále vyplatí. Naplnit ji však musíte celou, mýt dva talíře a dvě skleničky je plýtvání. Pokud je tedy budete mít ručně, vyhněte se tekoucí vodě.

Velkým žroutem energie jsou i malé spotřebiče – elektrické nože, mixéry nebo šlehače. Nikdy je proto nenechávejte zapnuté, byť jen v režimu stand-by. Výše zmíněné rady vám sice neušetří závratné částky, ovšem i těch několik uspořených stovek se dá použít rozhodně lépe, než je vyhodit oknem za energie.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme se zprvu dívali po té vyšší řadě, hlavně kvůli inspiraci, ale nakonec jsme šl...
Zobrazit všechna témata

Jak bojovat proti zamlženým zrcadlům v koupelně

Je nepříjemné, když po horké sprše nemůžete použít zrcadlo v koupelně, protože je zamlžené. Mlžení zrcadel je bežným jevem, se kterým se možná setkáváte i vy. A projevuje se i během letního období. Dá se s tím ...

6 důvodů, proč dlouho neodkládat zateplení podkroví

Podkroví je jedním z míst, kde dochází k největším únikům tepla v domě. Ať už ho v roce 2025 využíváte jako obytný prostor, nebo jen skladujete věci, zateplení podkroví byste neměli příliš odkládat. Nejen že uš...

Dosáhněte čistšího vzduchu i vody díky moderní filtraci

Kvalitní filtrace je důležitá pro ochranu vašeho zdraví, životního prostředí i technologií samotných. Čtěte dál a dozvíte se, proč je filtrace plynů a kapalin důležitá nejen v oblasti průmyslu, ale i v běžném ž...

Byt

Současné trendy v kuchyňské keramice

Ve světě designu se kuchyňská keramika přeměňuje z pouhé funkce na výraz stylu. Dlouhodobě sledujeme, jak se barvy, tvary a povrchy posouvají dál a jak se spojí estetika s použitím v běžné praxi a každodenním ž...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Sháníte palivové dřevo a stavební řezivo? S námi jste vždy o krok napřed

S blížící se zimou se každý ohání, aby svůj sklep naplnil palivovým dřívím a zajistil si doma útulné teplo. Pokud palivové dřevo také sháníte, u nás jste na správné adrese. A máme i stavební řezivo pro případ, ...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...