Zamilujte se do rebarbory - skromné, ale lahodné zeleniny

Rebarbora – skromná zelenina našich zahrádek

Viděli jste u někoho na zahradě velký keř s mohutnými listy podobnými lopuchu? Právě tak vypadá rebarbora (reveň). A v roce 2024 roste díky příznivému počasí velmi dobře. Tak trochu zapomenutá, avšak poslední dobou opět více vyhledávaná zelenina pro mnohostranné použití v kuchyni.

Ovoce, nebo zelenina?

Dříve se vedly spory, zda je rebarbora ovoce, nebo zelenina. Přestože je její použití v kuchyni výhradně na sladko pro přípravu dezertů, botanicky se řadí skutečně mezi zeleninu.

Jak poznáme rebarboru?

Už na první pohled nás  překvapí v době vegetace mohutný keř, který má  listy široké až 40 cm s dlouhými řapíky barvy zelené, žluté i červené. Dužnina řapíků se zpracovává a používá v  kuchyni. Žluté a zelené řapíky chutnají kyseleji, tmavočervené bývají sladší.

Čtěte také:

Sezóna rebarbory je tady – 3 osvědčené recepty s rebarborou v hlavní roli

Rebarbora roste jako mohutný keř

Sázím, sázíš, sázíme...

Pěstování rebarbory je jednoduché, vysazovat ji můžeme na jaře nebo na podzim, případně oddělené odkopnuté trsy vzrostlých keřů zakoření i během léta, pokud zvolíme vhodné stanoviště a  zajistíme pravidelnou zálivku. Půda by měla být středně těžká, ne příliš vysychavá ani stále vlhká, aby v ní rostliny nezahnívaly.

Sázíme klasicky, jen pozor na vegetační vrchol rostliny, ten usadíme asi 5 cm hluboko do zeminy. Pokud se rozhodneme vysadit více rostlin vedle sebe, dopřejeme jim dostatečný prostor, jelikož se keře  časem bujně rozrůstají.

Kam s ní?

Je zvykem, vysazovat rebarboru do koutů zahrad a tam, kde nebude moc překážet. Snese sice i přímě slunce, ale ráda má polostín. Často se sází pod stromy, jelikož potřebuje hodně jarního sluníčka a stromy tou dobou ještě nejsou olistěné. Nic tedy nebrání paprskům prohřívat půdu pod stromy a urychlit pučení a růst rebarbory. Asi po devíti letech je dobré rebarboru přesadit na jiné stanoviště, jelikož půda bývá už hodně vyčerpaná. Přispěje to k lepšímu růstu a produkci řapíků.

Péči zvládne každý!

Rebarbora je skromná rostlina, nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Stačí občas okolní půdu zbavit plevele, okopat a v době velkého sucha zalévat. Vhodné je občasné přihnojení ledkem amonným. Škůdcům nechutná, proto se na rebarboře téměř žádní nevyskytují. Jen možná zjistíte, že se ve vlhku pod listy zabydlel slimák... Přestože je rebarbora odolná i proti velkým mrazům, na zimu ji můžete pro jistotu přihrnout zeminou nebo zakrýt chvojím. 

Kdy a jak sklízet?

Pokud je příznivé počasí, můžeme sklízet pevné řapíky široké asi 2 cm už v dubnu. Ohneme je u země a vylomíme, nikdy neřežeme, aby nezahnívaly v zemi. Nikdy neodstraníme více než polovinu řapíků, aby se rostlina příliš neoslabila. Odstraníme čepele listů a řapíky můžeme uchovat do zpracování v chladničce až dva týdny.

Sklizeň rebarbory ukončujeme v červnu. Nejdřív totiž obsahuje převážně kyselinu jablečnou. Později je však chuť rebarbory příliš výrazná pro vysoký obsah kyseliny šťavelové, což neprospívá našemu organismu, protože může dráždit žaludeční sliznice. Říká se, že je dobré ukončit sklizeň do svatého Jana, tedy 24. června, to je letní slunovrat. Poté se chuť mění a stává se agresivní.

Čím je rebarbora (reveň) našemu tělu prospěšná?

Látky obsažené v jarní reveni jsou lidskému tělu velmi prospěšné. Kyselina jablečná, kyselina citrónová, kyselina pantotenová, která je prospěšná pro kvalitu vlasů, nehtů i pleti. Dále pak vitamíny C, A, B, E, draslík, flavonoidy a taktéž niacin, který je potřebný pro buněčnou energii a krevní oběh.

Šťavnaté kousky rebarbory

Komu rebarbora neprospívá a komu může dokonce i uškodit?

Konzumace rebarbory není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Pozor si musí dávat také lidé trpící na žlučové, močové a ledvinové kameny, taktéž lidé s poruchou trávení, nemocní trpící na revmatismus a dnu.

Zpracování a využití

Řapíky listů reveně zbavíme tenké slupky a na krájíme na kousky, ty pak můžeme zamrazit nebo rovnou využít k přípravě lahodných pokrmů. Vždy přidáváme libovolné množství cukru, čímž se kyselost rebarbory sníží. Připravit z ní můžeme  skvělý krambl, džem, kompot, lze ji použít jako  náplň sladkých knedlíků, koláčů a nejrůznějších dezertů.

Rebarbora je skvělá k přípravě dezertů. Zkuste zaexperimentovat a připravit si třeba rebarborovou tartaletku!

Dobrá rada na závěr

Nebojme se zařadit jarní rebarboru do našeho jídelníčku, bude pro nás příjemným zpestřením a prospěšná našemu zdraví. V letních měsících se ale sklizni i konzumaci reveně vyhněte a neriskujte tak zdravotní potíže. Rozhodně pěstování rebarbory stojí za vyzkoušení. Přečtěte si i další články o pěstování ovoce a zeleniny:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Jak zařídit dětský pokoj pro prvňáčka: Inspirace a praktické tipy

Dobrý den, děkujeme za sdílení zkušenosti. Redakce Chytré bydlení

Vodní sklo izoluje i chrání proti žáru

Dobrý den,

vodní sklo může pomoci s hydroizolací, ale k odstranění již vzniklých skvrn to pravděpodobně nes...

Vodní sklo izoluje i chrání proti žáru

Dobrý den, po deštích se mi pod kostkami a na nich udelal flek od vzlinajici vlhkosti, uvazuji mezi nimi vyvtr...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Už přes rok jsem na plovoucím tarifu u bezDodavatele, to tak tomu ještě ani neříkali, a ...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já jsem od toho neměl moc velká očekávání, jen jsem si prostě říkal, že na trhu nen�...
Zobrazit všechna témata

Mozaika v koupelně oživí celou místnost. Jak ji vybrat?

Mozaika v koupelně dokáže proměnit obyčejný (někdy až nudný) prostor v designovou perličku. Jde totiž nejen o praktický, ale hlavně vizuálně atraktivní prvek, který dodá interiéru jedinečný charakter. Jak však ...

6 důvodů, proč dlouho neodkládat zateplení podkroví

Podkroví je jedním z míst, kde dochází k největším únikům tepla v domě. Ať už ho využíváte jako obytný prostor, nebo jen skladujete věci, zateplení podkroví byste neměli příliš odkládat. Nejen že ušetříte za en...

4 typy lepidel, které byste měli mít doma stále po ruce

V každé domácnosti je potřeba občas něco slepit, ať už jde o drobné ozdoby, rozbité hračky, nebo třeba rozlepené boty či vyviklaný nábytek. A podzim je k opravám jako stvořený. Vybavte svou domácnost čtveřicí z...

Byt

Říjnové tipy na dekorace, které zahřejí už na pohled

Už jste přivítali podzim? Chladnější dny jsou ideální k tomu, abych si nejen domov zútulnili, ale tak do něj přinesli vizuální teplo. Pomocí několika jednoduchých triků můžeme proměnit naše bydlení v hřejivé út...

Jaké barvy budou hitem v roce 2025?

Ačkoliv Pantone zatím oficiálně neoznámilo barvu roku 2025, už teď se rýsují trendy, které budou příští rok v interiérech dominovat. Syté odstíny, zemité tóny a elegantní neutrální barvy – to jsou jen některé z...

Jak správně kompostovat na podzim: Co přidat a čemu se vyhnout

Podzim je ideální čas pro začátek nebo oživení kompostu. Padající listí, zahradní odpad a kuchyňské zbytky dobře poslouží materiálem, pokud víte, co do kompostu patří a čemu se naopak vyhnout. Pojďme si proto s...

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Svíčky s dřevěným knotem jsou hit. Objevte i vy jejich výhody

Svíčky s dřevěným knotem nejsou jen trendy doplněk, ale skutečný zážitek pro vaše smysly. Pokud milujete relaxaci při svíčkách a toužíte po něčem novém, dřevěný knot by mohl být tím, co hledáte. Krásně voní, al...

Utíráte pravidelně prach? Přečtěte si, proč je to vlastně důležité

Prach na poličkách, skříních, nádobí – to rozhodně není dobrá vizitka. Ale přestože se na první pohled může zdát, že prach je jen estetickým problémem, není tomu tak. Pravidelné utírání prachu má mnoho pozitivn...