Zamilujte se do rebarbory - skromné, ale lahodné zeleniny

Rebarbora – skromná zelenina našich zahrádek

Viděli jste u někoho na zahradě velký keř s mohutnými listy podobnými lopuchu? Právě tak vypadá rebarbora (reveň). A v roce 2024 roste díky příznivému počasí velmi dobře. Tak trochu zapomenutá, avšak poslední dobou opět více vyhledávaná zelenina pro mnohostranné použití v kuchyni.

Ovoce, nebo zelenina?

Dříve se vedly spory, zda je rebarbora ovoce, nebo zelenina. Přestože je její použití v kuchyni výhradně na sladko pro přípravu dezertů, botanicky se řadí skutečně mezi zeleninu.

Jak poznáme rebarboru?

Už na první pohled nás  překvapí v době vegetace mohutný keř, který má  listy široké až 40 cm s dlouhými řapíky barvy zelené, žluté i červené. Dužnina řapíků se zpracovává a používá v  kuchyni. Žluté a zelené řapíky chutnají kyseleji, tmavočervené bývají sladší.

Čtěte také:

Sezóna rebarbory je tady – 3 osvědčené recepty s rebarborou v hlavní roli

Rebarbora roste jako mohutný keř

Sázím, sázíš, sázíme...

Pěstování rebarbory je jednoduché, vysazovat ji můžeme na jaře nebo na podzim, případně oddělené odkopnuté trsy vzrostlých keřů zakoření i během léta, pokud zvolíme vhodné stanoviště a  zajistíme pravidelnou zálivku. Půda by měla být středně těžká, ne příliš vysychavá ani stále vlhká, aby v ní rostliny nezahnívaly.

Sázíme klasicky, jen pozor na vegetační vrchol rostliny, ten usadíme asi 5 cm hluboko do zeminy. Pokud se rozhodneme vysadit více rostlin vedle sebe, dopřejeme jim dostatečný prostor, jelikož se keře  časem bujně rozrůstají.

Kam s ní?

Je zvykem, vysazovat rebarboru do koutů zahrad a tam, kde nebude moc překážet. Snese sice i přímě slunce, ale ráda má polostín. Často se sází pod stromy, jelikož potřebuje hodně jarního sluníčka a stromy tou dobou ještě nejsou olistěné. Nic tedy nebrání paprskům prohřívat půdu pod stromy a urychlit pučení a růst rebarbory. Asi po devíti letech je dobré rebarboru přesadit na jiné stanoviště, jelikož půda bývá už hodně vyčerpaná. Přispěje to k lepšímu růstu a produkci řapíků.

Péči zvládne každý!

Rebarbora je skromná rostlina, nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Stačí občas okolní půdu zbavit plevele, okopat a v době velkého sucha zalévat. Vhodné je občasné přihnojení ledkem amonným. Škůdcům nechutná, proto se na rebarboře téměř žádní nevyskytují. Jen možná zjistíte, že se ve vlhku pod listy zabydlel slimák... Přestože je rebarbora odolná i proti velkým mrazům, na zimu ji můžete pro jistotu přihrnout zeminou nebo zakrýt chvojím. 

Kdy a jak sklízet?

Pokud je příznivé počasí, můžeme sklízet pevné řapíky široké asi 2 cm už v dubnu. Ohneme je u země a vylomíme, nikdy neřežeme, aby nezahnívaly v zemi. Nikdy neodstraníme více než polovinu řapíků, aby se rostlina příliš neoslabila. Odstraníme čepele listů a řapíky můžeme uchovat do zpracování v chladničce až dva týdny.

Sklizeň rebarbory ukončujeme v červnu. Nejdřív totiž obsahuje převážně kyselinu jablečnou. Později je však chuť rebarbory příliš výrazná pro vysoký obsah kyseliny šťavelové, což neprospívá našemu organismu, protože může dráždit žaludeční sliznice. Říká se, že je dobré ukončit sklizeň do svatého Jana, tedy 24. června, to je letní slunovrat. Poté se chuť mění a stává se agresivní.

Čím je rebarbora (reveň) našemu tělu prospěšná?

Látky obsažené v jarní reveni jsou lidskému tělu velmi prospěšné. Kyselina jablečná, kyselina citrónová, kyselina pantotenová, která je prospěšná pro kvalitu vlasů, nehtů i pleti. Dále pak vitamíny C, A, B, E, draslík, flavonoidy a taktéž niacin, který je potřebný pro buněčnou energii a krevní oběh.

Šťavnaté kousky rebarbory

Komu rebarbora neprospívá a komu může dokonce i uškodit?

Konzumace rebarbory není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Pozor si musí dávat také lidé trpící na žlučové, močové a ledvinové kameny, taktéž lidé s poruchou trávení, nemocní trpící na revmatismus a dnu.

Zpracování a využití

Řapíky listů reveně zbavíme tenké slupky a na krájíme na kousky, ty pak můžeme zamrazit nebo rovnou využít k přípravě lahodných pokrmů. Vždy přidáváme libovolné množství cukru, čímž se kyselost rebarbory sníží. Připravit z ní můžeme  skvělý krambl, džem, kompot, lze ji použít jako  náplň sladkých knedlíků, koláčů a nejrůznějších dezertů.

Rebarbora je skvělá k přípravě dezertů. Zkuste zaexperimentovat a připravit si třeba rebarborovou tartaletku!

Dobrá rada na závěr

Nebojme se zařadit jarní rebarboru do našeho jídelníčku, bude pro nás příjemným zpestřením a prospěšná našemu zdraví. V letních měsících se ale sklizni i konzumaci reveně vyhněte a neriskujte tak zdravotní potíže. Rozhodně pěstování rebarbory stojí za vyzkoušení. Přečtěte si i další články o pěstování ovoce a zeleniny:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Výroba a odborná oprava hodinových strojů

Poznejte firmu, která se už více než 100 let stará o pražský orloj, ctí minulost a zároveň ví, jak je v dnešní době důležitý přesný. Firmu, která propojuje tradiční hodinářské řemeslo s moderní technikou. A děl...

Byt

Věnec, který voní lesem: Přírodní materiály podzimu

Zelené větvičky, plody a pár šikovných rukou. Nic víc není potřeba, abyste si domů přinesli kousek lesa! Pojďme si ukázat, z čeho tvořit věnce, které vás budou těšit celé podzimní dny.

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Příroda + zvířata + technika = Vaše cesta

Zemědělská škola je ideální volbou pro studenty se zájmem o přírodu, rostliny, zvířata a techniku. Vychovává budoucí odborníky pro resort zemědělství orientovaný na základy zemědělské výroby i ekonomiku podniku...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...