Louskejte ořechy jako profesionálové. Ukážeme 4 metody

Čtyři způsoby, jak louskat tvrdé ořechy

Že je podzim ještě daleko? Ani se nenadějete, a už tady bude. Na podzim přitom přichází období louskání různých ořechů, abychom se dostali k jádrům, která tolik vyhledáváme. A dokazujeme to sami sobě tím, jak moc patří oříšky k Vánocům a jiným známým svátkům.

Vlašské ořechy z ořešáku

Ořešák začíná svou semennou pouť přibližně v polovině jara, když vytváří takzvané housenky. Tyto zelené – až patnáct centimetrů dlouhé – housenky jsou květy, jenž se těší brzkému včelímu opylování, poté odpadnou. Na zakončení větviček, kde předtím visely zelené housenky, se začnou boulit malé zelené korálky, jenž postupně narůstají na svém objemu, až do pořádných koulí, někdy až přibližné velikosti tenisového míčku. V tomto okamžiku se začíná uvnitř zelené boule tvořit jádro oříšku, jenž není jedlé už hlavně proto, jak je nesmírně hořké.

Tip: Věděli jste, že skořápky od vlašských ořechů můžete využít i jako přírodní mořidlo? Více se dozvíte zde.

Plody ořešáku – některé měkké, jiné extrémně tvrdé

Vhodnou jsou svoji celkově měkkou strukturou tyto plody právě pro ořechovici s velmi kontroverzní chutí. Nicméně většina z nás ráda počká ještě několik týdnů navíc, až se tyto zelené koule začnou loupat a vypadne z nich hotový oříšek.

Čtěte také:

Soukromí na balkóně pomocí zeleně

Grilovaná zelenina: Jaké druhy grilovat a jak správně postupovat

Jaké druhy zeleniny se sklízí v listopadu a jak je uchovávat

Každý ořešák je jiný. Některé mají ořechů mnoho, jiné minimum. Některé ořešáky plodí oříšky drobné, jiné ohromné. Avšak i ty ohromné mohou být dvojího druhu. Takzvané „papíráky“ a nebo velmi tvrdé ořechy, náchylné k plesnivění kvůli nezdolné skořápce. Rozlousknout právě ty tvrdé oříšky, nebývá vždy snadné.

Vlašské ořechy jsou v českých domácnostech nejpopulárnější

4 metody úspěšného louskání ořechů

  • První způsobem je použití speciální louskáčku, který dnes zakoupíte snad v každém obchodu s domácími potřebami. Tyto louskáčky musí být z kvalitní oceli a mít i vícestupňový pákový mechanismus. Pokud bychom použili louskáček obyčejný, mohou nastat dvě věci: Buď zůstane ořech neporušen, a nebo se ohne samotný louskáček, který pak můžete rovnou vyhodit.

Kvalita použitého louskáčku je zásadní

  • Druhá možnost je použít nůž. Hlavně starší generace je zvyklá používat k louskání větších ořechů krátký nůž s krátkou špicí, jenž vpíchnou mezi dvě půlky skořápky a poté pootočí nožem, čímž od sebe poloviny oddělí. Zde bývá skořápka zároveň nejméně soudržná, avšak nakonec vám zbydou dvě celé půlky a dostat z nich oříšek ven v celku není snadné.

Při otevírání ořechů pomocí nože buďte opatrní

  • Třetí eventualita je poměrně drastičtější, ale riziko, že si zarazíte nůž do ruky zde zcela upadá. Pořiďte si kovovou desku alespoň deset centimetrů širokou a dlouhou. Pomocí kladívka pak rozbíjejte skořápky oříšků a vytahujte úplně celá jádra s naprostou ladností.
  • Čtvrtý a zároveň poslední způsob je využití dílenského svěráku. Nemusí jít nutně o ten, co se přišroubuje k pracovnímu stolu „ponku“ a váží několik kilo. Jsou i svěráky drobnější a upevnitelné jedním přitahovacím šroubem k běžnému stolu v kuchyni, jako například různé mlýnky. Jednoduchým svíráním skořápek špičkami vůči čelistem zcela bez námahy rozdrtíte skořápku ořechu tak, aby se co nejméně porušilo jádro oříšku, které tak opět můžete vyndávat i v celé svojí kráse a ozdobit nimi různá cukroví.

I dílenský svěrák udělá dobrou službu

Věříme, že si z těchto metod vyberete tu nejvhodnější a že vám louskání půjde dobře od ruky. A chcete-li o ořeších a jádrech vědět víc, přečtěte si třeba tyto články:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Vodní sklo izoluje i chrání proti žáru

Dobrý den,

v minulosti se injektáž vodním sklem prováděla běžně, dnes se však často volí jiné materiály p...

Likvidace eternitu se řídí přísnými pravidly

Dobrý den,

pokud soused likvidoval eternit svépomocí, bez stavebního dozoru a povolení, porušil zákon a hro...

Vhodně zvolená podlaha vám zajistí úspory, bezpečí i pohodlí

Vhodně zvolená podlaha je za mě důležitá jak v domě, tak v bytě (v bytě především kvůli sousedům). I když za n...

Cesta za úsporou začíná výměnou oken! Klidně i na podzim a v zimě

Za sebe musím říct, že opravdu nový okna pomohly, ale ne jen od momentálního tématu, úspora energií, ale u nás...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Mně přijde poměr kvalita kuchyně Dolti a cena za ní super. Jako nebyli jsme moc nároční...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Od Oresi mám teďka nabídku, strašně chci kuchyni v kapučínový barvě a tady jsem objevi...

Sedačka Meli

Dobrý den, nedávno jsem si zakoupil rohovou sedačku Meli univerzálního rohu ve žluté ...
Zobrazit všechna témata

Keramické, nebo kameninové sanitární zařízení?

Keramika a kamenina jsou oba běžně používanými materiály v koupelnách a na toaletách. Každý materiál má své výhody a nevýhody, které je třeba při výběru zvážit.

Když radiátory potřebují nový nátěr

Radiátory jsou nepostradatelnou součástí našeho vytápění, a jak se blíží zima, je důležité myslet na jejich údržbu. V průběhu topné sezóny jsou radiátory vystaveny vysokým teplotám, což může způsobit korozi a o...

Recyklace ve stavebnictví – používání druhotných surovin při výstavbě

Když budovy doslouží a použitý stavební materiál nelze opětovně využít při realizaci dalšího projektu, stává se z něj stavební odpad. Tyto odpady tvoří v současnosti asi 30 % všech odpadů vznikajících v Evropsk...

Podzimní údržba sekačky: Jak vyměnit olej

Někteří radí měnit olej v sekačce před zazimováním, jiní zase až na jaře. Obě možnosti jsou v pořádku, nejdůležitější je na výměnu oleje nezapomínat. Pokud se rozhodnete olej vyměnit ještě letos, přinášíme vám ...

Nová zelená úsporám a změny od září 2023

Nová zelená úsporám, oblíbený dotační program, od září 2023 přichází s řadou změn a úprav. Plánujete některou z dotací čerpat i vy? Pak byste měli být na pozoru. Startuje například nový podprogram NZÚ Light i p...

Objevte nové sladidlo Irbis s čekankou

Kdo chce omezit příjem cukru, má šanci. Sladidla k tomu poslouží dokonale a můžete sáhnout i po přírodních zdrojích, jakými jsou stévie nebo čekanka. Nové sladidlo Irbis Čekanka využívá vlastnosti obou těchto r...

Jak uchovat kopr nebo bazalku, aby dlouho vydržely

Sklidili jste spoustu kopru nebo bazalkových listů? Pokud je nedokážete okamžitě zpracovat (nebo rozdat blízkým), poradíme vám. Kopr i bazalka se totiž dají dobře uskladnit jak v lednici, tak mrazáku. Po ruce t...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...

Vrut se vám protáčí? Poradíme, jak opravit vyvrtaný otvor, který je příliš široký

Konstrukční díly mnoha kusů nábytku, doplňků a vybavení jsou spojená vruty. Ty se šroubují do předvrtaného otvoru. Může se ale stá...

5 výhod teplovodního podlahového vytápění

Topná sezóna se rozbíhá, a tak je na realizaci nového topného systému už v podstatě pozdě. Pokud ale vás rekonstrukce nebo realizace novostavby teprve čeká, budete stát před rozhodnutím, pro jaká způsob vytápěn...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...