Svěřte přípravu jídla páře. Parní trouba vaří zdravě a lehce

Svěřte přípravu jídla páře. Parní trouba vaří zdravě a lehce

V dějinách lidstva jsou důležité okamžiky, které ovlivnily zásadním způsobem chod lidstva, a pak jsou i méně nápadné momenty, o kterých se v hodinách dějepisu neučí, ale vděčíme jim za mnohé. Třeba takové pečení chleba. Od využití horkých kamenů se posunulo k efektivním pecím a dnes si můžete výborný oběd připravit i v parní troubě.

Parní trouba se řadí k těm novějším kuchyňským spotřebičům, i když princip se od počátku nemění. Správná teplota, rovnoměrné pečení a účinnost jsou klíčem ke křupavé kůrčičce, kterou mají všichni tak rádi.

Zdravější už to být nemůže

V parní troubě se připravují zdravé pokrmy téměř samy. Přirozenou chuť jídla ocení labužníci, kteří rádi experimentují a nenechají si ujít žádnou příležitost k otestování novinek. Především ale bude pomocníkem při zdravém vaření. Nedochází v ní k degradaci cenných látek, zachovávají se nutriční hodnoty a potraviny budou dobře stravitelné.
Jakákoliv tepelná úprava obírá potraviny o prospěšné látky, pára však jen v minimální míře. Suroviny jsou pouze zahaleny v páře, která na ně ně působí svou teplotou a cenné látky tak zůstávají uvnitř.

Pára se do trouby dostává prostřednictvím generátoru. Vždy je potřeba naplnit zásobník, aby mohlo vzniknout její potřebné množství. Zachytávají se na něm ale nečistoty, proto se musí pravidelně čistit a utírat, aby byl stále ve stoprocentním stavu a neomezovala se jeho životnost a výkon.

Parní trouba se řadí k těm novějším kuchyňským spotřebičům, i když princip se od počátku nemění. Správná teplota, rovnoměrné pečení a účinnost jsou klíčem ke křupavé kůrčičce, kterou mají všichni tak rádi.

Připravíte celé menu

Na stůl nejdřív naservírujete lehký předkrm, poté rybu s bramborami a zeleninovou přílohou a na závěr ovocný dezert. Všechno se dá připravit v parní troubě zdravě a lehce. S různými programy si poradí začátečníci a spokojení budou i ti, kteří se v kuchyni obrací s letitými zkušenostmi.
Prostor trouby se plní pára bez tlaku o teplotě od 30°C do 100°C a suroviny mohou být připravovány v přednastavených programech. Nemusíte si tak lámat hlavu s tím, jaká je nejhodnější teplota pro zeleninu - stačí stisknout tlačítko.

Nevzdávejte se kůrčičky, vytvoří ji horkovzdušná kombinace

První modely parních trub byly jednoduché a bylo jasné, že k dokonalosti ještě něco chybí. To vyřešila kombinace s horkovzdušnou troubou. Povrch jídel byl díky páře vláčný, což ale není vždy vhodné. Proto se začal využívat horký vzduch podobně, jako v běžné troubě. Tato kombinace už vedla k vytvoření lahodné kůrky. Ceněné je to nejen při přípravě masa, ale i pro dezerty a lákavěší vzhled zeleniny.
Neměla by chybět v kuchyni vegetariánů a těch, kteří si zakládají na zdravé stravě. Skvěle se v ní připravují jídla pro děti, která by neměla být příliš kořeněná ani tučná.

Podle čeho se orientovat?

  • Hlavní rozdíl mezi parními troubami je v umístění zádobníku na vodu. Ten se nachází buď přímo v troubě nebo mimo její prostor, odkud je pak pára vháněna do trouby
  • Pořídit samostatnou parní troubu už se dnes moc nevyplatí. Kromě horkovzdušné trouby se kombinuje třeba i s grilem.
  • Vhodnou možností je nastavení střídání intervalů pro přidávání páry.

Těžko srovnávat nesrovnatelné. Každý spotřebič je určen k jinému účelu a jejich funkce jsou odlišně. Představa, že jeden spotřebič nahradí druhý, je mylná.

Parní trouba místo mikrovlnné? Rozhodně ne

Těžko srovnávat nesrovnatelné. Každý spotřebič je určen k jinému účelu a jejich funkce jsou odlišně. Představa, že jeden spotřebič nahradí druhý, je mylná.
Hlavní přednost mikrovlnné trouby spočívá v rychlém ohřevu pokrmu. Parní trouba je zase ceněna pro svou schopnost maximálního uchování živin. Kompromisem může být ale kombinovaná trouba, která by měla splnit požadavky i těch nejnáročnějších.
Chuť surovin se v parní troubě nemění.

Jak na vaření v parní troubě

V pyramidě ideálního složení potravy zabírá nejvíce místa zelenína. Připravou v parní troubě si udrží charakteristickou chuť, takže ji není třeba tolik dochucovat solí a dalším kořením. Problematická zelenina, jako je květák, fazolové lusky nebo růžičková kapusta se stane pro mnohé snesitelnější přílohou.
V parní troubě připravíte rýži, vajíčka, knedlíky i šťavnaté bifteky.
Do zdravé kuchyně patří ryby, na kterých si po přípravě kombinující vaření v páře a horkovzdušné troubě pochutnáte jako ve špiškové restauraci.
Parní trouba se ale neomezuje jen na využití páry. Připravíte v ní grilované pokrmy, které se už na našich stolech zdomácněly.

Vařte zdravě podle moderních trendů. Pára připraví řadu dobrot, navíc v kombinaci s horkovzdušnou troubou se budete moci těšit na nové chutě!

  • přirozené chutě nepotřebují tolik soli, koření a dochucovadel
  • mezi programy figuruje také možnost samostatné horkovzdušné trouby
  • čištění vnitřního prostoru není složité, protože na stěnách nic neulpívá

Slyšeli jste o infrapečení?

Zbystřit by měli všichni masožravci, protože infrapečení využijete hlavně při úpravě masa – vepřověho, hovězího, kuřecího, jehněčího,  rostbífu i kachny . Takovou možnost nabízí multifunkční trouby a spočívá v tepelně regulovaném grilování spojeném s cirkulací.

Cílem článku nebylo zapříčinit sbíhání slin, takže pokud se tak stalo, je to jen vedlejší efekt. Vaření v páře je velmi zdravé a to se dnes cení. Jednoduchost přípravy pokrmů a přirozené chutě jsou pak už dalšími plusy, které by mohly převážit misky vah právě na stranu parní trouby.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Výroba a odborná oprava hodinových strojů

Poznejte firmu, která se už více než 100 let stará o pražský orloj, ctí minulost a zároveň ví, jak je v dnešní době důležitý přesný. Firmu, která propojuje tradiční hodinářské řemeslo s moderní technikou. A děl...

Byt

Věnec, který voní lesem: Přírodní materiály podzimu

Zelené větvičky, plody a pár šikovných rukou. Nic víc není potřeba, abyste si domů přinesli kousek lesa! Pojďme si ukázat, z čeho tvořit věnce, které vás budou těšit celé podzimní dny.

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Palety a boxy, které vám ušetří čas i náklady

Potřebujete bezpečně přepravit své zboží nebo se jen zbavit nepotřebných palet? V tomhle článku se dozvíte, proč jsou kvalitní palety a boxy nepostradatelným prvkem každého provozu, a proč se vyplatí obrátit se...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...