Trvalá udržitelnost v kuchyni: Nulový odpad i šetrné ekologické přípravky

Kácení deštných pralesů, úbytek orné půdy nebo rozšiřování pouští. Ve výčtu podobných ekologických katastrof bychom mohli pokračovat donekonečna. Co s tím ovšem já zmůžu, řekne si asi mnoho lidí. Co si ale nejprve zamést před vlastním prahem? Začít se chovat ekologičtěji je možné totiž už v kuchyni, kterou často používáme dennodenně. A právě tipy na to, jak začít, aby měla trvalá udržitelnost ve vaší kuchyni smysl, najdete v tomto článku.

Trvalá udržitelnost aneb jak šetřit peníze i přírodu zároveň

Trvalá udržitelnost je důležitá nejen pro naši planetu, ale taky pro vaši kapsu. Inspirujte se proto z následujících tipů, které vám pomohou uspořit nejen peníze, ale hlavně chránit zelenost zeměkoule.

Perlátor uspoří vodu

Znáte perlátor? Tahle chytrá věcička je součástí vodovodní baterie, ve které provzdušňuje vodu, čímž šetří její průtok. Kromě toho také omezuje stříkání vody, usměrňuje její tok, zachycuje mechanické nečistoty a omezuje hlučnost. Je to tedy ideální pomocník pro všechny, kteří chtějí ušetřit.

Používejte ekologické přípravky

Tablety do myčky, přípravky na nádobí nebo dezinfekce na kuchyňskou linku. Všechny tyto přípravky jsou nejenže drahé, ale taky nešetrné k životnímu prostředí. Vyrábí se totiž z chemických látek, které jdou po použití do vodovodní kanalizace a dál do přírody. Tím se mohou dostávat do spodních vod a neodvratně ji znehodnocovat. Zajímavou alternativou ke komerčním výrobkům jsou ekologické čisticí prostředky, které na první pohled stojí maličko víc, ale zase vám déle vydrží. Za pokus to tedy určitě stojí.

Vařte ve velkém a ušetřete za energie

Pokud chcete ušetřit na spotřebě energie, pak se vraťte k moudrosti našich předků. Ti vždycky vařili i pekli ve větším, to znamená třeba na dva dny dopředu. Pokud víte, že se u vás bábovka vždycky sní, udělejte hned dvě. To samé platí s obědem, který poslouží stejně dobře i jako večeře.

Zeleninu omývejte v misce

Máte ve zvyku vše omývat pod tekoucí vodou? Chyba, přicházíte tak o hodně vody. Proto si vždy napusťte velkou misku vodou a brambory, mrkev nebo třeba ředkvičky v ní jemně vykartáčujte. Zbylou vodu pak použijte na zalévání.

A s tím souvisí další tip, jak šetřit s vodou. Kolikrát se vám stane, že k obědu napustíte velký džbán vody, který se nevypije? Pak zbylou vodu nevylívejte do dřezu tak, jak jste zvyklí, ale zalijte s ní květiny. Ideální je přebytečnou vodu po celý den schraňovat ve velkém kyblíku a na konci dne ji využít. Je to trošku pracnější, ale o tom právě trvalá udržitelnost je.

Tipy pro trvalou udržitelnost a zero waste - jak využít zeleninu v kuchyni do posledního zbytku

Nulový odpad, anglicky „zero waste" je termínové označení pro maximální využívání potravin v kuchyni. Veškeré odřezky, slupky a další zbytkové části potravin se nevyhazují, ale dále zpracovávají tak, aby byla z potravin využita jejich maximální část. Využíváním maximální části potravin navíc ušetříte nejen peníze, ale hlavně také životní prostředí. Čím více z potraviny spotřebujete, tím méně po vašem zásahu v kuchyni totiž pak zůstane. A my pro vás proto máme několik tipů na to, jak potraviny v kuchyni chytře využívat, aby pro vás spojení trvalá udržitelnost nebyla jen pouhým slovem.

1. Slupky z kořenové zeleniny jako základ na vývar

Zůstává vám v kuchyni obvykle velká hromada odřezků z mrkve, petržele, celeru nebo třeba čerstvé natě celeru? Pak je nevyhazujte, ale použijte je jako základ na silný zeleninový vývar. Zeleninu důkladně omyjte a oloupejte tak, jak jste zvyklí. Slupky dejte spolu s hlavou cibule a kořením do hrnce, zalijte vodou a nechte na nízký stupeň dlouho vařit, aby vznikl táhlý a hutný zeleninový vývar.

Dalším tipem, který nabízí trvalá udržitelnost v kuchyni je zapomenout na škrabku a zeleninu vůbec neloupat. Samozřejmě, že brambory s kusy hlíny se jíst nedají. Ale dají se jen hodně okartáčovat, a pak zkonzumovat. Zelenina si tím uchová veškeré vitamíny přítomné ve slupce a vám tím odpadne nutnost třídění odpadu z vaření.

2. Tip na podzim: Semínka z dýně nevyhazujte

Pokud patříte mezi milovníky dýně, pak bychom u vás na podzim našli v koši nejspíš množství nevyužitých semínek. Příští sezónu je ale nevyhazujte, využít je totiž můžete dvojím způsobem. Dýňová semínka si očistěte, nasušte, schovejte do dalšího roku a využijte při sadbě nových dýní. Případně je posolené nasušte v troubě a pojídejte večer místo nezdravých chipsů.

3. Kefír ze zbylého mléka

Pokud se vám někdy stane, že koupíte tolik mléka, že ho nejste schopní spotřebovat, nezoufejte a nevylévejte ho. Udělejte si z něj kefír, který podávejte k snídani nebo svačině třeba s bramborami na loupačku.

4. Nezralá rajčata naložte

Pěstujete v létě na zahrádce rajčata? A míváte často přebytky zelených plodů, které kvůli krátkému létu nestihnou dozrát? Pak je nevyhazujte, ale správně naložte a konzumujte. Nezralá rajčata sice obsahují jedovatý solanin, ale právě správným naložením se ho jednoduše zbaví.

5. Pečivo nikdy nevyhazujte

Ruku na srdce, kdo z vás nikdy nevyhodil žádní pečivo? Asi by se námi našlo jen málo takových dobrodinců. Přitom naše babičky říkaly, že chléb je boží dar, a přesně tak by se s ním mělo i zacházet. Proto zbylé pečivo nikdy nevyhazujte, ale usušte ho. Pak ho používejte místo krutonů do polévky nebo ho namelte klasicky na strouhanku.

Třídění odpadu a kompostování

A ruku v ruce s nulovým odpadem jde i třídění odpadu a s ním spojené kompostování. Když už se stane, že musíte nějaké potraviny vyhodit, neházejte je hned do koše, ale raději si pořiďte kompost. Klasický kompost patří na zahradu, kde má svoje využití nejen pro hnojení půdy. Pokud bydlíte v bytě, tak ale ani vám není kompostování uzavřené. Kompostér vhodný pro nasazení užitečných žížal si můžete buď koupit pod názvem vermikompostér, případně si ho můžete vyrobit. Rad pro kutily, jak vyrobit domácí kompostér, je na internetu bezpočet.

Pokud jste se tedy rozhodli, že je trvalá udržitelnost v kuchyni to pravé pro vás, možností je spousta. Pořiďte si perlátor, přestaňte škrábat zeleninu a pořiďte si na ni kartáček nebo se pusťte do poctivého třídění odpadu. Možností je celá řada, je jen na vás, jak je využijete!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme se zprvu dívali po té vyšší řadě, hlavně kvůli inspiraci, ale nakonec jsme šl...
Zobrazit všechna témata

Jak bojovat proti zamlženým zrcadlům v koupelně

Je nepříjemné, když po horké sprše nemůžete použít zrcadlo v koupelně, protože je zamlžené. Mlžení zrcadel je bežným jevem, se kterým se možná setkáváte i vy. A projevuje se i během letního období. Dá se s tím ...

6 důvodů, proč dlouho neodkládat zateplení podkroví

Podkroví je jedním z míst, kde dochází k největším únikům tepla v domě. Ať už ho v roce 2025 využíváte jako obytný prostor, nebo jen skladujete věci, zateplení podkroví byste neměli příliš odkládat. Nejen že uš...

Dosáhněte čistšího vzduchu i vody díky moderní filtraci

Kvalitní filtrace je důležitá pro ochranu vašeho zdraví, životního prostředí i technologií samotných. Čtěte dál a dozvíte se, proč je filtrace plynů a kapalin důležitá nejen v oblasti průmyslu, ale i v běžném ž...

Byt

Současné trendy v kuchyňské keramice

Ve světě designu se kuchyňská keramika přeměňuje z pouhé funkce na výraz stylu. Dlouhodobě sledujeme, jak se barvy, tvary a povrchy posouvají dál a jak se spojí estetika s použitím v běžné praxi a každodenním ž...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Sháníte palivové dřevo a stavební řezivo? S námi jste vždy o krok napřed

S blížící se zimou se každý ohání, aby svůj sklep naplnil palivovým dřívím a zajistil si doma útulné teplo. Pokud palivové dřevo také sháníte, u nás jste na správné adrese. A máme i stavební řezivo pro případ, ...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...