Trvalá udržitelnost v kuchyni: Nulový odpad i šetrné ekologické přípravky

Kácení deštných pralesů, úbytek orné půdy nebo rozšiřování pouští. Ve výčtu podobných ekologických katastrof bychom mohli pokračovat donekonečna. Co s tím ovšem já zmůžu, řekne si asi mnoho lidí. Co si ale nejprve zamést před vlastním prahem? Začít se chovat ekologičtěji je možné totiž už v kuchyni, kterou často používáme dennodenně. A právě tipy na to, jak začít, aby měla trvalá udržitelnost ve vaší kuchyni smysl, najdete v tomto článku.

Trvalá udržitelnost aneb jak šetřit peníze i přírodu zároveň

Trvalá udržitelnost je důležitá nejen pro naši planetu, ale taky pro vaši kapsu. Inspirujte se proto z následujících tipů, které vám pomohou uspořit nejen peníze, ale hlavně chránit zelenost zeměkoule.

Perlátor uspoří vodu

Znáte perlátor? Tahle chytrá věcička je součástí vodovodní baterie, ve které provzdušňuje vodu, čímž šetří její průtok. Kromě toho také omezuje stříkání vody, usměrňuje její tok, zachycuje mechanické nečistoty a omezuje hlučnost. Je to tedy ideální pomocník pro všechny, kteří chtějí ušetřit.

Používejte ekologické přípravky

Tablety do myčky, přípravky na nádobí nebo dezinfekce na kuchyňskou linku. Všechny tyto přípravky jsou nejenže drahé, ale taky nešetrné k životnímu prostředí. Vyrábí se totiž z chemických látek, které jdou po použití do vodovodní kanalizace a dál do přírody. Tím se mohou dostávat do spodních vod a neodvratně ji znehodnocovat. Zajímavou alternativou ke komerčním výrobkům jsou ekologické čisticí prostředky, které na první pohled stojí maličko víc, ale zase vám déle vydrží. Za pokus to tedy určitě stojí.

Vařte ve velkém a ušetřete za energie

Pokud chcete ušetřit na spotřebě energie, pak se vraťte k moudrosti našich předků. Ti vždycky vařili i pekli ve větším, to znamená třeba na dva dny dopředu. Pokud víte, že se u vás bábovka vždycky sní, udělejte hned dvě. To samé platí s obědem, který poslouží stejně dobře i jako večeře.

Zeleninu omývejte v misce

Máte ve zvyku vše omývat pod tekoucí vodou? Chyba, přicházíte tak o hodně vody. Proto si vždy napusťte velkou misku vodou a brambory, mrkev nebo třeba ředkvičky v ní jemně vykartáčujte. Zbylou vodu pak použijte na zalévání.

A s tím souvisí další tip, jak šetřit s vodou. Kolikrát se vám stane, že k obědu napustíte velký džbán vody, který se nevypije? Pak zbylou vodu nevylívejte do dřezu tak, jak jste zvyklí, ale zalijte s ní květiny. Ideální je přebytečnou vodu po celý den schraňovat ve velkém kyblíku a na konci dne ji využít. Je to trošku pracnější, ale o tom právě trvalá udržitelnost je.

Tipy pro trvalou udržitelnost a zero waste - jak využít zeleninu v kuchyni do posledního zbytku

Nulový odpad, anglicky „zero waste" je termínové označení pro maximální využívání potravin v kuchyni. Veškeré odřezky, slupky a další zbytkové části potravin se nevyhazují, ale dále zpracovávají tak, aby byla z potravin využita jejich maximální část. Využíváním maximální části potravin navíc ušetříte nejen peníze, ale hlavně také životní prostředí. Čím více z potraviny spotřebujete, tím méně po vašem zásahu v kuchyni totiž pak zůstane. A my pro vás proto máme několik tipů na to, jak potraviny v kuchyni chytře využívat, aby pro vás spojení trvalá udržitelnost nebyla jen pouhým slovem.

1. Slupky z kořenové zeleniny jako základ na vývar

Zůstává vám v kuchyni obvykle velká hromada odřezků z mrkve, petržele, celeru nebo třeba čerstvé natě celeru? Pak je nevyhazujte, ale použijte je jako základ na silný zeleninový vývar. Zeleninu důkladně omyjte a oloupejte tak, jak jste zvyklí. Slupky dejte spolu s hlavou cibule a kořením do hrnce, zalijte vodou a nechte na nízký stupeň dlouho vařit, aby vznikl táhlý a hutný zeleninový vývar.

Dalším tipem, který nabízí trvalá udržitelnost v kuchyni je zapomenout na škrabku a zeleninu vůbec neloupat. Samozřejmě, že brambory s kusy hlíny se jíst nedají. Ale dají se jen hodně okartáčovat, a pak zkonzumovat. Zelenina si tím uchová veškeré vitamíny přítomné ve slupce a vám tím odpadne nutnost třídění odpadu z vaření.

2. Tip na podzim: Semínka z dýně nevyhazujte

Pokud patříte mezi milovníky dýně, pak bychom u vás na podzim našli v koši nejspíš množství nevyužitých semínek. Příští sezónu je ale nevyhazujte, využít je totiž můžete dvojím způsobem. Dýňová semínka si očistěte, nasušte, schovejte do dalšího roku a využijte při sadbě nových dýní. Případně je posolené nasušte v troubě a pojídejte večer místo nezdravých chipsů.

3. Kefír ze zbylého mléka

Pokud se vám někdy stane, že koupíte tolik mléka, že ho nejste schopní spotřebovat, nezoufejte a nevylévejte ho. Udělejte si z něj kefír, který podávejte k snídani nebo svačině třeba s bramborami na loupačku.

4. Nezralá rajčata naložte

Pěstujete v létě na zahrádce rajčata? A míváte často přebytky zelených plodů, které kvůli krátkému létu nestihnou dozrát? Pak je nevyhazujte, ale správně naložte a konzumujte. Nezralá rajčata sice obsahují jedovatý solanin, ale právě správným naložením se ho jednoduše zbaví.

5. Pečivo nikdy nevyhazujte

Ruku na srdce, kdo z vás nikdy nevyhodil žádní pečivo? Asi by se námi našlo jen málo takových dobrodinců. Přitom naše babičky říkaly, že chléb je boží dar, a přesně tak by se s ním mělo i zacházet. Proto zbylé pečivo nikdy nevyhazujte, ale usušte ho. Pak ho používejte místo krutonů do polévky nebo ho namelte klasicky na strouhanku.

Třídění odpadu a kompostování

A ruku v ruce s nulovým odpadem jde i třídění odpadu a s ním spojené kompostování. Když už se stane, že musíte nějaké potraviny vyhodit, neházejte je hned do koše, ale raději si pořiďte kompost. Klasický kompost patří na zahradu, kde má svoje využití nejen pro hnojení půdy. Pokud bydlíte v bytě, tak ale ani vám není kompostování uzavřené. Kompostér vhodný pro nasazení užitečných žížal si můžete buď koupit pod názvem vermikompostér, případně si ho můžete vyrobit. Rad pro kutily, jak vyrobit domácí kompostér, je na internetu bezpočet.

Pokud jste se tedy rozhodli, že je trvalá udržitelnost v kuchyni to pravé pro vás, možností je spousta. Pořiďte si perlátor, přestaňte škrábat zeleninu a pořiďte si na ni kartáček nebo se pusťte do poctivého třídění odpadu. Možností je celá řada, je jen na vás, jak je využijete!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Dobrý kontakt k tématu

Výměna oken nikdy nebyla snadnější!

My jsme okna měnili poměrně nedávno a než jsme se dopracovali k firmě která nám je dodá, což byl docela oříšek...

Naplánujte si kuchyni chytře

Dneska už toho jde vymyslet velká spousta. Za sebe bych dala radu hlavně takovou, že by člověk měl sáhnout po ...

Plastová, nebo dřevěná okna?

Podle mého je to čistě na tom, co kdo preferuje. Mě osobně více baví dřevěná okna, také je na baráku máme, ale...

Výměna oken: jaký materiál zvolit?

Tak materiál dost záleží i na preferenci každého z nás, myslím si, že nejdůležitější krok je vybrat správného,...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Dobrý den, velmi se mi líbí obrázek s dlažbou kolem bazénu.
S tou šedou. Nemohl byste mi napsat, kde ji sežen...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem na tyhle stránky zabrouzdala, ale přišlo mi, že tam natrefuju spíš na takový a...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Řekl bych, že v současný době pokud se člověk nemá šanci dostat na spot kvůli elektro...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Měli jsme to v podobném časovém rozsahu i přesto že jsme brali kuchyň na splátky, proto...
Zobrazit všechna témata

Jak bojovat proti zamlženým zrcadlům v koupelně

Je nepříjemné, když po horké sprše nemůžete použít zrcadlo v koupelně, protože je zamlžené. Mlžení zrcadel je bežným jevem, se kterým se možná setkáváte i vy. A projevuje se i během letního období. Dá se s tím ...

Aktivní vs. pasivní rekuperace – znáte hlavní rozdíly?

Rekuperace tepla je důležitou součástí moderního bydlení, u novostaveb je pak povinností. Zvyšuje energetickou účinnost a komfort domova. Znáte ale rozdíl mezi aktivní a pasivní rekuperací? Každá má svá specifi...

Byt

Úklidové návyky pro každodenní život, které vám ušetří čas

Každodenní úklid může být časově náročný a vyčerpávající. Přitom stačí několik jednoduchých změn, které vám pomohou udržet domov v čistotě a zároveň vám ušetří drahocenný čas. V následujícím článku vám představ...

7 důvodů, proč pořídit kuchyňský ostrůvek

Kuchyňský ostrůvek – někdo ho miluje, jiný nenávidí. Je výsadou moderních interiérů, vždy ale záleží na konkrétním návrhu. Kuchyňský pult totiž plní různé funkce, někdy obsahuje dřez, jindy funguje jako barový ...

5 a 20 tipů, jak zabavit děti během cesty autem na dovolenou

Cestování autem na dovolenou může být pro děti dlouhé a nudné. A to může způsobit neklid a nepohodlí pro všechny. Jak tedy zabavit naše nejmenší, aby cesta ubíhala rychleji a byla příjemnější pro všechny? Připr...

Jarní Allegro Days nabízí slevy až 40 %

Potřebujete nové zahradní nářadí nebo vybavení domácnosti? Internetová nákupní platforma Allegro přichází s jarními Allegro Days. Oblíbená nákupní akce proběhne v týdnu od 8. do 14. dubna a nabídne slevy až 40 ...

Přírodní repelenty proti hmyzu: Jak se chránit bez chemie

Určitě to znáte. Léto, hmyz, štípance. Jak se vypořádat s otravným hmyzem, který se na nás v létě doslova lepí? Představujeme vám přírodní repelenty, které dokážou divy.

Upcycling starého nábytku: Dejte mu druhou šanci

Upcycling nabývá na popularitě. Proces, při kterém přeměňujeme staré a nepotřebné věci na nové, souzní principy s ekologickým a udržitelným životním stylem. Představíme vám, proč a jak můžete i vy dát starému n...