V hlavní roli kuchyňské nože: početný arzenál pro každou kuchyň

V hlavní roli kuchyňské nože: početný arzenál pro každou kuchyň

Krájení, sekání nebo plátkování patří mezi kuchyňskou rutinou. Lépe to ale jde se správným nožem. V kuchyňských zásuvkách nebo lépe stojanech na nože se může skrývat úctyhodný arzenál, protože správný nástroj je pro kuchaře nepostradatelný. Jeden univerzální nůž obvykle rozhodně nestačí ani jen občasným kuchařům.

Kuchyňské nože: Důležitost správného nástroje

Pro porážku masa a přípravu zeleniny je společná jedna věc, a to správný čistý řez. Důvod, proč se liší nůž na chleba a nůž na maso je jednoduchý. Jen správný řez totiž zajistí ostré hrany, které dělají každý kousek vzhlednější.

Hrot, čepel, ostří a rukojeť určuje jako základní stavba specifikaci nože. Aby se do kuchyní dostaly kvalitní nože, je třeba použít materiál nejvyšší jakosti hned při jejich výrobě. Neméně důležité je zpracování, tedy množství spár v noži, v nichž se usazují nečistoty. Neznatelný přechod mezi rukojetí a čepelí je tedy nejlepší variantou. Prsty pak chrání záštita. U nožů s dobře vyváženými proporcemi a ergonomickou rukojetí je při správné manipulaci riziko úrazu minimální.

Kvalitní kuchyňské nože poznáte mimo jiné podle toho, že vydrží dlouho ostré. Precizní broušení může být zajištěno různě, moderní výrobní postupy ale používají třeba laserovou technologii. Díky jemnému broušení v několika krocích tolik nepodléhají korozi.

Nemusíte pořizovat celé drahé sady, ale vyberte ty nejdůležitější, s nimiž bude vařeníhned jednodušší.

Kuchyňské nože a různé typy čepelí

Základní vybavení:

  • Velký kuchyňský nůž na maso v délce minimálně 20 cm. Na některých nožích je ostří ukončeno centimetr před hrotem čepele a nelze s ním dokrajovat.
  • Nůž na zeleninu je úzký, s asi deseticentimetrovým ostřím. S úžkou čepelí se snadno manipuluje při škrábání i krájení.
  • Typickou vlastností vykosťovacího nože je pružnost. Odblaní, vykostí a zpracuje různé druhy masa. Napomáhá tomu úzká a pružná čepel.
  • Pečivo se dobře krájí se základním nožem, ale v sadách najdete i speciální nůž na pečivo. Vlnité ostří a jednostranný brus oceníte hlavně u bílého pečiva.
  • S dlouhým tenkým filírovacím nožem připravíte tenké plátky jakéhokoliv masa.

Bez dalších nožů se při běžné práci v kuchyni obejdete, ale pro specifické práce se hodí. Milovníci koláčů, buchet a dortů využijí cukrářský dlouhý nůž na rozřezání korpusů, plochý na hlazení krémů, dále se můžete vybavit sekáčkem na bylinky, kuchyňskými nůžkami nebo třeba čínským tenkým plecháčem.

Výroba nožů, tedy nožířství, není zdaleka zapomenuto. Vyrábí nejen nože, ale i další kuchyňské nástroje – vidličky, lžičkya další. Vedle kuchyňských nožů zhotovují nože vojenské, investiční, bojové či zdobné.

Na ostří nože

Další vlastností nože, na které záleží, je tvar čepele a způsob ostření. Dutý výbrus (hollow ground) se používá u břitev, není však hodný pro krájení. V kuchyni pro něj tedy moc uplatnění nenajdete, stejně jako pro špičaté ostří, tzv. flat ground. Šavlový výbrus poznáte tak, že je ostří broušeno do špičky. Není to příliš trvanlivé řešení, proto se také moc nevyužívá. Chisel ground neboli sekáčkový výbrus je broušený jen na jedné straně.

Pro udržení ostří je třeba nože čas od času brousit. K tomu existují také různé postupy a techniky. Některé zvládnete sami doma (s pomocí speciálních smirkových papírů) kvůli náročnějším ale raději zamiřte za profesionály. Není to jednoduché – směr čepele nože je třeba držet pod konstantním úhlem během plynulého pohybu. Chce to praxi, aby byl výsledek opravdu spolehlivý.

Moderní keramické nože

Kapesní brousky a ocílky na některé nože ale ani nepotřebujete - třeba na keramické nože, které zažily v posledních letech obrovský boom. Řezné nástroje z oxidu zirkoničitého dosahují vysoké tvrdosti. Vyrábí se technologií spékání, jako nekovové nepodléhají korozi a jejich životnost je tak opravdu vysoká.

Díky chemické netečnosti neovlivňují chuť a vůni zpracovávaných potravin. Často se ale budete potýkat s křehkostí keramických nožů, a to nejen v případě pádu. Zaříznutí do některých potravin a následné vychýlení z osy totiž nemusí přečkat bez úhony. Stává se, že se jich kousek vyštípne a nůž tak potřebuje nové vybroušení.

Otestujte kvalitu japonských nožů

Japonské nože mají zvuk díky své kvalitě a jsou ostré jako břitva. Nebo je břitva ostrá jako japonský nůž? Jedno z toho platí určitě a při krájení je docela jedno, která z variant je ta správná. Pro výrobu samurajských mečů se ocel tavila na dřevěném uhlí a stejně se vyrábí dodnes. Nože ze dvou druhů kovu jsou vyráběny překládáním vysokouhlíkové svářkové oceli tavené na dřevěném uhlí. Jádro z měkčí oceli obkolupje další vrstva z tvrdší oceli, která činí nože odolnější.

Jak se japonské nože šířily do dvěta, objevovaly se jejich napodobeniny a výrobky se jimi rychle inspirovaly. Třeba právě keramické nože, o kterých už byla řeč.

Tradice japonského nožířství je jasným argumentem pro vyzkoušení tohoto typu nožů. V základní výbavě se objevují dva: víceúčelový nůž santoku a deba bočo na maso (včetně ryb).

Správné vybavení sice delikatesy nevykouzlí, ale připravovat se budou jedna radost!



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Vodní sklo izoluje i chrání proti žáru

Dobrý den .
Mám starší domek a přemýšlela jsem jestli můžu natřít střechu vodním sklem . Střecha je jako asfa...

6 tipů, jak zařídit pokoj pro puberťáka

Při rekonstrukci pokoje pro mého syna mi výš článek pomohl. Zdůrazňuje, jak důležité je vytvořit prostředí pod...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme po internetu hledali, kdo by nám udělal návrh kuchyně zdarma, protože všude jsme ...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem byla řešit kuchyni u nich, protože u nás ve městě nebylo pořádně u koho a ta...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Tepelná izolace z ovčí vlny: Může dávat smysl?

Přemýšlíte o tom, jaký materiál zvolit pro zateplení domu nebo chalupy? Možná jste narazili na ovčí vlnu – přírodní izolaci, která se čím dál častěji objevuje v ekologickém stavitelství. Má co nabídnout, ale má...

Voda, topení, plyn - díky odborníkům budete IN

Plánujete stavbu domu nebo rekonstrukci? Nefunguje u vás doma vše tak, jak by mělo? Poptejte odborníky, pro které jsou slova „voda, topení, plyn“ každodenním chlebem a kteří si moc dobře uvědomují, že bez vody ...

Byt

Rozkvetlá zahrada v obýváku: Pokojovky, které rozzáří váš domov

Máte doma spoustu zeleně, ale něco vám chybí? Květy v bytě dokážou malý zázrak. Přidají barvu, vůni, živost – a hlavně radost. V tomhle článku se podíváme na pokojovky, které opravdu kvetou, a poradíme, jak jim...

Jak natřít dřevěný plot – návod krok za krokem

Plot je první, čeho si při návštěvě zahrady každý všimne. Jenže dostává zabrat – vítr, déšť, mráz nebo ostré slunce na něj působí celý rok. Pokud chceme, aby dřevěný plot dlouho vydržel pěkný i funkční, je potř...

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Chemické čištění topení. Šetří peníze i planetu.

Zima už je definitivně za námi a nadvládu převzalo jaro. To znamená, že je ideální čas vytáhnout tenisky, jízdní kolo, zajít na zmrzlinu a v neposlední řadě také vyčistit topení a připravit ho na další topnou s...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Minimalismus s jarním nádechem

Jaro 2025 je v plném proudu a s ním i čas nových začátků a svěžesti, který může vdechnout život i do našeho domova. Promítněte do interiérového designu prvky minimalismu, které míří na jednoduchost a funkcional...