Jak úspěšně zvládnout uzení masa

Jak úspěšně zvládnout uzení masa

Vaření se stalo módním trendem a v současnosti narazíte na gastroodborníky téměř na každém kroku. Uzení masa proti tomu ale patří mezi jeho nejtradičnější úpravy a v české kuchyni je oblíbenou pochoutkou dlouhou dobu. Svědčí o tom i fakt, že udírny nejsou v českých domácnost ničím výjimečným. Vlastní příprava kvalitního uzeného masa je jednoduchá a pro mnohé i zábavná práce.


 

Jen málokterá úprava masa má tak dlouhou a přitom jednoduchou tradici. Chuť uzeného je specifická a výrazná, že může sloužit nejen jako samostatný pokrm, ale jemný nádech chuti uzeného dodá také jako přísada.

Nakládání masa na uzení

Prvním krokem k dobrému výsledku je výběr vhodného masa. V dřívěších letech byla volba snadná, když na vesnicích téměř každý choval prase a zabíjačka byla každoroční rodinnou událostí. Pro část masa byla udírna samozřejmostí. K úpravě se i dnes vybírá například plec nebo kýta, která je pro uzení ideální. Obsahuje vysoké procento bílkovin (kolem 20%), tuku je v mase asi 5%. Vyuzená kýta tak obsahuje hodně masa a jen minimálně tuku.

Udit se však dají i prorostlá masa jako je krkovička. U těch je ale důležité správné nasolení, které je ostatně důležitou součástí celého procesu.

Z dalších druhů se udí jehněčí nebo telecí. Za delikatesu se považuje třeba zvěřina. Ať se jedná o jakýkoliv druh, nemělo by se s ním zacházet nešetrně a hrubě, aby se nepotrhala svalová vlákna a maso tak ztratilo cenné vlastnosti. Týká se to např. přepravy na hácích, kdy dochází k tomuto nežádoucímu efektu.

Do udírny nejčastěji míří maso, ale není to jediná surovina, která se dá tímto způsobem upravit:


Uzená vejce – vejce uvařená natvrdo se kladou na olejem potřený rošt.
Uzené brambory – vhodné jsou mladé brambory, kterým stačí 50 minut v udírně na to, aby dosáhly skvělé chuti.
Uzené ryby – mezi nejznámější patří makrely, ovšem rybáři mají zkušenosti s grilováním vlastnoručně ulovených druhů.
Zelenina – dá se připravovat nejen na grilu, ale i v udírně.
Uzené máslo – v některých prodejnách je kdostání uzené máslo, které se vyrábí z nasoleného vepřového bůčku.

Jak naložit maso na uzení

Uzení masa

Nakládání masa dospělo u mnohých k alchymistickému procesu. Receptů existuje mnoho a je samozřejmě možno upravit jej na základě vlastní chuti a ingredience přidávat nebo odebírat podle uvážení. Základem je ale vždy vždy sůl.
Solný lák složený z 10 litrů vody, 2 kg soli a 100g cukru. Voda se osolí a jakmile dosáhne varu, přidává se cukr. Následně se vaří dalších 10 minut a je připravena k použití. Kromě láku se často využívá i technika, kterou vpichů, kdy se vpravuje přímo do masa.
Před tím, než se maso vloží do udírny, je třeba jej zase odsolit namočením ve vlažné až teplé vodě. Doba namočení závisí na velikosti masa a pohybuje se mezi jednou až čtyřmi hodinami.
Upravené maso je vhodné naporcovat na kusy o maximálně hmotnosti 1,5 kg.

Domácí udírna je ozdobou zahrady, postavit si ji můžete sami

Zahradní kuchyně může být plnohodnotným kuchařským zázemím

Nakládání masa na uzení

  • Zásadní je poměr masa a tuku v mase (aby nebyl výsledek vysušený nebo mastný).
  • Uzením lze ovlivnit strukturu, která může být jemná nebo hrubá.
  • Poměr cukru a soli v marinádě je velmi důležitý, aby nebylo maso přesolené.
  • Pečlivě hlídejte dobu, po kterou je maso naloženo, aby bylo „tak akorát" (důležitá je hlavně velikost masa).
  • Z vepřového je za nejchutnější maso považována pečeně nebo kýta, plec nebo krkovice 
  • Při uzení se často kombinuje teplý i studený kouř.

Uzení masa: teplý a studený kouř

  • Studený kouř: Využívá se k tomu, aby dodal masu chuť uzeného a zapůsobil proti bakteriím. Nižší teplota se využívá pto výrobky, u nichž je předpokládaná a potřebná dlouhodobá trvanlivost. V kouři se výrobky nechávají delší dobu: 2-3 dny. Produkty tak spíše osychají. Teplota se postupně snižuje.
  • Teplý kouř: Učinky teplého kouře jsou typucké pro tolik oblíbenou slaninu. Ta v udírně vidí 3-5 hodin při teplotě 50 – 60°C, díky níž dosáhne žádané barvy jak maso, tak i vrstva tuku. Po této proceduře ale není maso dostatečně tepelně upravené, jeho stav je spíše polosyrový (bez odkapávání tuku).

Jinou variantou je horký kouř o teplotě až 100°C a maso je jím téměř propečeno. Maso je v udírně umístěno tak, aby na něj nedosahoval oheň a kouř se následně tvoří přidušením vlhkými pilinami.
Maso se dá aromatizovat kouřem za použití bylin – například jalovce.

Uzení masa

Při uzení není vhodné dobu masa strávenou v udírě protahovat, spíše naopak. Při dlouhém pobytu v horkém prostředí mohlo maso dostat chuť po vaření. Stejně tak pozor na teplotní šoky, vytvoření kůrky nebo se při vysoké teplotě neprohřeje až do středu.

Tipy a triky pro uzení

Sami nejlépe znáte asi chuť uzeného z mladého, ale vyzrálého vepřového. Lák pro jeho přípravu se kromě tradičního složení může obohatit ještě o jalovec, česnek nebo víno.

Že už maso dosáhlo požadovaného stavu poznáte podle barvy, která by měla být sytá a tmavá. Pozor ale na to, aby nebylo maso v udírně příliš dlouho. Správně vyuzené maso má jemnou konzistenci a je měkké. Vyschlé a tvrdé maso určitě není požadovaným výsledkem.

Dřevo vhodné pro uzení: dřevo musí být především bez kůry, dostatečnš vyschlé a tvrdé. Hodí se dřevo z ovocných stromků, buku, olše, břízy, akátu nebo dřevo z ovocných stromků. Jiné druhy dřeva mohou způsobovat nakyslost masa, u jiných je třeba hlídat výhřevnost. Bříza umí maso zjemnit, olše svou přítomností vykouzlí zlatavou kůrku. Dřevo z ovocných stromů je kvůli aroma vhodné přidávat až před koncem uzení.

Na co si dát pozor při uzení masa

Více neznamená lépe. Při dlouhém uzení může maso hořknout.
Nedostatečné uzení má za následek zase plestivění výrobků.
Při samotném procesu uzení je vhodné přikládat bukové nebo dubové dřevo (za nejvhodnější je celkově považováno tvrdé dřevo z ovocných stromů).

Výsledkem uzení nemusí být jen tepelně opracovaný výrobek, ale pouze produkt, který načerpá typickou chuť z udírny.
A jestli je uzení zdravé? Mezi nejvhodnější úpravy masa určitě nepatří. Platí však, že studený kouř je méně škodlivý, než horký. Ale když je to tak dobré, malý kousek jednou za čas jistě neuškodí.

 

Vychutnejte si dobroty z domácí udírny

 



    Diskuse k článku

    Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

    Vodní sklo izoluje i chrání proti žáru

    Dobrý den .
    Mám starší domek a přemýšlela jsem jestli můžu natřít střechu vodním sklem . Střecha je jako asfa...

    6 tipů, jak zařídit pokoj pro puberťáka

    Při rekonstrukci pokoje pro mého syna mi výš článek pomohl. Zdůrazňuje, jak důležité je vytvořit prostředí pod...

    Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

    Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

    Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

    Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
    Když tento náze...

    Kuchyně od Oresi zkušenosti

    My jsme po internetu hledali, kdo by nám udělal návrh kuchyně zdarma, protože všude jsme ...

    Kuchyně od Oresi zkušenosti

    Taky jsem byla řešit kuchyni u nich, protože u nás ve městě nebylo pořádně u koho a ta...

    Kuchyně od Oresi zkušenosti

    Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...
    Zobrazit všechna témata

    Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

    Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

    Tepelná izolace z ovčí vlny: Může dávat smysl?

    Přemýšlíte o tom, jaký materiál zvolit pro zateplení domu nebo chalupy? Možná jste narazili na ovčí vlnu – přírodní izolaci, která se čím dál častěji objevuje v ekologickém stavitelství. Má co nabídnout, ale má...

    Voda, topení, plyn - díky odborníkům budete IN

    Plánujete stavbu domu nebo rekonstrukci? Nefunguje u vás doma vše tak, jak by mělo? Poptejte odborníky, pro které jsou slova „voda, topení, plyn“ každodenním chlebem a kteří si moc dobře uvědomují, že bez vody ...

    Byt

    Rozkvetlá zahrada v obýváku: Pokojovky, které rozzáří váš domov

    Máte doma spoustu zeleně, ale něco vám chybí? Květy v bytě dokážou malý zázrak. Přidají barvu, vůni, živost – a hlavně radost. V tomhle článku se podíváme na pokojovky, které opravdu kvetou, a poradíme, jak jim...

    Jak natřít dřevěný plot – návod krok za krokem

    Plot je první, čeho si při návštěvě zahrady každý všimne. Jenže dostává zabrat – vítr, déšť, mráz nebo ostré slunce na něj působí celý rok. Pokud chceme, aby dřevěný plot dlouho vydržel pěkný i funkční, je potř...

    Allegro Days plné slev jsou opět tady 

    Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

    Chemické čištění topení. Šetří peníze i planetu.

    Zima už je definitivně za námi a nadvládu převzalo jaro. To znamená, že je ideální čas vytáhnout tenisky, jízdní kolo, zajít na zmrzlinu a v neposlední řadě také vyčistit topení a připravit ho na další topnou s...

    5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

    Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

    Minimalismus s jarním nádechem

    Jaro 2025 je v plném proudu a s ním i čas nových začátků a svěžesti, který může vdechnout život i do našeho domova. Promítněte do interiérového designu prvky minimalismu, které míří na jednoduchost a funkcional...