Poznejte exotické chutě Madeiry. Zdroj:shutterstock.com

Exotické chutě Madeiry

Dovolená a poznávání kultury jsou bezpodmínečně spojené také s kuchyní dané destinace. Na Madeiře se můžete těšit nejen z krásného počasí a dechberoucí přírody, ale také z rozmanitých chutných pokrmů.

Na své dovolené na Madeiře se můžete setkat s kuchyní definovanou především všeobklopujícím Atlantským oceánem a opravdu úrodnou půdou, kde se skvěle daří ovoci, zelenině i dalším plodinám. Jen máloco se dováží, takže se můžete těšit na lahodné pokrmy připravované z čerstvých lokálních surovin. Obecně vzato je místní kuchyně poměrně jednoduchá, ale to jí neubírá na skvělých chutích a výjimečném gastronomickém zážitku.

Za hlavní suroviny se dají považovat ryby, mořské plody, maso a ovoce. Mezi oblíbené a nejčastěji servírované ryby patří tkaničnice tmavá (podlouhlá úhořovitá ryba s jemným bílým masem) a tuňák, který se dává do salátů nebo se z něj připravují steaky. Setkat se můžete i s dalšími druhy ryb, jako je treska, pražma, pstruh, mečoun či losos. Z mořských plodů si pochutnáte například na krevetách, chobotnicích, olihních, kuželnatkách, langustách nebo mořských plžích. Z masa se používá hlavně hovězí, setkáte se však i s vepřovým a kuřecím. Za hlavní suroviny se dají považovat mořské plody. Zdroj:shutterstock

Díky mírnému subtropickému klimatu se na Madeiře daří exotickému ovoci, které dozrává až třikrát za rok. Těšit se můžete například na maracuju (mučenku), banány, mango, guavu, papáju nebo různé druhy citrusů. Opravdovým unikátem jsou pak plody monstery, ve kterých se opravdu zajímavým způsobem spojuje chuť ananasů a banánů. Ovoce se dá jíst samozřejmě jen tak, ale používá se i k přípravě různých sladkých omáček či do dezertů.

Oblíbenými surovinami jsou také kaštany a cukrová třtina. Z Madeiry pochází jedny z největších jedlých kaštanů v Evropě. Vyrábí se z nich zde likéry, zákusky, chléb a polévky a dokonce tu v listopadu mají i svůj vlastní svátek. Cukrová třtina se používá kromě jiného k přípravě sušenek a samozřejmě rumu.

Jako předkrm se většinou podává čerstvý chléb (bolo de caco) s česnekem. Madeirské polévky jsou spíše husté a často se k nim podává zmíněné pečivo. Běžnou přílohu k pokrmům představují brambory (vařené, ve formě hranolek atd.), sladké brambory, rýže, kostičky z kukuřičné polenty, chleba či zelenina.

Zdroj:shutterstock.com

Ani milovníci sladkého na Madeiře nepřijdou zkrátka. Nedílnou součástí dezertů jsou různé druhy exotického ovoce, ať už podávané čerstvé či flambované, samostatně nebo součást zákusků. Často se používá také karamel, zmrzlina a med.

A jaké konkrétní pokrmy tedy ochutnat?

Níže se můžete podívat na seznam několika tradičních madeirských jídel a nápojů, které byste během své dovolené určitě neměli vynechat.

  • Bolo de caco – chlebové placky z pšeničné a bramborové mouky
  • Sopa do trigo – velmi hustá a sytá pšeničná polévka se zeleninou

 

  • Sopa de tomate e cebola – rajčatová polévka s cibulí, česnekem, oreganem a pošírovaným vejcem

Zdroj:shutterstock.com

  • Espada preta – tkaničnice tmavá, připravuje se na různé způsoby a s různými přílohy, oblíbená je zejména s banány

Zdroj: shutterstock.com

  • Bife de atum – steak z tuňáka marinovaný v oleji s česnekem, solí a oreganem
  • Espetada – hovězí maso na špízu obalené či marinované v oleji, soli, česneku a bobkovém listu
  • Carne de Vinho e Alhos – vepřové kousky na víně a česneku, konzumuje se hlavně v době Vánoc
  • Picado – smažené hovězí kousky na česneku nejčastěji podávané s hranolky a zeleninou

Zdroj: shutterstock.com

  • Cozido Madeirense – vepřové maso dušené v jednom hrnci s nakrájenou klobásou a zeleninou včetně sladkých brambor.
  • Pudim de maracuja – pudink z vajec, kondenzovaného mléka a maracuji (mučenky)
  • Pudim de veludo – krémový pudink s pomerančovou nebo citronovou kůrou a karamelem
  • Bolo do mel – v překladu medový koláček, ve skutečnosti se však sladí melasou a obsahuje ořechy, kandované ovoce a exotické koření, nejčastěji se konzumuje v období Vánoc

​​​​​​​Zdroj: shutterstock.com

  • Pastel de nata – košíčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem
  • Queijadas – dezert tvořený sýrem, vajíčky a cukrem
  • Brisa – značka místních limonád různých příchutí
  • Víno Madeira – fortifikované víno, lze si vybrat z několika variant od suchých vín až po sladká

​​​​​​​Zdroj: shutterstock.com

  • Coral – pivo vyráběné ve Funchalu z českého sladu a chmele
  • Nikita (niquita) – osvěžující sladký nápoj pocházející z městečka Camara de Lobos, který se vyrábí z překvapivé směsi piva, vína, džusu, vanilkové zmrzliny a kousků ananasu, někdy se můžete setkat i s nealkoholickou verzí

​​​​​​​zdroj: shutterstock.com​​​​​​​

  • Poncha – alkoholický míchaný nápoj připravovaný z bílého rumu, cukru, medu a citronové, pomerančové či maracujové šťávy
  • Aguardente – rum vyráběný z cukrové třtiny
  • Ginja – višňový likér​​​​​​​


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Tak to máte pech, já ale neočekávám, že bych měl takovou kliku a zrovna trefil kuchyni �...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme u nich kuchyň objednávali už v březnu, takže jsme tu soutěž zaznamenali až doda...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Čau všichni, máte někdo zkušenost s tou soutěží u Oresi, co u nich teď běží? Jaký ...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Jak upevnit kotevní patky k pergole nebo zahradnímu domku

Možná máte hotový projekt pergoly nebo zahradního domku a řešíte, jak správně upevnit dřevěné sloupky. Právě tady přichází na řadu kotevní patky. Nejde jen o to, „aby to drželo“. Správné kotvení vám zajistí sta...

Byt

Jak si připravit domácí zmrzlinu z ovoce, které sami sklidíte

Až se vaše zahrada rozvoní jahodami, rybízem nebo meruňkami, není nic lepšího než si část té sladké úrody proměnit v osvěžující zmrzlinu. Domácí verze skvěle chutná a navíc víte, co v ní opravdu je. Žádná zbyte...

Pálená cihla: 8 věcí, které vás možná překvapí

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Jak vybrat řetěz, který bude pevný a odolný

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

Jak čistit mosazné předměty: praktické tipy

Možná máte také doma předměty z mosazi. Jejich zlatý nádech působí teplým dojmem, navíc navozuje atmosféru dob minulých. Ať už máte mosazné dekorace, kování nebo nádobí, udržení jejich lesku vyžaduje pravidelno...

Špatně spíte? Zkuste použít brýle proti modrému světlu

Večer se převalujete v posteli, nemůžete usnout a v hlavě vám běží myšlenky jako v rychlíku? Pokud před spaním často koukáte do telefonu nebo sledujete filmy na notebooku, není to náhoda. Modré světlo z obrazov...