Poznejte exotické chutě Madeiry. Zdroj:shutterstock.com

Exotické chutě Madeiry

Dovolená a poznávání kultury jsou bezpodmínečně spojené také s kuchyní dané destinace. Na Madeiře se můžete těšit nejen z krásného počasí a dechberoucí přírody, ale také z rozmanitých chutných pokrmů.

Na své dovolené na Madeiře se můžete setkat s kuchyní definovanou především všeobklopujícím Atlantským oceánem a opravdu úrodnou půdou, kde se skvěle daří ovoci, zelenině i dalším plodinám. Jen máloco se dováží, takže se můžete těšit na lahodné pokrmy připravované z čerstvých lokálních surovin. Obecně vzato je místní kuchyně poměrně jednoduchá, ale to jí neubírá na skvělých chutích a výjimečném gastronomickém zážitku.

Za hlavní suroviny se dají považovat ryby, mořské plody, maso a ovoce. Mezi oblíbené a nejčastěji servírované ryby patří tkaničnice tmavá (podlouhlá úhořovitá ryba s jemným bílým masem) a tuňák, který se dává do salátů nebo se z něj připravují steaky. Setkat se můžete i s dalšími druhy ryb, jako je treska, pražma, pstruh, mečoun či losos. Z mořských plodů si pochutnáte například na krevetách, chobotnicích, olihních, kuželnatkách, langustách nebo mořských plžích. Z masa se používá hlavně hovězí, setkáte se však i s vepřovým a kuřecím. Za hlavní suroviny se dají považovat mořské plody. Zdroj:shutterstock

Díky mírnému subtropickému klimatu se na Madeiře daří exotickému ovoci, které dozrává až třikrát za rok. Těšit se můžete například na maracuju (mučenku), banány, mango, guavu, papáju nebo různé druhy citrusů. Opravdovým unikátem jsou pak plody monstery, ve kterých se opravdu zajímavým způsobem spojuje chuť ananasů a banánů. Ovoce se dá jíst samozřejmě jen tak, ale používá se i k přípravě různých sladkých omáček či do dezertů.

Oblíbenými surovinami jsou také kaštany a cukrová třtina. Z Madeiry pochází jedny z největších jedlých kaštanů v Evropě. Vyrábí se z nich zde likéry, zákusky, chléb a polévky a dokonce tu v listopadu mají i svůj vlastní svátek. Cukrová třtina se používá kromě jiného k přípravě sušenek a samozřejmě rumu.

Jako předkrm se většinou podává čerstvý chléb (bolo de caco) s česnekem. Madeirské polévky jsou spíše husté a často se k nim podává zmíněné pečivo. Běžnou přílohu k pokrmům představují brambory (vařené, ve formě hranolek atd.), sladké brambory, rýže, kostičky z kukuřičné polenty, chleba či zelenina.

Zdroj:shutterstock.com

Ani milovníci sladkého na Madeiře nepřijdou zkrátka. Nedílnou součástí dezertů jsou různé druhy exotického ovoce, ať už podávané čerstvé či flambované, samostatně nebo součást zákusků. Často se používá také karamel, zmrzlina a med.

A jaké konkrétní pokrmy tedy ochutnat?

Níže se můžete podívat na seznam několika tradičních madeirských jídel a nápojů, které byste během své dovolené určitě neměli vynechat.

  • Bolo de caco – chlebové placky z pšeničné a bramborové mouky
  • Sopa do trigo – velmi hustá a sytá pšeničná polévka se zeleninou

 

  • Sopa de tomate e cebola – rajčatová polévka s cibulí, česnekem, oreganem a pošírovaným vejcem

Zdroj:shutterstock.com

  • Espada preta – tkaničnice tmavá, připravuje se na různé způsoby a s různými přílohy, oblíbená je zejména s banány

Zdroj: shutterstock.com

  • Bife de atum – steak z tuňáka marinovaný v oleji s česnekem, solí a oreganem
  • Espetada – hovězí maso na špízu obalené či marinované v oleji, soli, česneku a bobkovém listu
  • Carne de Vinho e Alhos – vepřové kousky na víně a česneku, konzumuje se hlavně v době Vánoc
  • Picado – smažené hovězí kousky na česneku nejčastěji podávané s hranolky a zeleninou

Zdroj: shutterstock.com

  • Cozido Madeirense – vepřové maso dušené v jednom hrnci s nakrájenou klobásou a zeleninou včetně sladkých brambor.
  • Pudim de maracuja – pudink z vajec, kondenzovaného mléka a maracuji (mučenky)
  • Pudim de veludo – krémový pudink s pomerančovou nebo citronovou kůrou a karamelem
  • Bolo do mel – v překladu medový koláček, ve skutečnosti se však sladí melasou a obsahuje ořechy, kandované ovoce a exotické koření, nejčastěji se konzumuje v období Vánoc

​​​​​​​Zdroj: shutterstock.com

  • Pastel de nata – košíčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem
  • Queijadas – dezert tvořený sýrem, vajíčky a cukrem
  • Brisa – značka místních limonád různých příchutí
  • Víno Madeira – fortifikované víno, lze si vybrat z několika variant od suchých vín až po sladká

​​​​​​​Zdroj: shutterstock.com

  • Coral – pivo vyráběné ve Funchalu z českého sladu a chmele
  • Nikita (niquita) – osvěžující sladký nápoj pocházející z městečka Camara de Lobos, který se vyrábí z překvapivé směsi piva, vína, džusu, vanilkové zmrzliny a kousků ananasu, někdy se můžete setkat i s nealkoholickou verzí

​​​​​​​zdroj: shutterstock.com​​​​​​​

  • Poncha – alkoholický míchaný nápoj připravovaný z bílého rumu, cukru, medu a citronové, pomerančové či maracujové šťávy
  • Aguardente – rum vyráběný z cukrové třtiny
  • Ginja – višňový likér​​​​​​​


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Výroba a odborná oprava hodinových strojů

Poznejte firmu, která se už více než 100 let stará o pražský orloj, ctí minulost a zároveň ví, jak je v dnešní době důležitý přesný. Firmu, která propojuje tradiční hodinářské řemeslo s moderní technikou. A děl...

Byt

Věnec, který voní lesem: Přírodní materiály podzimu

Zelené větvičky, plody a pár šikovných rukou. Nic víc není potřeba, abyste si domů přinesli kousek lesa! Pojďme si ukázat, z čeho tvořit věnce, které vás budou těšit celé podzimní dny.

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Elektromotory, které vám budou sloužit dlouho

Máte problémy se svým elektromotorem a potřebujete ho nutně opravit? Nebo si chcete pořídit nový elektromotor? Čtěte dál a dozvíte se, proč se spolehnout na opravu, než si pořídíte nový motor, a kdo nabízí kval...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...