Poznejte exotické chutě Madeiry. Zdroj:shutterstock.com

Exotické chutě Madeiry

Dovolená a poznávání kultury jsou bezpodmínečně spojené také s kuchyní dané destinace. Na Madeiře se můžete těšit nejen z krásného počasí a dechberoucí přírody, ale také z rozmanitých chutných pokrmů.

Na své dovolené na Madeiře se můžete setkat s kuchyní definovanou především všeobklopujícím Atlantským oceánem a opravdu úrodnou půdou, kde se skvěle daří ovoci, zelenině i dalším plodinám. Jen máloco se dováží, takže se můžete těšit na lahodné pokrmy připravované z čerstvých lokálních surovin. Obecně vzato je místní kuchyně poměrně jednoduchá, ale to jí neubírá na skvělých chutích a výjimečném gastronomickém zážitku.

Za hlavní suroviny se dají považovat ryby, mořské plody, maso a ovoce. Mezi oblíbené a nejčastěji servírované ryby patří tkaničnice tmavá (podlouhlá úhořovitá ryba s jemným bílým masem) a tuňák, který se dává do salátů nebo se z něj připravují steaky. Setkat se můžete i s dalšími druhy ryb, jako je treska, pražma, pstruh, mečoun či losos. Z mořských plodů si pochutnáte například na krevetách, chobotnicích, olihních, kuželnatkách, langustách nebo mořských plžích. Z masa se používá hlavně hovězí, setkáte se však i s vepřovým a kuřecím. Za hlavní suroviny se dají považovat mořské plody. Zdroj:shutterstock

Díky mírnému subtropickému klimatu se na Madeiře daří exotickému ovoci, které dozrává až třikrát za rok. Těšit se můžete například na maracuju (mučenku), banány, mango, guavu, papáju nebo různé druhy citrusů. Opravdovým unikátem jsou pak plody monstery, ve kterých se opravdu zajímavým způsobem spojuje chuť ananasů a banánů. Ovoce se dá jíst samozřejmě jen tak, ale používá se i k přípravě různých sladkých omáček či do dezertů.

Oblíbenými surovinami jsou také kaštany a cukrová třtina. Z Madeiry pochází jedny z největších jedlých kaštanů v Evropě. Vyrábí se z nich zde likéry, zákusky, chléb a polévky a dokonce tu v listopadu mají i svůj vlastní svátek. Cukrová třtina se používá kromě jiného k přípravě sušenek a samozřejmě rumu.

Jako předkrm se většinou podává čerstvý chléb (bolo de caco) s česnekem. Madeirské polévky jsou spíše husté a často se k nim podává zmíněné pečivo. Běžnou přílohu k pokrmům představují brambory (vařené, ve formě hranolek atd.), sladké brambory, rýže, kostičky z kukuřičné polenty, chleba či zelenina.

Zdroj:shutterstock.com

Ani milovníci sladkého na Madeiře nepřijdou zkrátka. Nedílnou součástí dezertů jsou různé druhy exotického ovoce, ať už podávané čerstvé či flambované, samostatně nebo součást zákusků. Často se používá také karamel, zmrzlina a med.

A jaké konkrétní pokrmy tedy ochutnat?

Níže se můžete podívat na seznam několika tradičních madeirských jídel a nápojů, které byste během své dovolené určitě neměli vynechat.

  • Bolo de caco – chlebové placky z pšeničné a bramborové mouky
  • Sopa do trigo – velmi hustá a sytá pšeničná polévka se zeleninou

 

  • Sopa de tomate e cebola – rajčatová polévka s cibulí, česnekem, oreganem a pošírovaným vejcem

Zdroj:shutterstock.com

  • Espada preta – tkaničnice tmavá, připravuje se na různé způsoby a s různými přílohy, oblíbená je zejména s banány

Zdroj: shutterstock.com

  • Bife de atum – steak z tuňáka marinovaný v oleji s česnekem, solí a oreganem
  • Espetada – hovězí maso na špízu obalené či marinované v oleji, soli, česneku a bobkovém listu
  • Carne de Vinho e Alhos – vepřové kousky na víně a česneku, konzumuje se hlavně v době Vánoc
  • Picado – smažené hovězí kousky na česneku nejčastěji podávané s hranolky a zeleninou

Zdroj: shutterstock.com

  • Cozido Madeirense – vepřové maso dušené v jednom hrnci s nakrájenou klobásou a zeleninou včetně sladkých brambor.
  • Pudim de maracuja – pudink z vajec, kondenzovaného mléka a maracuji (mučenky)
  • Pudim de veludo – krémový pudink s pomerančovou nebo citronovou kůrou a karamelem
  • Bolo do mel – v překladu medový koláček, ve skutečnosti se však sladí melasou a obsahuje ořechy, kandované ovoce a exotické koření, nejčastěji se konzumuje v období Vánoc

​​​​​​​Zdroj: shutterstock.com

  • Pastel de nata – košíčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem
  • Queijadas – dezert tvořený sýrem, vajíčky a cukrem
  • Brisa – značka místních limonád různých příchutí
  • Víno Madeira – fortifikované víno, lze si vybrat z několika variant od suchých vín až po sladká

​​​​​​​Zdroj: shutterstock.com

  • Coral – pivo vyráběné ve Funchalu z českého sladu a chmele
  • Nikita (niquita) – osvěžující sladký nápoj pocházející z městečka Camara de Lobos, který se vyrábí z překvapivé směsi piva, vína, džusu, vanilkové zmrzliny a kousků ananasu, někdy se můžete setkat i s nealkoholickou verzí

​​​​​​​zdroj: shutterstock.com​​​​​​​

  • Poncha – alkoholický míchaný nápoj připravovaný z bílého rumu, cukru, medu a citronové, pomerančové či maracujové šťávy
  • Aguardente – rum vyráběný z cukrové třtiny
  • Ginja – višňový likér​​​​​​​


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Dobrý kontakt k tématu

Výměna oken nikdy nebyla snadnější!

My jsme okna měnili poměrně nedávno a než jsme se dopracovali k firmě která nám je dodá, což byl docela oříšek...

Naplánujte si kuchyni chytře

Dneska už toho jde vymyslet velká spousta. Za sebe bych dala radu hlavně takovou, že by člověk měl sáhnout po ...

Plastová, nebo dřevěná okna?

Podle mého je to čistě na tom, co kdo preferuje. Mě osobně více baví dřevěná okna, také je na baráku máme, ale...

Výměna oken: jaký materiál zvolit?

Tak materiál dost záleží i na preferenci každého z nás, myslím si, že nejdůležitější krok je vybrat správného,...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Dobrý den, velmi se mi líbí obrázek s dlažbou kolem bazénu.
S tou šedou. Nemohl byste mi napsat, kde ji sežen...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem na tyhle stránky zabrouzdala, ale přišlo mi, že tam natrefuju spíš na takový a...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Řekl bych, že v současný době pokud se člověk nemá šanci dostat na spot kvůli elektro...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Měli jsme to v podobném časovém rozsahu i přesto že jsme brali kuchyň na splátky, proto...
Zobrazit všechna témata

Jak bojovat proti zamlženým zrcadlům v koupelně

Je nepříjemné, když po horké sprše nemůžete použít zrcadlo v koupelně, protože je zamlžené. Mlžení zrcadel je bežným jevem, se kterým se možná setkáváte i vy. A projevuje se i během letního období. Dá se s tím ...

Aktivní vs. pasivní rekuperace – znáte hlavní rozdíly?

Rekuperace tepla je důležitou součástí moderního bydlení, u novostaveb je pak povinností. Zvyšuje energetickou účinnost a komfort domova. Znáte ale rozdíl mezi aktivní a pasivní rekuperací? Každá má svá specifi...

Byt

Úklidové návyky pro každodenní život, které vám ušetří čas

Každodenní úklid může být časově náročný a vyčerpávající. Přitom stačí několik jednoduchých změn, které vám pomohou udržet domov v čistotě a zároveň vám ušetří drahocenný čas. V následujícím článku vám představ...

7 důvodů, proč pořídit kuchyňský ostrůvek

Kuchyňský ostrůvek – někdo ho miluje, jiný nenávidí. Je výsadou moderních interiérů, vždy ale záleží na konkrétním návrhu. Kuchyňský pult totiž plní různé funkce, někdy obsahuje dřez, jindy funguje jako barový ...

5 a 20 tipů, jak zabavit děti během cesty autem na dovolenou

Cestování autem na dovolenou může být pro děti dlouhé a nudné. A to může způsobit neklid a nepohodlí pro všechny. Jak tedy zabavit naše nejmenší, aby cesta ubíhala rychleji a byla příjemnější pro všechny? Připr...

Jarní Allegro Days nabízí slevy až 40 %

Potřebujete nové zahradní nářadí nebo vybavení domácnosti? Internetová nákupní platforma Allegro přichází s jarními Allegro Days. Oblíbená nákupní akce proběhne v týdnu od 8. do 14. dubna a nabídne slevy až 40 ...

Přírodní repelenty proti hmyzu: Jak se chránit bez chemie

Určitě to znáte. Léto, hmyz, štípance. Jak se vypořádat s otravným hmyzem, který se na nás v létě doslova lepí? Představujeme vám přírodní repelenty, které dokážou divy.

Upcycling starého nábytku: Dejte mu druhou šanci

Upcycling nabývá na popularitě. Proces, při kterém přeměňujeme staré a nepotřebné věci na nové, souzní principy s ekologickým a udržitelným životním stylem. Představíme vám, proč a jak můžete i vy dát starému n...