Vaření v zemi: setonův hrnec vykouzlí zálesácké dobroty

Vaření v zemi: setonův hrnec vykouzlí zálesácké dobroty

Letní dobrodružství mohou mít hodně podob. Jednou z nich může být i táboření a kempování daleko od civilizace. Ostatně návrat ke kořenům je v posledních letech velmi populární aktivitou. Vzdálit se od civilizace a všech moderních výdobytků je zajímavější, než jste si mysleli. Už jenom vaření v „bojových podmínkách" je zážitek. A co teprve, když vyzkoušíte něco z vychytávek zálesáků – třeba takový setonův hrnec.


Setonův hrnec byl náčiním indiánů. Především – nejednalo se o hrnec jako takový, ale jámu, která měla podobné schopnosti. A právě to imponuje mnohým dodnes. Brambory z ohně jsou sice dobré a voní pohodou dětství, ale celý oběd připravený v hrnci v zemi, to je jiná paráda!

Jak funguje Setonův hrnec

Nejedná se o hrnec jako takový. Základem setonova hrnce je jáma hluboká asi 50cm a spíše užší, než široká (zase ale dostatečně prostorná, aby se do ní všechno vešlo). Teplo se do ní dostane díky rozehřátým kamenům, které jsou umístěny na dno a teplo tak prostupuje prostorem. Následně se vrší byliny a části pokrmu, které se musí tepelně upravit. Jako poslední vrstva se opět kladou nahřáté kameny, jež pokrm prohřejí ještě shora.

Pojmenování „Setonův hrnec" má původ v Setonově knize Dva divoši. Pojednává o chlapci, který chce žít jako indián. Příběh se odehrává v blízkém kontaktu člověka s přírodou, což částečně zprostředkuje i příprava pokrmu v Setonově hrnci.

p6260021

Jak udělat setonův hrnec

Nejdříve je potřeba vytvořit ohniště, v němž se rozdělá oheň. V tom se pak nahřívají větší kameny, které se ukládají na dno jámy, do které se „ponoří" hrnec, a na jeho povrch. Nahřátí zabere víc času, takže je doporučováno tímto krokem začínat. Kamenů je třeba nahřát dostatečný počet - ideálně 20 velkých kusů. Poslední vrstvu tvoří zemina.
Po vykopání jámy odpovídající velikosti (přibližně 30cm širokou a 50cm hlubokou) je další nezbytností zapíchnutí silnějšího klacku nebo tyče, který se ve finále vytáhne.

Vaření v setonově hrnci

Z ohniště se do jámy přemístí žhavé uhlíky, na ně umístí rozžhavené kameny. Další vrstvou jsou opět uhlíky a pak následují potraviny: brambory, maso upravené podle chuti zabalené do alobalu nebo přirozeněji např. do kopřiv. Závěrečnou vrstvu tvoří zase žhavé uhlíky a kameny. Vše je třeba udusat, vytáhnout kolík a do vzniklé díry nalít asi 2 litry vody. Vše udusat a pak jen vyčkávat, než bude hotovo. Zabere to asi hodinu a půl až dvě hodiny.

Možná ani tak nejde o chuť, jako o zážitek z přípravy. Nějak tak si totiž mohli pochutiny připravovat nejen indiáni.

Dobroty ze setonova hrnce

Za tímto netradičném způsobem vaření nehledejte vědu, nejde o nic složitého. Je možno připravovat kuřecí i vepřové maso, a to podobně, jako při grilování nebo pečení v troubě. Bylinky a marinády, do nichž bude maso naloženo, se třeba v alobalu dobře naleží a nasaje chuť i vůni.
Nebojte se vyzkoušet zpracování zeleniny. Za pochoutku jsou považovány brambory – vcelku i ochucené kořením a naporcované třeba na plátky.

Jak dostat hrnec ze země

Při získávánání hrnce zpět je nutno postupovat postupně a odkrývat vrstvu po vrstvě. V současné době všech moderních hrnců a pánví se jedná o způsob přípravy jídla, kdy všechny procesy okolo trvají déle, než samotné vaření. Ale stojí to za to. Zážitek budou mít nejen děti, ale také dospělí. Přeci jen takto se nevaří každý den.

Recepty, které nezklamou

Setonův hrnec se využívá hlavně pro přípravu masa:

  • Kuře: pro přípravu kuřete budete potřebovat pepř, sůl, bobkové listy, citron a další bylinky podle chuti: rozmarýn, tymián...), bobkový list; kuře je možno vložit do setonova hrnce celé nebo naporcované, které pojme více chuti bylinek a není třeba jej nechávat v zemi tak dlouho
  • Ryba: ochuťte bylinkami a vložte do hrnce. Možno i v alobalu, ovšem bez něj (pouze v hrnci) získá ryba specifičtější chuť.

Fotolia_64880219_XS

K masu je možno přidávat česnek, cibuli, vajička, hořtici, med, rozinky... Trošku odlišně chutná ze setonova hrnce pálivé koření
Jako doplněk je vynikající tvrdá zelenina, tedy kořenová. Ve výsledku dodá mix chutí masi jedinečnou chuť, která se stala pro mnohé symbolem léta, táboření a dnů strávených mimo civilizaci.

Nezbytná surovina: kopřivy. V nich maso vždy obalte. Je to trik zálesáků, který je nepochopitelně opomíjený, protože výsledná chuť je znamenitá.

Maso se do setonova hrnce připravuje podobně jako na grilování. Dá se naložit, ale není to nezbytně nutné. Setonův hrnec strávníky zasytí, ale není to jen o naplnění žaludku. Příprava jídla netradičním způsobem, bez moderních nástrojů, má své kouzlo. Se sotonovým hrncem možná objevíte skryté kuchařské schopnosti, jisto jistě se ale přesvědčíte o tom, že existovat se dá i bez elektřiny a drahých propriet.
A potěšení z jídla? Nepopsatelné...


Foto: publi.cz, 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zpátky do lavic: Připravte dětský pokoj na školní rok

Jsou tu super tipy, čeho se držet, dětský pokoj by měl být pro děti hlavně příjemné ale i zdravé prostředí, pr...

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Bez kvalitní řemeslné práce domov nevybudujete

Co máme společného se světem našich předků? Třeba to, že stavba či rekonstrukce se prostě ošidit nedá. Je to jen poctivá práce, která může přetrvat roky. Platilo to před sto lety a platí to bez výjimky i dnes. ...

Kvalitní práce, která vydrží: Odborníci na vodu, topení i plyn

Chcete, aby vám někdo opravil vodu, topení nebo plyn a neodbyl svou práci? Správně provedená instalace a včasné opravy jsou základem pohodlného, ale i bezpečného bydlení. Zde se dozvíte, proč je lepší spolehnou...

Byt

Elektrický mopovač: Pomocník, který usnadní každodenní úklid

Vytírání podlah patří mezi ty domácí práce, které děláme často, ale málokdy s nadšením. Je to fyzicky náročné, zdlouhavé a občas máme pocit, že výsledek za moc nestál. Letos ale nastupuje nový trend, který může...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Ubytujte se v Krkonoších a ochutnejte domácí mléčné výrobky

Hledáte místo, kde zažijete tu pravou horskou atmosféru a zároveň se vydatně najíte? Čtěte dál. Ukážeme vám místo, které působí kouzelně – Horskou farmu na Růžové hoře,, která vám nabídne jak ubytování, tak i m...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...