Jak zpracovat letní ovoce – od mražení po výrobu pálenky

Jak zpracovat letní ovoce – od mražení po výrobu pálenky

Urodilo se vám velké množství ovoce a přemýšlíte, jak jej nejlépe zpracovat, aby nehnilo a nepřišlo tak na zmar? Možností konzervace a sterilizace jsou různé, vždy záleží na tom, jakým způsobem chcete ovoce dále využívat. V tomto článku se stručně zmíníme o možnostech zpracování nejen letního ovoce. Článek poslouží také jako rozcestník k dalším článkům, které se jednotlivým způsobům zpracování věnují podrobněji.

Ovoce musí být čerstvé a zdravé

Pokud chcete zpracovat, konzervovat či sterilizovat ovoce či zeleninu, postarejte se o to, aby se v celém množství objevovaly jen čerstvé a zdravé kousky. Vyhýbejte se zpracovávání nahnilých či jinak poškozených kusů, které mohou ohrozit kvalitu celého výsledného produktu. Než si vyberete způsob zpracování ovoce, rozhodněte se také, jak jej chcete dále využívat – pro přímou konzumaci, další zpracování, přípravů pokrmů, nápojů, pečení? Pojďme si shrnout všechny možnosti zpracování ovoce, se kterými se můžete setkat.

Mražení ovoce

Jednou z oblíbeným metod zpracování ovoce je jeho mražení. Jedná se o šetrnou metodu, u které dochází vlivem nízké teploty k potlačení množení mikroorganismů, ovoce tak nepodléhá zkáze tak rychle. Při mražení zůstávají veškeré vitamíny a zdraví prospěšné látky přímo v ovoci, kvalita produktu se nedegraduje. Při mražení ovoce se řiďte těmito radami:

  • Ovoce mrazte při nízkých teplotách -18 °C a nižších

  • Zmrazení ovoce musí být co nejrychlejší, zvýší se tak trvanlivost

  • Při mražení malin či jahod ovoce nejprve zmrazte na misce a poté přesypte do sáčku

  • Ovoce můžete mrazit v celku, nakrájené na kousky i jako protlak či dřeň

Mražené ovoce

Sušení ovoce

Další oblíbené metodou zpracování ovoce je jeho sušení. Dnes jsou na trhu cenově dostupné sušičky na ovoce, které se o vše postarají. Umožňují snadné nastavení teploty, automatickou regulaci i časovač, o nic se tak nemusíte starat. Ovoce ale můžete sušit i v troubě, jen je potřeba tomu věnovat trochu více úsilí a sušené ovoce pravidelně kontrolovat.

Sušení ovoce patří mezi nejstarší metody konzervace potravin vůbec. Pomalým sušením zbavíte ovoce obsahu vody. Pokud se dostane pod 5 %, zabrání se tvorbě mikroorganismů a ovoce dlouho vydrží, většinu vitamínů si přitom uchová. Máme pro vás několik základních tipů:

  • Ovoce sušte při teplotě mezi 30 až 60 °C, proces sušení bude pomalý a v ovoci zůstanou vitamíny

  • Ovoce sušte tak, aby nebylo vystaveno světlu. Bude vypadat svěže, budou pružné s typickou vůní a barvou.

  • Vyhýbejte se sušení ovoce na slunci, zhnědne a ztratí své vlastnosti.

  • Sušit můžete mnoho druhů ovoce, od jablek přes hrušky po maliny či jahody

Sušené ovoce

Zavařování

U nás oblíbenou metodou konzervace ovoce je jeho zavařování. Obzvláště v těchto týdnech je zavařování v plném proudu, ale s nadsázkou můžeme říci, že co zavařovat je v průběhu celého roku. Možností zavařování existuje několik. Tradiční zavařování v zavařovacím hrnci je kvalitní, vcelku rychlé a přesné, zavařovat ale můžete i bez zavařovacího hrnce.

Stále častěji lidé zkouší zavařovat v troubě, mikrovlnce nebo myčce na nádobí a výsledek si chválí. Některé ovoce je třeba zavařovat v cukerném nálevu, jiné pustí šťávu, takže nálev už nepotřebuje. Přečtěte si některý z článků, ve kterých jsme se metodám zavařování ovoce, zeleniny a jiných potravin zabývali podrobněji:

kompot

Výroba domácích marmelád a džemů

Některé druhy ovoce si o zpracování na marmeládu přímo říkají. Domácí poctivé marmeládě z vlastního čerstvého ovoce se žádná kupovaná marmeláda nemůže vyrovnat. Využijete je při sladkých snídaních, na pečení, malé skleničky marmelády jsou také ideálním tipem na dárek pro vaše nejbližší. Domácí marmeládu můžete udělat například z rybízu, třešní, švestek, broskví a dalších druhů ovoce. Pro přípravu potřebujete obvykle jen ovoce, cukr a pektin, nebo jiný želírovací přípravek. Vyzkoušejte některý z těchto receptů:

Marmeláda z ovoce

Pálení alkoholu

Zeptejte se na Valašsku, co dělat s nadbytečným ovocem, a odpověď dostanete okamžitě. Pokud máte napečeno, zavařeno, zamraženo a stále vám spousta ovoce zůstává, nechte si vypálit kvalitní alkohol. Nemusí jít zrovna o slivovici, kvalitní alkohol lze vyrobit i z jablek, hrušek, meruněk a dalšího ovoce.

Jabkovice

Obraťte se na pálenici se svém okolí a poptejte se na možnosti výroby alkoholu. Pokud máte ovoce dostatek, budete mít pálenku jen ze své úrody. Pokud máte ovoce méně, pálenice přidá ovoce od jiných pěstitelů a vy za zbylé ovoce doplatíte. Do pálenice můžete přijet i s vlastním kvasem, který si necháte vypálit, jeho příprava má ale svá pravidla a při špatném postupu se může celá várka ovoce zkazit. Nejjednodušším řešením je tak na pálenici dovézt své ovoce a vše ostatní nechat na odbornících.

Možností zpracování ovoce je tak opravdu neskutečně mnoho. Vždy je nejlepší zpracovávat čerstvé ovoce, ať už pro přímou konzumaci, tak pro použití v kuchyni. Pokud ale použijete mražené, sušené či tepelně upravené ovoce, můžete z něho připravovat pokrmy v průběhu celého roku. Nezapomínejte na správné uchovávání zavařenin ve spíži. Z čerstvého ovoce si můžete také připravit ovocné zmrzliny, dřeň, ovocné nápoje a spoustu dalších vitamínových bomb. Ovoce konzervujte, obzvláště v chladných zimních měsících se vám pořádné dávky vitamínů budou hodit.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Dobrý kontakt k tématu

Likvidace eternitu se řídí přísnými pravidly

Dobrý den, je nám líto, že se váš soused bezohledně choval při odstraňování eternitu ze střechy. Situace, kter...

Likvidace eternitu se řídí přísnými pravidly

Náš bezprostřední soused několik metrů od nás, také měnil eternit prostřednictvím odborné firmy, která však ev...

Jak odstranit graffiti z fasády vašeho domu?

Dobrý popis možností. Zaujalo mě také ekologické čištění a postupy na různých povrchách.

Krásná a funkční zároveň. Víme, jak si chytře zařídit koupelnu, kam se budete těšit

Ono v závěru je podle mého úplně jedno, jestli je koupelna malá, či velká. Zrovna tahle místnost by měla být h...

Vhodně zvolená podlaha vám zajistí úspory, bezpečí i pohodlí

Vhodně zvolená podlaha je za mě důležitá jak v domě, tak v bytě (v bytě především kvůli sousedům). I když za n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Řekl bych, že v současný době pokud se člověk nemá šanci dostat na spot kvůli elektro...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Měli jsme to v podobném časovém rozsahu i přesto že jsme brali kuchyň na splátky, proto...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Ohledně kuchyní jsem se dost inspirovala na IG a pinterestu, abych předešla pak na prodejn�...
Zobrazit všechna témata

Kulatá zrcadla a zrcadla s osvětlením - perfektní doplněk do každého interiéru

Zrcadla spojují funkčnost a dekorativnost, díky čemuž jsou dokonalým doplňkem téměř každého interiéru. Zdobí naše stěny a nábytek. Další výhodou je možnost přístupu k mnoha velikostem a tvarům, takže je snadno ...

Aktivní vs. pasivní rekuperace – znáte hlavní rozdíly?

Rekuperace tepla je důležitou součástí moderního bydlení, u novostaveb je pak povinností. Zvyšuje energetickou účinnost a komfort domova. Znáte ale rozdíl mezi aktivní a pasivní rekuperací? Každá má svá specifi...

Dílenské stoly

Když se řekne dílenský stůl, možná se vám vybaví obraz starého, ošoupaného a masivního stolu, na kterém se děda ohání kladivem a má ruce po lokty umazané od oleje. Máte ale i jiné alternativy. Víte jaké?

Byt

Instalace solárních panelů na balkon: Výhody a nevýhody

Je začátek června a slunce svítí jako divé. V době vyšších cen energií a zvyšujícího se důrazu na ekologii přitom hledáme alternativní způsoby, jak snížit energetické náklady a zároveň chránit planetu. Solární ...

7 důvodů, proč pořídit kuchyňský ostrůvek

Kuchyňský ostrůvek – někdo ho miluje, jiný nenávidí. Je výsadou moderních interiérů, vždy ale záleží na konkrétním návrhu. Kuchyňský pult totiž plní různé funkce, někdy obsahuje dřez, jindy funguje jako barový ...

Dejte starým nádobám druhý život. Proměňte je v okouzlující zahradní dekorace

Povalují se vám doma nebo po zahradě staré květináče, konvice, plechovky a další nádoby, které se chystáte vyhodit? Chyba! Vdechněte jim nový život a proměňte je v originální a okouzlující dekorace, které dodaj...

Jarní Allegro Days nabízí slevy až 40 %

Potřebujete nové zahradní nářadí nebo vybavení domácnosti? Internetová nákupní platforma Allegro přichází s jarními Allegro Days. Oblíbená nákupní akce proběhne v týdnu od 8. do 14. dubna a nabídne slevy až 40 ...

Přírodní repelenty proti hmyzu: Jak se chránit bez chemie

Určitě to znáte. Léto, hmyz, štípance. Jak se vypořádat s otravným hmyzem, který se na nás v létě doslova lepí? Představujeme vám přírodní repelenty, které dokážou divy.

Proměňte staré knihy v originální a okouzlující dekorace

Povalují se vám po knihovně hromady starých knih, u kterých už tak nějak tušíte, že je nikdy neotevřete? Nevyhazujte je, ale proměňte je v okouzlující bytové dekorace, které dodají vašemu interiéru šmrnc a osob...