Jak zpracovat letní ovoce – od mražení po výrobu pálenky

Jak zpracovat letní ovoce – od mražení po výrobu pálenky

Urodilo se vám velké množství ovoce a přemýšlíte, jak jej nejlépe zpracovat, aby nehnilo a nepřišlo tak na zmar? Možností konzervace a sterilizace jsou různé, vždy záleží na tom, jakým způsobem chcete ovoce dále využívat. V tomto článku se stručně zmíníme o možnostech zpracování nejen letního ovoce. Článek poslouží také jako rozcestník k dalším článkům, které se jednotlivým způsobům zpracování věnují podrobněji.

Ovoce musí být čerstvé a zdravé

Pokud chcete zpracovat, konzervovat či sterilizovat ovoce či zeleninu, postarejte se o to, aby se v celém množství objevovaly jen čerstvé a zdravé kousky. Vyhýbejte se zpracovávání nahnilých či jinak poškozených kusů, které mohou ohrozit kvalitu celého výsledného produktu. Než si vyberete způsob zpracování ovoce, rozhodněte se také, jak jej chcete dále využívat – pro přímou konzumaci, další zpracování, přípravů pokrmů, nápojů, pečení? Pojďme si shrnout všechny možnosti zpracování ovoce, se kterými se můžete setkat.

Mražení ovoce

Jednou z oblíbeným metod zpracování ovoce je jeho mražení. Jedná se o šetrnou metodu, u které dochází vlivem nízké teploty k potlačení množení mikroorganismů, ovoce tak nepodléhá zkáze tak rychle. Při mražení zůstávají veškeré vitamíny a zdraví prospěšné látky přímo v ovoci, kvalita produktu se nedegraduje. Při mražení ovoce se řiďte těmito radami:

  • Ovoce mrazte při nízkých teplotách -18 °C a nižších

  • Zmrazení ovoce musí být co nejrychlejší, zvýší se tak trvanlivost

  • Při mražení malin či jahod ovoce nejprve zmrazte na misce a poté přesypte do sáčku

  • Ovoce můžete mrazit v celku, nakrájené na kousky i jako protlak či dřeň

Mražené ovoce

Sušení ovoce

Další oblíbené metodou zpracování ovoce je jeho sušení. Dnes jsou na trhu cenově dostupné sušičky na ovoce, které se o vše postarají. Umožňují snadné nastavení teploty, automatickou regulaci i časovač, o nic se tak nemusíte starat. Ovoce ale můžete sušit i v troubě, jen je potřeba tomu věnovat trochu více úsilí a sušené ovoce pravidelně kontrolovat.

Sušení ovoce patří mezi nejstarší metody konzervace potravin vůbec. Pomalým sušením zbavíte ovoce obsahu vody. Pokud se dostane pod 5 %, zabrání se tvorbě mikroorganismů a ovoce dlouho vydrží, většinu vitamínů si přitom uchová. Máme pro vás několik základních tipů:

  • Ovoce sušte při teplotě mezi 30 až 60 °C, proces sušení bude pomalý a v ovoci zůstanou vitamíny

  • Ovoce sušte tak, aby nebylo vystaveno světlu. Bude vypadat svěže, budou pružné s typickou vůní a barvou.

  • Vyhýbejte se sušení ovoce na slunci, zhnědne a ztratí své vlastnosti.

  • Sušit můžete mnoho druhů ovoce, od jablek přes hrušky po maliny či jahody

Sušené ovoce

Zavařování

U nás oblíbenou metodou konzervace ovoce je jeho zavařování. Obzvláště v těchto týdnech je zavařování v plném proudu, ale s nadsázkou můžeme říci, že co zavařovat je v průběhu celého roku. Možností zavařování existuje několik. Tradiční zavařování v zavařovacím hrnci je kvalitní, vcelku rychlé a přesné, zavařovat ale můžete i bez zavařovacího hrnce.

Stále častěji lidé zkouší zavařovat v troubě, mikrovlnce nebo myčce na nádobí a výsledek si chválí. Některé ovoce je třeba zavařovat v cukerném nálevu, jiné pustí šťávu, takže nálev už nepotřebuje. Přečtěte si některý z článků, ve kterých jsme se metodám zavařování ovoce, zeleniny a jiných potravin zabývali podrobněji:

kompot

Výroba domácích marmelád a džemů

Některé druhy ovoce si o zpracování na marmeládu přímo říkají. Domácí poctivé marmeládě z vlastního čerstvého ovoce se žádná kupovaná marmeláda nemůže vyrovnat. Využijete je při sladkých snídaních, na pečení, malé skleničky marmelády jsou také ideálním tipem na dárek pro vaše nejbližší. Domácí marmeládu můžete udělat například z rybízu, třešní, švestek, broskví a dalších druhů ovoce. Pro přípravu potřebujete obvykle jen ovoce, cukr a pektin, nebo jiný želírovací přípravek. Vyzkoušejte některý z těchto receptů:

Marmeláda z ovoce

Pálení alkoholu

Zeptejte se na Valašsku, co dělat s nadbytečným ovocem, a odpověď dostanete okamžitě. Pokud máte napečeno, zavařeno, zamraženo a stále vám spousta ovoce zůstává, nechte si vypálit kvalitní alkohol. Nemusí jít zrovna o slivovici, kvalitní alkohol lze vyrobit i z jablek, hrušek, meruněk a dalšího ovoce.

Jabkovice

Obraťte se na pálenici se svém okolí a poptejte se na možnosti výroby alkoholu. Pokud máte ovoce dostatek, budete mít pálenku jen ze své úrody. Pokud máte ovoce méně, pálenice přidá ovoce od jiných pěstitelů a vy za zbylé ovoce doplatíte. Do pálenice můžete přijet i s vlastním kvasem, který si necháte vypálit, jeho příprava má ale svá pravidla a při špatném postupu se může celá várka ovoce zkazit. Nejjednodušším řešením je tak na pálenici dovézt své ovoce a vše ostatní nechat na odbornících.

Možností zpracování ovoce je tak opravdu neskutečně mnoho. Vždy je nejlepší zpracovávat čerstvé ovoce, ať už pro přímou konzumaci, tak pro použití v kuchyni. Pokud ale použijete mražené, sušené či tepelně upravené ovoce, můžete z něho připravovat pokrmy v průběhu celého roku. Nezapomínejte na správné uchovávání zavařenin ve spíži. Z čerstvého ovoce si můžete také připravit ovocné zmrzliny, dřeň, ovocné nápoje a spoustu dalších vitamínových bomb. Ovoce konzervujte, obzvláště v chladných zimních měsících se vám pořádné dávky vitamínů budou hodit.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Vodní sklo izoluje i chrání proti žáru

Dobrý den .
Mám starší domek a přemýšlela jsem jestli můžu natřít střechu vodním sklem . Střecha je jako asfa...

6 tipů, jak zařídit pokoj pro puberťáka

Při rekonstrukci pokoje pro mého syna mi výš článek pomohl. Zdůrazňuje, jak důležité je vytvořit prostředí pod...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme po internetu hledali, kdo by nám udělal návrh kuchyně zdarma, protože všude jsme ...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem byla řešit kuchyni u nich, protože u nás ve městě nebylo pořádně u koho a ta...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Tepelná izolace z ovčí vlny: Může dávat smysl?

Přemýšlíte o tom, jaký materiál zvolit pro zateplení domu nebo chalupy? Možná jste narazili na ovčí vlnu – přírodní izolaci, která se čím dál častěji objevuje v ekologickém stavitelství. Má co nabídnout, ale má...

Voda, topení, plyn - díky odborníkům budete IN

Plánujete stavbu domu nebo rekonstrukci? Nefunguje u vás doma vše tak, jak by mělo? Poptejte odborníky, pro které jsou slova „voda, topení, plyn“ každodenním chlebem a kteří si moc dobře uvědomují, že bez vody ...

Byt

Rozkvetlá zahrada v obýváku: Pokojovky, které rozzáří váš domov

Máte doma spoustu zeleně, ale něco vám chybí? Květy v bytě dokážou malý zázrak. Přidají barvu, vůni, živost – a hlavně radost. V tomhle článku se podíváme na pokojovky, které opravdu kvetou, a poradíme, jak jim...

Jak natřít dřevěný plot – návod krok za krokem

Plot je první, čeho si při návštěvě zahrady každý všimne. Jenže dostává zabrat – vítr, déšť, mráz nebo ostré slunce na něj působí celý rok. Pokud chceme, aby dřevěný plot dlouho vydržel pěkný i funkční, je potř...

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Chemické čištění topení. Šetří peníze i planetu.

Zima už je definitivně za námi a nadvládu převzalo jaro. To znamená, že je ideální čas vytáhnout tenisky, jízdní kolo, zajít na zmrzlinu a v neposlední řadě také vyčistit topení a připravit ho na další topnou s...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Minimalismus s jarním nádechem

Jaro 2025 je v plném proudu a s ním i čas nových začátků a svěžesti, který může vdechnout život i do našeho domova. Promítněte do interiérového designu prvky minimalismu, které míří na jednoduchost a funkcional...