Osvědčené tipy na zavařování broskví

Osvědčené tipy na zavařování broskví

Zavařované broskve patří mezi oblíbený druh ovoce, na kterém si můžeme pochutnat celý rok. Proč kupovat zavařené broskve v obchodě, když si je můžeme zavařit sami doma? Postup zavařování je poměrně jednoduchý, důležité je dodržet několik hlavních pravidel a použít kvalitní nálev. Připravili jsme pro vás návod na zavařování broskví s osvědčenými tipy, které nám fungují. Přečtěte si, jak si zavařit kompot nebo třeba džus.

Domácí zavařování broskví se vám vyplatí

Ne každý má k dispozici zahradu s broskvoněmi. To ale neznamená, že byste se do zavařování broskví neměli pouštět. Právě broskve se často používají jako kompot, dodávají se do mnoha pokrmů a své místo mají i v dezertech. Až budete zavařené broskve potřebovat, koupíte je v obchodě bez ohledu na cenu. Ta je ale poměrně vysoká, navíc velké množství váhy tvoří právě nálev.

Takže za kompotované broskve si připlatíte. Přitom stačí teď, když máme sezónu, zavařit si alespoň několik sklenic a připravit se na dobu, kdy po nich budete chtít sáhnout. Co z toho vyplývá? Zavařování broskví se vám vyplatí, i když si je budete muset koupit v obchodě nebo přímo u pěstitele.

Zavařování broskví – loupané i neloupané

Broskve je možné zavařovat se slupkou i bez ní. Po oloupání pak broskve patří mezi nejstravitelnější druhy ovoce vůbec. Pokud se rozhodnete plody oloupat, je potřeba je krátce spařit vařící vodou. Slupka se od broskví uvolní, pak je stačí jen na druhé straně stopky naříznout do kříže a jednoduše oloupat. Odstraňování slupek z broskví vám zabere jen několik minut.

Broskvový kompot: na kousky nebo půlky

Při zavařování broskví se můžete také rozhodnout pro velikost kousků. Pokud chcete zavařené broskve používat i pro přípravu ovocných dortů či jiných sladkostí, zavařte si i celé půlky broskví, se kterými se vám bude dobře pracovat. Aby šly zavařit celé půlky, musí být broskve pevné a poměrně velké. Máte-li naopak menší a méně kvalitní kusy broskví, nakrájejte je na středně velké až malé kousky. Ty využijete jako kompot k jakémukoliv pokrmu.

Vypeckování

Broskve se před zavařením zpravidla vypeckují, ačkoliv je možné zavařit i s peckou. Náročnost vypeckování závisí na typu konkrétních broskví. Někdy jde pecka oddělit od plodu skoro sama, jinde si budete muset pomoct ostrým nožem smířit se s tím, že přijdete i o část dužiny. Pokud jsou broskve pevné a pecka drží jen zčásti, stačí ostrým nožem pecku dokola naříznout a tlakem rozdělit na dvě půlky. Pak se špičkou nože pecka vyloupne.

Zavařování broskví v cukernatém sirupu

Nyní, když máte broskve oloupané, vypeckované a nakrájené na kousky či půlky, můžete se pustit do jejich zavařování. Pro přípravu kompotu se broskve zavařují v cukernatém sirupu. Existují 2 základní metody – buď se ovoce zasype cukrem a pak doleje vodou, nebo zalije vodou, v níž je rozpuštěný cukr. Obě varianty jsou možné. Sami dáváme přednost přípravě cukernatého roztoku, kterým broskve poté zalijeme. Jen je důležité pohlídat, že se ve vodě rozpustilo celé množství cukru.

Poměr cukru a vody můžete volit podle svých preferencí, my obvykle používám 0,7 kg cukru na 1 litr vody. Do omytých a sterilovaných zavařovacích sklenic naskládejte broskve a zalijte cukerným sirupem. Doporučujeme přidat i šťávu z citronu, případně i malé plátky citronu. Pokud jej nemáte po ruce, přidejte špetku kyseliny citronové, která zlepší barvu zavařených broskví.

Proces zavařování

Broskve můžete zavařovat různými způsoby. Nejčastěji zavařujeme po dobu 20 minut při cca 85°C. Po uplynutí doby sklenice vyjmeme a na chvíli obrátíme dnem vzhůru. Možností je však celá řada:

Z broskví snadno připravíte i marmeládu

Kromě kompotu si můžete z broskví připravit i lahodnou marmeládu nebo džem. Stačí jen broskve rozvařit do měkka, přidat cukr (cca 0,5 kg cukru na 1 kg broskví) a želírovací přípravek. Broskve mají málo pektinu, a tak by bez něj byly řídké. Jakmile broskve rozvaříte, rozmačkáte, přidáte cukr a želírovací přípravek, chvíli povařte a přelijte do zavařovacích sklenic. Sterilujte stejně jako při přípravě kompotu.

Nenechte si ujít naše pokračování, kde se blíže zaměřujeme na zavařování švestek:

POKRAČOVÁNÍ TÉMATU:

ZAVAŘOVÁNÍ ŠVESTEK



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Dobrý kontakt k tématu

Stavba rodinného domu krok za krokem – čím začít?

Děkuji za přínosný článek. Myslím si, že obecně lidem moc nedochází, co vše souvisí s tím se rozhodnout si pos...

Francouzská okna: okno a dveře v jednom

Nejdůležitější je podle mého to, koho oslovím s poptávkou. Na trhu je hodně výrobců a myslím si, že i tak je k...

Dřevěná a plastová okna mají své výhody i nevýhody

Souhlasím, že jak dřevěná, tak plastová mají své výhody a nevýhody, ale myslím si, že hodně záleží na tom, co ...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Výměna oken: jaký materiál zvolit?

Tak materiál dost záleží i na preferenci každého z nás, myslím si, že nejdůležitější krok je vybrat správného,...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já jsem od toho neměl moc velká očekávání, jen jsem si prostě říkal, že na trhu nen�...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem na tyhle stránky zabrouzdala, ale přišlo mi, že tam natrefuju spíš na takový a...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Řekl bych, že v současný době pokud se člověk nemá šanci dostat na spot kvůli elektro...
Zobrazit všechna témata

Mozaika v koupelně oživí celou místnost. Jak ji vybrat?

Mozaika v koupelně dokáže proměnit obyčejný (někdy až nudný) prostor v designovou perličku. Jde totiž nejen o praktický, ale hlavně vizuálně atraktivní prvek, který dodá interiéru jedinečný charakter. Jak však ...

Bezobložkové dveře – design a minimalismus, za který si připlatíte

Bezobložkové dveře jsou fenoménem moderního interiérového designu, který spojuje čistý, minimalistický vzhled a praktickou funkčnost. Oproti klasickým dveřím s viditelnou zárubní působí tyto dveře nenápadně – j...

4 typy lepidel, které byste měli mít doma stále po ruce

V každé domácnosti je potřeba občas něco slepit, ať už jde o drobné ozdoby, rozbité hračky, nebo třeba rozlepené boty či vyviklaný nábytek. A podzim je k opravám jako stvořený. Vybavte svou domácnost čtveřicí z...

Byt

Budoucnost domácího tvoření? 3D tisk a inovativní materiály

Technologie mění všechno. A to včetně způsobu, jak doma tvoříme a vyrábíme. Otevírají se nám zcela nové možnosti, jak doma vyrábět dekorace, nábytek nebo šperky. Už nejde jen o tradiční řemeslnou práci, ale o p...

Nábytek s epoxidovou pryskyřicí – trend, který přetrvává

Nábytek s epoxidovou pryskyřicí se objevil jako designová novinka před několika lety a rychle si našel své místo v moderních interiérech. Stále je velmi oblíbený a zájem o designové kousky vyšperkované barevnou...

Příprava terasy na zimu – na co byste neměli zapomenout?

S blížící se zimou přichází čas připravit terasu na chladné měsíce. Jistě tušíte, že při správné údržbě ochráníte terasu a vybavení, ale příští rok zase dobře sloužily. Ukážeme vám, co je potřeba udělat, aby te...

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Svíčky s dřevěným knotem jsou hit. Objevte i vy jejich výhody

Svíčky s dřevěným knotem nejsou jen trendy doplněk, ale skutečný zážitek pro vaše smysly. Pokud milujete relaxaci při svíčkách a toužíte po něčem novém, dřevěný knot by mohl být tím, co hledáte. Krásně voní, al...

Utíráte pravidelně prach? Přečtěte si, proč je to vlastně důležité

Prach na poličkách, skříních, nádobí – to rozhodně není dobrá vizitka. Ale přestože se na první pohled může zdát, že prach je jen estetickým problémem, není tomu tak. Pravidelné utírání prachu má mnoho pozitivn...