Osvědčené tipy na zavařování broskví

Osvědčené tipy na zavařování broskví

Zavařované broskve patří mezi oblíbený druh ovoce, na kterém si můžeme pochutnat celý rok. Proč kupovat zavařené broskve v obchodě, když si je můžeme zavařit sami doma? Postup zavařování je poměrně jednoduchý, důležité je dodržet několik hlavních pravidel a použít kvalitní nálev. Připravili jsme pro vás návod na zavařování broskví s osvědčenými tipy, které nám fungují. Přečtěte si, jak si zavařit kompot nebo třeba džus.

Domácí zavařování broskví se vám vyplatí

Ne každý má k dispozici zahradu s broskvoněmi. To ale neznamená, že byste se do zavařování broskví neměli pouštět. Právě broskve se často používají jako kompot, dodávají se do mnoha pokrmů a své místo mají i v dezertech. Až budete zavařené broskve potřebovat, koupíte je v obchodě bez ohledu na cenu. Ta je ale poměrně vysoká, navíc velké množství váhy tvoří právě nálev.

Takže za kompotované broskve si připlatíte. Přitom stačí teď, když máme sezónu, zavařit si alespoň několik sklenic a připravit se na dobu, kdy po nich budete chtít sáhnout. Co z toho vyplývá? Zavařování broskví se vám vyplatí, i když si je budete muset koupit v obchodě nebo přímo u pěstitele.

Zavařování broskví – loupané i neloupané

Broskve je možné zavařovat se slupkou i bez ní. Po oloupání pak broskve patří mezi nejstravitelnější druhy ovoce vůbec. Pokud se rozhodnete plody oloupat, je potřeba je krátce spařit vařící vodou. Slupka se od broskví uvolní, pak je stačí jen na druhé straně stopky naříznout do kříže a jednoduše oloupat. Odstraňování slupek z broskví vám zabere jen několik minut.

Broskvový kompot: na kousky nebo půlky

Při zavařování broskví se můžete také rozhodnout pro velikost kousků. Pokud chcete zavařené broskve používat i pro přípravu ovocných dortů či jiných sladkostí, zavařte si i celé půlky broskví, se kterými se vám bude dobře pracovat. Aby šly zavařit celé půlky, musí být broskve pevné a poměrně velké. Máte-li naopak menší a méně kvalitní kusy broskví, nakrájejte je na středně velké až malé kousky. Ty využijete jako kompot k jakémukoliv pokrmu.

Vypeckování

Broskve se před zavařením zpravidla vypeckují, ačkoliv je možné zavařit i s peckou. Náročnost vypeckování závisí na typu konkrétních broskví. Někdy jde pecka oddělit od plodu skoro sama, jinde si budete muset pomoct ostrým nožem smířit se s tím, že přijdete i o část dužiny. Pokud jsou broskve pevné a pecka drží jen zčásti, stačí ostrým nožem pecku dokola naříznout a tlakem rozdělit na dvě půlky. Pak se špičkou nože pecka vyloupne.

Zavařování broskví v cukernatém sirupu

Nyní, když máte broskve oloupané, vypeckované a nakrájené na kousky či půlky, můžete se pustit do jejich zavařování. Pro přípravu kompotu se broskve zavařují v cukernatém sirupu. Existují 2 základní metody – buď se ovoce zasype cukrem a pak doleje vodou, nebo zalije vodou, v níž je rozpuštěný cukr. Obě varianty jsou možné. Sami dáváme přednost přípravě cukernatého roztoku, kterým broskve poté zalijeme. Jen je důležité pohlídat, že se ve vodě rozpustilo celé množství cukru.

Poměr cukru a vody můžete volit podle svých preferencí, my obvykle používám 0,7 kg cukru na 1 litr vody. Do omytých a sterilovaných zavařovacích sklenic naskládejte broskve a zalijte cukerným sirupem. Doporučujeme přidat i šťávu z citronu, případně i malé plátky citronu. Pokud jej nemáte po ruce, přidejte špetku kyseliny citronové, která zlepší barvu zavařených broskví.

Proces zavařování

Broskve můžete zavařovat různými způsoby. Nejčastěji zavařujeme po dobu 20 minut při cca 85°C. Po uplynutí doby sklenice vyjmeme a na chvíli obrátíme dnem vzhůru. Možností je však celá řada:

Z broskví snadno připravíte i marmeládu

Kromě kompotu si můžete z broskví připravit i lahodnou marmeládu nebo džem. Stačí jen broskve rozvařit do měkka, přidat cukr (cca 0,5 kg cukru na 1 kg broskví) a želírovací přípravek. Broskve mají málo pektinu, a tak by bez něj byly řídké. Jakmile broskve rozvaříte, rozmačkáte, přidáte cukr a želírovací přípravek, chvíli povařte a přelijte do zavařovacích sklenic. Sterilujte stejně jako při přípravě kompotu.

Nenechte si ujít naše pokračování, kde se blíže zaměřujeme na zavařování švestek:

POKRAČOVÁNÍ TÉMATU:

ZAVAŘOVÁNÍ ŠVESTEK



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zpátky do lavic: Připravte dětský pokoj na školní rok

Jsou tu super tipy, čeho se držet, dětský pokoj by měl být pro děti hlavně příjemné ale i zdravé prostředí, pr...

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Bez kvalitní řemeslné práce domov nevybudujete

Co máme společného se světem našich předků? Třeba to, že stavba či rekonstrukce se prostě ošidit nedá. Je to jen poctivá práce, která může přetrvat roky. Platilo to před sto lety a platí to bez výjimky i dnes. ...

Kvalitní práce, která vydrží: Odborníci na vodu, topení i plyn

Chcete, aby vám někdo opravil vodu, topení nebo plyn a neodbyl svou práci? Správně provedená instalace a včasné opravy jsou základem pohodlného, ale i bezpečného bydlení. Zde se dozvíte, proč je lepší spolehnou...

Byt

Elektrický mopovač: Pomocník, který usnadní každodenní úklid

Vytírání podlah patří mezi ty domácí práce, které děláme často, ale málokdy s nadšením. Je to fyzicky náročné, zdlouhavé a občas máme pocit, že výsledek za moc nestál. Letos ale nastupuje nový trend, který může...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Ubytujte se v Krkonoších a ochutnejte domácí mléčné výrobky

Hledáte místo, kde zažijete tu pravou horskou atmosféru a zároveň se vydatně najíte? Čtěte dál. Ukážeme vám místo, které působí kouzelně – Horskou farmu na Růžové hoře,, která vám nabídne jak ubytování, tak i m...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...