Sušení zeleniny: Vyrobte si domácí vegetu jako zdravý základ polévek

Sušené ovoce je už celkem běžná záležitost. Na domácích sušených meruňkách, banánu a křížalách si už pochutnává spousta lidí. Jak je to ale se sušením zeleniny? Které druhy jsou vhodné na sušení a které nikoliv? A jak dané druhy nejlépe usušit, aby vydržely co nejdéle? Na to odpoví následující článek.

K sušení zeleniny můžete využít troubu i speciálně určenou sušičku. V troubě je ale daleko horší hlídat čas. Většina druhů zeleniny se totiž suší šest hodin a déle, a tak dlouho se při sušení zeleniny asi nikomu v kuchyni stát nechce. Zeleninu je také potřeba po určitém čase obracet. Pokud se tedy rozhodnete se sušením začít, je dobré do sušičky investovat. V létě můžete využít i přímé slunce, zelenina díky němu získá zvláštní a vyzrálou chuť. Tato metoda je obzvlášť vhodná pro sušení rajčat nebo bylinek.

Kolik stojí sušení zeleniny?

Cena za sušičku začíná na sedmi stokorunách, ale přesáhnout může i deset tisíc. Takové sušičky jsou už ale vhodné pro profesionální firmy. Pro běžnou domácnost postačí sušička, kterou pořídíte zhruba za tisíc korun. Jednotlivé přístroje pro sušení zeleniny se liší počtem pater a výkonem. Některé sušičky nabízejí možnost sušit zeleninu, ovoce i houby dohromady, aniž by jednotlivé druhy převzaly pachy. Při koupi se řiďte selským rozumem, projděte si internetové obchody nebo se poraďte se známými, kteří přístroj na sušení rajčat a další zeleniny, využívají.

Při sušení zeleniny můžete využít téměř celou zahradu

Už víme, kde a jak je dobré zeleninu sušit. Které druhy jsou ale pro konzervaci vhodné a které nikoli? K sušení je vhodná téměř všechna zelenina s výjimkou listové. Nasušit do zásoby si můžete následující druhy.


- brambory, veškeré luštěniny, červenou řepu, mrkev, květák, kedlubnu, brokolici celer, petržel, pórek, rajčata, cuketu, hrášek, cibuli, česnek a kukuřici


Sušit se také dají všechny bylinky, ze kterých si můžete míchat vlastní směsi. Na sušení zeleniny je skvělé, že jí zůstane její původní chuť. I v zimě si tak budete moci pochutnávat například na letní zeleninové polévce nebo čerstvé omeletě. Díky sušení rajčat budete zase mít kdykoli rychlou večeři. Stačí těstoviny a olivový olej.

Sušení zeleniny se neobejde bez dobrého načasování

Při sušení zeleniny platí jedno důležité pravidlo. Zeleninu je důležité před sušením dobře omýt a očistit. Pokud si ze zahrady přinesete mrkev plnou hlíny, dejte si s jejím očistěním práci. Pokud byste to neudělali, na výsledné chuti by to bylo nepříjemně znát. Některé druhy zeleniny je také dobré před samotným sušením povařit. Týká se to kořenové zeleniny, dále veškerých lusků, červené řepy, brokolice, mrkve, celeru, kukuřice, brambor a květáku. Danou zeleninu stačí zhruba pět minut povařit nad párou, aby neztratila barvu a vitaminy.

Pro dobré sušení rajčat je můžete oloupat, není to ale nutné. Zeleninu krájejte na kusy silné maximálně 1 až 2 centimetry. Doba sušení se liší, zjistíte ji samotnou praxí, nebo bývá uvedená v návodu od sušičky. Obecně se ale pohybuje od 6 do 14 hodin, záleží na druhu a síle plátku.

Jak na sušení rajčat? Naložte je do oleje nebo vyrobte sušené pláty

Na sušení rajčat je skvělé, že s nimi lze dělat spoustu věcí. Rajčata můžete pomlít a nasušit z nich jednotlivé pláty, které využijete na pizzu, jako ozdobu, do polévek, těstovin nebo jako ochucovadlo. Dále můžete nasušit jednotlivé plátky rajčat, naložit je do olivového oleje a přidávat do těstovin nebo pojídat se sýrem a chlebem jako chuťovku. Fantazii se meze nekladou.

Sušená rajčata v olivovém oleji

Suroviny:

  • rajčata
  • olivový olej
  • nasušené bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn, petržel)
  • česnek podle chuti
  • sůl

Postup:

Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky o síle maximálně dva centimetry. Síto v sušičce potřeme olivovým olejem a rajčata usušíme. Připravíme si čisté sklenice, do kterých plníme usušená rajčata. Prokládáme je sušenými bylinkami a česnekem, záleží na vaší chuti. Nakonec zahřejeme olivový olej, nalijeme do sklenic a pečlivě uzavřeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a skladujeme na chladném a temném místě. Přidáváme do těstovin, rýže, kuskusu nebo pojídáme jako chuťovku.

Sušení rajčat na pláty

Suroviny:

  • rajčata
  • bazalka, tymián a rozmarýn
  • česnek podle chuti
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup:

Rajčata pomeleme a povaříme s bylinkami a solí. Vychladlou směs potíráme na alobal nebo na fólii, kterou předtím potřeme olivovým olejem. Vychladlé pláty můžeme srolovat a skladovat ve sklenicích. Můžeme je také nastříhat. Sušení rajčat touto formou je skvělé na ochucení polévek, omáček, příloh nebo při pečení pizzy.

Domácí vegeta

Suroviny:

  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • cibule nebo libeček
  • kedlubna
  • česnek
  • sůl

Postup:

Zeleninu očistíme, nastrouháme, posolíme a smícháme dohromady. Po sušení zeleniny můžeme domácí vegetu skladovat v této formě. Kdo chce jemnější verzi, může zeleninu pomlít na kuchyňském mlýnku. Vegetu můžeme přidávat do zeleninových krémů, bramboračky i dalších polévek. Při vaření vám tak odpadne starost s čistěním zeleniny. Získáte navíc bylinkovou směs bez glutamátu, zbytečné soli a přidaných barviv.

Domácí provensálské koření

Suroviny:

  • rozmarýn
  • bazalka
  • tymián
  • majoránka
  • dobromysl
  • saturejka
  • estragon

Postup:

V hrnci si uvaříme vodu, ve které všechny bylinky asi tři vteřiny spaříme. Zachovají si díky tomu krásně zelenou barvu a nedojde k jejich zhnědnutí. Bylinky usušíme v sušičce a rozdrtíme je v dlani na prášek. Smícháme dohromady a uchováváme v čisté sklenici. Koření lze použít na ochucení zeleninových polévek, rizota nebo kuskusu se zeleninou. Koření také výborně chutná s mozzarellou a čerstvou bagetou.

Domácí instantní polévka

Suroviny:

  • brambory
  • mrkev
  • celer
  • hrášek
  • pórek a další zelenina podle chuti
  • cibule a česnek
  • petržel

Postup:

Zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Usušte podle daného druhu. Poté smíchejte dohromady a uchovávejte ve velkých sklenicích. V případě potřeby jen zalijete libovolné množství zeleniny vodou a povaříte. Pro dokonalost polévky můžete přidat vajíčko rozmíchané s krupicí, těstovinovou rýži nebo ovesné vločky. Ochuťte a servírujte. Polévka je hotová do patnácti minut a s kupovanými se nedá srovnávat.

Na sušení zeleniny je skvělé, že má nekonečně mnoho použití. Můžete si nasušit jednotlivé druhy a pojídat je během dne jako malou svačinku. Nebo si můžete namíchat vlastní bylinkové směsi a ušetřit tak za kupované. Vyrobit si také můžete speciální směsi, které využijete při vaření oblíbených jídel. Rádi vaříte svíčkovou? Vyrobte si zeleninový základ a ušetřete si čas. Dáváte přednost lehčím jídlům? Udělejte si bylinkovou směs a tu do jídla přidávejte. Sušení rajčat a další zeleniny není žádná věda, stačí pustit se do toho s nadšením.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Tak to máte pech, já ale neočekávám, že bych měl takovou kliku a zrovna trefil kuchyni �...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme u nich kuchyň objednávali už v březnu, takže jsme tu soutěž zaznamenali až doda...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Čau všichni, máte někdo zkušenost s tou soutěží u Oresi, co u nich teď běží? Jaký ...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Jak upevnit kotevní patky k pergole nebo zahradnímu domku

Možná máte hotový projekt pergoly nebo zahradního domku a řešíte, jak správně upevnit dřevěné sloupky. Právě tady přichází na řadu kotevní patky. Nejde jen o to, „aby to drželo“. Správné kotvení vám zajistí sta...

Byt

Jak si připravit domácí zmrzlinu z ovoce, které sami sklidíte

Až se vaše zahrada rozvoní jahodami, rybízem nebo meruňkami, není nic lepšího než si část té sladké úrody proměnit v osvěžující zmrzlinu. Domácí verze skvěle chutná a navíc víte, co v ní opravdu je. Žádná zbyte...

Pálená cihla: 8 věcí, které vás možná překvapí

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Jak vybrat řetěz, který bude pevný a odolný

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

Jak čistit mosazné předměty: praktické tipy

Možná máte také doma předměty z mosazi. Jejich zlatý nádech působí teplým dojmem, navíc navozuje atmosféru dob minulých. Ať už máte mosazné dekorace, kování nebo nádobí, udržení jejich lesku vyžaduje pravidelno...

Špatně spíte? Zkuste použít brýle proti modrému světlu

Večer se převalujete v posteli, nemůžete usnout a v hlavě vám běží myšlenky jako v rychlíku? Pokud před spaním často koukáte do telefonu nebo sledujete filmy na notebooku, není to náhoda. Modré světlo z obrazov...