Staňte se mistry při grilování ryb

Grilování ryb – 5 tipů pro dokonalý výsledek

K letním večerům neodmyslitelně patří grilování. Ať už se rozhodnete grilovat na zahradě, chalupě nebo na dovolené, pečlivá příprava a správný postup je základem úspěchu. Mezi delikatesy jako stvořené pro gril jsou různé druhy ryb, které vynikají jemnou chutí s nádechem kouřového aroma.

Grilování ryb však může být náročnější, než se na první pohled zdá. Při přípravě se můžeme dopustit několika chyb, které výslednou chuť i konzistenci negativně ovlivní. Sepsali jsme pro vás 5 tipů, díky kterým se stanete mistry grilu a ryby připravíte vždy na výbornou.

1. Neuspěchejte obracení ryb

Mnozí se do grilování ryb dvakrát nehrnou, protože se jim rybí kůže vždy přilepí k rozpálenému grilu a při obracení potrhá. Aby byla konzistence ryby pevná a kůže i kusy masa zůstaly vcelku, je nutné na obracení příliš nespěchat. Připravené grily pokládejte vždy na pořádně rozpálený rošt a nechejte je pár minut propékat. Potom zkuste rybu opatrně otočit na druhou stranu, ale pokud je k roštu přilepená, ještě pár minut vyčkejte. Až kůže zhnědne a zkřehne, od horké mřížky se sama uvolní a otáčení půjde jak mávnutím proutku.

Čtěte také:

Domácí výčep na letní grilovačky

Marinády na grilované maso, díky kterým před známými zazáříte

Marináda na grilovanou krkovici a správný postup grilování

Grilovaná zelenina: Jaké druhy grilovat a jak správně postupovat

2. Ryby dochuťte, s kořením to ale nepřehánějte

Čím čerstvější a kvalitnější rybu zvolíte, tím menší množství koření používejte. Je vhodné zachovat přirozenou delikátní chuť ryby, byla by škoda přebít je silným aromatickým kořením. I čerstvá ryba se však zaslouží dochucení. Stačí ji asi půl hodiny před grilováním potřít olivovým olejem a posypat mořskou solí, pepřem a zakápnout citronovou šťávou. Máte-li rádi vůni bylinek, rybu decentně dochuťte například rozmarýnem nebo tymiánem. Delší nakládání a marinování ryb není u čerstvých ryb nutné, hodí se spíše pro mražené mořské ryby, které o svou přirozeně lahodnou chuť i vůni při procesu zpracování a mražení přišly.

Ryby dochuťte mořskou solí, pepřem, citronem a decentně i bylinkami

3. Grilujte ryby i s kůží

Často se na nás obrací čtenáři s dotazem, jestli upřednostnit grilování ryb s kůží, nebo si dát práci s jejím odstraněním. Doporučení je jednoznačné – ryby vždy grilujte i s kůží. Pokud vám nechutná, odstraňte ji až po ugrilování. Kůže zajišťuje soudržnost masa, a tak se vám nestane, že by se ryba na roštu rozpadla na mnoho kousků nebo nedejbože popadala do topeniště. Kůže také obsahuje tuk, který je nositelem chuti, ryby s kůží jsou tak objektivně chutnější a výraznější. Odstraňování kůže před grilováním je pracná a v důsledku je spíš na škodu než k užitku.

Ať už budete grilovat podkovy, nebo filety, kůži nesundávejte

4. Před každým grilováním důkladně vyčistěte gril, rošt i pomůcky

Můžete mít sebekvalitnější rybu, ale při grilování na zašpiněném a umaštěném grilu uspokojivého výsledku nedosáhnete. Připečené zbytky jídla a mastnota, která na roštu zůstala po předchozím použití, způsobí hořkost a pachuť na rybách. Než roztopíte gril, věnujte pozornost jeho vyčištění. Nečistěte jen samotný rošt, ale také všechny komponenty grilu a rovněž pomůcky – obracečky, pinzety, držáky apod. Kontakt čerstvé ryby s připálenými zbytky jídla zkrátka nevěstí nic dobrého a pokrm zbytečně pokazí. Přečtěte si článek o čištění grilu, ve kterém se tomuto tématu podrobně věnovali.

5. Než se do ryby zakousnete, nechejte ji odpočívat

Podařilo se vám ochucenou rybku ogrilovat dozlatova, aniž by se při obracení potrhala? Gratulujeme ke skvělému výsledku! Než se však do ryby pustíte, ještě chvilku počkejte. Před podáváním počkejte přibližně 3 až 5 minut. Maso získat čas na zotavení, zkřehne a bude mnohem šťavnatější. Po pár minutách bude teplota ryby ideální ke konzumaci a chuť bude podstatně lepší, než kdybyste ji ochutnali hned po sundání z grilu.

Problematice grilování se věnujeme dlouhodobě. Přečtěte si některý z předchozích článků:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Dobrý kontakt k tématu

LIMBA: Tvorba kvalitního nábytku a interiérů
Společnost LIMBA již tři desetiletí formuje česk…

Světlo jako zimní hygge faktor

Líbí se mi, jak se tady upozorňuje, že světlo v bytě může hodně ovlivnit náladu, atmosféru a zimní večery prom...

Co všechno by měly splňovat bezpečnostní dveře?

Super shrnutí, rozhoduje výběr správného dodavatele. Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti, dveře mohou mít všemo...

Zpátky do lavic: Připravte dětský pokoj na školní rok

Jsou tu super tipy, čeho se držet, dětský pokoj by měl být pro děti hlavně příjemné ale i zdravé prostředí, pr...

Postel s úložným prostorem – jak vybrat model s nejlepším úložným systémem

Velmi praktický článek ukazuje, jak vybrat model, který nezabere zbytečně moc místa a zároveň nabídne dost pro...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Ani nevím v jakém cenovém rozhraní se ta jejich nejvyšší řada pohybovala. Nás při na�...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Důležitý je dobře vybrat tarif a pak je úspora už jen výsledkem. Mám od nich tarif už ...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Hele já to s nimi mám na dva a je to pro mě až až. Ono to teďka bude bez tak zlomový s t...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Řemeslnické práce od profesionála

Potřebuje vaše koupelna rekonstrukci? Obklady, novou dlažbu, vyměnit vanu za sprchový kout? Nevíte jak na to? Neznáte nikoho, kdo by se této práce zhostil? Nejlepší volbou je český řemeslník s 30letou praxí. Na...

Kam pro kapra? 5 tipů, které vám napoví, jestli bude čerstvý a chutný

Vánoce bez kapra? Pro mnoho domácností nepředstavitelné. Ať už ho máte rádi obalovaného s bramborovým salátem, nebo raději pečeného s bylinkami, vždycky platí jedno – dobrý kapr začíná správným výběrem. Možnost...

Byt

Dveře CLEVER – exkluzivní novinka JAP FUTURE

Hledáte dveře, které budou nejen krásné, ale i praktické? Seznamte se s novinkou CLEVER od značky JAP FUTURE – dveřmi, které spojují elegantní vzhled, minimalistický design a pevnou konstrukci.

Barva roku 2026 podle Pantone: Už jste viděli Cloud Dancer?

Každý rok čekáme, s čím Pantone přijde. Volba barvy roku totiž není jen estetickým rozhodnutím. Vysílá jasnou zpráva o tom, jakou atmosféru kolem sebe chceme tvořit. Pro rok 2026 nás značka překvapila. V centru...

Obec, která myslí na rozvoj a na své občany

Řeč je o malebné obci jménem Zdemyslice, která se rozkládá v Plzeňském kraji. Je to místo s hlubokými historickými kořeny a krásnou přírodou kolem. Hlavou i srdcem obce je starosta, který s největší péčí myslí ...

Studium s důrazem na individualitu a celoživotní rozvoj

Chystáš se studovat střední školu, která ti zajistí rozhled a bude klást důraz na tvou individualitu? Právě pro tebe může být Střední škola pedagogiky a sociálních služeb, s.r.o. tou nejlepší volbou. Škola se n...

Malebná obec na Vysočině nedaleko Ledče nad Sázavou

Tato malebná obec se nachází v okrese Havlíčkův Brod v Kraji Vysočina. Žije zde jen 85 obyvatel, ale zdá se, že existuje i stejný počet důvodů, proč sem vyrazit. V obci a jejím okolí se nachází mnoho krásných a...

Úsporný dům v roce 2026: Když fotovoltaika a tepelné čerpadlo pracují společně

Rok 2025 potvrzuje trend, který se poslední roky rychle posouvá vpřed — stále více domácností směřuje k energetické nezávislosti. A ta nestojí jen na výrobě energie, ale na tom, jak chytře s ní dokážeme zacháze...

Malebná obec nedaleko Prachovských skal

Tato malebná obec se nachází v Královéhradeckém kraji asi patnáct kilometrů jihozápadně od Jičína. Obcí protékají čtyři potoky, na kterých se dříve nacházelo šest mlýnů. Ty už dnes sice v obci nenajdete, ale i ...