Staňte se mistry při grilování ryb

Grilování ryb – 5 tipů pro dokonalý výsledek

K letním večerům neodmyslitelně patří grilování. Ať už se rozhodnete grilovat na zahradě, chalupě nebo na dovolené, pečlivá příprava a správný postup je základem úspěchu. Mezi delikatesy jako stvořené pro gril jsou různé druhy ryb, které vynikají jemnou chutí s nádechem kouřového aroma.

Grilování ryb však může být náročnější, než se na první pohled zdá. Při přípravě se můžeme dopustit několika chyb, které výslednou chuť i konzistenci negativně ovlivní. Sepsali jsme pro vás 5 tipů, díky kterým se stanete mistry grilu a ryby připravíte vždy na výbornou.

1. Neuspěchejte obracení ryb

Mnozí se do grilování ryb dvakrát nehrnou, protože se jim rybí kůže vždy přilepí k rozpálenému grilu a při obracení potrhá. Aby byla konzistence ryby pevná a kůže i kusy masa zůstaly vcelku, je nutné na obracení příliš nespěchat. Připravené grily pokládejte vždy na pořádně rozpálený rošt a nechejte je pár minut propékat. Potom zkuste rybu opatrně otočit na druhou stranu, ale pokud je k roštu přilepená, ještě pár minut vyčkejte. Až kůže zhnědne a zkřehne, od horké mřížky se sama uvolní a otáčení půjde jak mávnutím proutku.

Čtěte také:

Domácí výčep na letní grilovačky

Marinády na grilované maso, díky kterým před známými zazáříte

Marináda na grilovanou krkovici a správný postup grilování

Grilovaná zelenina: Jaké druhy grilovat a jak správně postupovat

2. Ryby dochuťte, s kořením to ale nepřehánějte

Čím čerstvější a kvalitnější rybu zvolíte, tím menší množství koření používejte. Je vhodné zachovat přirozenou delikátní chuť ryby, byla by škoda přebít je silným aromatickým kořením. I čerstvá ryba se však zaslouží dochucení. Stačí ji asi půl hodiny před grilováním potřít olivovým olejem a posypat mořskou solí, pepřem a zakápnout citronovou šťávou. Máte-li rádi vůni bylinek, rybu decentně dochuťte například rozmarýnem nebo tymiánem. Delší nakládání a marinování ryb není u čerstvých ryb nutné, hodí se spíše pro mražené mořské ryby, které o svou přirozeně lahodnou chuť i vůni při procesu zpracování a mražení přišly.

Ryby dochuťte mořskou solí, pepřem, citronem a decentně i bylinkami

3. Grilujte ryby i s kůží

Často se na nás obrací čtenáři s dotazem, jestli upřednostnit grilování ryb s kůží, nebo si dát práci s jejím odstraněním. Doporučení je jednoznačné – ryby vždy grilujte i s kůží. Pokud vám nechutná, odstraňte ji až po ugrilování. Kůže zajišťuje soudržnost masa, a tak se vám nestane, že by se ryba na roštu rozpadla na mnoho kousků nebo nedejbože popadala do topeniště. Kůže také obsahuje tuk, který je nositelem chuti, ryby s kůží jsou tak objektivně chutnější a výraznější. Odstraňování kůže před grilováním je pracná a v důsledku je spíš na škodu než k užitku.

Ať už budete grilovat podkovy, nebo filety, kůži nesundávejte

4. Před každým grilováním důkladně vyčistěte gril, rošt i pomůcky

Můžete mít sebekvalitnější rybu, ale při grilování na zašpiněném a umaštěném grilu uspokojivého výsledku nedosáhnete. Připečené zbytky jídla a mastnota, která na roštu zůstala po předchozím použití, způsobí hořkost a pachuť na rybách. Než roztopíte gril, věnujte pozornost jeho vyčištění. Nečistěte jen samotný rošt, ale také všechny komponenty grilu a rovněž pomůcky – obracečky, pinzety, držáky apod. Kontakt čerstvé ryby s připálenými zbytky jídla zkrátka nevěstí nic dobrého a pokrm zbytečně pokazí. Přečtěte si článek o čištění grilu, ve kterém se tomuto tématu podrobně věnovali.

5. Než se do ryby zakousnete, nechejte ji odpočívat

Podařilo se vám ochucenou rybku ogrilovat dozlatova, aniž by se při obracení potrhala? Gratulujeme ke skvělému výsledku! Než se však do ryby pustíte, ještě chvilku počkejte. Před podáváním počkejte přibližně 3 až 5 minut. Maso získat čas na zotavení, zkřehne a bude mnohem šťavnatější. Po pár minutách bude teplota ryby ideální ke konzumaci a chuť bude podstatně lepší, než kdybyste ji ochutnali hned po sundání z grilu.

Problematice grilování se věnujeme dlouhodobě. Přečtěte si některý z předchozích článků:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Vodní sklo izoluje i chrání proti žáru

Dobrý den,

v minulosti se injektáž vodním sklem prováděla běžně, dnes se však často volí jiné materiály p...

Likvidace eternitu se řídí přísnými pravidly

Dobrý den,

pokud soused likvidoval eternit svépomocí, bez stavebního dozoru a povolení, porušil zákon a hro...

Vhodně zvolená podlaha vám zajistí úspory, bezpečí i pohodlí

Vhodně zvolená podlaha je za mě důležitá jak v domě, tak v bytě (v bytě především kvůli sousedům). I když za n...

Cesta za úsporou začíná výměnou oken! Klidně i na podzim a v zimě

Za sebe musím říct, že opravdu nový okna pomohly, ale ne jen od momentálního tématu, úspora energií, ale u nás...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Čtvrtý měsíc jsme akorát na tomhle měsíčním tarifu u Bezdodavatele. Na trhu není moc ...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Mně přijde poměr kvalita kuchyně Dolti a cena za ní super. Jako nebyli jsme moc nároční...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Od Oresi mám teďka nabídku, strašně chci kuchyni v kapučínový barvě a tady jsem objevi...
Zobrazit všechna témata

Keramické, nebo kameninové sanitární zařízení?

Keramika a kamenina jsou oba běžně používanými materiály v koupelnách a na toaletách. Každý materiál má své výhody a nevýhody, které je třeba při výběru zvážit.

Jak správně udržovat nábytek z masivu

Nábytek z masivu je nejen krásný na pohled, ale také trvanlivý, dobře opravitelný a zdravotně nezávadný. Máte také v domácnosti stůl, postel, skříň nebo kuchyň z masivu? Výborně! Aby vám ale dlouho vydržel a zů...

Byt

Vytvořte si útulný čtecí koutek

Patříte mezi vášnivé čtenáře a hledáte místo, kde se můžete v klidu ponořit do oblíbené knihy? Vytvořte si doma útulný čtecí koutek. Nejenže vám poskytne klidné místo pro relaxaci a odpočinek, ale také vašemu d...

Recyklace ve stavebnictví – používání druhotných surovin při výstavbě

Když budovy doslouží a použitý stavební materiál nelze opětovně využít při realizaci dalšího projektu, stává se z něj stavební odpad. Tyto odpady tvoří v současnosti asi 30 % všech odpadů vznikajících v Evropsk...

Podzimní údržba sekačky: Jak vyměnit olej

Někteří radí měnit olej v sekačce před zazimováním, jiní zase až na jaře. Obě možnosti jsou v pořádku, nejdůležitější je na výměnu oleje nezapomínat. Pokud se rozhodnete olej vyměnit ještě letos, přinášíme vám ...

Předčasné splacení hypotéky. Vyplatí se to?

Hypotéku si sjednáváte na určitý počet let. Víte, kolik měsíců ji budete splácet, jak vysoká bude měsíční splátka a jak vysoký vám banka určila úrok. Ale co když se rozhodnete pro předčasné splacení hypotéky?

Objevte nové sladidlo Irbis s čekankou

Kdo chce omezit příjem cukru, má šanci. Sladidla k tomu poslouží dokonale a můžete sáhnout i po přírodních zdrojích, jakými jsou stévie nebo čekanka. Nové sladidlo Irbis Čekanka využívá vlastnosti obou těchto r...

Zajímavosti o dýni Hokkaido, které jste možná nevěděli

Podzim je tady a s ním i oblíbené období dýní. Ty sklízíme, vyřezáváme, dekorujeme a samozřejmě používáme i v kuchyni. Jedním z nejoblíbenějších druhů je Hokkaido. Také ji máte rádi? Pak si přečtěte zajímavá fa...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...

Vrut se vám protáčí? Poradíme, jak opravit vyvrtaný otvor, který je příliš široký

Konstrukční díly mnoha kusů nábytku, doplňků a vybavení jsou spojená vruty. Ty se šroubují do předvrtaného otvoru. Může se ale stá...

5 výhod teplovodního podlahového vytápění

Topná sezóna se rozbíhá, a tak je na realizaci nového topného systému už v podstatě pozdě. Pokud ale vás rekonstrukce nebo realizace novostavby teprve čeká, budete stát před rozhodnutím, pro jaká způsob vytápěn...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...