Staňte se mistry při grilování ryb

Grilování ryb – 5 tipů pro dokonalý výsledek

K letním večerům neodmyslitelně patří grilování. Ať už se rozhodnete grilovat na zahradě, chalupě nebo na dovolené, pečlivá příprava a správný postup je základem úspěchu. Mezi delikatesy jako stvořené pro gril jsou různé druhy ryb, které vynikají jemnou chutí s nádechem kouřového aroma.

Grilování ryb však může být náročnější, než se na první pohled zdá. Při přípravě se můžeme dopustit několika chyb, které výslednou chuť i konzistenci negativně ovlivní. Sepsali jsme pro vás 5 tipů, díky kterým se stanete mistry grilu a ryby připravíte vždy na výbornou.

1. Neuspěchejte obracení ryb

Mnozí se do grilování ryb dvakrát nehrnou, protože se jim rybí kůže vždy přilepí k rozpálenému grilu a při obracení potrhá. Aby byla konzistence ryby pevná a kůže i kusy masa zůstaly vcelku, je nutné na obracení příliš nespěchat. Připravené grily pokládejte vždy na pořádně rozpálený rošt a nechejte je pár minut propékat. Potom zkuste rybu opatrně otočit na druhou stranu, ale pokud je k roštu přilepená, ještě pár minut vyčkejte. Až kůže zhnědne a zkřehne, od horké mřížky se sama uvolní a otáčení půjde jak mávnutím proutku.

Čtěte také:

Domácí výčep na letní grilovačky

Marinády na grilované maso, díky kterým před známými zazáříte

Marináda na grilovanou krkovici a správný postup grilování

Grilovaná zelenina: Jaké druhy grilovat a jak správně postupovat

2. Ryby dochuťte, s kořením to ale nepřehánějte

Čím čerstvější a kvalitnější rybu zvolíte, tím menší množství koření používejte. Je vhodné zachovat přirozenou delikátní chuť ryby, byla by škoda přebít je silným aromatickým kořením. I čerstvá ryba se však zaslouží dochucení. Stačí ji asi půl hodiny před grilováním potřít olivovým olejem a posypat mořskou solí, pepřem a zakápnout citronovou šťávou. Máte-li rádi vůni bylinek, rybu decentně dochuťte například rozmarýnem nebo tymiánem. Delší nakládání a marinování ryb není u čerstvých ryb nutné, hodí se spíše pro mražené mořské ryby, které o svou přirozeně lahodnou chuť i vůni při procesu zpracování a mražení přišly.

Ryby dochuťte mořskou solí, pepřem, citronem a decentně i bylinkami

3. Grilujte ryby i s kůží

Často se na nás obrací čtenáři s dotazem, jestli upřednostnit grilování ryb s kůží, nebo si dát práci s jejím odstraněním. Doporučení je jednoznačné – ryby vždy grilujte i s kůží. Pokud vám nechutná, odstraňte ji až po ugrilování. Kůže zajišťuje soudržnost masa, a tak se vám nestane, že by se ryba na roštu rozpadla na mnoho kousků nebo nedejbože popadala do topeniště. Kůže také obsahuje tuk, který je nositelem chuti, ryby s kůží jsou tak objektivně chutnější a výraznější. Odstraňování kůže před grilováním je pracná a v důsledku je spíš na škodu než k užitku.

Ať už budete grilovat podkovy, nebo filety, kůži nesundávejte

4. Před každým grilováním důkladně vyčistěte gril, rošt i pomůcky

Můžete mít sebekvalitnější rybu, ale při grilování na zašpiněném a umaštěném grilu uspokojivého výsledku nedosáhnete. Připečené zbytky jídla a mastnota, která na roštu zůstala po předchozím použití, způsobí hořkost a pachuť na rybách. Než roztopíte gril, věnujte pozornost jeho vyčištění. Nečistěte jen samotný rošt, ale také všechny komponenty grilu a rovněž pomůcky – obracečky, pinzety, držáky apod. Kontakt čerstvé ryby s připálenými zbytky jídla zkrátka nevěstí nic dobrého a pokrm zbytečně pokazí. Přečtěte si článek o čištění grilu, ve kterém se tomuto tématu podrobně věnovali.

5. Než se do ryby zakousnete, nechejte ji odpočívat

Podařilo se vám ochucenou rybku ogrilovat dozlatova, aniž by se při obracení potrhala? Gratulujeme ke skvělému výsledku! Než se však do ryby pustíte, ještě chvilku počkejte. Před podáváním počkejte přibližně 3 až 5 minut. Maso získat čas na zotavení, zkřehne a bude mnohem šťavnatější. Po pár minutách bude teplota ryby ideální ke konzumaci a chuť bude podstatně lepší, než kdybyste ji ochutnali hned po sundání z grilu.

Problematice grilování se věnujeme dlouhodobě. Přečtěte si některý z předchozích článků:

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 27. 07. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 28. 07. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 29. 07. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PÁTEK 30. 07. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 31. 07. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
NEDĚLE 01. 08. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 02. 08. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Šlehaný tmel – k čemu slouží a jak s ním pracovat

Má konzistenci šlehačky, dobře se s ním pracuje a po zaschnutí nepopraská. Taková je charakteristika šlehaného tmelu, který s oblibou používají malíři a jiní řemeslníci k opravám prasklin a poškozených míst na ...

Tepelná čerpadla vzduch/voda – vyplatí se právě vám?

Nezáleží na tom, zda kupujete novostavbu, či rekonstruujete starý dům. Správný výběr topného tělesa by se rozhodně neměl podceňovat už jen z toho důvodu, že platby za vytápění patří mezi nejnákladnější položky ...

Byt

[INSPIRACE] Dětské pokoje pro dvě děti – 5 zdařilých realizací

Ne vždy je možné vytvořit samostatné pokoje pro každé dítě. U bytů a menších domů tak nezbývá než sourozence ubytovat do jednoho většího pokoje, který spolu budou sdílet. Při správném rozvržení místnosti a sprá...

Koupací sud zajistí relaxaci v průběhu celého roku

Horké letní dny jsou v plném proudu, ale nebudou trvat věčně. Teď možná hledáte způsoby, jak se zchladit, už za pár týdnů však budete rádi za příjemnou teplou koupel, která vaše tělo prohřeje. Chcete si venkovn...

Cena elektřiny stále roste. Známe důvody i způsoby, jak ušetřit

Pokud jste v posledních měsících podepisovali novou smlouvu na dodávku elektřiny, pravděpodobně vás nemile překvapil strmý nárůst ceny. Podle predikcí však budou ceny za elektřinu ještě stoupat a je otázka, na ...

Proč si pořídit podložku na matraci?

Připadá vám, že už vaše matrace není to, co bývala? Budíte se ráno unavenější než večer? Ten rozlámaný pocit známe všichni. Nová matrace se může vyšplhat i na tisíce korun. Co když vám ale řekneme, že víme, jak...

Třídíme odpad: Co vše patří a nepatří do kontejnerů na papír?

Rádi byste minimalizovali svou ekologickou stopu a poctivě třídili, ale občas tápete, co do kterého kontejneru patří? Právě pro vás připravujeme seriál zaměřený na třídění odpadů, ve kterém se podrobně zabýváme...

Sklidili jste levanduli? Vyrobte si vlastní nahřívací polštářky

Také patříte mezi milovníky levandule? Tato pozoruhodná rostlina, která krásně vypadá, a ještě půvabněji voní, je vhodná pro aromaterapii i regeneraci celého organismu. Při zahřátí se její vůně krásné rozvine. ...