
Jak naložit s bohatou sklizní rajčat
Rajčata patří k nejoblíbenější zelenině z vlastní zahrady. Jsou šťavnatá, voňavá a dají se využít na desítky způsobů. Jenže co dělat, když jich máte plný stůl a už ani nevíte, komu jste co rozdali? Místo abyste je nechali přezrát nebo dokonce vyhodili, pojďte je chytře zpracovat.
S trochou plánování využijete každé rajče do posledního kousku. Připravíte si zásoby na podzim, ušetříte a ještě si vychutnáte domácí chutě i v zimě. V článku vás krok za krokem provedeme možnostmi zpracování, a to od jednoduchých jídel až po trvanlivé zásoby do spíže a mrazáku.
Začněte pečlivým výběrem
Rajčata si nejprve roztřiďte. Hodně zralá s tenkou slupkou zpracujte co nejdříve. Pevnější a méně vodnatá si nechte na sušení nebo pečení. Nezralá rajčata nevyhazujte – dozrají na slunci nebo je využijete později do směsí a omáček.
Rozdíl v chuti a konzistenci hraje roli. Třešňová rajčata jsou skvělá čerstvá nebo do pečení. Masitá odrůda se hodí na protlak a kečup. A pokud máte směs všeho možného, klidně z ní připravte zeleninovou směs nebo ji zamrazte. Důležité je vědět, s čím pracujete.
Nestíháte? Připravte něco hned teď
Pokud je sklizeň čerstvá, využijte její plnost rovnou do kuchyně. Udělejte si velký rajčatový salát s červenou cibulkou a kapkou olivového oleje. Na oběd rychlou rajčatovou polévku, kterou si můžete dát i druhý den.
Pečená rajčata na plechu s bylinkami a česnekem chutnají skvěle i studená. Navíc vydrží v lednici několik dní a skvěle se hodí k těstovinám, do sendvičů nebo jen tak na lžičku. A pokud už opravdu nevíte, co vařit, sáhněte po jednoduchém leču s vejcem.
Zavařování a protlaky prodlouží léto až do zimy
Domácí protlak zvládnete i bez zkušeností. Nakrájená rajčata nechte rozvařit, propasírujte přes sítko a pomalu vařte, dokud nezhoustnou. Osolte, přidejte kapku octa nebo bylinky a horké plňte do sklenic.
Zavařování celých rajčat ve vlastní šťávě je dalším způsobem, jak využít úrodu. Přidejte trochu soli, můžete přihodit i snítku bazalky nebo stroužek česneku. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte pomalu chladnout pod utěrkou.
Zkuste i domácí kečup nebo sušení
Domácí kečup není nic složitého. Vaří se podobně jako protlak, jen s trochou cukru, octa a koření. Přidejte skořici, kuličky nového koření nebo špetku chilli, aby byl chuťově zajímavější. Můžete ho pak používat nejen na hranolky, ale třeba i do marinád.
Rajčata můžete také sušit – v sušičce, troubě nebo klidně na sluníčku, když počasí dovolí. Sušená rajčata pak naložte do oleje s bylinkami a máte skvělou dobrotu do salátů, pečiva nebo pomazánek. Navíc ušetří místo ve spíži.
Mrazák vám ušetří čas, místo i nervy
Pokud opravdu nestíháte, rajčata jednoduše zamrazte. Celá, nakrájená, rozmixovaná. Ve všech případech se dají později použít do polévek, omáček nebo guláše. Po rozmrazení už nejsou vhodná na čerstvou konzumaci, ale chuť zůstává.
Do mrazáku se hodí i hotové směsi. Udělejte si předem základ na omáčku – rajčata podušená s cibulí a česnekem, vše rozmixujte a zamrazte v krabičkách nebo sáčcích. V zimě stačí jen vytáhnout a ohřát, oběd máte za pár minut.
Ani zbytky nepatří do koše
Zbyla vám rajčatová slupka nebo semínka? Nevyhazujte je hned. Slupky můžete usušit a rozemlít na prášek – představují skvělé přírodní dochucovadlo. A zbylou šťávu klidně použijte jako základ do zeleninové šťávy nebo vývaru.
Co opravdu nevyužijete, dejte na kompost. Rajčata se dobře rozkládají a obohatí půdu pro další sezónu. Případně se domluvte s někým, kdo chová slepice nebo králíky – i pro ně je to vítaná změna jídelníčku.
Užívejte si bohatou úrodu
Rajčatová sezóna může být intenzivní, ale nemusí vás zahltit. Stačí vědět, jak plody co nejlépe využít. Čím dřív začnete, tím méně zbytečně přijde nazmar a tím víc si uchováte chutě léta na později.
Zkuste různé způsoby, klidně i menší várky – zavařit pár sklenic, něco zamrazit, zbytek sníst čerstvý. Každé rajče má své místo. A když toho bude opravdu moc, potěšte někoho z okolí – výměna domácích výpěstků je vždycky radost. Přečtěte si i další související články:
Diskuse k článku