Jak připravit cold brew kávu pro letní osvěžení
Léto klepe na dveře a vzrůstající teploty během dne i noci nám to připomínají. Chcete si zpříjemnit bydlení a v parných dnech se pořádně osvěžit? Připravte si studenou kávu, která vás nejen zchladí, ale také dodá energii pro práci doma i na zahradě. Přinášíme vám návod, jak si jednoduše připravit studenou kávu metodou cold brew.
Co je to cold brew káva
Existují různé způsoby přípravy studené či ledové kávy. Stále populárnějším způsobem přípravy je tzv. cold brew neboli studené louhování. Jedná se o metodu, při které nedochází ke spaření namleté kávy horkou vodou. Ta se louhuje ve vodě studené. Aby došlo k uvolnění všech látek včetně kofeinu, vyžaduje si louhování dostatečný čas. Na přípravu cold brew kávy tak musíte myslet s dostatečným předstihem.
Tepelná izolace musí fungovat v zimě i v létě
Začněte namletím kávových zrn
Pro přípravu cold brew potřebujete samozřejmě zrnka kávy. Máte-li rádi svěží lehce kyselou chuť, upřednostněte méně (tj. světleji) praženou kávu arabica. Pro přípravu cold brew nejsou vhodné již namleté kávové směsi, které mají zrna mletá najemno a určená jsou zejména pro přípravu espressa či kávy v moka konvičce.
Chcete-li dosáhnout obstojných chuťových výsledků, chopte se mlýnku a zrna namelte nahrubo. Velikost namleté kávy by měla odpovídat přibližně hrubosti krystalového cukru. Pokud mlýnek (ať už ruční, nebo elektrický) nemáte, požádejte o namletí na požadovanou hrubost vašeho prodejce kávy. Měl by vám ochotně vyhovět.
Příprava na louhování
Do čisté nádoby nasypejte namletou kávu a zalijte čistou vodou. Doporučujeme použít filtrovanou, nebo balenou. Poměr kávy a vody by měl být 1:10, můžete však experimentovat. Cold brew ale nepřipravujte s příliš malým množstvím kávy. Pokud máte radši méně silnou kávu, raději si nařeďte až hotové cold brew. Kávu s vodou promíchejte, překryjte potravinářskou fólií nebo víkem a uložte do lednice.
Louhování studenou vodou vyžaduje trpělivost
Když se káva zalije horkou vodou, látky se uvolní během pár vteřin. U studeného louhování je tomu ale jinak. Aby došlo k adekvátní extrakci, musí louhování trvat ideálně 12 až 16 hodin. Přípravu cold brew tak musíte naplánovat s předstihem.
Doporučujeme vše připravit večer a ráno po probuzení kávu přecedit a uložit do lednice. Pro scezení použijte jemné plátno, aby ve výsledném nápoji nezůstaly ani drobné kousky namleté kávové sedliny. Cold brew lze připravovat také ve french pressu, kde pro scezení využijete integrované sítko.
Cold brew podávejte s ledem
Kávu cold brew po scezení uchovávejte lednici a spotřebujte ideálně do dvou dnů. Pro co největší letní osvěžení doporučujeme nalít vychlazenou kávu do sklenice s kostkami ledu, které kromě výraznějšího ochlazení silnou kávu lehce naředí. Cold brew se může podávat i s plátkem citrusu dle chuti, například grepu, pomeranče nebo citronu.
Ani s ledovou kávou to nepřehánějte
Ledová káva vás v létě osvěží, ale podobně jako ta horká má dehydratační schopnost. Cold brew tak rozhodně není náhradou pitné vody, naopak je vhodné po vypití studeného šálku vypít i sklenici vody. Dlouho louhovaná káva obsahuje také poměrně vysoké množství kofeinu, a tak to s množstvím nepřehánějte. Cold brew považujte za osvěžující doplněk, ne nezbytnou součást vašeho pitného režimu.
Hledáte další způsoby, jak se v létě osvěžit? Přečtěte si i jiné články na našem portálu:
Diskuse k článku