Moka konvička: její historie i návod na přípravu kávy

Moka konvička: její historie i návod na přípravu kávy

Moka konvičku, jak ji známe dnes, vynalezl v roce 1933 italský konstruktér Luigi de Ponti, který ji navrhl pro odborníka na zpracování hliníku…

Rádi si pochutnáte na šálku dobré kávy, ale nechcete investovat do drahého kávovaru? Pak byste rozhodně měli vyzkoušet přípravu v moka konvičce, která nesmí chybět v žádné italské domácnosti. Příprava kávy je otázkou pár minut a její chuť vás mile překvapí. Přečtěte si základní fakta o historii této kultovní pomůcky. Poradíme vám, jak moka konvičku správně používat a na co si dát pozor.

Moka konvička existuje už téměř 90 let

Moka konvičku, jak ji známe dnes, vynalezl v roce 1933 italský konstruktér Luigi de Ponti, který ji navrhl pro odborníka na zpracování hliníku Alfonsa Bialettiho. Právě po něm se jmenuje kultovní značka Bialetti, pod kterou najdete moka konvičky prodávané po celém světě. V současné době však na trhu narazíte na konvičky v různých tvarech, velikostech a provedeních od mnoha výrobců, je tak na vás, která vám nakonec padne do oka.

Na jakém principu moka konvičky fungují

Moka konvička se skládá ze tří samostatných částí. Do spodní části (A) se naleje voda, a to do úrovně ventilu, který slouží pro odvod přebytečné páry. Na spodní část se nasadí trychtýř s děrovaným dnem (B), do kterého se po okraj nasype jemně (ale hruběji než na espresso) namletá káva. Na spodní část s trychtýřem se následně našroubuje horní část konvičky (C), která na spodní straně obsahuje jemné sítko a těsnění. To je třeba po nějakém čase vyměnit za nové.

Zdroj: Wikipedia.org

Takto připravená moka konvičku s kávou se umístí na sporák. Jakmile voda ve spodní nádobce začne vřít, vznikne v ní podtlak a začne se přes trychtýř s kávou tlačit směrem do horní nádobky. Horká voda při působení tlaku projde mletou kávou a horní nádobka se naplní. Pak už nezbývá než hotovou kávu nalít do šálku a vychutnat si ji.

Klasické hliníkové moka konvičky nefungují na indukci

Tradiční moka konvička italského stylu se vyrábí z hliníku. Ten dobře vede teplo a dodává konvičkám charakteristický vzhled. Pokud však doma používat indukční varnou desku, hliníková konvička na ní fungovat nebude. V takovém případě si budete muset pořídit moka konvičku z nerezu, případně z kombinovaných materiálů, kde je horní nádobka hliníková a spodní nerezová.

Moka konvičky se vyrábí v různých velikostech

Na trhu narazíte na moka konvičky různých velikostí, které jsou určené pro přípravu od jedné do více než deseti šálků kávy. Počet šálků však odpovídá velikosti italské kávy. Z konvičky určené pro jeden šálek tak uvaříte kávu do malého šálku na espresso. Pokud si chcete pochutnat na větší porci silné kávy, pořiďte si alespoň konvičku určenou pro přípravu tří šálků. Káva z moka konvičky je však výrazná a silná (ale méně než espresso). Jste-li zvyklí pít velký hrnek kávy, nařeďte ji s horkou vodou. Vytvoříte nápoj podobný kávě lungo či americano.

Nejlepší kávu v moka konvičce připravíte na horách

Podle odborníků chutná káva nejlépe při extrakci za teploty kolem 93 °C. Protože u moka konvičky musí voda začít vřít, podle některých je káva lehce nahořklá (extrakce probíhá až při 100 °C). Jak je známo, ve vyšších nadmořských výškách je bod varu vody o několika °C nižší. Pokud si kávu v moka konvičce připravíte v horské oblasti ve výšce kolem 2000 metrů, bude káva extrahovaná při teplotě kolem 94 °C, a tak by měla být lahodnější. Až vyrazíte na dovolenou do hor, moka konvičku si s sebou přibalte a přípravu kávy v ní rozhodně vyzkoušejte.

Přečtěte si i další související články:

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Vybíráme novou vanu: Na co vše se zaměřit?

Plánujete realizaci nové koupelny a máte jasno, že v ní nesmí chybět na pohled krásné, a hlavně prostorná vana? Na trhu narazíte na nespočet typů, které se liší materiálem, tvarem i velikostí. Je vážně z čeho v...

Pořiďte si do dílny kvalitní pokosovou (kapovací) pilu

Často ve své dílně pracujete se dřevem a potřebujete zkracovat materiály přesně? Pak by vám neměla chybět kvalitní pokosová pila, která dokáže udělat krátké přířezy s maximální přesností, a především si poradí ...

Pórobeton: výroba, vlastnosti, výhody a využití

Pokus vás čeká stavba rodinného domu, musíte se rozhodnout, na jaký stavební materiál vsadíte. V posledních desetiletích je velký zájem především o zdivo z pórobetonových tvárnic, které úspěšně konkurují pálené...

Byt

Granitový dřez: Pořídit světlý, nebo raději tmavý?

Zatímco ještě pár roků zpátky v kuchyních jednoznačně dominovaly nerezové dřezy, dnes je situace jiná. I když je o dřezy z nerezu stále zájem, postupně je vytlačují granitové dřezy vyráběné z umělého kamene. Js...

Cihlové obklady (pásky): Jaké typy existují a v čem vynikají

Také se vám líbí poutavý vzhled cihly? V interiéru dokáže vykouzlit neskutečnou atmosféru. Hodí se k rustikálnímu stylu bydlení, ale souzní i s principy moderního či industriálního designu. Ozvláštněte svůj obý...

Zahřejte se na výletě. Poradíme, jak vybrat ideální termosku

Podzimní a zimní období je jako stvořené k procházkám a výletům. Někdy je zkrátka víc než vhodné opustit pohodlí našich vyhřátých domovů a vyrazit na čerstvý vzduch. Chystáte se do přírody, nebo jen chcete pose...

Proč si pořídit podložku na matraci?

Připadá vám, že už vaše matrace není to, co bývala? Budíte se ráno unavenější než večer? Ten rozlámaný pocit známe všichni. Nová matrace se může vyšplhat i na tisíce korun. Co když vám ale řekneme, že víme, jak...

6 tipů, jak snížit spotřebu elektrické energie

Situace na trhu s energiemi je kritická a cena elektřiny prudce roste. Hluboko do peněženky tak bude muset letos sáhnout téměř každý. Najít levného dodavatele elektrické energie je navíc v současné době nadlids...

Cibule a cukr: skvělá dvojka v boji s kašlem a nachlazením!

I letošní podzim se nese ve znamení různých respiračních onemocnění. Začíná vás bolet v krku nebo už pár dnů kašlete? Často pomůžou přírodní produkty, které má doma každý z nás. Redakce Chytrého bydlení se zamě...