Zavařování v mikrovlnce – návod, tipy a doporučení

Zavařování v mikrovlnce – návod, tipy a doporučení

Zavařovací sezóna je opět v plném proudu. Také byste rádi zpracovali sezónní ovoce či zeleninu a připravili si džemy, marmelády, kompoty či sterilovanou zeleninu, ale nemáte po ruce velký zavařovací hrnec? Nic si z toho nedělejte. Způsobů, jak se pustit do zavařování, je celá řada. Náš článek o zavařování v troubě měl obrovský úspěch, a tak jsme se rozhodli na něj navázat a připravit pro vás návod na zavařování v mikrovlnce. Není to nic těžkého, ale je potřeba dodržet několik základních pravidel.

Pro zavařování v mikrovlnce použijte víčka na závit

Pokud se rozhodnete pro zavařování v mikrovlnce, zaměřte se na výběr sklenic a víček. Zatímco při zavařování v hrnci, troubě či myčce můžete použít libovolné typy, při zavařování v mikrovlnce dejte přednost víčkům na závit. Tlak v mikrovlnné troubě je poměrně velký, a tak by jej klasická zavařovací Omnia víčka nemusela ustát a mohla by povolit. To v případě víček na závit nehrozí.

Zavařování v mikrovlnce jsme si sami vyzkoušeli, a musíte říct, že i když jsme byli zpočátku velmi skeptičtí, s výsledkem jsme spokojení. Řada dalších příznivců zavařování nám potvrdila, že jim víčka v mikrovlnné troubě nejiskřila a nezpůsobovala žádné potíže. Při zavařování však buďte vždy poblíž zařízení a průběh celého procesu kontrolujte.

Šroubovací víčka jsou pro zavařování v mikrovlnce ideální.

Zavařovací sklenice důkladně očistěte

Běžná pravidla pro zavařování platí i v případě použití mikrovlnné trouby. Před naplněním zavařovacích sklenic je důkladně očistěte, omyjte a odmastěte, abyste minimalizovali riziko tvoření mikroorganismů a prodloužili trvanlivost potravin. Zavařovací sklenice propláchněte horkou vodou a po omytí už do vnitřního prostoru svými prsty příliš nezasahujte. Omyjte a očistěte také víčka. Následně se můžete pustit do plnění sklenic.

Návod na zavařování v troubě

Sklenice na zavařování neplňte až po okraj

Jednou z častých chyb příznivců zavařování je přeplnění zavařovacích sklenic, které může způsobovat různé problémy. Proto si zapamatujte, že i při zavařování v mikrovlnce sklenice nikdy nenaplňujte až po okraj – pod víčkem musí zůstat mezera. Začněte do sklenice vkládat jednotlivé kousky ovoce či zeleniny, případně přelívat připravený džem či marmeládu. V případě kompotů a sterilované zeleniny vše zalijte předem připraveným nálevem. Následně sklenice pečlivě zavíčkujte a můžete přejít k samotnému procesu zavařování v mikrovlnce.

Několik sklenic zavaříte v mikrovlnce, při větším počtu se vyplatí použít troubu.

Zavařování v mikrovlnce – pro menší počet sklenic ideální

Přemýšlet nad možností zavařování v mikrovlnce se vyplatí zejména v případě, chcete-li zavařovat menší počet sklenic. Kvůli třem sklenicím s marmeládou se vám nevyplatí vytahovat zavařovací hrnec, tuto práci hravě zvládne i vaše mikrovlnka. Pokud naopak chcete zavařovat ve velkém, mikrovlnná trouba vaše potřeby pravděpodobně neuspokojí a bude vždy nouzovým řešením. Najednou totiž zavaříte maximálně tři sklenice, více se do mikrovlnné trouby nevejde. Sklenice by navíc měly mít kolem sebe dostatek prostoru a neměly by se vzájemně dotýkat.

Návod na zavařování v myčce

Doba zavařování závisí na výkonu mikrovlnné trouby

Při zavařování v mikrovlnce je samozřejmě nejdůležitější správně odhadnout čas. Doba zavařování v mikrovlnné troubě se odvíjí od několika parametrů, a to od velikosti sklenice, počtu zavařovaných sklenic a výkonu zařízení. Samozřejmě platí, že čím vyšší výkon nastavíte, tím bude proces zavařování rychlejší. Zavařování se zpočátku neobejde bez experimentování, protože každá mikrovlnka „ohřívá“ trochu jinak. Pro představu jsme orientační časy zavařování sepsali do tabulky a zohlednili všechny tři parametry:

 

Výkon 700 W

Výkon 800 W

Výkon 900 W

1 sklenice 0,3 l

Do 3 minut

2,5 minut

2 minuty

2 sklenice 0,3 l

Do 6 minut

5 minut

4 minuty

3 sklenice 0,3 l

Do 9 minut

7,5 minut

6 minut

1 sklenice 0,7 l

6 minut

Přes 5 minut

4,5 minuty

2 sklenice 0,7 l

12 minut

Přes 10 minut

9 minut

3 sklenice 0,7 l

18 minut

Přes 15 mint

13,5 minut

Časy berte opravdu jako orientační. Při zavařování zohledněte také druh potraviny, kterou chcete zavařovat. Například tvrdší druhy ovoce můžete zavařovat i déle, aby pěkně změkly. Naopak při zavařování ořechových jader byste 0,7l sklenici neměli zavařovat déle než dvě minuty, abyste ořechy nepřevařili.

Jakmile bude proces zavařování u konce, nechejte sklenice vychladnout. Buďte opatrní při manipulaci, po vytažení z mikrovlnky budou sklenice velmi horké. Nenechte si ujít naše další úspěšné články o zavařování:

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Vybíráme novou vanu: Na co vše se zaměřit?

Plánujete realizaci nové koupelny a máte jasno, že v ní nesmí chybět na pohled krásné, a hlavně prostorná vana? Na trhu narazíte na nespočet typů, které se liší materiálem, tvarem i velikostí. Je vážně z čeho v...

Pořiďte si do dílny kvalitní pokosovou (kapovací) pilu

Často ve své dílně pracujete se dřevem a potřebujete zkracovat materiály přesně? Pak by vám neměla chybět kvalitní pokosová pila, která dokáže udělat krátké přířezy s maximální přesností, a především si poradí ...

Pórobeton: výroba, vlastnosti, výhody a využití

Pokus vás čeká stavba rodinného domu, musíte se rozhodnout, na jaký stavební materiál vsadíte. V posledních desetiletích je velký zájem především o zdivo z pórobetonových tvárnic, které úspěšně konkurují pálené...

Byt

Granitový dřez: Pořídit světlý, nebo raději tmavý?

Zatímco ještě pár roků zpátky v kuchyních jednoznačně dominovaly nerezové dřezy, dnes je situace jiná. I když je o dřezy z nerezu stále zájem, postupně je vytlačují granitové dřezy vyráběné z umělého kamene. Js...

Cihlové obklady (pásky): Jaké typy existují a v čem vynikají

Také se vám líbí poutavý vzhled cihly? V interiéru dokáže vykouzlit neskutečnou atmosféru. Hodí se k rustikálnímu stylu bydlení, ale souzní i s principy moderního či industriálního designu. Ozvláštněte svůj obý...

Zahřejte se na výletě. Poradíme, jak vybrat ideální termosku

Podzimní a zimní období je jako stvořené k procházkám a výletům. Někdy je zkrátka víc než vhodné opustit pohodlí našich vyhřátých domovů a vyrazit na čerstvý vzduch. Chystáte se do přírody, nebo jen chcete pose...

Proč si pořídit podložku na matraci?

Připadá vám, že už vaše matrace není to, co bývala? Budíte se ráno unavenější než večer? Ten rozlámaný pocit známe všichni. Nová matrace se může vyšplhat i na tisíce korun. Co když vám ale řekneme, že víme, jak...

6 tipů, jak snížit spotřebu elektrické energie

Situace na trhu s energiemi je kritická a cena elektřiny prudce roste. Hluboko do peněženky tak bude muset letos sáhnout téměř každý. Najít levného dodavatele elektrické energie je navíc v současné době nadlids...

Cibule a cukr: skvělá dvojka v boji s kašlem a nachlazením!

I letošní podzim se nese ve znamení různých respiračních onemocnění. Začíná vás bolet v krku nebo už pár dnů kašlete? Často pomůžou přírodní produkty, které má doma každý z nás. Redakce Chytrého bydlení se zamě...