Zavařování v mikrovlnce – návod, tipy a doporučení

Zavařování v mikrovlnce – návod, tipy a doporučení

Zavařovací sezóna je opět v plném proudu. Také byste rádi zpracovali sezónní ovoce či zeleninu a připravili si džemy, marmelády, kompoty či sterilovanou zeleninu, ale nemáte po ruce velký zavařovací hrnec? Nic si z toho nedělejte. Způsobů, jak se pustit do zavařování, je celá řada. Náš článek o zavařování v troubě měl obrovský úspěch, a tak jsme se rozhodli na něj navázat a připravit pro vás návod na zavařování v mikrovlnce. Není to nic těžkého, ale je potřeba dodržet několik základních pravidel.

Pro zavařování v mikrovlnce použijte víčka na závit

Pokud se rozhodnete pro zavařování v mikrovlnce, zaměřte se na výběr sklenic a víček. Zatímco při zavařování v hrnci, troubě či myčce můžete použít libovolné typy, při zavařování v mikrovlnce dejte přednost víčkům na závit. Tlak v mikrovlnné troubě je poměrně velký, a tak by jej klasická zavařovací Omnia víčka nemusela ustát a mohla by povolit. To v případě víček na závit nehrozí.

Zavařování v mikrovlnce jsme si sami vyzkoušeli, a musíte říct, že i když jsme byli zpočátku velmi skeptičtí, s výsledkem jsme spokojení. Řada dalších příznivců zavařování nám potvrdila, že jim víčka v mikrovlnné troubě nejiskřila a nezpůsobovala žádné potíže. Při zavařování však buďte vždy poblíž zařízení a průběh celého procesu kontrolujte.

Šroubovací víčka jsou pro zavařování v mikrovlnce ideální.

Zavařovací sklenice důkladně očistěte

Běžná pravidla pro zavařování platí i v případě použití mikrovlnné trouby. Před naplněním zavařovacích sklenic je důkladně očistěte, omyjte a odmastěte, abyste minimalizovali riziko tvoření mikroorganismů a prodloužili trvanlivost potravin. Zavařovací sklenice propláchněte horkou vodou a po omytí už do vnitřního prostoru svými prsty příliš nezasahujte. Omyjte a očistěte také víčka. Následně se můžete pustit do plnění sklenic.

Návod na zavařování v troubě

Sklenice na zavařování neplňte až po okraj

Jednou z častých chyb příznivců zavařování je přeplnění zavařovacích sklenic, které může způsobovat různé problémy. Proto si zapamatujte, že i při zavařování v mikrovlnce sklenice nikdy nenaplňujte až po okraj – pod víčkem musí zůstat mezera. Začněte do sklenice vkládat jednotlivé kousky ovoce či zeleniny, případně přelívat připravený džem či marmeládu. V případě kompotů a sterilované zeleniny vše zalijte předem připraveným nálevem. Následně sklenice pečlivě zavíčkujte a můžete přejít k samotnému procesu zavařování v mikrovlnce.

Několik sklenic zavaříte v mikrovlnce, při větším počtu se vyplatí použít troubu.

Zavařování v mikrovlnce – pro menší počet sklenic ideální

Přemýšlet nad možností zavařování v mikrovlnce se vyplatí zejména v případě, chcete-li zavařovat menší počet sklenic. Kvůli třem sklenicím s marmeládou se vám nevyplatí vytahovat zavařovací hrnec, tuto práci hravě zvládne i vaše mikrovlnka. Pokud naopak chcete zavařovat ve velkém, mikrovlnná trouba vaše potřeby pravděpodobně neuspokojí a bude vždy nouzovým řešením. Najednou totiž zavaříte maximálně tři sklenice, více se do mikrovlnné trouby nevejde. Sklenice by navíc měly mít kolem sebe dostatek prostoru a neměly by se vzájemně dotýkat.

Návod na zavařování v myčce

Doba zavařování závisí na výkonu mikrovlnné trouby

Při zavařování v mikrovlnce je samozřejmě nejdůležitější správně odhadnout čas. Doba zavařování v mikrovlnné troubě se odvíjí od několika parametrů, a to od velikosti sklenice, počtu zavařovaných sklenic a výkonu zařízení. Samozřejmě platí, že čím vyšší výkon nastavíte, tím bude proces zavařování rychlejší. Zavařování se zpočátku neobejde bez experimentování, protože každá mikrovlnka „ohřívá“ trochu jinak. Pro představu jsme orientační časy zavařování sepsali do tabulky a zohlednili všechny tři parametry:

 

Výkon 700 W

Výkon 800 W

Výkon 900 W

1 sklenice 0,3 l

Do 3 minut

2,5 minut

2 minuty

2 sklenice 0,3 l

Do 6 minut

5 minut

4 minuty

3 sklenice 0,3 l

Do 9 minut

7,5 minut

6 minut

1 sklenice 0,7 l

6 minut

Přes 5 minut

4,5 minuty

2 sklenice 0,7 l

12 minut

Přes 10 minut

9 minut

3 sklenice 0,7 l

18 minut

Přes 15 mint

13,5 minut

Časy berte opravdu jako orientační. Při zavařování zohledněte také druh potraviny, kterou chcete zavařovat. Například tvrdší druhy ovoce můžete zavařovat i déle, aby pěkně změkly. Naopak při zavařování ořechových jader byste 0,7l sklenici neměli zavařovat déle než dvě minuty, abyste ořechy nepřevařili.

Jakmile bude proces zavařování u konce, nechejte sklenice vychladnout. Buďte opatrní při manipulaci, po vytažení z mikrovlnky budou sklenice velmi horké. Nenechte si ujít naše další úspěšné články o zavařování:

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 27. 07. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 28. 07. 2021
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 29. 07. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
PÁTEK 30. 07. 2021
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 31. 07. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
NEDĚLE 01. 08. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 02. 08. 2021
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Šlehaný tmel – k čemu slouží a jak s ním pracovat

Má konzistenci šlehačky, dobře se s ním pracuje a po zaschnutí nepopraská. Taková je charakteristika šlehaného tmelu, který s oblibou používají malíři a jiní řemeslníci k opravám prasklin a poškozených míst na ...

Tepelná čerpadla vzduch/voda – vyplatí se právě vám?

Nezáleží na tom, zda kupujete novostavbu, či rekonstruujete starý dům. Správný výběr topného tělesa by se rozhodně neměl podceňovat už jen z toho důvodu, že platby za vytápění patří mezi nejnákladnější položky ...

Byt

[INSPIRACE] Dětské pokoje pro dvě děti – 5 zdařilých realizací

Ne vždy je možné vytvořit samostatné pokoje pro každé dítě. U bytů a menších domů tak nezbývá než sourozence ubytovat do jednoho většího pokoje, který spolu budou sdílet. Při správném rozvržení místnosti a sprá...

Grilování ryb – 5 tipů pro dokonalý výsledek

K letním večerům neodmyslitelně patří grilování. Ať už se rozhodnete grilovat na zahradě, chalupě nebo na dovolené, pečlivá příprava a správný postup je základem úspěchu. Mezi delikatesy jako stvořené pro gril ...

Cena elektřiny stále roste. Známe důvody i způsoby, jak ušetřit

Pokud jste v posledních měsících podepisovali novou smlouvu na dodávku elektřiny, pravděpodobně vás nemile překvapil strmý nárůst ceny. Podle predikcí však budou ceny za elektřinu ještě stoupat a je otázka, na ...

Proč si pořídit podložku na matraci?

Připadá vám, že už vaše matrace není to, co bývala? Budíte se ráno unavenější než večer? Ten rozlámaný pocit známe všichni. Nová matrace se může vyšplhat i na tisíce korun. Co když vám ale řekneme, že víme, jak...

Třídíme odpad: Co vše patří a nepatří do kontejnerů na papír?

Rádi byste minimalizovali svou ekologickou stopu a poctivě třídili, ale občas tápete, co do kterého kontejneru patří? Právě pro vás připravujeme seriál zaměřený na třídění odpadů, ve kterém se podrobně zabýváme...

Sklidili jste levanduli? Vyrobte si vlastní nahřívací polštářky

Také patříte mezi milovníky levandule? Tato pozoruhodná rostlina, která krásně vypadá, a ještě půvabněji voní, je vhodná pro aromaterapii i regeneraci celého organismu. Při zahřátí se její vůně krásné rozvine. ...