Jak na zavařování v troubě: základní postup a na co si dát pozor

Jak na zavařování v troubě: základní postup a na co si dát pozor

Chtěli byste se pustit do zavařování, ale nemáte k dispozici speciální zavařovací hrnec? Nevěšte hlavu, do zavařování se můžete pustit i bez něj. Ne každý ví, že zavařování ovocei zeleniny je možné také v troubě – elektrické, plynové či horkovzdušné. Zavařování v troubě má ale svá pravidla a také úskalí, proto se mnozí potýkají s nezdary. Pokud si ale správný postup pečlivě nastudujete, informujete se o hlavních nevýhodách zavařování v troubě a budete experimentovat, úspěchy se brzy dostaví.

Důležitá je sterilizace sklenic

Než se pustíte do samotného zavařování v troubě, postarejte se o pečlivou sterilizaci sklenic. To je důležité i při zavařování v mikrovlnné troubě. Postup je stejný jako v případě sterilizace pro zavařování v hrnci. Sklenice musí být čisté, stejně tak i víčka či gumičky. Doporučujeme používat vždy nová víčka, stará mohou být deformovaná a nebudou dobře těsnit.

Přečtěte si, jak zavařovací sklenice správně sterilizovat

Sklenice vypláchněte v horké vodě a vyhněte se vysoušení utěrkou, na které bývají bakterie, které by mohly sterilitu narušit. Poté na několik minut vložte prázdné sklenice do trouby, čímž sterilizaci ještě více zdokonalíte. Trouba musí být pro zavařování předehřátá, sterilizaci tak můžete spojit s procesem zahřívání.

zavařování

Zavařovací sklenice umístěte na plech s vodou

Při zavařování v troubě je dobré naplněné a uzavřené sklenice vložit na plech s vodou. Gumičky nebo víčka totiž vlivem horkého vzduchu trpí a mohou začít praskat, ponořením do vody vytvoříte vlhké prostředí a přiblížíte se zavařování v zavařovacím hrnci. Do hlubokého plechu nalijte přibližně 2 cm vody a naskládejte do něj zavařovací sklenice.

Vždy zavařujte jen ve stejně velkých sklenicích, ty se nesmí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmí dotýkat okraje plechu. Na 1 standardní plech se vejde zpravidla 6 velkých zavařovaček. Přes sklenice můžete také umístit větší počet vrstev navlhčených novin, tím se vyhnete přehřívání skla. Tento postup s novinami se doporučuje především při zavařování v horkovzdušných troubách.

Vyzkoušejte také zavařování v myčce na nádobí

Návod na zavařování v troubě

Pokud máte sklenice sterilizované, naplněné, uzavřené a přichystané na plechu, můžete se pustit do samotného zavařování. Zde nastává největší alchymie, je totiž důležité správně odhadnout ideální teplotu a také dobu zavařování. Postup se mírně liší pro zavařování v plynové či elektrické troubě a v troubě horkovzdušné.

trouba - zavařování

Zavařování v elektrických a plynových troubách

Zavařování v elektrických troubách je vždy snazší než v těch plynových, protože u nich můžeme teplotu akorát odhadovat. U elektrické trouby nastavte režim ohřevu na horní i dolní topné těleso a teplotu nastavte na 170 °C. Plynovou troubu nastavte na stupeň 1-2 podle konkrétního typu, pravděpodobně budete muset zkoušet a experimentovat.

Do předehřáté trouby vložte sklenice na plechu a zahřívejte, dokud se neobjeví vzduchové bublinky. Ovoce se v troubě zavařuje přibližně 45 minut, zelenina pak 60 minut. Po této době můžete troubu vypnout, sklenice ale ponechtejte uvnitř ještě dalších 30 minut. Až poté je můžete vyndat a zchladit. Proces zavařování je u konce!

Tip: Zavařovat se dá v kterékoliv troubě. Ideálně je mít na to přímo funkci na zavařování, což moderní trouby nabízejí.

Zavařování v horkovzdušné troubě

Nastavte horkovzdušnou troubu na 250 °C a plech se sklenicemi vložte na rošt ve spodní části. Zavařování menších sklenic trvá zpravidla jen 5 až 10 minut, při zavařování větších sklenic pak 10 až 15 minut. Jak jsme zmiňovali výše, při zavařování v horkovzdušné troubě doporučujeme sklenice obalit několika vrstvami namočených novin.

Tip: Postup zavařování se trochu liší také dle typu surovin. Přečtěte si, jak správně zavařovat a zjistěte, jaký je rozdíl mezi zavařováním ovoce, okurek, hub či třeba masa. Snadno pak předejdete tomu, že by zavařenina neprošla správnou teplotou po dostatečnou dobu. 

Hlavní nevýhody zavařování v troubě

Zavařování v troubě je jednoduché a rychlé, má ale své nevýhody. O těch byste se měli informovat ještě předtím, než se do zavařování pustíte. Pojďme si hlavní úskalí této metody shrnout v několika bodech:

  • Každá trouba peče jinak, s nastavením teplot a časů je tak potřeba experimentovat.

  • V troubě není možné šetrné zavařování, sklenice, víčka i gumičky vysokou teplotu více trpí.

  • Při zavařování v troubě je třeba počítat s vyšší spotřebou energii vzhledem k tomu, že do ní nevložíme tolik sklenic jako do hrnce. Pokud ale chcete zavařovat jen několik sklenic, vyzkoušejte i zavařování v mikrovlnné troubě.

  • Úspěšnost zavařování v troubě je srovnání se zavařováním v hrnci nižší.

I přes zřejmé nevýhody má zavařování v troubě řadu příznivců. Jedná se o oblíbenou metodu pro ty, kteří do hrnce nechtějí investovat a zavařují jen jednou za čas. Vyzkoušejte tento postup a pochlubte se nám se svými výsledky. 

Přečtěte si i další články věnované zavařování:

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 12. 06. 2021
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 13. 06. 2021
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 14. 06. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 15. 06. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
STŘEDA 16. 06. 2021
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 17. 06. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PÁTEK 18. 06. 2021
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni

Čeká vás zateplení domu? Nepodceňujte tloušťku izolace

Moderní izolační materiály dokážou výrazně snížit tepelné ztráty budovy. Aby však byl jejich účinek dostatečný, musí být zvolena odpovídající tloušťka izolantu. A právě v tom mnozí ve snaze ušetřit chybují. Poj...

5 tipů, jak postupovat při čištění sítí proti hmyzu

Sítě proti hmyzu zajišťují účinnou ochranu proti polétavému hmyzu, který během léta znepříjemňuje život mnoha domácnostem. Pokud sami sítě do oken používáte, jistě nám potvrdíte, že už po pár měsících jsou plné...

Byt

Zpříjemněte si home office s chytrou domácností

Práce z domova přináší benefity, ale i mnohá úskalí. Zejména v případě, kdy doma jsou i vaše dětmi, může být problém se na práci soustředit. S mnoha problémy vám ale pomůže chytrá domácnost. Pojďme se společně ...

Už jste narazili na celoročně obyvatelný posed?

Tyčí se lesích, na loukách i volných prostranstvích. Vypadají moderně, ale přesto do přirozeného rázu krajiny dobře zapadají. Řeč je o moderních celoročně obyvatelných posedech, které se v našich končinách obje...

3 druhy balkonových květin, které milují letní vedra

Máte balkon orientovaný směrem na jih a potýkáte se s ostrými slunečními paprsky, které sežehnou kdejakou květinu? Rostliny slunce potřebují, ale řada choulostivějších druhů se rychle spálí nebo seschne. Přináš...

Jak se bude vyrábět elektřina? Plynem!

Teplárenství probereme níže, ale nejdříve košile, která je bližší než kabát. Domácnosti totiž fungují jinak. Pokud nemáte přímo domácí generátor elektřiny z plynu (i to je cesta, i když zatím málo využívaná), m...

Jak ochladit místnost bez klimatizace? Přinášíme 7 tipů

Doba chladných dnů se velmi rychle překlopila do letního období plného neúnosných veder. Taky vám při pohledu na vnitřní teploměr jímá hrůza a přemýšlíte, jak co nejrychleji srazit teplotu aspoň o pár stupňů do...