Jak na zavařování v troubě: základní postup a na co si dát pozor

Jak na zavařování v troubě: základní postup a na co si dát pozor

Chtěli byste se pustit do zavařování, ale nemáte k dispozici speciální zavařovací hrnec? Nevěšte hlavu, do zavařování se můžete pustit i bez něj. Ne každý ví, že zavařování ovocei zeleniny je možné také v troubě – elektrické, plynové či horkovzdušné. Zavařování v troubě má ale svá pravidla a také úskalí, proto se mnozí potýkají s nezdary. Pokud si ale správný postup pečlivě nastudujete, informujete se o hlavních nevýhodách zavařování v troubě a budete experimentovat, úspěchy se brzy dostaví.

Důležitá je sterilizace sklenic

Než se pustíte do samotného zavařování v troubě, postarejte se o pečlivou sterilizaci sklenic. To je důležité i při zavařování v mikrovlnné troubě. Postup je stejný jako v případě sterilizace pro zavařování v hrnci. Sklenice musí být čisté, stejně tak i víčka či gumičky. Doporučujeme používat vždy nová víčka, stará mohou být deformovaná a nebudou dobře těsnit.

Přečtěte si, jak zavařovací sklenice správně sterilizovat

Sklenice vypláchněte v horké vodě a vyhněte se vysoušení utěrkou, na které bývají bakterie, které by mohly sterilitu narušit. Poté na několik minut vložte prázdné sklenice do trouby, čímž sterilizaci ještě více zdokonalíte. Trouba musí být pro zavařování předehřátá, sterilizaci tak můžete spojit s procesem zahřívání.

zavařování

Zavařovací sklenice umístěte na plech s vodou

Při zavařování v troubě je dobré naplněné a uzavřené sklenice vložit na plech s vodou. Gumičky nebo víčka totiž vlivem horkého vzduchu trpí a mohou začít praskat, ponořením do vody vytvoříte vlhké prostředí a přiblížíte se zavařování v zavařovacím hrnci. Do hlubokého plechu nalijte přibližně 2 cm vody a naskládejte do něj zavařovací sklenice.

Vždy zavařujte jen ve stejně velkých sklenicích, ty se nesmí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmí dotýkat okraje plechu. Na 1 standardní plech se vejde zpravidla 6 velkých zavařovaček. Přes sklenice můžete také umístit větší počet vrstev navlhčených novin, tím se vyhnete přehřívání skla. Tento postup s novinami se doporučuje především při zavařování v horkovzdušných troubách.

Vyzkoušejte také zavařování v myčce na nádobí

Návod na zavařování v troubě

Pokud máte sklenice sterilizované, naplněné, uzavřené a přichystané na plechu, můžete se pustit do samotného zavařování. Zde nastává největší alchymie, je totiž důležité správně odhadnout ideální teplotu a také dobu zavařování. Postup se mírně liší pro zavařování v plynové či elektrické troubě a v troubě horkovzdušné.

trouba - zavařování

Zavařování v elektrických a plynových troubách

Zavařování v elektrických troubách je vždy snazší než v těch plynových, protože u nich můžeme teplotu akorát odhadovat. U elektrické trouby nastavte režim ohřevu na horní i dolní topné těleso a teplotu nastavte na 170 °C. Plynovou troubu nastavte na stupeň 1-2 podle konkrétního typu, pravděpodobně budete muset zkoušet a experimentovat.

Do předehřáté trouby vložte sklenice na plechu a zahřívejte, dokud se neobjeví vzduchové bublinky. Ovoce se v troubě zavařuje přibližně 45 minut, zelenina pak 60 minut. Po této době můžete troubu vypnout, sklenice ale ponechtejte uvnitř ještě dalších 30 minut. Až poté je můžete vyndat a zchladit. Proces zavařování je u konce!

Tip: Zavařovat se dá v kterékoliv troubě. Ideálně je mít na to přímo funkci na zavařování, což moderní trouby nabízejí.

ČTĚTE TAKÉ: 5 UŽITEČNÝCH TIPŮ PRO ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Zavařování v horkovzdušné troubě

Nastavte horkovzdušnou troubu na 250 °C a plech se sklenicemi vložte na rošt ve spodní části. Zavařování menších sklenic trvá zpravidla jen 5 až 10 minut, při zavařování větších sklenic pak 10 až 15 minut. Jak jsme zmiňovali výše, při zavařování v horkovzdušné troubě doporučujeme sklenice obalit několika vrstvami namočených novin.

Tip: Postup zavařování se trochu liší také dle typu surovin. Přečtěte si, jak správně zavařovat a zjistěte, jaký je rozdíl mezi zavařováním ovoce, okurek, hub či třeba masa. Snadno pak předejdete tomu, že by zavařenina neprošla správnou teplotou po dostatečnou dobu. 

Hlavní nevýhody zavařování v troubě

Zavařování v troubě je jednoduché a rychlé, má ale své nevýhody. O těch byste se měli informovat ještě předtím, než se do zavařování pustíte. Pojďme si hlavní úskalí této metody shrnout v několika bodech:

  • Každá trouba peče jinak, s nastavením teplot a časů je tak potřeba experimentovat.

  • V troubě není možné šetrné zavařování, sklenice, víčka i gumičky vysokou teplotu více trpí.

  • Při zavařování v troubě je třeba počítat s vyšší spotřebou energii vzhledem k tomu, že do ní nevložíme tolik sklenic jako do hrnce. Pokud ale chcete zavařovat jen několik sklenic, vyzkoušejte i zavařování v mikrovlnné troubě.

  • Úspěšnost zavařování v troubě je srovnání se zavařováním v hrnci nižší.

I přes zřejmé nevýhody má zavařování v troubě řadu příznivců. Jedná se o oblíbenou metodu pro ty, kteří do hrnce nechtějí investovat a zavařují jen jednou za čas. Vyzkoušejte tento postup a pochlubte se nám se svými výsledky. 

Přečtěte si i další články věnované zavařování:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Vodní sklo izoluje i chrání proti žáru

Dobrý den, Marcelo. Odstranění vodního skla z dlažby může být bohužel obtížné. Přesto zkuste použít nějaký vys...

Vodní sklo izoluje i chrání proti žáru

Dobrý den,nedopatřením jsme vylili vodní sklo na dlažbu.Jakým způsobem to odstraníme ,popřípadě jakým roztokem...

Domácí sušení ovoce v sušičce vs. lyofilizované ovoce z obchodu

Dobrý den, domácí výroba lyofilizovaného ovoce bohužel není možná. Technologie je hodně specifická, mrazí se p...

Vhodně zvolená podlaha vám zajistí úspory, bezpečí i pohodlí

Vhodně zvolená podlaha je za mě důležitá jak v domě, tak v bytě (v bytě především kvůli sousedům). I když za n...

Cesta za úsporou začíná výměnou oken! Klidně i na podzim a v zimě

Za sebe musím říct, že opravdu nový okna pomohly, ale ne jen od momentálního tématu, úspora energií, ale u nás...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

No od těch máme kuchyň a i přesto, že dostává každý den zabrat mým vařením, tak ně...

Kvalitní pohovka

Máme pohovku z XXXLutz, vybírali jsem fakt dlouho, protože jsme chtěli Lko, které bude mí...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Dobrý den, plánujeme předělávku naší staré kuchyně, aktuálně jí máme postavenou do...
Zobrazit všechna témata

Jak uskladnit barvy, lepidla a další stavební hmoty, aby vydržely co nejdéle

Pořídili jste si barvu, silikon, lepidlo či jinou stavební hmotu, a po dokončení práce vám ještě dost materiálu zůstalo? Pokud dodržíte základní pravidla skladování, vydrží vám dlouhé měsíce. Poradíme, na co si...

VENKOVNÍ ŽALUZIE - komplexní, flexibilní a efektivní

Exteriérové, venkovní, nebo chcete-li předokenní, žaluzie už dávno překonaly jakékoli interiérové stínění do oken. A to především díky účinnější ochraně před slunečním zářením a hlukem, úspoře energie na vytápě...

Byt

Víte, v jakých případech kontaktovat veterinární pohotovost?

Obavy o zdraví a život domácích mazlíčků zažívá každý jejich majitel kdykoli se objeví změny chování nebo známky potíží viditelné na těle. Ne vždy je však třeba zdravotní problémy řešit ihned na pohotovostní li...

Co se starou stodolou?

Jestliže bydlíte anebo se stěhujete do staršího domu, pak budete mít pravděpodobně někde u domu také stodolu anebo nějaký přístavek, neboť kdysi to bylo nedílnou součástí téměř každého domu. Ovšem mít stodolu u...

Na letní pohodu se připravte s předstihem. Vybudujte si zahradní kuchyni

Je březen - ideální čas na odzimování vaší terasy! Pokud jste to ještě nestihli, co nejdříve se pusťte do jarní údržby a velké přípravy na nadcházející sezónu. Proměňte své posezení ve velkorysý prostor jako st...

Výbor (předseda) SVJ – pozor na nejčastější prohřešky

Pokud vlastníte byt v bytovém domě, zřejmě se vás týkají záležitosti spojené se sdružením vlastníků jednotek (SVJ). Ať už jste pouhým vlastníkem, nebo rovnou členem výboru, či předsedou, ohlídejte si dodržování...

Dejte sbohem svíčkám z parafínu. Zdraví příliš neprospívají

Také si během zimních měsíců zlepšujete náladu vonnými svíčkami, které do domovů vnáší hřejivou atmosféru a prostor provoní? Pak zbystřete. Většina svíček, ať už vonných, nebo čajových, je vyrobená na bázi para...

Ekologické investování: Jak prospět planetě i svému portfoliu?

V posledních letech roste povědomí o dopadech lidské činnosti na planetu. Jednou z oblastí, které je věnována stále větší pozornost, je ekologické investování do nemovitostí. V tomto článku se budeme zabývat tí...

Kaki – kdy a jak ho jíst a využívat v kuchyni

Druhů exotického ovoce je velké množství. Některé se na pulty obchodů dostávají běžně a jsou relativně dostupné, jiné jsou málo známe a těžko sehnatelné. Do první skupiny rozhodně patří kaki, které je oblíbené ...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...

Vrut se vám protáčí? Poradíme, jak opravit vyvrtaný otvor, který je příliš široký

Konstrukční díly mnoha kusů nábytku, doplňků a vybavení jsou spojená vruty. Ty se šroubují do předvrtaného otvoru. Může se ale stá...

5 výhod teplovodního podlahového vytápění

Topná sezóna se rozbíhá, a tak je na realizaci nového topného systému už v podstatě pozdě. Pokud ale vás rekonstrukce nebo realizace novostavby teprve čeká, budete stát před rozhodnutím, pro jaká způsob vytápěn...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...