Jak na zavařování v troubě: základní postup a na co si dát pozor

Jak na zavařování v troubě: základní postup a na co si dát pozor

Chtěli byste se pustit do zavařování, ale nemáte k dispozici speciální zavařovací hrnec? Nevěšte hlavu, do zavařování se můžete pustit i bez něj. Ne každý ví, že zavařování ovocei zeleniny je možné také v troubě – elektrické, plynové či horkovzdušné. Zavařování v troubě má ale svá pravidla a také úskalí, proto se mnozí potýkají s nezdary. Pokud si ale správný postup pečlivě nastudujete, informujete se o hlavních nevýhodách zavařování v troubě a budete experimentovat, úspěchy se brzy dostaví.

Důležitá je sterilizace sklenic

Než se pustíte do samotného zavařování v troubě, postarejte se o pečlivou sterilizaci sklenic. To je důležité i při zavařování v mikrovlnné troubě. Postup je stejný jako v případě sterilizace pro zavařování v hrnci. Sklenice musí být čisté, stejně tak i víčka či gumičky. Doporučujeme používat vždy nová víčka, stará mohou být deformovaná a nebudou dobře těsnit.

Přečtěte si, jak zavařovací sklenice správně sterilizovat

Sklenice vypláchněte v horké vodě a vyhněte se vysoušení utěrkou, na které bývají bakterie, které by mohly sterilitu narušit. Poté na několik minut vložte prázdné sklenice do trouby, čímž sterilizaci ještě více zdokonalíte. Trouba musí být pro zavařování předehřátá, sterilizaci tak můžete spojit s procesem zahřívání.

zavařování

Zavařovací sklenice umístěte na plech s vodou

Při zavařování v troubě je dobré naplněné a uzavřené sklenice vložit na plech s vodou. Gumičky nebo víčka totiž vlivem horkého vzduchu trpí a mohou začít praskat, ponořením do vody vytvoříte vlhké prostředí a přiblížíte se zavařování v zavařovacím hrnci. Do hlubokého plechu nalijte přibližně 2 cm vody a naskládejte do něj zavařovací sklenice.

Vždy zavařujte jen ve stejně velkých sklenicích, ty se nesmí vzájemně dotýkat, stejně tak se nesmí dotýkat okraje plechu. Na 1 standardní plech se vejde zpravidla 6 velkých zavařovaček. Přes sklenice můžete také umístit větší počet vrstev navlhčených novin, tím se vyhnete přehřívání skla. Tento postup s novinami se doporučuje především při zavařování v horkovzdušných troubách.

Vyzkoušejte také zavařování v myčce na nádobí

Návod na zavařování v troubě

Pokud máte sklenice sterilizované, naplněné, uzavřené a přichystané na plechu, můžete se pustit do samotného zavařování. Zde nastává největší alchymie, je totiž důležité správně odhadnout ideální teplotu a také dobu zavařování. Postup se mírně liší pro zavařování v plynové či elektrické troubě a v troubě horkovzdušné.

trouba - zavařování

Zavařování v elektrických a plynových troubách

Zavařování v elektrických troubách je vždy snazší než v těch plynových, protože u nich můžeme teplotu akorát odhadovat. U elektrické trouby nastavte režim ohřevu na horní i dolní topné těleso a teplotu nastavte na 170 °C. Plynovou troubu nastavte na stupeň 1-2 podle konkrétního typu, pravděpodobně budete muset zkoušet a experimentovat.

Do předehřáté trouby vložte sklenice na plechu a zahřívejte, dokud se neobjeví vzduchové bublinky. Ovoce se v troubě zavařuje přibližně 45 minut, zelenina pak 60 minut. Po této době můžete troubu vypnout, sklenice ale ponechtejte uvnitř ještě dalších 30 minut. Až poté je můžete vyndat a zchladit. Proces zavařování je u konce!

Tip: Zavařovat se dá v kterékoliv troubě. Ideálně je mít na to přímo funkci na zavařování, což moderní trouby nabízejí.

ČTĚTE TAKÉ: 5 UŽITEČNÝCH TIPŮ PRO ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ

Zavařování v horkovzdušné troubě

Nastavte horkovzdušnou troubu na 250 °C a plech se sklenicemi vložte na rošt ve spodní části. Zavařování menších sklenic trvá zpravidla jen 5 až 10 minut, při zavařování větších sklenic pak 10 až 15 minut. Jak jsme zmiňovali výše, při zavařování v horkovzdušné troubě doporučujeme sklenice obalit několika vrstvami namočených novin.

Tip: Postup zavařování se trochu liší také dle typu surovin. Přečtěte si, jak správně zavařovat a zjistěte, jaký je rozdíl mezi zavařováním ovoce, okurek, hub či třeba masa. Snadno pak předejdete tomu, že by zavařenina neprošla správnou teplotou po dostatečnou dobu. 

Hlavní nevýhody zavařování v troubě

Zavařování v troubě je jednoduché a rychlé, má ale své nevýhody. O těch byste se měli informovat ještě předtím, než se do zavařování pustíte. Pojďme si hlavní úskalí této metody shrnout v několika bodech:

  • Každá trouba peče jinak, s nastavením teplot a časů je tak potřeba experimentovat.

  • V troubě není možné šetrné zavařování, sklenice, víčka i gumičky vysokou teplotu více trpí.

  • Při zavařování v troubě je třeba počítat s vyšší spotřebou energii vzhledem k tomu, že do ní nevložíme tolik sklenic jako do hrnce. Pokud ale chcete zavařovat jen několik sklenic, vyzkoušejte i zavařování v mikrovlnné troubě.

  • Úspěšnost zavařování v troubě je srovnání se zavařováním v hrnci nižší.

I přes zřejmé nevýhody má zavařování v troubě řadu příznivců. Jedná se o oblíbenou metodu pro ty, kteří do hrnce nechtějí investovat a zavařují jen jednou za čas. Vyzkoušejte tento postup a pochlubte se nám se svými výsledky. 

Přečtěte si i další články věnované zavařování:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Vodní sklo izoluje i chrání proti žáru

Dobrý den .
Mám starší domek a přemýšlela jsem jestli můžu natřít střechu vodním sklem . Střecha je jako asfa...

6 tipů, jak zařídit pokoj pro puberťáka

Při rekonstrukci pokoje pro mého syna mi výš článek pomohl. Zdůrazňuje, jak důležité je vytvořit prostředí pod...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Jak vyřešit okolí bazénu? Možností je hned několik!

Zdravím, našel jsem stejnou dlažbu pod názvem: Presbeton dlažba 60x30x4,5 VERTO 4 šedá reliéf
Když tento náze...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme po internetu hledali, kdo by nám udělal návrh kuchyně zdarma, protože všude jsme ...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Taky jsem byla řešit kuchyni u nich, protože u nás ve městě nebylo pořádně u koho a ta...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Kuchyni jsem pořizovala prvně, natož abych jí někdy navrhovala, takže mě překvapilo, ko...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Tepelná izolace z ovčí vlny: Může dávat smysl?

Přemýšlíte o tom, jaký materiál zvolit pro zateplení domu nebo chalupy? Možná jste narazili na ovčí vlnu – přírodní izolaci, která se čím dál častěji objevuje v ekologickém stavitelství. Má co nabídnout, ale má...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Stará bytová jádra se v panelových domech objevují dodnes. A to i přesto, že po desítkách let nenaplňují standardy moderního bydlení. Co vás čeká při rekonstrukci?

Byt

Rozkvetlá zahrada v obýváku: Pokojovky, které rozzáří váš domov

Máte doma spoustu zeleně, ale něco vám chybí? Květy v bytě dokážou malý zázrak. Přidají barvu, vůni, živost – a hlavně radost. V tomhle článku se podíváme na pokojovky, které opravdu kvetou, a poradíme, jak jim...

Jak natřít dřevěný plot – návod krok za krokem

Plot je první, čeho si při návštěvě zahrady každý všimne. Jenže dostává zabrat – vítr, déšť, mráz nebo ostré slunce na něj působí celý rok. Pokud chceme, aby dřevěný plot dlouho vydržel pěkný i funkční, je potř...

Allegro Days plné slev jsou opět tady 

Oblíbená nákupní platforma Allegro přinese v týdnu od 2. do 8. 9. tisíce produktů se slevou až 40 %. V nabídce najdete řadu výrazně zlevněných domácích spotřebičů a pomocníků, které vám ulehčí každodenní péči o...

Chemické čištění topení. Šetří peníze i planetu.

Zima už je definitivně za námi a nadvládu převzalo jaro. To znamená, že je ideální čas vytáhnout tenisky, jízdní kolo, zajít na zmrzlinu a v neposlední řadě také vyčistit topení a připravit ho na další topnou s...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Minimalismus s jarním nádechem

Jaro 2025 je v plném proudu a s ním i čas nových začátků a svěžesti, který může vdechnout život i do našeho domova. Promítněte do interiérového designu prvky minimalismu, které míří na jednoduchost a funkcional...