Udělejte si domácí kečup 3x jinak. Naše recepty zvládne každý

Udělejte si domácí kečup 3x jinak. Naše recepty zvládne každý

Srpen je období sklizně rajčat. A pokud se některý rok vydaří, rajčat se najednou může nahromadit až několik kilo. Část se spotřebuje na saláty nebo jen tak na pojídání. Co ale dělat se zbylou úrodou rajčat, abyste ji zakonzervovali na horší časy? Odpověď je jasná, domácí kečup.

 

Rajčata na domácí kečup vybírejte pečlivě

Domácí kečup je vlastně to nejjednodušší, co můžete zavařovat. Rajčata je jen potřeba oloupat, protože do kečupu nepatří slupky. To můžete udělat dvěma různými způsoby:

  • Rajčata si nakrájejte na čtvrtky. Chvíli rozvařte, a pak je přeceďte přes sítko nebo mlýnek, který zachytí slupky.
  • Rajčata si nakrojte a spařte horkou vodou tak, jak jste zvyklí. Poté oloupejte. 

Do kečupu dále můžete přidat cibuli, bylinky, česnek nebo třeba jablka na zahuštění - kvůli obsahu pektinu. 

Pokud byste chtěli domácí kečup povýšit přímo na omáčku, jednoduše do hrnce přidejte mrkev, cuketu nebo třeba lilek. Po zavaření vám sklenice budou sloužit jako univerzální rajčatová omáčka vhodná třeba k těstovinám nebo kuskusu. 

Jak zavařovat domácí kečup?

Zavařování není složité. Má však svá pravidla, která je třeba pečlivě dodržovat. Připravili jsme pro vás proto podrobný návod jak na zavařování, který zvládne i úplný začátečník. 

  1. Nejprve si nachystáme víčka. Stará i nová víčka vždy umyjeme saponátem, důkladně opláchneme a vyvaříme. Víčka můžeme následně nechat uschnout v troubě, nikdy je nesušíme utěrkou. Mohly by se na ně dostat nechtěně bakterie, které by kazily obsah sklenic. 
  2. Připravíme si sklenice. Důkladně je umyjeme stejně jako víčka a necháme okapat nebo usušíme v troubě. 
  3. Umyté sklenice plníme asi 2 cm pod okraj sklenice. Okraj sklenice můžeme pro jistotu otřít vlhkým hadříkem namočeným v alkoholu, který spolehlivě zničí všechny bakterie. 
  4. Kdybychom domácí kečup nalili až do samotného vršku sklenice, mohl by nám při zavařování z nádoby utíkat ven. 
  5. Na sklenici nasadíme víčko a důkladně ho upevníme. 
  6. Kečup naskládáme do zavařovacího hrnce a nalijeme vodu pod okraj sklenic. Sklenice ve vodě nesmí plavat. 
  7. Domácí kečup zavařujeme na 80 stupňů 30 minut. Teplotu vody hlídáme teploměrem.
  8. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru, aby z nich utekl vzduch. Také se tím zjišťuje, zda sklenice dobře těsní. Poklepem by pak zavařeniny měly vydávat dutý zvuk.
  9. Sklenice opatříme nálepkou s datem a obsahem. 
  10. Uchováváme v suchu a chladu. Kečup vydrží bez problému 1 rok i více. 

Tipy, které při zavařování využijete:

  • Pro jednu zavařovací várku je dobré na domácí kečup použít vždy stejně velké sklenice. Pokud byste použili různé velikosti, při zavařování byste nemohli do hrnce nalít jednotkou várku vody.
  • Na trhu existují speciální zavařovací hrnce. Pokud zavařujete často, můžete o jeho koupi uvažovat. Pokud takový hrnec nemáte, použijte běžný hrnec se silnějším dnem. Na dno umístěte starou utěrku, na kterou teprve vložte sklenice. Pokud by sklenice stály přímo na dně normálního hrnce, mohly by popraskat. 

Domácí kečup - jednoduchý recept 3x jinak

Připravili jsme pro vás 3 jednoduché recepty na domácí kečup, které si zvládne připravit každý.

  • Domácí kečup - jednoduchý recept je základní univerzální recept, který je vhodný pro všechny.
  • Domácí kečup s petrželkou je zvláštní v tom, že se nezavařuje podle výše zmíněných pravidel, ale stačí vám speciální jednoduchá metoda vytlačování horkého vzduchu. Kečup kromě petrželky neobsahuje nic jiného. Je to tedy jen rajčatová šťáva vhodná nejen na slaná jídla a omáčky, ale také do koktejlů - například na Bloody Mary. 
  • Domácí kečup bez jablek je vhodný pro všechny, kteří do kečupu jablka přidávat nechtějí nebo je třeba nemají rádi. Zavařuje se klasickým způsobem.

Domácí kečup - jednoduchý recept

Ingredience

  • 1,5 kg rajčat
  • 200 g cibule
  • 3 lžíce cukru
  • 1,5 lžíce soli
  • 150 ml octa
  • 2 lžičky pálivé papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy

Domácí kečup - jednoduchý recept - postup

Rajčata si pokrájejte na malé kousky a dejte vařit do hrnce. Vařte je do změknutí, a pak přepasírujte přes sítko, abyste se zbavili slupek. Do hrnce přidejte cibuli, cukr, sůl, pálivou papriku, česnek i bobkové listy. Nakonec přidejte ocet. Povařte do změknutí a znovu přepasírujte přes síto. Domácí kečup plňte do vymytých sklenic a sterilujte 30 minut na 80 stupňů. Skladujte v suchu a temnu.

 Domácí kečup se dá dělat na 100 způsobů.

Domácí kečup s petrželkou

Ingredience

  • 1,5 kg rajčat
  • velká hrst nakrájené petrželky

Domácí kečup s petrželkou - postup

Rajčata si pokrájejte a dejte vařit do hrnce. Až se rozvaří, přepasírujte je přes síto, abyste se zbavili slupek a vraťte do hrnce. Přidejte k nim také petrželku a vařte, dokud nebude mít kečup požadovanou konzistenci. Sterilujeme tak, že kečup lijeme velmi horký do umytých sklenic. Víčko úplně nedovřeme a sklenicí několikrát třepeme směrem nahoru, aby se ze sklenice dostal vzduch. Poznáme to typickým zvukem. Teprve pak sklenici dovřeme a domácí kečup obrátíme dnem vzhůru. 

Domácí kečup bez jablek

Ingredience

  • 2 kg rajčat
  • 800 g cibule
  • 250 g červené papriky
  • 1,5 lžíce soli
  • 2 -4 lžíce cukru
  • ocet podle chuti
  • 3 bobkové listy
  • chilli paprička
  • 5 hřebíčků

Domácí kečup bez jablek - postup

Rajčata si nakrájejte na drobné kousky a dejte vařit do hrnce spolu s bobkovým listem a hřebíčkem do hrnce. Jakmile jsou rozvařená, přepasírujte je přes síto, kde vám zůstane i koření. Rajčata vraťte do hrnce a přidejte cibuli, nakrájené papriky, sůl, cukr, chilli papričku i ocet podle chuti. Vařte do změknutí a ještě horký domácí kečup plňte do čistých sklenic. Sterilujte 30 minut na 80 stupňů. Domácí kečup bez jablek skladujte v suchu a temnu.

Domácí kečup už si nebudete muset kupovat v supermarketu.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zpátky do lavic: Připravte dětský pokoj na školní rok

Jsou tu super tipy, čeho se držet, dětský pokoj by měl být pro děti hlavně příjemné ale i zdravé prostředí, pr...

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Bez kvalitní řemeslné práce domov nevybudujete

Co máme společného se světem našich předků? Třeba to, že stavba či rekonstrukce se prostě ošidit nedá. Je to jen poctivá práce, která může přetrvat roky. Platilo to před sto lety a platí to bez výjimky i dnes. ...

Kvalitní práce, která vydrží: Odborníci na vodu, topení i plyn

Chcete, aby vám někdo opravil vodu, topení nebo plyn a neodbyl svou práci? Správně provedená instalace a včasné opravy jsou základem pohodlného, ale i bezpečného bydlení. Zde se dozvíte, proč je lepší spolehnou...

Byt

Elektrický mopovač: Pomocník, který usnadní každodenní úklid

Vytírání podlah patří mezi ty domácí práce, které děláme často, ale málokdy s nadšením. Je to fyzicky náročné, zdlouhavé a občas máme pocit, že výsledek za moc nestál. Letos ale nastupuje nový trend, který může...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Ubytujte se v Krkonoších a ochutnejte domácí mléčné výrobky

Hledáte místo, kde zažijete tu pravou horskou atmosféru a zároveň se vydatně najíte? Čtěte dál. Ukážeme vám místo, které působí kouzelně – Horskou farmu na Růžové hoře,, která vám nabídne jak ubytování, tak i m...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...