
Mirabelky: Podceňované ovoce s velkým potenciálem
Mirabelky jsou drobné a kulaté plody slivoně, které často přehlížíme. Možná je znáte ze starých sadů nebo z neposekaných mezí. Nejspíš jste je míjeli na procházce, aniž byste tušili, že máte před sebou opravdový poklad. Přítom často padají do trávy, kde je sežerou vosy nebo je nikdo nesesbírá.
Mirabelky patří mezi ovoce, které má chuť léta, je sladké a všestranně použitelné. Navíc ho najdeme prakticky zadarmo, bez chemie i bez plastového obalu. V tomhle článku vám ukážeme, proč by mirabelky rozhodně neměly končit pod stromem.
Mirabelka není plevel. Zaslouží si místo na stole
Mirabelka je druh slivoně, konkrétně Prunus domestica subsp. syriaca. Vypadá jako malá švestka, ale plod bývá žlutý, někdy se šmrncem červené. Má jemnou slupku, šťavnatou dužinu a překvapivě sladkou chuť. Nezaměňujte ji se špendlíkem nebo renklódou. Kažý z nich má trochu jinou texturu i barvu.
Exotické ovoce a jeho pěstování v našich podmínkách
Mirabelka roste samovolně na okrajích polí, v remízcích, u starých cest nebo v zapomenutých zahradách. Mnozí ji považují za zanedbatelný strom, ale kdo ji jednou ochutná přímo z větve, často změní názor. Je to typicky české ovoce, které má bohatou tradici, ale dnes ho skoro nikdo nevyužívá.
Kdy mirabelky sbírat? Nenechte je přezrát
Mirabelky dozrávají v plné síle většinou od července do první poloviny srpna, v závislosti na lokalitě a počasí. Zralé plody poznáte snadno. Samy padají na zem, nebo jdou lehce odtrhnout. Chuťově bývají nejsladší právě ve chvíli, kdy začínají opadávat.
Sklízet je můžete i pod stromem. Rozložte plachtu a zatřeste větvemi, plody samy spadnou. Dávejte pozor na vosy, které je milují. Pokud máte přebytky, nabídněte je sousedům nebo se přidejte do komunitní výměny. Nebo třeba zorganizujte malý samosběr, ať plody nepřijdou nazmar.
Jíst mirabelky jen tak na chuť?
Kromě skvělé chuti nabízejí mirabelky i pozitivní vliv na trávení. Obsahují totiž hodně vlákniny, a tak pomáhají při zácpě a jemně čistí střeva. Jsou přirozeně sladké, takže chutnají i dětem. Vitamín C a antioxidanty přispívají k lepší imunitě a regeneraci buněk.
Mirabelky můžete jíst syrové, sušené, mixované nebo vařené. Nemusíte se bát přejedení – jejich účinek je jemný a přirozený. Pokud máte děti, nabídněte jim hrst místo bonbonů. Jsou to zkrátka poctivé vitamíny přímo z přírody, samozřejmě bez zbytečné chemie.
Co s nimi v kuchyni
Mirabelky jsou ideální na zavařování. Marmelády z nich bývají jemné, voňavé a není třeba mnoho cukru. Zavařeniny si drží sytou barvu a dají se skvěle kombinovat s kořením. Zkuste skořici, vanilku nebo kapku rumu. Hodí se i do koláčů, kynutých buchet nebo ovocných knedlíků.
Zkuste si udělat domácí sirup na limonádu, zmrzlinu nebo likér. Plody se dají i kvasit nebo sušit – sušené mirabelky jsou příjemně žvýkací, trošku jako datle. Milovníci domácí pálenky ocení jejich chuť i výtěžnost. A co takhle upéct slaný koláč s kozím sýrem a mirabelkami?
Proč se zaměřit právě na mirabelky
Mirabelky rostou bez nároků na chemii, většinou bez ošetřování. Jsou odolné vůči škůdcům a plodí ve velkém. Pokud máme zahradu, určitě se vyplatí nechat jeden strom růst – nevyžaduje skoro žádnou péči. I ve městě by našly své místo, třeba v komunitních sadech.
Pomáháme tím nejen sobě, ale i okolí. Znamenají totiž menší zátěž na životní prostředí, menší množství odpadu, více místní produkce. Navíc ušetříme. V době, kdy ovoce v obchodech zdražuje, je škoda nechat něco tak chutného a dostupného jen tak spadnout do trávy.
Zkuste to letos jinak. Dejte mirabelkám šanci
Mirabelky si zaslouží víc pozornosti. Nejen kvůli chuti, ale i pro své využití, zdraví a dostupnost. Nepodceňujme je jen proto, že nejsou na obálkách kuchařek. Jsou to nenápadné hvězdy českého léta.
Až půjdete kolem stromu s drobnými zlatavými kuličkami, zastavte se. Ochutnejte. A možná si odneste košík domů. Budete překvapeni, co všechno z nich dokážete vytvořit. A pokud je znáte a sbíráte, máte pro nás nějaký vlastní recept?
Přečtěte si související články:
Diskuse k článku