Pěstování jahod: 7 tipů pro bohatou sklizeň

Pěstování jahod: 7 tipů pro bohatou sklizeň

Jahodníky se vysazují jak na jaře, tak na podzim. Pokud zvolíte správnou kombinaci odrůd, budou vás krásně velké šťavnaté plody těšit v podstatě celé léto. O jahodníky však musíme pečovat a pěstování nepodcenit. V opačném případě budete mít místo krásných červených jahod jenom oči pro pláč. Jak dosáhnout uspokojivých výsledků? Každý zahrádkář má pro pěstování jahod své vlastní vychytávky a osvědčené postupy. Existují však základní pravidla, díky kterým budete zase o krok blíž k dokonalým záhonům plných jahod. Přečtěte si 7 tipů pro správné pěstování jahod.

1. Nepodceňujte výběr stanoviště

Než vysadíte jahodníky, popřemýšlejte, v jakém místě vaší zahrady se jim bude nejlépe dařit. Zaměřte se zejména na výběr vhodné půdy, případně na její úpravu. Pro pěstování jahod nejsou nejlepší ani těžké jílovité půdy které dlouho drží vlhkost, ani čistě písčité půdy, které velmi rychle vyschnou. Ideální je zlatý střed v podobě hlinitopísčitých půd, které zajistí jahodníkům ideální podmínky pro pěstování. Možná vás potěší, že se jahodám bude dařit jak v chladnějších, tak teplejších oblastech. V těch chladnějších počítejte s pozdější dobou kvetení.

2. Jahodníky na jaře odkryjte

Pokud jste jahody vysadily na podzim, zřejmě jste je před příchodem zimy překryly netkanou textilní folií, aby byly chráněné před mrazy. Přikrývku je potřeba včas odstranit a zkontrolovat stav jahodníků. Pokud se na nich vyskytují staré uschlé listy, ostříhejte je.

3. Nastartuje sezónu přihnojením

Na začátku sezóny je potřeba růst jahodníků nastartovat. Za tímto účelem použijte hnojiva s vyšším obsahem dusíku. Po zimě sáhněte po startovacím hnojivu, chcete-li jahody přihnojovat později, zvolte kvalitní jarní hnojivo. Uvidíte, že se brzy vzchopí a potěší vás květenstvím a pomalu objevujícími se plody.

4. Nepodceňujte zálivku jahodníků

Bez vydatné zálivky bohaté úrody jahod jen tak nedosáhnete. Myslete na to, že jahody potřebují pravidelnou zálivku, a to po celou vegetační dobu. V současnosti, kdy jsou velká sucha, se bez dodatečného zalévání neobejdete. Máte-li v plánu vysadit velké lány jahod, popřemýšlejte nad pořízením výkonného zavlažovacího systému, díky kterému se o zalévání nebudete muset starat.

Na trhu narazíte i na malé zavlažovací systémy, které jsou předurčené pro použití na zahradách. Jahody vyžadují vydatnou zálivku zejména na počátku jara a hned po vysazení, aby správně zakořenily. Na intenzivní zálivce si pak dejte záležet ve chvíli, kdy se na rostlinách objeví první plody. Jen tak budou dostatečně velké a plné chutné šťávy. Snažte se jahody zalévat v ranních hodinách, aby voda brzy oschla a rostliny nezačaly hnít nebo plesnivět.

5. Zvolte správné předplodiny

Až budete na podzim vybírat místo pro vysázení jahod, popřemýšlejte, jaké plodiny v daném místě rostly v předchozí sezóně. Výběrem vhodných předplodin zajistíte ideální podmínky pro pěstování jahod a vyhnete se riziku, že by předchozí plodiny vytáhl ze země všechny důležité živiny. Pro pěstování jahod jsou dobrými předplodinami především salát, cibule, špenát, zelený hrášek nebo třeba kedlubna.

Tam, kde letos rostou cibule, mohou příští rok růst jahody.

6. Po třech letech změňte stanoviště jahod

Až opadne nadšení z prvních posbíraných plodů, popřemýšlejte, kde budete jahody vysazovat v nadcházejících sezónách. Doporučujeme vést si deník a zaznamenat si, co a kam jste vysázeli. Stanoviště jahod doporučujeme vyměnit vždy po třech letech pěstování. Poté do záhonů vysaďte některou z výše uvedených předplodin. Jahodníky vysaďte na původní místo nejdříve po pěti letech. Budete mít jistotu, že půda bude plná živin a zajistí jahodníkům dostatek síly, která povede k velkým šťavnatým plodům.

7. Jahody po sklizni ostříhejte

Pustili jste se do sklízení jahod? Nezapomeňte, že jahodníky si žádají péči i po sběru. Abyste jahodníky po sklizni ozdravili, ostříhejte jejich listy ve výšce cca 5 až 6 cm nad srdíčkem.

Máte vlastní tipy a rady, jak dosáhnout vydatné úrody jahod? Pochlubte se nám na Facebooku. Přečtěte si pokračování článku, ve kterém se zaměřujeme na pěstování jahod v pyramidě.

POKRAČOVÁNÍ TÉMATU:

PĚSTOVÁNÍ JAHOD V PYRAMIDĚ

Nenechte si ujít další články se zahrádkářskou tematikou:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme se zprvu dívali po té vyšší řadě, hlavně kvůli inspiraci, ale nakonec jsme šl...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Tak ono se dalo čekat, že teďka ceny polezou dolů, byla to jen otázka času a kuráže, kd...
Zobrazit všechna témata

Jak bojovat proti zamlženým zrcadlům v koupelně

Je nepříjemné, když po horké sprše nemůžete použít zrcadlo v koupelně, protože je zamlžené. Mlžení zrcadel je bežným jevem, se kterým se možná setkáváte i vy. A projevuje se i během letního období. Dá se s tím ...

6 důvodů, proč dlouho neodkládat zateplení podkroví

Podkroví je jedním z míst, kde dochází k největším únikům tepla v domě. Ať už ho v roce 2025 využíváte jako obytný prostor, nebo jen skladujete věci, zateplení podkroví byste neměli příliš odkládat. Nejen že uš...

Bez kvalitní stínící techniky není okno oknem

Máte doma kvalitní okna, která dobře vypadají a perfektně plní svoji funkci? Pak máte štěstí a můžete si gratulovat k dobrému výběru. To ale není vše, okno se stane plnohodnotným až když je opatřeno také vhodno...

Byt

Zútulněte si domov bez zbytečností

Podzim je ideální období na to, abychom se zastavili a podívali se kolem sebe. Doma trávíme víc času, dny se krátí a svět venku nás nutí zpomalit. Právě teď máme příležitost vyladit interiér tak, aby se nám v n...

Architektura, která se plně zaměřuje na vaši spokojenost

Hledáte architektonický ateliér, který umí spojit krásu s funkčností? Pokud bydlíte v Praze nebo okolí, jednou ze skvělých voleb je Ing. arch. Pavla Sedláčková, kterou vám představíme a která je známá svým orig...

Spolehlivá doprava i na delší vzdálenosti

Hledáte někoho spolehlivého, kdo vám bezpečně a včas převeze zboží z jednoho místa na druhé? Čtěte dál a dozvíte se, proč je nákladní autodoprava nezbytnou součástí každého podnikání, jaké výhody vám spolupráce...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...