Jak správně sušit ovoce i houby v elektrické troubě

Jak správně sušit ovoce i houby v elektrické troubě

Ovoce, zeleninu i houby můžete sušit prakticky v jakémkoliv typu elektrické trouby. Pokud však máte v domácnosti moderní domácí spotřebič vybavený…

Sušení ovoce, hub, zeleniny i lesních plodů patří mezi oblíbené způsoby zpracování hojné úrody. Zejména sušená jablka, švestky či meruňky patří mezi oblíbené pochutiny v podzimních a zimních měsících, které nejen že skvěle chutnají, ale také dodají vašemu tělu spoustu vitamínů. Pro sušené ovoce i hub je nejlepší používat speciální elektrické sušičky, které pojmou velké množství plodin a zajistí šetrné automatické sušení. Pokud však sušičku nemáte, nevěste hlavu. Přinášíme vám návod, jak jednoduše a šetrně sušit ovoce i houby v elektrické troubě.

Moderní trouby s programem sušení vám usnadní práci

Ovoce, zeleninu i houby můžete sušit prakticky v jakémkoliv typu elektrické trouby. Pokud však máte v domácnosti moderní domácí spotřebič vybavený řadou automatických programů včetně režimu sušení, budete mít práci o poznání snazší. Program sušení je totiž uzpůsoben tak, aby zajistil šetrné sušení při nízkých teplotách a relativně dlouhé době. Jakmile se sušení dokončí, trouba se automaticky vypne. Sušit tak můžete třeba i přes noc, aniž byste se museli o troubu jakkoliv starat a proces sušení průběžně kontrolovat.

Nejmodernější elektrické parní trouby jsou vybavené i řadou senzorů, které nejenže přesně monitorují teplotu uvnitř trouby, ale také snímají hodnotu vlhkosti a další parametry. Program sušení se pak skutečně vypne až ve chvíli, kdy budou plody dokonale zbavené veškerých tekutin a budou připravené k uchování.

Ovoce, houby i zeleninu důkladně připravte

Základem úspěšného sušení ovoce, hub a dalších plodin je jejich pečlivá příprava. Vždy současně sušte jen jeden druh potravin a všechny kousky připravte tak, aby měly stejnou velikost. Chcete-li proces sušení urychlit, nakrájejte ovoce či houby na tenčí plátky. Jablka se při sušení doporučují zakápnout šťávou z citronu, aby neztratily svou barvu a měly po dosušení příjemnou měkkou konzistenci.

V troubě můžete sušit i kiwi. Musíte jej však nakrájet na tenké plátky

Nakrájené kousky ovoce či hub pokládejte na síta nebo rošty. Příliš nedoporučujeme rozmístění ovoce a jiných plodin na plech, protože se teplý vzduch nemůže snadno dostat do spodní části potravin. Sušení pak bude trvat déle a může být nerovnoměrné.

Čtěte také: Jak na zavařování v troubě

Sušení ovoce a hub v troubě ve 4 krocích

Sušení ovoce a hub v elektrické troubě není vůbec složité. Je však důležité dodržet základní pravidla týkající se zejména nastavení teploty, aby se potraviny skutečně sušily, nikoliv pekly. Základní proces sušení se skládá ze 4 jednoduchých kroků:

1. Předehřátí trouby

Zapněte troubu na program horkovzdušného ohřevu a nastavte teplotu na 40 °C. Ovoce ani houby do trouby nevkládejte dřív, než bude trouba skutečně předehřátá.

2. První fáze sušení

Až bude horkovzdušná trouba předehřátá, vložte do ní rošty či síta s vykládaným ovocem či houbami. Máte-li trouby s teleskopickými výsuvy, bude umísťování roštů i jejich průběžná kontrola podstatně jednodušší. Teplotu nechejte nastavenou na 40 °C a sušte přibližně 4 hodiny.

3. Sušení při vyšší teplotě

Chcete-li proces sušení mírně urychlit, můžete po dvou hodinách předsušování teplotu elektrické trouby navýšit až na 60 °C, nikdy však ne více. Chcete-li zachovat maximální množství vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek v ovoci či houbách, ponechte teplotu po celou dobu na původních 40 °C.

4. Dosušení ovoce či hub

Po několika hodinách sušení ovoce či houby zkontrolujte. Pokud už jsou na pohled vysušené a scvrklé, je sušení takřka u konce. Nechejte však plodiny ještě chvíli dojít. Pokud jste teplotu zvyšovali na 60 °C, opět ji snižte. Z trouby vyndejte ovoce nebo houby až ve chvíli, kdy budou zcela vysušené. V opačném případě by se mohly po nějaké době skladování začít kazit.

Sušení v elektrické troubě je jednoduché a nezabere příliš úsilí. Pokud nemáte v plánu sušit velké množství plodin, investice do elektrické sušičky se příliš nevyplatí. Trouba dokonale splní svůj účel. Pokud navíc používáte moderní troubu s přednastaveným programem sušení, budete mít práce ještě méně.

Přečtěte si další články na téma konzervace potravin:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Tak to máte pech, já ale neočekávám, že bych měl takovou kliku a zrovna trefil kuchyni �...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme u nich kuchyň objednávali už v březnu, takže jsme tu soutěž zaznamenali až doda...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Čau všichni, máte někdo zkušenost s tou soutěží u Oresi, co u nich teď běží? Jaký ...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Jak upevnit kotevní patky k pergole nebo zahradnímu domku

Možná máte hotový projekt pergoly nebo zahradního domku a řešíte, jak správně upevnit dřevěné sloupky. Právě tady přichází na řadu kotevní patky. Nejde jen o to, „aby to drželo“. Správné kotvení vám zajistí sta...

Byt

Jak si připravit domácí zmrzlinu z ovoce, které sami sklidíte

Až se vaše zahrada rozvoní jahodami, rybízem nebo meruňkami, není nic lepšího než si část té sladké úrody proměnit v osvěžující zmrzlinu. Domácí verze skvěle chutná a navíc víte, co v ní opravdu je. Žádná zbyte...

Pálená cihla: 8 věcí, které vás možná překvapí

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Jak vybrat řetěz, který bude pevný a odolný

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

Jak čistit mosazné předměty: praktické tipy

Možná máte také doma předměty z mosazi. Jejich zlatý nádech působí teplým dojmem, navíc navozuje atmosféru dob minulých. Ať už máte mosazné dekorace, kování nebo nádobí, udržení jejich lesku vyžaduje pravidelno...

Špatně spíte? Zkuste použít brýle proti modrému světlu

Večer se převalujete v posteli, nemůžete usnout a v hlavě vám běží myšlenky jako v rychlíku? Pokud před spaním často koukáte do telefonu nebo sledujete filmy na notebooku, není to náhoda. Modré světlo z obrazov...