Bedla vysoká a další druhy – jak je poznat a připravovat

Bedla vysoká a další druhy – jak je poznat a připravovat

Houbařská sezóna je v plném proudu. Mezi nejoblíbenější druhy hub patří bezpochyby bedly, které se v lesích hojně vyskytují, poměrně snadno se rozpoznávají a skvěle chutnají. Bohužel, ani s bedlami to není tak jednoduché. Kromě jedlé bedly vysoké existují i jiné druhy, včetně nejedlých či dokonce jedovatých. Pojďme se proto zaměřit, jaké druhy bedel existují, čím se od sebe liší a také jak je připravit.

Na které bedly můžete narazit v lese i v parku

Myslíte si, že chutné bedly poznáte na první pohled a snadno je rozeznáte od jiných hub, které mohou být nejedlé, nebo dokonce jedovaté? Pak byste měli zpozornět, protože kromě chutných bedel vysokých můžete narazit i na bedlu červenající nebo bedlu zahradní, které mohou způsobit žaludeční potíže a v závažných případech i úmrtí. Pojďme si jednotlivé druhy bedel blíže představit a stručně je charakterizovat.

Bedla vysoká

Bedle vysoká – to je právě ten druh bedel, po kterém houbaři pátrají a na kterých si pochutnávají. Bedla vysoká může mít třeň (nohu) vysoký i 50 cm. Na něm se nachází klobouk, který je zpočátku zavinutý, později široce rozložený. Ten může mít v průměru i 30 cm. Na povrchu má klobouk velké šupiny a uprostřed hrbol tmavšího zbarvení. Bedla vysoká má na noze prsten, se kterým se dá volně pohybovat. To je jeden z charakteristických rysů, podle kterých jedlou bedlu poznáte. Proto doporučujeme sbírat jen druhy s volně posuvným prstencem a vysokou nožkou.

bedla

Bedla červenající

Na první pohled vypadá bedla červenající podobně jako bedla vysoká. Je trochu menší a její vůně není tak výrazná. Zpravidla jí poznáte podle toho, že v místě řezu nebo při poranění začne červenat. Houbaři i odborníci se nemohou shodnout na tom, je-li tento druhy bedly jedlý, nebo ne. V minulosti se objevilo několik případů, kdy bedla červenající způsobila vážnou otravu. Pro některé jedince tak nemusí být konzumace této houby problematická, jiným může způsobit vážné problémy. Proto doporučujeme se bedlám červenajícím raději vyhnout, a to i přes to, že ji vaši známí budou vychvalovat. Většina současných atlasů hub řadí červenající bedly mezi nejedlé, atlasy staršího vydání o ní pojednávají zpravidla jako o jedlém druhu.

Bedla zahradní

Bedla zahradní (označovaná také jako česká nebo jedovatá) patří mezi ty druhy, kterém byste se měly velkým obloukem vyhýbat. Obvykle se vyskytuje v parcích, v zahradách a na kompostech. Proto se nedoporučuje sbírat houby jinde než v lese. Také bedla zahradní se v řezu začne zbarvovat do červena, ale na tak výrazně, jako bedle červenající. Platí tak jednoduché pravidlo – narazíte-li na bedlu mimo les a začne-li se zbarvovat do pomerančové barvy, nesbírejte ji.

Bedla ostrošupinná

Dalším jedovatým druhem bedel jsou bedly ostrošupinné. Ty ale od jiných druhý rozpoznáte na první pohled. Má nohu i klobouk pokrytý hrubými šupinami, které jsou ostré a směřují vzhůru. Navíc se u nás vyskytuje podstatně méně než jiné druhy. I tak si na ni dejte pozor – patří mezi smrtelně jedovaté houby.

Pozor na malé bedly

Bedlám malého vzrůstu byste se měli při sběru raději vyhýbat. Obecně platí, že všechny malé bedly jsou buď nejedlé, nebo přímo jedovaté. Některé drobné bedly dokonce obsahují stejné toxiny, které se nachází i v muchomůrce zelené a dalších jedovatých houbách. Dejte si pozor například na bedlu klamavou nebo bedlu lilákovou.

Jak připravit bedlu? Osmažit!

Nyní, když víte, jako rozeznat bedlu vysokou od dalších nejedlých nebo jedovatých druhů, můžete si ji po sběru připravit. Nejtradičnějším a současně snad nejchutnějším způsobem přípravy bedel je jejich smažení. Nejprve je důkladně očistěte a odstraňte nohy. Pokud jsou bedly příliš velké, můžete je nakrájet na poloviny nebo čtvrtiny. Dále je obalte v trojobalu a dozlatova osmažte. Vynikající jsou také nadívané bedly, které si můžete naplnit nádivkou z cibulky, česneku, nadrobno nasekané nožičky, rozšlehaného vejce a sýra. Nádivkou naplníte klobouk bedly, přiklopíte druhým kloboukem a necháte na přibližně 30 minut zapékat v troubě.

Rádi sbíráte houby? Přečtěte si i naše další články:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Vybírejte okna chytře aneb co potřebujete vědět před montáží

Dobrý článek. Já si myslím, že spousta lidí, když řeší výměnu oken, tak se v tom úplně nevyznají a dají na rad...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Tak to máte pech, já ale neočekávám, že bych měl takovou kliku a zrovna trefil kuchyni �...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme u nich kuchyň objednávali už v březnu, takže jsme tu soutěž zaznamenali až doda...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Čau všichni, máte někdo zkušenost s tou soutěží u Oresi, co u nich teď běží? Jaký ...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Jak upevnit kotevní patky k pergole nebo zahradnímu domku

Možná máte hotový projekt pergoly nebo zahradního domku a řešíte, jak správně upevnit dřevěné sloupky. Právě tady přichází na řadu kotevní patky. Nejde jen o to, „aby to drželo“. Správné kotvení vám zajistí sta...

Byt

Jak si připravit domácí zmrzlinu z ovoce, které sami sklidíte

Až se vaše zahrada rozvoní jahodami, rybízem nebo meruňkami, není nic lepšího než si část té sladké úrody proměnit v osvěžující zmrzlinu. Domácí verze skvěle chutná a navíc víte, co v ní opravdu je. Žádná zbyte...

Pálená cihla: 8 věcí, které vás možná překvapí

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Jak vybrat řetěz, který bude pevný a odolný

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

Jak čistit mosazné předměty: praktické tipy

Možná máte také doma předměty z mosazi. Jejich zlatý nádech působí teplým dojmem, navíc navozuje atmosféru dob minulých. Ať už máte mosazné dekorace, kování nebo nádobí, udržení jejich lesku vyžaduje pravidelno...

Špatně spíte? Zkuste použít brýle proti modrému světlu

Večer se převalujete v posteli, nemůžete usnout a v hlavě vám běží myšlenky jako v rychlíku? Pokud před spaním často koukáte do telefonu nebo sledujete filmy na notebooku, není to náhoda. Modré světlo z obrazov...