Máte doma plno sesbíraných hub a nevíte co s nimi? Poradíme pár tipů na zavařování hub

Máte doma plno sesbíraných hub a nevíte co s nimi? Poradíme pár tipů na zavařování hub

Po vydatném dešti jste se vydali do lesa a nasbírali plný koš hub. Smaženic a sušených hub máte až nad hlavu a chcete vyzkoušet něco nového. Co takhle si houby zavařit a vychutnat si je později? Přinášíme vám pár receptů na zavařování hub, díky kterým můžete houby dlouhodobě uchovat a vylepšit si jimi mnohé pokrmy.

Recept na výborné zavařené houby krok za krokem

Nyní si popíšeme, jak nejlépe houby připravit a zavařit tak, aby byly stále dobré a neztratily svoji chuť. Zavařování hub není nikterak těžké, ovšem jejich příprava a řádný proces by se neměl zanedbávat. Lepší je neexperimentovat a držet se kvalitního a osvědčeného receptu. Nezapomínejte na správnou  sterilitu zavařovacích sklenic.

Přivydělejte si výkupem hub

Zavařování hub doma rychle a levně

Poměrně rychle a levně si můžete doma z nasbíraných hub v lese připravit delikátní zavařené houby. Pro zavařování hub jsou nejvhodnější středně velké pevné houby, které jsou čerstvé a kvalitní. Ideální jsou žampiony, hřiby, václavky, lišky a ryzce. Nejprve si houby pečlivě očistíme, aby na nich nezbyly žádné nečistoty z lesa a opláchneme proudem vody. Poté je nakrájíme buď na plátky nebo kostky. Záleží jen na vás, jak je chcete konzumovat a jaký tvar hub vám více vyhovuje. Nakrájené houby osolíme, opepříme a na cca 10 až 15 minut je dáme vařit. Houby scedíme, opět propláchneme vodou, necháme pořádně okapat a vysušit.

 

Vysušené houby naskládáme do zavařovací sklenice, kterou si můžeme předem připravit. Na dno lze položit bobkový list, kuličky pepře, nové koření a vše další, čím chceme houby ochutit a dodat jim lepší chuť. Až poté na vyskládané dno sklenice naložíme houby a zalijeme je vychladlým nálevem. Dalším způsobem, jak lze houby naložit, je postupně je při vkládání do zavařovací sklenice prokládat kořením, feferonkami, cibulí či paprikou.

Přečtěte si: Klouzek - houby s výbornou chutí

Chutný nálev na houby

Příprava nálevu je velmi důležitá, protože právě kvalitní a dobrý nálev dodá houbám výborné aroma. Existuje mnoho druhů nálevů, které můžete pro své houby připravit. Záleží pouze na vaší chuti a fantazii. My si ukážeme dva recepty na nálevy pro zavařování hub- jeden základní nálev a druhý pro ostřejší povahy.

Základní nálev na zavařování hub:

  • 1,5 l vody
  • 3 dcl octa
  • 70 g krystalového cukru
  • špetka soli

Pikantní nálev na zavařování hub:

  • 1,5 l vody
  • 3 dcl octa
  • 70 g krystalového cukru
  • špetka soli a kmínu
  • 4 kuličky pepře
  • česnek dle chuti
  • feferonky/ chilli papričky dle chuti

Všechny ingredience na nálev hub smícháme dohromady a přivedeme k varu. Poté ihned odstavíme a čekáme, až nálev vychladne.

Zavařené houby jako výborná delikatesa

Poté, co do zavařovacích sklenic dáme houby a zalijeme nálevem, uzavřeme sklenici a dáme do zavařovacího hrnce. Houby takto zavařujeme při teplotě cca 90 ° Celsia po dobu zhruba 20 – 30 minut. Zavařené houby vám vydrží v komoře až do další sezóny. Pokud je budete uchovávat delší dobu, vždy je lepší se ujistit o tom, zda jsou stále jedlé. Zavařené houby se podávají jako výborná delikatesa s pečivem nebo je můžete jen tak pojídat jako oříšky u televize či při debatě s přáteli.

Jaký způsob zavařování preferujete? Přečtěte si, jak zavařovat v myčce na nádobí.

Další články o houbách a houbaření:

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Vybíráme novou vanu: Na co vše se zaměřit?

Plánujete realizaci nové koupelny a máte jasno, že v ní nesmí chybět na pohled krásné, a hlavně prostorná vana? Na trhu narazíte na nespočet typů, které se liší materiálem, tvarem i velikostí. Je vážně z čeho v...

Sádrové obklady: kam se (ne)hodí a jaké jsou jejich vlastnosti

Existuje nespočet obkladových materiálů, po kterých můžete při rekonstrukci nebo realizaci novostavby sáhnout. Vedle oblíbených keramických či kamenných obkladů existují také obklady sádrové. Jsou cenově dostup...

Překlady stavebních otvorů: materiály a specifika

Důležitým konstrukčním prvkem všech staveb jsou překlady, které zajišťují stabilitu nad stavebními otvory. Nesmí chybět nad okny, dveřmi i vraty a musí se s nimi počítat už v projektové dokumentaci. Překlady se...

Byt

Jak se starat o sukulenty pěstované v bytě

Sukulenty patří mezi oblíbené pokojové rostliny. Krásně vypadají, nejsou náročné na zálivku a ozvláštní jakýkoliv interiér. Existují tisíce druhů sukulentních rostlin a mnohé z nich jsou vhodné právě pro pěstov...

Pasivní dům si mladí manželé postavili s pomocí rodiny a Ytongu

Kromě technologie, vzhledu, promyšlené dispozice a špičkových tepelně-akustických parametrů je dům mladých manželů inspirativní i širokým zapojením rodiny do celé stavby.

Zima je za dveřmi! Pusťte se do úklidu terasy či balkonu

Období, kdy jsme mohli dlouhé večery relaxovat na zahradní terase nebo odpočívat na balkoně se sklenkou vína, jsou pro letošek už pryč. Nastává tak doba podzimního úklidu a zazimování, která se týká nejen majit...

Proč si pořídit podložku na matraci?

Připadá vám, že už vaše matrace není to, co bývala? Budíte se ráno unavenější než večer? Ten rozlámaný pocit známe všichni. Nová matrace se může vyšplhat i na tisíce korun. Co když vám ale řekneme, že víme, jak...

Tipy na podzimní dekorace z kukuřice

Probarvený podzim si přímo říká o využití přírodních materiálů pro výrobu nejrůznějších bytových dekorací. Kromě listí, šišek nebo dýní jsou k výzdobě ideální i kukuřice, zejména ty ozdobné. Připravili jsme pro...