Výtečná svatomartinská husa aneb Jak nejlépe na pečenou husu

Výtečná svatomartinská husa aneb Jak nejlépe na pečenou husu

Svatý Martin má svátek 11.listopadu. V tento sváteční den se stále v mnohých českých kuchyních udržuje hezká tradice, a to pečení svatomartinské husy. Chystáte se na pečenou husu i vy? V tom případě přinášíme výborný recept na svatomartinskou husu, kterou na hodovním stole okouzlíte rodinu i známé.

ČTĚTE NOVÝ ČLÁNEK O PŘÍPRAVĚ SVATOMARTINSKÉ HUSY

Svatý Martin a tradice: proč pečeme husu

Svatý Martin by nám měl 11. listopadu přivézt na svém bílém koni sníh a bílou zimu. Na obcích i ve velkých městech se pořádají každý rok svatomartinské hody, které oslavují příchod svatého Martina vínem a pečenou husou. Víte ale vůbec, proč se v českých kuchyních v tento den těšíme na posvícenou svatomartinskou husu?


Legendy spojují husu se svatým Martinem už od nepaměti. Existují dokonce dvě verze. Jedna z nich praví, že biskupa Martina husy při kázání tolik rušily, proto se teď za trest smaží na svatomartinském pekáči. Druhá legenda zase říká, že se Martin před svým jmenováním na biskupa ze skromnosti skryl v husníku, jenže husy ho svým křikem prozradily. Biskup Martin zemřel 8. listopadu, pohřben byl 11. listopadu. V tomto období lidé také před zimou zabíjeli husy a těšili se z tučné pečínky.

Svatomartinská husa – jak vybrat husu na dobrou husí pečínku

V restauracích se za svatomartinskou husu někdy ani nedoplatíte. Vy si ji však doma můžete připravit pro celou rodinu. S naším receptem si můžete být jisti, že se budou u hodovního stolu při vychutnávání si pečené husy všichni olizovat až za ušima. A jak vůbec vybrat tu správnou husu?

  • Nejdůležitější je, aby byla husa pěkně vykrmená a vážila alespoň 4 až 5 kg.
  • Husa by měla obsahovat také vnitřnosti, ze kterých můžete připravit třeba domácí paštiku.
  • Husu si ideálně vyberte na husí farmě, o které víte, že je kvalitní a má dobré reference.
  • Jestli se ale rozhodnete vybrat husu v obchodech, rozhodně s tím neotálejte. Z regálů rychle kvůli oblibě tradice totiž husy mizí.
  • Svatomartinskou husu si můžete objednat i u řezníka. U něj máte také jistotu, že vám vybere dobrou a chutnou husu na pečení. Opět ale vybírejte kvalitního a osvědčeného řezníka.

Svatomartinská husa vyžaduje dlouhé pečení

Poté, co si vyberete svatomartinskou husu podle vašich představ, je potřeba ji řádně připravit. Pečení svatomartinské husy vyžaduje především čas a trpělivost. Jestli si myslíte, že ji zvládnete za pár hodin, jste na omylu. Aby byla pečená husa pěkně křehká a aby se maso krásně rozpadalo v ústech, je nutné ji péct přes noc. K přípravě husy si můžete nalít sklenku výtečného svatomartinského vína a hurá na to!

Husu pečeme pozvolna až 15 hodin.

Recept na výtečnou svatomartinskou husu

Aby byla svatomartinská husa opravdu skvostná, měli byste ji připravovat vždy z 10. listopadu na 11. listopad v noci. PečenÍ husy by mělo být pomalé, aby byla kůrčička křupavá a chutná. Pojďme si ukázat recept na svatomartinskou husu pro cca 6 osob, která bude stát rozhodně za to.

Svatomartinská husa – ingredience

  • 1 husa
  • 2 hrušky
  • 3 jablka
  • 100 g sušené klikvy
  • hrst vlašských ořechů
  • sůl a kmín
  • 3 lžíce medu
  • 4 lžíce balsamika

Svatomartinská husa – postup

Husu nejprve důkladně opláchneme pod vodou a zbavíme se nadbytečného sádla a kůže. Svatomartinskou husu osolíme a posypeme kmínem. Husu dáme do lednice odležet alespoň na 5 až 6 hodin. Potom husu vytáhneme z lednice a necháme v kuchyni odležet 2 hodiny.


Svatomartinskou husu pečeme pozvolna. Troubu si tedy nejprve předehřejeme na 80 °C. Mezitím vložíme do husy 1 jablko a 1 hrušku. Husu dáme na pekáč, a to prsíčky dolů, přikryjeme a pečeme alespoň 12 hodin. Poté zvýšíme teplotu v troubě na 120 °C a pečeme další 3 hodiny. Důležité je, abychom husu občas propíchli na několika místech vidličkou, a to proto, aby z ní odtékal tuk.


Asi 1 hodinu a půl před koncem pečení dáme do pekáče na kostky nakrájené hrušky a jablka, klivky a ořechy. Husu otočíme a prsa potřeme medem a balsamikem, které si před tím smícháme dohromady. Teplotu zvýšíme na 180°C a pečeme do zlatova.


Ke svatomartinské huse jako přílohu podáváme červené nebo bílé zelí, popřípadě kombinaci obou dvou. K tomu se tradičně jí bramborové knedlíky, vyzkoušet můžete ale také bramborové lokše. Recepty na zelí i knedlík jsme pro vás připravili v dalším článku.

Dobrou chuť!

Nezapomeňte si přečíst náš nový článek o přípravě svatomartinské husy.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Zpátky do lavic: Připravte dětský pokoj na školní rok

Jsou tu super tipy, čeho se držet, dětský pokoj by měl být pro děti hlavně příjemné ale i zdravé prostředí, pr...

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Bez kvalitní řemeslné práce domov nevybudujete

Co máme společného se světem našich předků? Třeba to, že stavba či rekonstrukce se prostě ošidit nedá. Je to jen poctivá práce, která může přetrvat roky. Platilo to před sto lety a platí to bez výjimky i dnes. ...

Kvalitní práce, která vydrží: Odborníci na vodu, topení i plyn

Chcete, aby vám někdo opravil vodu, topení nebo plyn a neodbyl svou práci? Správně provedená instalace a včasné opravy jsou základem pohodlného, ale i bezpečného bydlení. Zde se dozvíte, proč je lepší spolehnou...

Byt

Elektrický mopovač: Pomocník, který usnadní každodenní úklid

Vytírání podlah patří mezi ty domácí práce, které děláme často, ale málokdy s nadšením. Je to fyzicky náročné, zdlouhavé a občas máme pocit, že výsledek za moc nestál. Letos ale nastupuje nový trend, který může...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Ubytujte se v Krkonoších a ochutnejte domácí mléčné výrobky

Hledáte místo, kde zažijete tu pravou horskou atmosféru a zároveň se vydatně najíte? Čtěte dál. Ukážeme vám místo, které působí kouzelně – Horskou farmu na Růžové hoře,, která vám nabídne jak ubytování, tak i m...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...