4 recepty na vánoční cukroví pro diabetiky: O svátcích si přijdou na své i lidé s cukrovkou!

4 recepty na vánoční cukroví pro diabetiky: O svátcích si přijdou na své i lidé s cukrovkou!

Pokud máte rádi výraznou chuť čokolády, tyčinky z DIA čokoládového těsta si vážně zamilujete. Stačí jen nahradit klasickou mléčnou čokoládu tou DIA,…

Diabetes neboli cukrovka patří mezi hojně rozšířená onemocnění, která dokážou pořádně znepříjemnit život. Sami patříte mezi „cukrovkáře“ a je vám líto, že si o Vánocích nemůžete pochutnat na sladkém cukroví? Právě pro vás jsme vybrali 4 recepty na cukroví, které je jako stvořené pro diabetiky. Cukr byste v nich hledali marně. Je nahrazený stévií nebo jiným typem sladidla, po kterém vám hladina cukru v krvi nestoupne.

Tyčinky z čokoládového těsta z mandlové mouky

Pokud máte rádi výraznou chuť čokolády, tyčinky z DIA čokoládového těsta si vážně zamilujete. Stačí jen nahradit klasickou mléčnou čokoládu tou DIA, kterou pořídíte v obchodech se zdravou výživou nebo třeba v lékárně. Pro přípravu tyčinek budete potřebovat:

  • 1,5 hrnku hladké mandlové mouky
  • 1 čerstvé vejce
  • 3 polévkové lžíce kokosového cukru nebo jiného sladidla pro diabetiky
  • 3 polévkové lžíce kvalitního kokosového mléka
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje, ideálně kokosového
  • Až 0,5 hrnku nastrouhané dia čokolády
  • Špetku soli a jedlé sody

V jedné misce smíchejte všechny sypké suroviny. Do druhé misky rozšlehejte vejce, přidejte kokosové mléko a olej. Pomalu přelévejte směs tekutých surovin do sypkých a zapracujte jemné těsto. Až vytvoříte hutnou konzistentní hmotu, dejte ji na cca hodinu do chladničky. Až ztuhne, rozválejte jej na velký plát o tloušťce 5 až 7 mm, posypejte nadrcenou čokoládou a přendejte na plech s pečicím papírem. Pečte kolem 15 minut v troubě s horním a spodním ohřevem při teplotě 180 °C. Po vytažení z trouby těsto rozkrájejte na tyčinky, případně čtverečky. Po vychladnutí se do dia cukroví můžete okamžitě zakousnout.

Ořechové kuličky bez cukru

Kokosové, čokoládové, medové – variant vánočních kuliček existuje nespočet. Většina receptů však obsahuje cukr nebo sladké kondenzované mléko, které pro diabetiky není vhodné. Proto pro vás máme recept na ořechové kuličky, na kterých si mohou pochutnat i lidé s cukrovkou. Budete potřebovat:

  • 20 gramů ztuženého tuku
  • 20 gramů sušeného mléka
  • 20 gramů kvalitního holandského kakaa
  • 20 gramů mletých vlašských ořechů
  • 10 gramů sladidla v prášku
  • 10 gramů škrobu
  • 1 bílek
  • Kakao na obalení

Rozpusťte tuk a vmíchejte do něj sušené mléko, kakao, škrob a sladidlo v prášku. Vytvořte tuhou směs a dejte na cca 30 minut do lednice. Jakmile těsto částečně ztuhne, přidejte bílek a zapracujte namleté ořechy. Poté ihned tvořte kuličky o průměru kolem 20 mm a obalte je v kakau. Z výše uvedeného množství vytvoříte kolem 15 čokoořechových kuliček.

Mandlové rohlíčky z celozrnné mouky

Pokud máte rádi zdravé mlsání, upečte si mandlové rohlíčky z celozrnné mouky, které spolehlivě nahradí tradiční vanilkové. Pro přípravu cca 50 rohlíčků budete potřebovat:

  • 90 gramů jemně namleté celozrnné mouky
  • 60 gramů nastrouhaných mandlí
  • 50 gramů ztuženého tuku
  • 25 gramů sladidla, například ze stévie
  • 1 vejce
  • Mandle na obalení

Smíchejte sypké suroviny, přidejte rozpuštěný tuk a vejce. Vytvořte hladké těsto a uložte do lednice na 30 až 60 minut. Z těsta vytvarujte rohlíčky, vložte je do trouby rozehřáté na 160 °C a pečte 10 až 12 minut. Hned po vytažení z trouby obalujte v namletých mandlích nebo mandlové mouce.

Čtěte také: vánoční cukroví bez cukru nejen pro diabetiky

Včelí úly pro diabetiky

Včelí úly (někdy označované jako vosí hnízda) jsou o Vánocích oblíbené, ale jsou velmi sladké. Vyzkoušeli jsme si proto dia recept na včelí úly, o který se s vámi nyní podělíme. Pro přípravu budete potřebovat:

Na těsto

  • 200 gramů rozdrcených DIA piškotů
  • 40 gramů ovocného cukru vhodného pro diabetiky
  • 110 gramů másla
  • 3 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 3 polévkové lžíce rumu

Na krém

  • 100 gramů másla
  • 2 vaječné žloutky
  • 70 gramů ovocného cukru nebo sladidla
  • Polévkovou lžíci rumu

Použijte DIA piškoty bez cukru

Postup přípravy je totožný jako při pečení klasických včelích úlů. Připravte tuhé těsto a pomocí formiček vytvořte úly. Vařečkou vytvořte do úlu důlek a vyplňte krémem. Následně usaďte na dia piškot. Z výše uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 25 ks včelích úlů.

Už dříve jsme si pro vás připravili recepty pro diabetiky, které sklidily velký úspěch. Přečtěte si starší článek, kde se dozvíte, jak upéct dia linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosové kuličky.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme se zprvu dívali po té vyšší řadě, hlavně kvůli inspiraci, ale nakonec jsme šl...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Profily pro každý interiér

Chystáte se dokončit svůj interiér nebo renovovat podlahy, dlažbu či obklady? Profily od SH Profil s.r.o. vám pomohou elegantně zakončit každý detail a dodat prostoru profesionální vzhled. Jak konkrétně široká ...

Byt

Jak vybrat nádobí pro indukční desku: Kompletní průvodce

Jsou rychlé, úsporné a bezpečné. Indukční varné desky. Pokud ale zvolíte špatné nádobí, nebude vůbec fungovat, nebo nevyužijete plný potenciál indukce. Poradíme vám, jak správně vybírat nádobí, na co se zaměřit...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Zemní práce - poctivá ruční i strojní práce

Poctivá práce, zkušenosti od roku 1996 a strojová technika, která zvládne i ty nejnáročnější terény. Přečtěte si, proč jsou stavební a zemní práce firmy Jiřího Hojsáka jistotou kvality a spolehlivosti.

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...