Vše, co byste měli vědět o kaki, než se do něj zakousnete

Kaki – kdy a jak ho jíst a využívat v kuchyni

Druhů exotického ovoce je velké množství. Některé se na pulty obchodů dostávají běžně a jsou relativně dostupné, jiné jsou málo známe a těžko sehnatelné. Do první skupiny rozhodně patří kaki, které je oblíbené i mezi českou veřejností. V obchodech jej v březnu seženete bez problémů. Jak kaki chutná, kdy je zralé, jak ho jíst a využívat v kuchyni? Právě na to se v dnešním článku zaměříme.

Kaki: božské ovoce s lahodnou chutí

Tomel, churma, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko… To je jen příklad mnoha názvů, které se pro kaki používá, ať už mezi odborníky, či širokou veřejností. Označuje se také za božské ovoce, protože jeho botanický název je Diospyros – ovoce boha Dia.

Kaki patří mezi exotické ovoce, které v Česku seženete běžně

Čtěte také:

Užijte si tropickou exotiku v koupelně

Exotické dřevo je symbolem luxusu. Seznamte se s netradičními dřevinami

Máte doma zimu? Těchto 8 potravin vás zaručené zahřeje

Kaki pochází z Asie a podle předpokladů se v Číně pěstovalo už v prvním století po Kristu. Dnes se pěstuje v mnoha subtropických oblastech včetně Ameriky, Albánie, Itálie, nebo dokonce jižní části Ukrajiny. V současnosti putuje na pulty obchodů především z Asie.

Základní charakteristika plodů kaki

Plody kaki poznáte na první pohled. Svým tvarem připomínají rajče, barvou zase pomeranč. Typicky má zralý plod kaki průměr kolem 7 cm. Aby však bylo chutné, potřebuje čas. Konzumovat byste jej měli jen ve zralé stavu, pak bude mít výraznou sladkou chuť s jemnými vanilkovými plody. Naopak nezralé plody kaki jsou trpké a tvrdé.

Měkké kaki = zralé kaki

Jak správně jíst kaki

Co tedy dělat s plody kaki, když si je přinesete z obchodu? V první řadě zjistěte, jestli už je zralé, a tedy připravené ke konzumovat. Poznáte to snadno – musí mít při jemném stisku měkké. Tvrdý plod znamená, že potřebuje ještě chvíli v pokojové teplotě na dozrání. Protože se plody sklízí nezralé a jako nezralé se pro snazší transport i přepravují, často si je z obchodu donesete tvrdé. Nějaký čas potřebují téměř vždy.

Konzumace kaki nevyžaduje zvláštní přípravu. Dokonce se dají jíst i se slupkou, ta se však kvůli specifické chuti a postřikům zpravidla sloupává. Kaki můžete po oloupání nakrájet na kousky rovnou jíst. Stejně tak je můžete rozříznout na půl a vydlabávat lžičkou.

Kaki můžete rozpůlit a vydlabávat lžičkou

Využití kaki v gastronomii

Kaki můžete samozřejmě konzumovat jen tak, na druhé straně má spoustu využití v asijské i experimentální kuchyni. Vzhledem ke konzistenci se zralé plody kaki přidávají do dezertů, rýžových nákypů, ovocných salátů a originálních omáček. Z kaki si také snadno připravíte marmeládu, smoothie, ovocnou šťávu, nebo třeba puding. U sladkých pokrmů umocní sladkou chuť bez přidání cukru a sladidel, slaným jídlům dá zase neotřelý exotický nádech. Je jen na vás, jak kaki při svém vaření a pečení do pokrmů zakomponujete!

Kaki - lahodné ovoce boha Dia. Také ho milujete?

S množstvím kaki to nepřehánějte

Kaki je nejen chutné, ale i zdravé. Obsahuje spoustu vitamínu C a může prospívat i lidem s onemocněním ledvin a jater. Na druhé straně byste to s množství neměli přehánět. Při nadměrné konzumaci mohou v žaludku vznikat specifické útvary ze zbytků, které organismus nedokáže strávit. Může pak docházet k zažívacím a dalším potížím.

Rádi experimentujete a máte rádi exotické ovoce? Přečtěte si i další související články:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Dobrý kontakt k tématu

LIMBA: Tvorba kvalitního nábytku a interiérů
Společnost LIMBA již tři desetiletí formuje česk…

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Výroba a odborná oprava hodinových strojů

Poznejte firmu, která se už více než 100 let stará o pražský orloj, ctí minulost a zároveň ví, jak je v dnešní době důležitý přesný. Firmu, která propojuje tradiční hodinářské řemeslo s moderní technikou. A děl...

Byt

Věnec, který voní lesem: Přírodní materiály podzimu

Zelené větvičky, plody a pár šikovných rukou. Nic víc není potřeba, abyste si domů přinesli kousek lesa! Pojďme si ukázat, z čeho tvořit věnce, které vás budou těšit celé podzimní dny.

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Příroda + zvířata + technika = Vaše cesta

Zemědělská škola je ideální volbou pro studenty se zájmem o přírodu, rostliny, zvířata a techniku. Vychovává budoucí odborníky pro resort zemědělství orientovaný na základy zemědělské výroby i ekonomiku podniku...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...