Máte doma zimu? Těchto 8 potravin vás zaručené zahřeje
Kvůli vysokým cenám plynu a elektřiny se mnozí rozhodli přistoupit během letošní topné sezóny k úsporným opatřením. Někteří své domácnosti vytápí na o pár stupňů nižší teploty než dříve, jiní zase zapínají topení jen ve chvíli, kdy začínají mrznout. Ať už máte doma zimu z jakéhokoliv důvody, nebo jste se zmrzlí vrátili ze zahrady nebo města, zahřejte svůj organismus. Přinášíme vám přehled 8 potravin, po kterých vám bude tepleji.
1. Zázvor
Mezi potraviny, kterým byste se v zimním období neměli vyhýbat, je zázvor. Zahřeje je vás v čaji i různých pokrmech světové kuchyně. Pravidelnou konzumací zázvoru posílíte svůj imunitní systém a pomůžete mu při boji s kašlem nebo nachlazením. Zázvor navíc organismu pomáhá zlepšit trávení a udržují kýžené teplo uvnitř těla.
Zima, déšť a bláto: Jak bojovat proti špíně v koupelně
2. Kaštany
Kaštany jsou bohatou zásobárnou vitamínů, minerálů a kyseliny listové. Protože podporují oběh krve, v těle ji rozproudí a zahřejí vás. Konzumace kaštanů je vhodná i pro ty, kteří si hlídají svou váhu – obsahují totiž málo tuků, a tedy mají poměrně nízkou energetickou hodnotu. Pokud si připravíte pečené kaštany, o teplo vám nebude nouze.
3. Kurkuma
Žlutý prášek kurkumy přidejte do různých pokrmů a uvidíte, že vám bude tepleji. Konzumace kurkumy je zdraví prospěšná, protože obsažený kurkumin posiluje imunitu. Navíc zlepšuje i myšlení a je oblíbená mezi lidmi, kteří chtějí mít v pořádku neurologickou soustavu a co nejlepší paměť.
4. Chilli
Už když se řekne chilli, začíná nám být teplo. Chilli papričky obsahují látku kapsaicin, která zrychluje metabolismus i produkci tepla v těle. Konzumace chilli podporuje tvorbu hormonu štěstí a také snižuje bolestivost. Dopřejte si během chladných zimních večerů pokrm nabitý chilli papričkami a uvidíte, že vám bude tepleji a veseleji.
5. Křen
Štiplavý křen má protizánětlivé účinky, detoxikuje organismus a také zahřívá, jelikož podporuje činnost krevního oběhu. V podzimním a zimním jídelníčku tak má rozhodně své pevné místo.
6. Červená řepa
Červená řepa patří mezi typickou podzimní a zimní zeleninu. Nejen že je lahodná, ale také plná zdraví prospěšných látek. Obsahuje velké množství vlákniny a je cenným zdrojem vitamínu C a draslíku. Pokrmy z červené řepy dokážou vaše tělo prohřát. Zkuste si třeba připravit horký boršč, pečenou řepu s kozím sýrem nebo horký řepový nápoj s medem.
7. Batáty
Brambory do svého jídelníčku běžně zařazujeme téměř všichni. Ale co takové batáty, které představují sladkou podobu brambor? Věříme, že až je ochutnáte, nedáte na ně dopustit. Obsahují například vitamín C, betakaroten či kyselinu hlorogenovou, která urychluje činnost metabolismu. Po pečených bramborách vám bude hned tepleji.
8. Pečená jablka
Zahřejte se pečenými jablky, které vám v zimních měsících dodají spoustu energie. Pokud jste sklidili bohatou úrodu jablek a správně je uskladnili, budete mít potravinu k prohřátí i vychutnání k dispozici kdykoliv a bez utrácení.
Je na vás, po jaké potravině sáhnete. Některé vás prohřejí díky obsaženým látkám. Jiné budete muset upéct nebo ohřát, zato vám dodají spoustu vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Nenechte si ujít ani další související články:
Diskuse k článku