Konzervace bylinek: sušení, mražení a nakládání

Konzervace bylinek: sušení, mražení a nakládání

Pěstujete si na zahrádce nebo balkoně bylinky a přemýšlíte, jak zpracovat poslední bohatou sklizeň před příchodem zimy? Bylinky můžete různými postupy konzervovat a využijete je i v zimních měsících, kdy vám na zahrádce nic neporoste. Byliny se mohou sušit, mrazit i nakládat do oleje. Pojďme se podívat, jak správně postupovat při jednotlivých metodách konzervace a jaké bylinky zpracovávat.

Sklizeň bylinek před samotnou konzervací

Než se pustíte do zpracování bylin, musíte je sklidit. Letničky se sklízí celé, ale konzervují se u nich zpravidla jenom listy. Bazalku nebo majoránku vytáhněte z půdy i s kořeny a lístky otrhejte. Pažitka, oregano, tymián nebo máta pak patří mezi trvalky, u kterých se sklízí a zpracovává nadzemní část a kořeny se nechávají v půdě pro pěstování další rok.

Při konzervaci bylinek si tak vždy předem zjistěte, jestli se pro zpracování hodí jen samotné listy, nebo je možné je zpracovat i se stonky. Bazalku a jiné bylinky sklízejte ještě před rozkvětem, poté jejich výraznost v chuti a vůni slábne.

Mražení bylinek

Jednou z možností konzervace bylinek je jejich mražení. Výhoda mražení bylin spočívá v zachování barvy a aroma bylin. Příprava pro mražení je snadná, mrazí se zpravidla jen listy, které musí být očištěné a zdravé. Při mražení bylinek můžete uplatnit dva rozdílné postupy.

Mražené bylinky

Mražení bylinek nasucho

Očištěné lístky vysušte papírovým ubrouskem a nasekejte na kousíčky. Byliny můžete buď nasekat nebo rozmixovat. Následně je přendejte do malých igelitových sáčků nebo plastových nádob. Byliny obsahují vodu, takže se při mražení jednotlivé kousíčky zpravidla spojí a vytvoří větší mražený kus (podobně jako u mraženého drceného špenátu). Zmražené bylinky pak můžete podle potřeby nastrouhat na struhadle nebo vyškrábat ostrým předmětem.

Mražení bylin do ledu

Druhou oblíbenou metodou mražení bylin je jejich uložení do ledu. Opět lístky bylinek nasekejte na drobné kousíčky, tentokrát ale nemixujte. Lžičkou dávkujte do tvořítek na led a zalijte vodou. Jakmile led ztuhne, můžete kostky ledu z tvořítek vyndat a přesunout do nádob nebo sáčků. Ledovou kostku s bylinkami pak při vaření polévky nebo jiných teplých pokrmů jednoduše vhodíte do hrnce a dodáte pokrmům čerstvé, chutné a dobře vypadající bylinky. Můžete vytvořit i různé směsi bylinek, které jsou do polévek ideální.

Sušení bylin

Další možností konzervace bylin je jejich sušení. Některé bylinky se suší celé i se stonky, u jiných se doporučuje jen sušení samotných lístků. Majoránka, libeček, oregáno a další byliny jsou v sušené podobě voňavé a skvěle chutnají. Počítejte s tím, že ztratí svou barvu. Hodí se pro přípravu domácího koření nebo jako dekorace do kuchyně. Bylinky nesušte na slunci, najděte vhodné tmavé místo. Bylinky můžete svázat do svazečků a zavěsit. Při pokojové teplotě budou byliny schnout i dva týdny.

Můžete použít i sušičku na ovoce, která proces sušení výrazně urychlí. Nikdy ale nepřekračujte teplotu 30 až 45 °C podle konkrétního typu byliny. Pro zachování aroma vložte usušené bylinky do uzavíratelných a dobře těsnících nádob. Nedoporučujeme sušení bylin v kuchyni, vzhledem ke zvýšené vlhkosti by se vůbec nemusely usušit nebo by začaly plesnivět. Pokud chcete použít sušené byliny jako dekoraci ve své kuchyni, učiňte tak až budou dokonale vysušené.

Sušené bylinky

Bylinky naložte do oleje

Poslední možností konzervace bylinek a jejich využití v zimních měsících je naložení do oleje. Bylinky v oleji skvěle vypadají a svou chuť i aroma přenesou právě do oleje. Bylinkový olej se hodí pro použití ve studené i teplé kuchyni a stane se skvělým doplňkem salátů a dalších pokrmů. Příprava je přitom velmi snadná. Stačí lístky nebo celé stonky bylinek vložit do čisté láhve s úzkým uzávěrem.

Lahve by měly být ideálně tmavé, v opačném případě je musíte skladovat na tmavém místě. Bylinky zalijeme velmi kvalitním za studena lisovaným olejem. Je jen na vás, jaký typ zvolíte. Vhodný je olivový, slunečnicový, ale třeba i lněný, makový nebo sezamový. Po 14 dnech se aroma a zdraví prospěšné látky přesunou z bylin do oleje a můžete jej využívat ve své kuchyni. Nezapomínejte kromě bylinkového oleje používat i samotné bylinky z oleje, které si zachovávají své aroma i chuť.

Bylinky v oleji

Byla by velká škoda nevyužít přebytečnou úrodu bylinek. Je jen na vás, jestli si je zamrazíte, vysušíte, nebo naložíte do oleje. Budete je mít po ruce během celé zimy a neochudíte se o vůni a chuť čerstvých bylin.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Můžu říct leda svojí všeobecnou zkušenost, jsem totiž na jiném tarifu, ale taky se mi ...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

Po půl roce používání mohu říct, že kuchyň od Oresi je dobrá volba. Materiály nejsou...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Taky ty ceny mohli prohodit a na zimu dát nižší, když se bude víc svítit, ale zas teď n...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Kvalita, spolehlivost a osobní přístup ve stavebnictví

V článku se dozvíte, jak komplexní stavební služby proměňují plány ve skutečnost. Od prvního nápadu až po hotové dílo – s důrazem na kvalitu, spolehlivost a přístup, který bere ohled na každého zákazníka.

Jak správně čistit pískovou filtraci bazénu

Písková filtrace dokáže s bazénem divy, ale bez pravidelného čištění vám stejně brzy přestane dobře sloužit. Zanesený písek totiž nezvládá zachytit nečistoty a voda v bazénu se rychle kazí. Čistit filtraci přit...

Byt

Zpátky do lavic: Připravte dětský pokoj na školní rok

Letní dny se pomalu krátí a školní aktovky opět zamíří do akce. Možná vás překvapí, jak moc může dobře zařízený dětský pokoj ovlivnit chuť i výsledky učení. Nejde jen o nový stůl nebo lampičku. Stačí pár úprav ...

Architektura, která se plně zaměřuje na vaši spokojenost

Hledáte architektonický ateliér, který umí spojit krásu s funkčností? Pokud bydlíte v Praze nebo okolí, jednou ze skvělých voleb je Ing. arch. Pavla Sedláčková, kterou vám představíme a která je známá svým orig...

Jak naložit s bohatou sklizní rajčat

Rajčata patří k nejoblíbenější zelenině z vlastní zahrady. Jsou šťavnatá, voňavá a dají se využít na desítky způsobů. Jenže co dělat, když jich máte plný stůl a už ani nevíte, komu jste co rozdali? Místo abyste...

Do lesa pro dřevo? Legálně můžete sbírat jen klestí

Mnozí mají představu, že když v lese leží větve nebo padlý strom, můžou si je bez obav odnést domů. Les ale není bezejmenný prostor. Většina porostů má svého vlastníka, ať už je to stát, obec, nebo soukromník. ...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

Teplo domova, které vydrží

Rekonstrukce topení dokáže domácnost změnit víc, než se na první pohled zdá. Přináší pohodlí, úsporu a klid na dlouhé roky. Jak na to, aby všechno fungovalo a topilo bez starostí? Proč se do toho pustit

Rozkvetla vám levandule? Připravte si domácí sirup, který voní létem

Levandule je královna letních zahrad. Vypadá krásně, voní omamně a navíc se dá skvěle využít v kuchyni. Pokud ji máte plný záhon, nastal ideální čas na domácí levandulový sirup. Příprava je jednoduchá, výsledek...