
[JAK UŠETŘIT] – 1. díl – Potraviny a stravování
Téma úspor a hospodaření s rodinným rozpočtem je v dnešní nahnuté době aktuálnější než kdy dříve a dotýká se i střední třídy. Na Chytrém bydlení se úsporám, ekologii a šetrnému přístupu věnujeme dlouhodobě, přesto jsme se rozhodli shrnout vše podstatné do jednoho celku. Připravili jsme pro vás 8dílný seriál JAK UŠETŘIT – každý týden se zaměříme na jedno zásadní téma a podrobně je rozebereme. V prvním díle se věnujeme šetření na potravinách a stravování.
Velkou část rodinného rozpočtu vydáte za jídlo
Jedním z nejnákladnějších položek na provoz domácnosti je stravování. Právě jídlo ukrajuje zásadní díl vašeho rozpočtu, který může být v současnosti napjatý. Šetrným zpracováním potravin, vařením a promyšleným nakupováním přitom můžete ušetřit i tisíce korun.
Nakupujte základní potraviny
Všechny potraviny se v posledních měsících zdražily včetně těch základních. Stále však platí, že nákupem a následným zpracováním základních potravin ušetříte. Ve vaší spíži by tak neměla chybět mouka, olej, cukr, těstoviny a další trvanlivé potraviny, v lednici pak mějte zásobu vajec, mléka, másla nebo tvarohu. Z těchto surovin vykouzlíte řadu chutných pokrmů, a to rychle a vcelku levně.
Jak ušetřit za vodu? Sprchujte se, vypínejte kohoutky a zvolte úspornější systém splachování
Dumpster diving - vzdor zbytečnému plýtvání potravinami nebo bláznovství?
Naopak se vyhněte nakupování polotovarů a hotových pokrmů. Jakkoliv zpracované potraviny jsou vždy dražší, než když si je připravíte sami ze základních surovin. Za obalené řízky zaplatíte násobně víc než za čerstvé kuřecí maso. Výrazně také ušetříte, pokud místo porcovaných prsních řízků nakoupíte celé kuře a kompletně jej zpracujete. Z kuřete využijete vše včetně skeletu na vývar, snadno si tak za zlomek ceny připravíte i několik chodů. Srovnávejte ceny stejných potravin v různé míře zpracování.
Začněte vařit. Jde to i rychle
Pokud jste byli zvyklí na obědy chodit do restaurací či jídelen, zkuste své návyky změnit. Při pravidelných návštěvách stravovacích zařízení se měsíční výdaje na stravování zvyšují až o několik tisíc korun. Domácí příprava pokrmů přitom nemusí být časově náročná, naučte se pár základních receptů a různě jej obměňujte.
Oběd si na další den můžete připravit s předstihem a rovnou nachystat do krabičky. Chcete-li zpracovat větší množství potravin najednou, můžete některé hotové pokrmy zamrazit. Každodennímu vaření se tak vyhnete a vždy budete mít vy i členové rodiny co jíst.
Sledujte slevy a akční ceny
Dříve nad nakupováním ve slevách a akcích mnozí ohrnovali nos a považovali jej za hobby seniorů. Doba se ale změnila – nakupování ve slevách je běžné i pro rodiny střední a vyšší třídy. Rozhodně se nemusíte stydět za to, že procházíte letáky obchodních řetězců a pečlivě zvažujete, kde nakoupíte co nejlevněji.
Nákupy v akcích se zkrátka vyplatí, vždy si však propočítejte, jestli se vám časově i finančně vyplatí objíždět větší počet obchodních řetězců. Bude-li úspora v řádu desetikorun, význam to příliš nemá. Některé potraviny však jde pořídit i za polovinu původní ceny, což se při větších nákupech na týden či do zásoby už vyplatí.
Nebojte se nakupovat potraviny před datem spotřeby
Obchodní řetězce se snaží zbavit potravin, kterým v brzké době končí doba trvanlivosti či minimální spotřeby, a nabízí je proto s velkými slevami. U mléčných výrobků se zpravidla bát nemusíte, mléko či jogurty budou v dobré kondici i nějaký den po datu spotřeby.
Na pozoru buďte naopak u masných výrobků – pokud maso či uzeniny vypadají před datem trvanlivosti dobře, klidně je nakupte, ale co nejdříve zpracujte. Rozlišujte také u potravin mezi minimální trvanlivosti a doporučeným datem spotřeby. Mnohé trvanlivé potraviny vydrží i týdny po doporučeném datu, prošlé potraviny byste však měli zkonzumovat co nejdříve.
Jídlem neplýtvejte, využijte každý kousek
Statistiky ukazují, že Češi plýtvají s jídlem poměrně ve velkém. Nejčastěji vyhazují ovoce, zeleninu a pečivo. Proto nakupujte jen takové množství potravin, které jste reálně schopni zpracovat a zkonzumovat. Využijte staré pečivo k výrobě strouhanky nebo přípravě topinek, z ovoce a zeleniny pak používejte i slupky či košťály (například pro přípravu zeleninového vývaru).
Potraviny vybírejte podle sezóny
Sezónní potraviny bývají cenově nejdostupnější a náš organismus je na jejich konzumaci od přírody naladěný. Nedává žádnou logiku během zimy nakupovat čerstvé jahody, melouny či rajčata. Vhodnější je vsadit na dýni, kořenovou zeleninu, jablka a další sezónní potraviny. Pokud jste ale stihli ovoce a zeleninu zavařit či jinak upravit, můžete ji jíst v průběhu celého roku, a to s minimálními náklady.
Věříme, že vám náš nový seriál o šetření přijde vhod a vaší peněžence reálně uleví. Postupně budeme publikovat další články ze série JAK UŠETŘIT, a to
Diskuse k článku