Domácí sušení ovoce v sušičce vs. lyofilizované ovoce z obchodu

Domácí sušení ovoce v sušičce vs. lyofilizované ovoce z obchodu

Jedním ze způsobů, jak se v podzimních a zimních měsících nadopovat pořádnou dávkou vitamínů, je konzumovat sušené ovoce. Je plné vitamínů a bez problémů vydrží i několik měsíců. Pokud máte dostatek vlastní úrody, určitě jste přemýšleli nad domácím sušením ovoce v sušičce. V obchodech se zdravou výživou ale narazíte i na ovoce sušené mrazem, tak zvané lyofilizované ovoce. Přináší řadu výhod, doma si jej ale nevyrobíte.

Sušení ovoce v sušičce je ideálním způsobem zpracování

Sušení ovoce v sušičce má celou řadu výhod. Vyplatí se zejména v případě, kdy máte dostatek vlastní úrody, kterou nestíháte zpracovávat a konzumovat tak, aby se nezkazila. Sušit můžete celou řadu druhů, od jablek přes hrozny po meruňky. Při sušení ovoce v sušičce je třeba dodržet základní pravidla správného sušení, o kterých jsme psali už dříve. Také je důležité počítat s tím, že po sušení ovoce změní svou konzistenci a také chuť.

Ne každému ovoce ze sušičky chutná, protože zkrátka není příliš šťavnaté, na druhé straně bývá trochu gumové. Počítejte také s tím, že i při šetrném sušení se z ovoce vytratí určitá část vitamínů a zdraví prospěšných látek. Pořád se však jedná o nejoblíbenější metodu konzervace ovoce, protože vydrží dlouhou dobu a má celou řadu využití, od pečení po přidávání do jogurtů a müsli.

sušené ovoce

Ovoce sušené klasickou metodou.

Sušení ovoce mrazem – lyofilizované ovoce

Hitem poslední doby je sušení ovoce mrazem neboli lyofilizované ovoce. Mrazáky k dlouhodobému uchování potravin používáme téměř v každé domácnosti, věděli jste ale, že se dá mrazem i sušit? Lyofilizace se velmi často používá u lesního ovoce, které si uchová svou chuť, barvu i vitamíny. Během této metody se například jahoda šokově zmrazí na velmi nízkou teplotu a potom se suší nízkým tlakem, takže se vypaří veškerá voda. Potom se ovoce opět rozmrazí a vznikne v podstatě čerstvé ovoce, které v sobě nemá žádnou vodu. Vypadá trochu scvrkle, ale je plné chuti a zdraví prospěšných látek. 

Lyofilizace – termín označující metodu sušení, která je založená na sublimaci zmrzlé vody. K sublimaci dochází při velmi nízkém tlaku a teplotě. Voda přechází z pevného skupenství do plynného, a to aniž by se během tohoto procesu proměnila ve vodu. Díky tomu se sušený materiál, nejčastěji ovoce, nemůže poškodit. To je také hlavní výhody lyofilizace ve srovnání s klasickou metodou sušení v sušičce na ovoce.

 

Doma si lyofilizované ovoce nevyrobíte

Při výrobě lyofilizovaného ovoce se musí potravina šokově zmrazit na teplotu kolem -80 °C. Toho v domácích podmínkách rozhodně nedosáhnete. Pokud si tak chcete na lyofilizovaném ovoci pochutnat, budete si jej muset koupit. K sehnání je obvykle ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou, v běžných obchodních řetězcích jsou na pultech stále produkty sušené běžnou metodou, navíc doplněné o emulgátory, syřidla, cukry a další konzervační látky. Při nákupu lyofilizovaného ovoce počítejte také s vyšší cenou, která je dána náročnější technologií výroby. Výsledek ale stojí za to.

Další možnosti zpracování lesního ovoce

Lyofilizované ovoce do jogurtu, müsli i na čaj

Pokud si pořídíte lyofilizované ovoce, je řada možností, jak jej zpracovat a konzumovat. Nejčastěji s ním setkáte v kvalitních müsli směsích, využijete jej také při výrobě vlastního müsli. Sušené ovoce může přidávat do jogurtů nebo jej použít při pečení. Lyofilizované ovoce je skvělé pro přípravu vynikajícího ovocného čaje. Stačí hrst ovoce zalít horkou vodou, nechat několik minut louhovat a vychutnat si plný lahodný nápoj s vůní lesa. Jaké ovoce použijete je jen na vás, my máme rádi kombinaci jahod, borůvek a malin.

Musli a ovoce

Sušení ovoce v sušičce je skvělé, pokud máte dostatek ovoce, které si chcete sami zpracovat. Pokud si ale půjdete do obchodu koupit sušené ovoce a budete si moci vybrat mezi klasickým sušeným ovocem a tím lyofilizovaným, dejte přednost sušení mrazem. Je zdravější, bez chemických přísad, barviv a konzervantů.



Diskuse k článku

  • Martin

    07:42 21. 2. 2023 0
    Chtěla bych se zeptat, jestli si doma můžu vyrobit lyofilizované ovoce? Existují nějaké přístroje? Na internetu jsem nic nenašla. Díky za případné odpovědi.
    • Redakce Chytré bydlení

      08:29 22. 2. 2023 0
      Dobrý den, domácí výroba lyofilizovaného ovoce bohužel není možná. Technologie je hodně specifická, mrazí se při velmi nízkých teplotách (až -100 °C), suší se v několika cyklech při sníženém tlaku, s využitím vakua apod.

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...

Kuchyně od Oresi zkušenosti

My jsme se zprvu dívali po té vyšší řadě, hlavně kvůli inspiraci, ale nakonec jsme šl...
Zobrazit všechna témata

Jak bojovat proti zamlženým zrcadlům v koupelně

Je nepříjemné, když po horké sprše nemůžete použít zrcadlo v koupelně, protože je zamlžené. Mlžení zrcadel je bežným jevem, se kterým se možná setkáváte i vy. A projevuje se i během letního období. Dá se s tím ...

6 důvodů, proč dlouho neodkládat zateplení podkroví

Podkroví je jedním z míst, kde dochází k největším únikům tepla v domě. Ať už ho v roce 2025 využíváte jako obytný prostor, nebo jen skladujete věci, zateplení podkroví byste neměli příliš odkládat. Nejen že uš...

Dosáhněte čistšího vzduchu i vody díky moderní filtraci

Kvalitní filtrace je důležitá pro ochranu vašeho zdraví, životního prostředí i technologií samotných. Čtěte dál a dozvíte se, proč je filtrace plynů a kapalin důležitá nejen v oblasti průmyslu, ale i v běžném ž...

Byt

Současné trendy v kuchyňské keramice

Ve světě designu se kuchyňská keramika přeměňuje z pouhé funkce na výraz stylu. Dlouhodobě sledujeme, jak se barvy, tvary a povrchy posouvají dál a jak se spojí estetika s použitím v běžné praxi a každodenním ž...

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Sháníte palivové dřevo a stavební řezivo? S námi jste vždy o krok napřed

S blížící se zimou se každý ohání, aby svůj sklep naplnil palivovým dřívím a zajistil si doma útulné teplo. Pokud palivové dřevo také sháníte, u nás jste na správné adrese. A máme i stavební řezivo pro případ, ...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...