 
                                
                            
                            
                            
                            
                            Co všechno můžete usušit v sušičce na ovoce
Sušička na ovoce je univerzálním pomocníkem, ve kterém můžete sušit celou řadu potravin. I když je u nás nejrozšířenější sušení jablek a hrušek, k sušení se hodí řada českého i exotického ovoce. Vzhledem k různým výhodným akcím v obchodních řetězcích se vyplatí ovoce nakoupit a sušit, stejně tak můžete zpracovávat i vlastní úrodu. Pojďme se zaměřit na to, jaké druhy ovoce a dalších potravin jsou pro sušení vhodné.
ZPĚT NA TÉMA: JAK SPRÁVNĚ SUŠIT OVOCE V SUŠIČCE
Druhy ovoce, které jsou vhodné k sušení
V sušičce můžete sušit byliny, ovoce i zeleninu. Bylinky se pro zachování účinných látek suší při teplotě 35 až 40 °C, ovoce a zelenina pak při teplotě 50 až 55 °C. Bez problémů můžete doma sušit jablka, hrušky, banány, meruňky, hrozny, fíky, borůvky, třešně, brusinky, kiwi, nektarinky a pomeranče, broskve, ananas, jahody, citrony, grepy a mnohé další druhy.
Sušit můžete houby i maso
Domácí sušičku na ovoce využijete také při sušení hub a masa. Zatímco houby se suší relativně krátkou dobu, a to od 3 do 8 hodin, u masa je tomu právě naopak. Budete-li si chtít pochutnat na domácím sušeném masu, nastavte teplotu na 68 °C. Sušte libové maso s nízkým obsahem tuku. Tloušťka jednoho kousku masa by měla být maximálně půl centimetru. Před sušením posypte maso kořením a sušte až 8 hodin, ryby pak až 12 hodin. Že je maso správně usušené poznáte tak, že při ohybu praskne, ale nezlomí se.
Domácí sušené maso
Přehled potravin včetně časů a optimálních teplot sušení
| Potravina | Optimální teplota sušení | Doba sušení | 
| Ananas | 57 °C | 10–18 hodin | 
| Banány | 57 °C | 6–10 hodin | 
| Brambory | 52 °C | 6–12 hodin | 
| Broskve | 57 °C | 8–16 hodin | 
| Fíky | 57 °C | 22–30 hodin | 
| Hrozny | 57 °C | 22–30 hodin | 
| Jablka | 57 °C | 7–15 hodin | 
| Hrušky | 57 °C | 8–16 hodin | 
| Bylinky | 35 °C | 3–5 hodin | 
| Houby | 52 °C | 4–8 hodin | 
| 68 °C | 5–7 hodin | |
| Sušené ryby | 68 °C | 8–12 hodin | 
 
                                    
Diskuse k článku
Jana
Majka