Na sv. Václava je tradičním pokrmem svatováclavská kachna

Připravte si na den svatého Václava tradiční kachnu

Opět si připomínáme den svatého Václava, který je pro náš národ z historického hlediska velmi důležitý. Tento den patří mezi státem uznané svátky, a tak má většina z nás volno a může trávit příjemné chvilky s nejbližšími. Pokud jste se rozhodli v tento ten zůstat doma a užít si pohodu svého bydlení, pusťte se do pečení. Věděli jste, že tradičním pokrmem pro tento sváteční den je svatováclavská kachna? Přečtěte si, jak si ji připravit podle tradiční receptury.

Svatováclavská kachna

Svatomartinskou husu zná snad každý. Mnozí z vás ji připravují na nejrůznější způsoby a podávají s lahodným svatomartinským vínem. Víte ale, že bohatou tradici u nás má také svatováclavská kachna? Vždy na den sv. Václava, tedy 28. září, se připravuje už po několik staletí. V posledním století tato tradice spíše upadla v zapomnění, ale postupně zažívá renesanci. Proto jsme se rozhodli jeden z tradičních receptur oprášit. Na přípravu svatováclavské kachny budete potřebovat:

  • Chlazenou kachnu (2 až 2,4 kg)
  • 1 velké jablko
  • 2 velké žluté cibule
  • Malý celer
  • 3 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 300 ml černého piva
  • Kmín
  • Pepř
  • Sůl

Svatováclavská kachna - delikátní pokrm, který vás ohromí

Čtěte také:

Barvy podzimu a retro styl koupelny jsou opět v kurzu!

Podzimní dekorace kreativitě meze nekladou

Podzimní vertikutace trávníku je důležitá

Kachnu si očistěte a připravte na pečení

Aby byla svatováclavská kachna plná chutí, je třeba ji nadít a okořenit. Začněte pečlivým očištěním kachny a odříznutím křídel. Poté ji pečlivě nasolte a posypte kmínem a nahrubo namletým pepřem. Připravte si velký hluboký pekáč (může být i skleněný) a na dno vyskládejte nakrájená kolečka cibule, nakrájené jablko, celer, bobkový list a česnek. Tyto ingredience umístěte nejen na pekáč, ale i do útrob kachny. Tu pak vložte do pekáče – je připravena na pečení.

Je na vás, pro jakou přílohu se rozhodnete

Pusťte se do pečení

Když budete mít pekáč s kachnou připravený, je na čase pustit se do samotného pečení. Nejprve předehřejte horkovzdušnou troubu na 180 °C a až bude rozpálená, vložte do ní pekáč. Nechte zprudka zapéct a přibližně po 25 minutách stáhněte teplotu na 140 °C. V tuto chvíli kachnu podlévejte černým pivem a pokračujte v pečení přibližně 2,5 hodiny. V průběhu nezapomeňte kachnu pravidelně podlévat, a to nejen pivem, ale také výpekem.

Kachnu podlévejte černým pivem. Získá příjemný nádech melasy a karamelu

Je jen na vás, jakou přílohu si ke svatováclavské kachně zvolíte. Klasikou je samozřejmě zelí (červené i bílé) a knedlík. Může být jak houskový, tak karlovarský. Záleží jen na vaší chuti. Přečtěte si i některé další recepty:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Dobrý kontakt k tématu

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Nábytek, který dokonale zapadne do vašeho domova i kanceláře

Hledáte dokonalý nábytek, vedle kterého se vám bude dobře pracovat či relaxovat? Takový nábytek nejenže dobře vypadá, ale také přesně zapadne do vámi obývaného interiéru. Čtěte dál a dozvíte se, proč právě zaká...

Byt

Věnec, který voní lesem: Přírodní materiály podzimu

Zelené větvičky, plody a pár šikovných rukou. Nic víc není potřeba, abyste si domů přinesli kousek lesa! Pojďme si ukázat, z čeho tvořit věnce, které vás budou těšit celé podzimní dny.

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Pálení listí a nová pravidla v roce 2025

Sezona spadaného listí je tady a spolu s ní i otázka, co s ním. Zvykli jste si listí pálit hned za plotem? V roce 2025 se pravidla změnila. Novela zákona o ochraně ovzduší z března přináší nové povinnosti a zák...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...