Na sv. Václava je tradičním pokrmem svatováclavská kachna

Připravte si na den svatého Václava tradiční kachnu

Opět si připomínáme den svatého Václava, který je pro náš národ z historického hlediska velmi důležitý. Tento den patří mezi státem uznané svátky, a tak má většina z nás volno a může trávit příjemné chvilky s nejbližšími. Pokud jste se rozhodli v tento ten zůstat doma a užít si pohodu svého bydlení, pusťte se do pečení. Věděli jste, že tradičním pokrmem pro tento sváteční den je svatováclavská kachna? Přečtěte si, jak si ji připravit podle tradiční receptury.

Svatováclavská kachna

Svatomartinskou husu zná snad každý. Mnozí z vás ji připravují na nejrůznější způsoby a podávají s lahodným svatomartinským vínem. Víte ale, že bohatou tradici u nás má také svatováclavská kachna? Vždy na den sv. Václava, tedy 28. září, se připravuje už po několik staletí. V posledním století tato tradice spíše upadla v zapomnění, ale postupně zažívá renesanci. Proto jsme se rozhodli jeden z tradičních receptur oprášit. Na přípravu svatováclavské kachny budete potřebovat:

  • Chlazenou kachnu (2 až 2,4 kg)
  • 1 velké jablko
  • 2 velké žluté cibule
  • Malý celer
  • 3 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • 300 ml černého piva
  • Kmín
  • Pepř
  • Sůl

Svatováclavská kachna - delikátní pokrm, který vás ohromí

Čtěte také:

Barvy podzimu a retro styl koupelny jsou opět v kurzu!

Podzimní dekorace kreativitě meze nekladou

Podzimní vertikutace trávníku je důležitá

Kachnu si očistěte a připravte na pečení

Aby byla svatováclavská kachna plná chutí, je třeba ji nadít a okořenit. Začněte pečlivým očištěním kachny a odříznutím křídel. Poté ji pečlivě nasolte a posypte kmínem a nahrubo namletým pepřem. Připravte si velký hluboký pekáč (může být i skleněný) a na dno vyskládejte nakrájená kolečka cibule, nakrájené jablko, celer, bobkový list a česnek. Tyto ingredience umístěte nejen na pekáč, ale i do útrob kachny. Tu pak vložte do pekáče – je připravena na pečení.

Je na vás, pro jakou přílohu se rozhodnete

Pusťte se do pečení

Když budete mít pekáč s kachnou připravený, je na čase pustit se do samotného pečení. Nejprve předehřejte horkovzdušnou troubu na 180 °C a až bude rozpálená, vložte do ní pekáč. Nechte zprudka zapéct a přibližně po 25 minutách stáhněte teplotu na 140 °C. V tuto chvíli kachnu podlévejte černým pivem a pokračujte v pečení přibližně 2,5 hodiny. V průběhu nezapomeňte kachnu pravidelně podlévat, a to nejen pivem, ale také výpekem.

Kachnu podlévejte černým pivem. Získá příjemný nádech melasy a karamelu

Je jen na vás, jakou přílohu si ke svatováclavské kachně zvolíte. Klasikou je samozřejmě zelí (červené i bílé) a knedlík. Může být jak houskový, tak karlovarský. Záleží jen na vaší chuti. Přečtěte si i některé další recepty:

Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Vybíráme novou vanu: Na co vše se zaměřit?

Plánujete realizaci nové koupelny a máte jasno, že v ní nesmí chybět na pohled krásné, a hlavně prostorná vana? Na trhu narazíte na nespočet typů, které se liší materiálem, tvarem i velikostí. Je vážně z čeho v...

Jak vyměnit starou zásuvku: Návod krok za krokem

I když by jakékoliv zásahy na elektroinstalaci měl provádět vždy kvalifikovaný elektrikář, v praxi si výměny zásuvek nebo vypínačů mnozí řeší sami. Potřebujete i vy vyměnit původní elektrické zásuvky za nové? P...

7 tipů, jak ušetřit za energie chytrým zařízením domácnosti

Provoz domácnosti tvoří podstatnou položku ve výdajích a každým rokem se tato částka zvyšuje. S blížícím se významným zdražením je každá úspora energií vítaná. Podělíme se s vámi o 7 tipů, které vás mohou inspi...

Byt

Tipy, jak pěstovat chilli doma v květináči

Pěstování pálivých chilli papriček je opět v kurzu. Protože se jim daří i doma v květináči, můžete s pěstováním začít kdykoliv. Za pár měsíců sklidíte první plody a až nasbíráte zkušenosti, s klidem se pustíte ...

Pasivní dům si mladí manželé postavili s pomocí rodiny a Ytongu

Kromě technologie, vzhledu, promyšlené dispozice a špičkových tepelně-akustických parametrů je dům mladých manželů inspirativní i širokým zapojením rodiny do celé stavby.

Zima je za dveřmi! Pusťte se do úklidu terasy či balkonu

Období, kdy jsme mohli dlouhé večery relaxovat na zahradní terase nebo odpočívat na balkoně se sklenkou vína, jsou pro letošek už pryč. Nastává tak doba podzimního úklidu a zazimování, která se týká nejen majit...

Proč si pořídit podložku na matraci?

Připadá vám, že už vaše matrace není to, co bývala? Budíte se ráno unavenější než večer? Ten rozlámaný pocit známe všichni. Nová matrace se může vyšplhat i na tisíce korun. Co když vám ale řekneme, že víme, jak...

Tipy na podzimní dekorace z kukuřice

Probarvený podzim si přímo říká o využití přírodních materiálů pro výrobu nejrůznějších bytových dekorací. Kromě listí, šišek nebo dýní jsou k výzdobě ideální i kukuřice, zejména ty ozdobné. Připravili jsme pro...