Kdoule snižuje cholesterol a pomáhá na vysušenou kůži alias zdravé recepty z kdoule
Ze zahrady jste sesbírali veškerou úrodu kdoulí a nejste si jistí, co s nimi? Kdoule patří mezi opomíjené ovoce, i když je pro náš organismus velmi zdravé. Zásobuje totiž naše tělo vitamíny, které jsou našemu organismu prospěšné. V kuchyni můžete kdoule využít například na omáčku k masu, udělat si kdoulovou marmeládu nebo kdoulový koláč.
Kdoule a jejich léčivé účinky
Kdoule, ovoce připomínající jablka nebo hrušky, dozrávají na podzim, především v září a říjnu. Pokud i vy patříte mezi ty, které toto opomíjené ovoce máte na zahradě a získali jste velkou úrodu, poradíme vám, co vše můžete z kdoule v kuchyni připravit. Kdoule je ovoce, které našemu tělu prospívá, jelikož obsahuje
- pektin neboli rozpustné vlákniny
- viitamíny A, B, C
- minerální látky – vápník, draslík, železo, fosfor, zinek, měď
Kdoule mají tedy mnoho léčivých účinků a pomáhají našemu organismu:
- snižuje hladinu cholesterolu
- zklidňuje a hojí zanícená místa
- zklidňuje střeva a má protizánětlivý účinek
- pomáhá na léčení suché a popraskané pokožky
Z kdoule si jednoduše připravíme kdoulovou masku, kterou lze využít například jako masku kolem očí a na léčení vysušené pokožky.
Kdoulová maska
Na přípravu kdoulové masky budeme potřebovat
- 2 zralé kdoule
- 200 ml 50% alkoholu
Kdouli oloupeme a nakrájíme na plátky. Tyto plátky vložíme do sklenice a zalijeme alkoholem. Naložené kdoule necháme asi 14 dní odležet a pak slijeme přes sítko. Takto upravené kdoule aplikujeme na obličej například pomocí vatičky, necháme chvíli působit a opláchneme vodou. Když budete kdoulovou masku používat pravidelně, uvidíte, že vaše pokožka opět omládne.
Recepty z kdoule do každé kuchyně
S kdoulemi se dá kouzlit nejen v koupelně, ale především v kuchyni. Přinášíme proto několik receptů z kdoule, díky kterým si vylepšíte zdraví i svůj status kuchaře.
Recepty z kdoule- kdoulová marmeláda
Ingredience
- 2 kg kdoulí
- 1 kg cukru
- 3 l vody
- 2 citrony
Kdoulová marmeláda- postup
Kdoule při přípravě kdoulové marmelády umyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme do velkého hrnce, přidáme šťávu ze dvou citronů a zalijeme 2 l vody. Kdoule s vodou přivedeme k varu a kdoule vaříme až do změknutí. Poté vzniklou hmotu pasírujeme přes síto a vrátíme zpět do hrnce a zalijeme 1 litrem vody. Opět přivedeme k varu a přidáme 1 kg cukru a vaříme asi dalších 30 minut, až kdoulová marmeláda zhoustne do požadované hustoty.
Recepty z kdoule – kdoulový koláč
Ingredience
- 140 g hladké mouky
- 100 g másla
- 70 g cukru
- 3 vejce
- 3 kdoule
- med
- mletá skořice
- špetka soli
- ½ Prášek do pečiva
Kdoulový koláč- postup
Při přípravě kdoulového koláče si nejprve vyšleháme vejce s cukrem do pěny a přidáme máslo. Kdoule omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme je do misky i se zbytkem veškerých surovin a řádně promícháme. Těsto na kdoulový koláč vylijeme do formy, kterou jsme si před tím vymazali máslem a vysypali moukou. Dáme do trouby a pečeme zhruba 40 minut při teplotě 180°C.
Zkuste také recepty z arónie.
Diskuse k článku