Uskladnění ovoce a zeleniny: Ne vše patří do lednice

Uskladnění ovoce a zeleniny: Ne vše patří do lednice

Pokud při návratu z obchodu veškeré ovoce a zeleninu ihned ukládáte do lednice, zbystřete. Existuje řada druhů potravin, kterým nízké teploty a vyšší vlhkost nesvědčí. Jejich trvanlivost se uskladněním v lednici neprodlouží, ale naopak zkrátí. Některé druhy pak mohou změnit i svou chuť a strukturu. Sepsali jsme pro vás základní pravidla skladování ovoce a zeleniny v domácnosti a zaměřili se na ty druhy, které do lednice nepatří.

Speciální přihrádka na ovoce a zeleninu

Chcete-li uskladnit některé druhy ovoce a zeleniny v lednici, měli byste je umístit na vyhrazené místo. Většina moderních chladniček je vybavena speciální přihrádkou určenou pro uskladňování ovoce a zeleniny. Má jinou teplotu a vlhkost než jiné zóny v lednici, a tak zde tento typ potravin vydrží co možná nejdelší dobu. Obecně platí, že čím výše je police v chladničce posazená, tím nižší vlhkost v ní je. Proto by se mělo ovoce a zelenina dávat spíše do nižších pater, kde je vyšší vlhkost, a tedy nižší pravděpodobnost vysušování.

Jaké druhy ovoce a zeleniny do ledničky patří

V první řadě si pojďme říci, jaké druhy ovoce a zeleniny mají v lednici své místo. Jsou to především jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, rybíz, jahody a jiné druhy lesních plodů. Ze zeleniny do lednice patří salát, čínské zelí, ředkvičky a další druhy košťálové a listové zeleniny. Zmíněným druhům potravin svědčí chladné a vlhké prostředí, proto se pro skladování v lednici hodí.

Poznáte, jaké druhy ovoce a zeleniny v lednici správně být nemají?

Co do lednice naopak nepatří

Ne každému druhu ovoce a zeleniny však vlhkost a chlad svědčí. Existuje tak řada druhů, které ze zvyku v lednici skladujeme, ale zbytečně jim zkracujeme životnost a kazíme jejich chuť. Mezi potraviny, které do lednice nepatří, řadíme například:

Brambory

Brambory se musí skladovat na suchém, chladném a tmavém místě, ale rozhodně ne v lednici. Vlivem nízkých teplot se totiž v bramborách škrob mění a cukr, a tak začnou sládnout. Skladováním brambor v lednici dosáhnete stejného efektu, jako by vám zmrzly. V takových bramborách se pak navíc tvoří ve větší míře akrylamid, který je zdraví škodlivý. Brambory patří do spíže.

Rajčata a papriky

Možná vás překvapí, že ani rajčata a papriky nepatří do lednice. Pokud byste nechali rajčata v kuchyni v ošatce, krásně by dozrála a uchovala si svou šťavnatost. Jejich uskladněním do lednice se však proces zrání zastaví, struktura rajčat se změní, a nakonec budou moučná a nebudou mít žádnou chuť. Totéž platí v případě paprik. Rajčata a papriky proto uchovávejte přímo na kuchyňské lince, kde vám vydrží čerstvé až do zpracování.

Rajčata ani olej do lednice nepatří

Cibule, česnek a šalotka

Pokud budete cibuloviny uchovávat v lednici, budete z nich těžko dostávat jejich slupku Po několika dnech v lednici navíc cibule, česnek i šalotky začnou měknout, přestanou mít typické štiplavé aroma, vlivem vyšší vlhkosti mohou začít i uhnívat. Cibuloviny potřebují proudění vzduchu, které je uchová čerstvé. Nejdéle vydrží v kuchyni na ošatce nebo ve spižírně.

Olej

Do lednice nepatří ani oleje. Slunečnicové, řepkové, olivové – zkrátka žádné. Jejich skladováním v lednici totiž proměníte průzračnou žlutou tekutinu na zakalenou tuhou hmotu. Olej v lednici okamžitě mění svou strukturu, zhoustne a je nepoužitelný až do opětovného oteplení. Olej proto skladujte v temnu a při pokojové teplotě.

Banány, melouny a citrusy

Ani většině exotických druhů ovoce nedělá pobyt v lednici zrovna dobře. Do lednice proto správně nepatří banány, melouny, citrony, pomeranče ani grepy. Banány začnou při působení chladu rychle měknout a hnědnout. Pokud jste navíc zakoupili nezralé nazelenalé banány, v lednici rozhodně nedozrají. Potřebují teplo a světlo. Strukturu dužiny může po nějaké době v lednici měnit i vodní meloun. Pokud si rádi pochutnáte na studeném melounu, dejte jej do lednice vychladit až těsně před konzumací, jinak jej skladujte mimo ni. Totéž platí v případě citrusů, které se v lednici mohou začít rychleji kazit. Vyrostly v teplém prostředí, a tak na chlad nejsou zvyklé.

Pokud si osvojíte základní pravidla skladování ovoce a zeleniny v lednici, vydrží vám mnohem déle. Zatímco některým druhů studené teploty a vlhkost prospívá, pro jiné znamená rychlou zkázu. Vytvořte si v kuchyni dostatek skladovacích prostorů pro umístění těch druhů ovoce a zeleniny, které do chladničky nepatří. Budete je mít vždy po ruce a vydrží vám co nejdelší dobu.

Nenechte si ujít další oblíbené články:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Máme to teď čerstvě podepsané. Vysvětlili nám to celkem srozumitelně, prostě v létě ...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Zkoušel jsem si to nahrubo spočítat a vycházelo to líp než klasickej fix. A ta dvouletá ...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Zní to fajn, když máš v létě víc odběrů. Uvidíme, jak to fakticky bude fungovat a jak...
Zobrazit všechna témata

Jak zakomponovat skleněné mozaiky do designu koupelny

Skleněné mozaiky dovedou úplně změnit atmosféru koupelny. Jsou lesklé, hravé a umí vytvořit něco mezi uměním a funkčním obkladem. Ať už plánujete kompletní rekonstrukci, nebo chcete koupelně dodat nový detail, ...

Co je to izolační EPDB fólie a kde má své využití

Představte si materiál, který ochrání střechu i základy před vlhkostí a vydrží déle než běžné izolační vrstvy. EPDB fólie taková je. Dokáže vám zajistit kombinaci odolnosti a praktičnosti. V článku objevíte jej...

Elektřina, která drží krok s dobou

Kvalitní elektroinstalace se nepozná na první pohled, ale poznáte ji tehdy, když všechno funguje, jak má. V tomhle článku se mrkneme na to, proč se vyplatí mít po boku spolehlivého elektrikáře, co všechno dnes ...

Byt

Nábytek z recyklovatelného plastu: Od předsudků k modernímu designu

Dříve jsme plastový nábytek vnímali hlavně jako levné, málo kvalitní a masově vyráběné zboží. Dnes je situace úplně jiná. Díky moderním technologiím, ekologickému přístupu a špičkovému designu se recyklovaný pl...

Pálená cihla: 8 věcí, které vás možná překvapí

Než sáhnete po prvním řetězu, který v železářství uvidíte, měli byste si ujasnit, co jím vlastně chcete zabezpečit. Jiný typ ochrany vyžaduje kolo v garáži, jiný přívěsný vozík na chalupě. Jinak přistoupíte ke ...

Není Kyjov jako Kyjov

Když se řekne Kyjov, každému se vybaví město u Hodonína v Jihomoravském kraji známé folklorní kulturou a tradicemi. Dnes se dozvíte, že není Kyjov jako Kyjov. V České republice máme město nebo obec s názvem Kyj...

Když nechceš jen pojištění, ale parťáka na tvojí straně

Nabídek pojištění je všude plno. Ale jak poznat tu dobrou? V článku zjistíš, proč se vyplatí mít po boku někoho, kdo tomu rozumí a fakt ti pomůže – ne prodá jen další papír. A taky ti ukážeme, kdo to dělá pocti...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

Jak čistit mosazné předměty: praktické tipy

Možná máte také doma předměty z mosazi. Jejich zlatý nádech působí teplým dojmem, navíc navozuje atmosféru dob minulých. Ať už máte mosazné dekorace, kování nebo nádobí, udržení jejich lesku vyžaduje pravidelno...

Rozkvetla vám levandule? Připravte si domácí sirup, který voní létem

Levandule je královna letních zahrad. Vypadá krásně, voní omamně a navíc se dá skvěle využít v kuchyni. Pokud ji máte plný záhon, nastal ideální čas na domácí levandulový sirup. Příprava je jednoduchá, výsledek...