Uskladnění ovoce a zeleniny: Ne vše patří do lednice

Uskladnění ovoce a zeleniny: Ne vše patří do lednice

Pokud při návratu z obchodu veškeré ovoce a zeleninu ihned ukládáte do lednice, zbystřete. Existuje řada druhů potravin, kterým nízké teploty a vyšší vlhkost nesvědčí. Jejich trvanlivost se uskladněním v lednici neprodlouží, ale naopak zkrátí. Některé druhy pak mohou změnit i svou chuť a strukturu. Sepsali jsme pro vás základní pravidla skladování ovoce a zeleniny v domácnosti a zaměřili se na ty druhy, které do lednice nepatří.

Speciální přihrádka na ovoce a zeleninu

Chcete-li uskladnit některé druhy ovoce a zeleniny v lednici, měli byste je umístit na vyhrazené místo. Většina moderních chladniček je vybavena speciální přihrádkou určenou pro uskladňování ovoce a zeleniny. Má jinou teplotu a vlhkost než jiné zóny v lednici, a tak zde tento typ potravin vydrží co možná nejdelší dobu. Obecně platí, že čím výše je police v chladničce posazená, tím nižší vlhkost v ní je. Proto by se mělo ovoce a zelenina dávat spíše do nižších pater, kde je vyšší vlhkost, a tedy nižší pravděpodobnost vysušování.

Jaké druhy ovoce a zeleniny do ledničky patří

V první řadě si pojďme říci, jaké druhy ovoce a zeleniny mají v lednici své místo. Jsou to především jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, rybíz, jahody a jiné druhy lesních plodů. Ze zeleniny do lednice patří salát, čínské zelí, ředkvičky a další druhy košťálové a listové zeleniny. Zmíněným druhům potravin svědčí chladné a vlhké prostředí, proto se pro skladování v lednici hodí.

Poznáte, jaké druhy ovoce a zeleniny v lednici správně být nemají?

Co do lednice naopak nepatří

Ne každému druhu ovoce a zeleniny však vlhkost a chlad svědčí. Existuje tak řada druhů, které ze zvyku v lednici skladujeme, ale zbytečně jim zkracujeme životnost a kazíme jejich chuť. Mezi potraviny, které do lednice nepatří, řadíme například:

Brambory

Brambory se musí skladovat na suchém, chladném a tmavém místě, ale rozhodně ne v lednici. Vlivem nízkých teplot se totiž v bramborách škrob mění a cukr, a tak začnou sládnout. Skladováním brambor v lednici dosáhnete stejného efektu, jako by vám zmrzly. V takových bramborách se pak navíc tvoří ve větší míře akrylamid, který je zdraví škodlivý. Brambory patří do spíže.

Rajčata a papriky

Možná vás překvapí, že ani rajčata a papriky nepatří do lednice. Pokud byste nechali rajčata v kuchyni v ošatce, krásně by dozrála a uchovala si svou šťavnatost. Jejich uskladněním do lednice se však proces zrání zastaví, struktura rajčat se změní, a nakonec budou moučná a nebudou mít žádnou chuť. Totéž platí v případě paprik. Rajčata a papriky proto uchovávejte přímo na kuchyňské lince, kde vám vydrží čerstvé až do zpracování.

Rajčata ani olej do lednice nepatří

Cibule, česnek a šalotka

Pokud budete cibuloviny uchovávat v lednici, budete z nich těžko dostávat jejich slupku Po několika dnech v lednici navíc cibule, česnek i šalotky začnou měknout, přestanou mít typické štiplavé aroma, vlivem vyšší vlhkosti mohou začít i uhnívat. Cibuloviny potřebují proudění vzduchu, které je uchová čerstvé. Nejdéle vydrží v kuchyni na ošatce nebo ve spižírně.

Olej

Do lednice nepatří ani oleje. Slunečnicové, řepkové, olivové – zkrátka žádné. Jejich skladováním v lednici totiž proměníte průzračnou žlutou tekutinu na zakalenou tuhou hmotu. Olej v lednici okamžitě mění svou strukturu, zhoustne a je nepoužitelný až do opětovného oteplení. Olej proto skladujte v temnu a při pokojové teplotě.

Banány, melouny a citrusy

Ani většině exotických druhů ovoce nedělá pobyt v lednici zrovna dobře. Do lednice proto správně nepatří banány, melouny, citrony, pomeranče ani grepy. Banány začnou při působení chladu rychle měknout a hnědnout. Pokud jste navíc zakoupili nezralé nazelenalé banány, v lednici rozhodně nedozrají. Potřebují teplo a světlo. Strukturu dužiny může po nějaké době v lednici měnit i vodní meloun. Pokud si rádi pochutnáte na studeném melounu, dejte jej do lednice vychladit až těsně před konzumací, jinak jej skladujte mimo ni. Totéž platí v případě citrusů, které se v lednici mohou začít rychleji kazit. Vyrostly v teplém prostředí, a tak na chlad nejsou zvyklé.

Pokud si osvojíte základní pravidla skladování ovoce a zeleniny v lednici, vydrží vám mnohem déle. Zatímco některým druhů studené teploty a vlhkost prospívá, pro jiné znamená rychlou zkázu. Vytvořte si v kuchyni dostatek skladovacích prostorů pro umístění těch druhů ovoce a zeleniny, které do chladničky nepatří. Budete je mít vždy po ruce a vydrží vám co nejdelší dobu.

Nenechte si ujít další oblíbené články:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Přírodní materiály v interiéru: Hřejivé, krásné a luxusní

Materiály, které jsou přírodní jsou pro nás naprosto zásadní. Od chvíle, co jsme koupili nové bydlení se oprav...

Vyplatí se topit klimatizací? Máme pro vás přehled výhod i nedostatků

To, zda se vyplatí topit klimatizací, závisí na několika faktorech, jako jsou velikost místnosti, počet osob v...

Jak natřít radiátor? Máme pro vás několik užitečných tipů

Drátěný kartáč je na starou barvu opravdu nejlepší. Nám to ukázali, když rodiče potřebovali nabarvit radiátory...

Vhodně zvolená podlaha vám zajistí úspory, bezpečí i pohodlí

Vhodně zvolená podlaha je za mě důležitá jak v domě, tak v bytě (v bytě především kvůli sousedům). I když za n...

Cesta za úsporou začíná výměnou oken! Klidně i na podzim a v zimě

Za sebe musím říct, že opravdu nový okna pomohly, ale ne jen od momentálního tématu, úspora energií, ale u nás...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Máte pravdu, potvrdili, že se poplatek má týkat jen odběru pod stropem cen.

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Joo je to pro mě super zpráva, když se k nim v podstatě teprve chystám přejít, ale nic m...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Jak se díváte na to, že od nového roku budou účtovat 300 Kč bez DPH za každou odebranou...
Zobrazit všechna témata

Jak uskladnit barvy, lepidla a další stavební hmoty, aby vydržely co nejdéle

Pořídili jste si barvu, silikon, lepidlo či jinou stavební hmotu, a po dokončení práce vám ještě dost materiálu zůstalo? Pokud dodržíte základní pravidla skladování, vydrží vám dlouhé měsíce. Poradíme, na co si...

Sníh a mráz vs. venkovní stínění – na co si dát pozor?

Sněžení a mrazy tu budou ještě chvíli s námi. Pokud používáte venkovní stínění (rolety, nebo žaluzie), měli byste je používat s obezřetností. Pokud se objeví námraza, při stahování či vytahování byste mohli mec...

Byt

Vyčistěte sítko dřezové baterie. Výsledek poznáte okamžitě

Dřezová baterie patří mezi nejpoužívanější prvky v každé kuchyni. Každým dnem jí protečou jednotky i desítky litrů vody. Častým používáním se opotřebovává nejen její povrch, ale také vnitřní konstrukční prvky, ...

Ozvláštněte interiér obkladem z dřevěných lamel či akustických panelů

Dřevo má v moderním interiéru své pevné místo a designéři přichází s novými nápady, jak jej do prostoru zakomponovat. V posledních letech jsou v oblibě obklady z dřevěných lamel, případně předpřipravených akust...

Pojezdová keramická dlažba – před dům i na parkovací stání

Příjezdové cestičky i parkovací stání se nejčastěji řeší pokládkou zámkové dlažby, případně jiným typem betonových dlaždic. Zajímavou alternativou je však keramická dlažba s parametrem pojezdu, která řeší mnoho...

Výbor (předseda) SVJ – pozor na nejčastější prohřešky

Pokud vlastníte byt v bytovém domě, zřejmě se vás týkají záležitosti spojené se sdružením vlastníků jednotek (SVJ). Ať už jste pouhým vlastníkem, nebo rovnou členem výboru, či předsedou, ohlídejte si dodržování...

Dejte sbohem svíčkám z parafínu. Zdraví příliš neprospívají

Také si během zimních měsíců zlepšujete náladu vonnými svíčkami, které do domovů vnáší hřejivou atmosféru a prostor provoní? Pak zbystřete. Většina svíček, ať už vonných, nebo čajových, je vyrobená na bázi para...

6 tipů, jak využít dešťovou vodu doma i na zahradě

Ať už zachycujete dešťovou vodu do retenčních nádrží, nebo ji jednoduše svádíte z okapů do plastových sudů, využívejte její potenciál na maximum. Dešťová voda se nejčastěji používá k zalévání zahrady, možností ...

5 důvodů, proč své bydlení zbytečně nepřetápět

Podle průzkumů svá bydlení přetápí velké množství domácností. Zatímco odborníci doporučují přes den vytápěn na teplotu kolem 20-21 °C, u nás mnozí topí na 22 až 24 stupňů. Patříte mezi ně i vy? Zkuste své návyk...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...

Vrut se vám protáčí? Poradíme, jak opravit vyvrtaný otvor, který je příliš široký

Konstrukční díly mnoha kusů nábytku, doplňků a vybavení jsou spojená vruty. Ty se šroubují do předvrtaného otvoru. Může se ale stá...

5 výhod teplovodního podlahového vytápění

Topná sezóna se rozbíhá, a tak je na realizaci nového topného systému už v podstatě pozdě. Pokud ale vás rekonstrukce nebo realizace novostavby teprve čeká, budete stát před rozhodnutím, pro jaká způsob vytápěn...

Jaké jsou možnosti využití dřevoplastu (WPC)

Na pohled vypadá jako dřevo, díky využití plastových materiálů je však odolnější a přináší řadu výhod. Řeč je o dřevoplastu (WPC), který se nejčastěji využívá k realizaci teras. Doma i na zahradě však lze využí...