Uskladnění ovoce a zeleniny: Ne vše patří do lednice

Uskladnění ovoce a zeleniny: Ne vše patří do lednice

Pokud při návratu z obchodu veškeré ovoce a zeleninu ihned ukládáte do lednice, zbystřete. Existuje řada druhů potravin, kterým nízké teploty a vyšší vlhkost nesvědčí. Jejich trvanlivost se uskladněním v lednici neprodlouží, ale naopak zkrátí. Některé druhy pak mohou změnit i svou chuť a strukturu. Sepsali jsme pro vás základní pravidla skladování ovoce a zeleniny v domácnosti a zaměřili se na ty druhy, které do lednice nepatří.

Speciální přihrádka na ovoce a zeleninu

Chcete-li uskladnit některé druhy ovoce a zeleniny v lednici, měli byste je umístit na vyhrazené místo. Většina moderních chladniček je vybavena speciální přihrádkou určenou pro uskladňování ovoce a zeleniny. Má jinou teplotu a vlhkost než jiné zóny v lednici, a tak zde tento typ potravin vydrží co možná nejdelší dobu. Obecně platí, že čím výše je police v chladničce posazená, tím nižší vlhkost v ní je. Proto by se mělo ovoce a zelenina dávat spíše do nižších pater, kde je vyšší vlhkost, a tedy nižší pravděpodobnost vysušování.

Jaké druhy ovoce a zeleniny do ledničky patří

V první řadě si pojďme říci, jaké druhy ovoce a zeleniny mají v lednici své místo. Jsou to především jablka, hrušky, jahody, maliny, borůvky, rybíz, jahody a jiné druhy lesních plodů. Ze zeleniny do lednice patří salát, čínské zelí, ředkvičky a další druhy košťálové a listové zeleniny. Zmíněným druhům potravin svědčí chladné a vlhké prostředí, proto se pro skladování v lednici hodí.

Poznáte, jaké druhy ovoce a zeleniny v lednici správně být nemají?

Co do lednice naopak nepatří

Ne každému druhu ovoce a zeleniny však vlhkost a chlad svědčí. Existuje tak řada druhů, které ze zvyku v lednici skladujeme, ale zbytečně jim zkracujeme životnost a kazíme jejich chuť. Mezi potraviny, které do lednice nepatří, řadíme například:

Brambory

Brambory se musí skladovat na suchém, chladném a tmavém místě, ale rozhodně ne v lednici. Vlivem nízkých teplot se totiž v bramborách škrob mění a cukr, a tak začnou sládnout. Skladováním brambor v lednici dosáhnete stejného efektu, jako by vám zmrzly. V takových bramborách se pak navíc tvoří ve větší míře akrylamid, který je zdraví škodlivý. Brambory patří do spíže.

Rajčata a papriky

Možná vás překvapí, že ani rajčata a papriky nepatří do lednice. Pokud byste nechali rajčata v kuchyni v ošatce, krásně by dozrála a uchovala si svou šťavnatost. Jejich uskladněním do lednice se však proces zrání zastaví, struktura rajčat se změní, a nakonec budou moučná a nebudou mít žádnou chuť. Totéž platí v případě paprik. Rajčata a papriky proto uchovávejte přímo na kuchyňské lince, kde vám vydrží čerstvé až do zpracování.

Rajčata ani olej do lednice nepatří

Cibule, česnek a šalotka

Pokud budete cibuloviny uchovávat v lednici, budete z nich těžko dostávat jejich slupku Po několika dnech v lednici navíc cibule, česnek i šalotky začnou měknout, přestanou mít typické štiplavé aroma, vlivem vyšší vlhkosti mohou začít i uhnívat. Cibuloviny potřebují proudění vzduchu, které je uchová čerstvé. Nejdéle vydrží v kuchyni na ošatce nebo ve spižírně.

Olej

Do lednice nepatří ani oleje. Slunečnicové, řepkové, olivové – zkrátka žádné. Jejich skladováním v lednici totiž proměníte průzračnou žlutou tekutinu na zakalenou tuhou hmotu. Olej v lednici okamžitě mění svou strukturu, zhoustne a je nepoužitelný až do opětovného oteplení. Olej proto skladujte v temnu a při pokojové teplotě.

Banány, melouny a citrusy

Ani většině exotických druhů ovoce nedělá pobyt v lednici zrovna dobře. Do lednice proto správně nepatří banány, melouny, citrony, pomeranče ani grepy. Banány začnou při působení chladu rychle měknout a hnědnout. Pokud jste navíc zakoupili nezralé nazelenalé banány, v lednici rozhodně nedozrají. Potřebují teplo a světlo. Strukturu dužiny může po nějaké době v lednici měnit i vodní meloun. Pokud si rádi pochutnáte na studeném melounu, dejte jej do lednice vychladit až těsně před konzumací, jinak jej skladujte mimo ni. Totéž platí v případě citrusů, které se v lednici mohou začít rychleji kazit. Vyrostly v teplém prostředí, a tak na chlad nejsou zvyklé.

Pokud si osvojíte základní pravidla skladování ovoce a zeleniny v lednici, vydrží vám mnohem déle. Zatímco některým druhů studené teploty a vlhkost prospívá, pro jiné znamená rychlou zkázu. Vytvořte si v kuchyni dostatek skladovacích prostorů pro umístění těch druhů ovoce a zeleniny, které do chladničky nepatří. Budete je mít vždy po ruce a vydrží vám co nejdelší dobu.

Nenechte si ujít další oblíbené články:



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

5 tipů, jak vylepšit sprchový kout s nízkými náklady

Souhlasím, že drobné úpravy mohou výrazně zlepšit komfort a vzhled koupelny bez nutnosti rozsáhlé rekonstrukce...

Vadí vám vzduch z klimatizace? Pořiďte si stropní chlazení

Znám, mám nainstalovanou klimastěnu a už bych si klimatizaci v životě nepořídil.

Ložnice v roce 2025: Tipy redakce, jak ji zútulnit a být trendy

Fajn článek, líbí se mi, že redakce myslí i na praktičnost, nejen na design. Ložnice je za mě fakt jedna z nej...

Okno je okem vašeho domova: Co obnáší realizace nových oken?

Když si plánujete nová okna, nehleďte jen na vzhled, ideální je mít po ruce prověřeného dodavatele. Levné firm...

Dejte své koupelně novou tvář díky rekonstrukci bytového jádra

Článek přesně vystihuje, jak velký rozdíl dokáže udělat rekonstrukce bytového jádra, nová koupelna je jako nov...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixovat si na rok energie mi prostě přijde jako nesmysl, ale to jen kvůli tomu, že se mi hn...

Tarif LÉTO–ZIMA od Armex Energy – kdo má zkušenosti?

Fixy mají výhodný, to se jim upřít nedá, ale chce to jen promyslet, na jak dlouho si ho n...

Dodavatelé elektřiny zkušenosti

Já vám nevím, dříve jsem měl energie fixované, ale většinou to dopadlo, tak že se zá...
Zobrazit všechna témata

Kadeřnictví, ve kterém se rodí krása i příběhy

Co byste řekli na to, že se váš příběh, byť s pozměněným jménem, dostane až do regálů knihkupectví? A přitom by stačilo jen zajít do kadeřnictví. Nemusí to být jen představa – ve svém salónu si kadeřnice Alena ...

Adhezní můstek rozhoduje o výsledku. K čemu je a jak se používá

Chystáte se nahodit novou omítku, vyrovnat podlahu nebo obkládat koupelnu? Možná jste už slyšeli o adhezním můstku, ale nebyli jste si jistí, k čemu vlastně slouží. Tahle nenápadná věc často rozhodne o tom, jes...

Výroba a odborná oprava hodinových strojů

Poznejte firmu, která se už více než 100 let stará o pražský orloj, ctí minulost a zároveň ví, jak je v dnešní době důležitý přesný. Firmu, která propojuje tradiční hodinářské řemeslo s moderní technikou. A děl...

Byt

Věnec, který voní lesem: Přírodní materiály podzimu

Zelené větvičky, plody a pár šikovných rukou. Nic víc není potřeba, abyste si domů přinesli kousek lesa! Pojďme si ukázat, z čeho tvořit věnce, které vás budou těšit celé podzimní dny.

Korektury - písemnosti už pro vás nemusí být strašákem

Psaný projev o vás řekne mnohé. Proto chápeme, že své texty chcete odevzdat v co nejlepší verzi. Pokud se však na korektury písemností nespecializujete, mohou být pro vás tyto konečné úpravy textu zbytečnou ztr...

Příroda + zvířata + technika = Vaše cesta

Zemědělská škola je ideální volbou pro studenty se zájmem o přírodu, rostliny, zvířata a techniku. Vychovává budoucí odborníky pro resort zemědělství orientovaný na základy zemědělské výroby i ekonomiku podniku...

Správné výpočty jsou pevným základem podnikání

Chcete úspěšně podnikat a vyhnout se zbytečným chybám, které by se vám prodražily? Čtěte dál a dozvíte se, proč je vhodné oslovit profesionály, jak funguje moderní účetnictví a proč je Účetnictví Praha a zkušen...

Váš zrak si zaslouží tu nejlepší péči. Naše oční optika vám ji poskytne

Dívat se na svět ostrýma očima? To je dar. Často si ho ale začneme vážit, až když se něco pokazí. Tento článek je tu od toho, aby vám ukázal, jak o svůj zrak pečovat dříve, než se objeví potíže. Podíváme se, pr...

5 způsobů, jak dát korkovým zátkám druhý život

Kolik lahví vína jste už otevřeli – a kolikrát jste korkové zátky automaticky hodili do koše? Přitom jde o přírodní materiál s obrovským potenciálem. Zkuste tentokrát zátky nevyhazovat – mohou posloužit nejen j...

Připravte si domácí pečený čaj – voňavý rituál na chladné dny

Vůně skořice, karamelizovaného ovoce a horkého čaje dokáže doma vytvořit atmosféru, ve které se na chvíli zastaví čas. Pečený čaj není žádná novinka, ale možná jste ho zatím jen kupovali na trzích nebo dostali ...